PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 7D - przebieg migawki i wymiana

kasiawrz
04-07-2016, 10:33
Mam możliwość kupna 7d w super cenie, ale z przebiegiem 92 tys (albo 113 tys w jeszcze lepszej cenie), więc zakładam, że migawka może szybko się zepsuć.

Ile może kosztować wymiana?

I od razu mam pytanie - jak sprawdzić przebieg w 7d? Żeby sprzedawca mógł mi pokazać screena albo na wyświetlaczu aparatu?
Od jednego sprzedawcy dostałam info, że w 7d informacja o migawce nie zapisuje się w zdjęciu i można sprawdzić tylko odpłatnie w serwisie (więc zakładam, że jednak jest jakaś metoda...)

aptur
04-07-2016, 10:45
Wymiana migawki to ok. 700 zł.
Przebieg można sprawdzić programami typu eos count itp.
Najlepiej gdybyś miała potwierdzenie przebiegu z serwisu.

Zapytam jeszcze - do czego będziesz głównie wykorzystywała ten aparat? Może warto kupić inny model? :)

DarekB
04-07-2016, 10:47
Sposób na sprawdzenie przebiegu to instalacja Magic Lantern.

kasiawrz
04-07-2016, 11:02
Zapytam jeszcze - do czego będziesz głównie wykorzystywała ten aparat? Może warto kupić inny model? :)

Głównie fotografia podróżnicza, trochę reportażowej i nagrywanie video.
Na początku myślałam o 70d, ale gdzieś trafiłam na ogłoszenie z tanim 7d i przypomniało mi się, że kiedyś znajomy fotograf miał i bardzo chwalił do takich celów.

aptur
04-07-2016, 11:12
Głównie fotografia podróżnicza, trochę reportażowej i nagrywanie video.
Na początku myślałam o 70d, ale gdzieś trafiłam na ogłoszenie z tanim 7d i przypomniało mi się, że kiedyś znajomy fotograf miał i bardzo chwalił do takich celów.

Masz jakieś obiektywy?

kasiawrz
04-07-2016, 11:24
Przesiadam się z Olympusa, więc też dopiero poluję na jakieś.
Mam Canona 50mm f1/4

aptur
04-07-2016, 11:29
Przesiadam się z Olympusa, więc też dopiero poluję na jakieś.
Mam Canona 50mm f1/4

Na twoim miejscu pomyślałbym o 5D.

kasiawrz
04-07-2016, 11:37
Tylko właśnie zależy mi bardzo na funkcji video, więc musiałabym szukać co najmniej mk2.
I pełna klatka to już inna półka cenowa.

aptur
04-07-2016, 11:40
Tylko właśnie zależy mi bardzo na funkcji video,

A widzisz, gdzieś mi to umknęło. Wobec tego 7D będzie OK.

--- Kolejny post ---

I pełna klatka to już inna półka cenowa.
Niekoniecznie. Z tego co widzę, to 5D można kupić w cenie 7D. Tylko to video...

mkamelg
04-07-2016, 12:29
I od razu mam pytanie - jak sprawdzić przebieg w 7d? Żeby sprzedawca mógł mi pokazać screena albo na wyświetlaczu aparatu?

Sprzedawca niech pobierze sobie i zainstaluje ten program Re: EOSInfo finally functional shutter count: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/54174986), podłączy włączony aparat kablem USB do komputera, uruchomi program i odczyta przebieg migawki. Jak będzie miał jakiś problem to niech sprawdzi czy czasem od razu nie uruchomił mu się Canon EOS Utility bo może blokować EOSInfo więc niech zamknie obydwa programy i uruchomi jeszcze wyłącznie EOSInfo. Wynik w postaci zrzutu ekranu niech podeśle Tobie i będziesz wtedy wiedziała na czym stoisz.

Tom77
04-07-2016, 18:07
Mam możliwość kupna 7d w super cenie, ale z przebiegiem 92 tys (albo 113 tys w jeszcze lepszej cenie), więc zakładam, że migawka może szybko się zepsuć.

Ile może kosztować wymiana?

Od jednego sprzedawcy dostałam info, że w 7d informacja o migawce nie zapisuje się w zdjęciu i można sprawdzić tylko odpłatnie w serwisie (więc zakładam, że jednak jest jakaś metoda...)

Aparat to nie tylko migawka. Sporo rzeczy oprócz migawki może się popsuć. 100-113 tys to już sporo dla tego aparatu ale nie powiedziane że i ze 200-250 tys nie pociągnie