PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z drukarką... Czy to już jej kres? Jeśli tak, to co wybrać?

mini21
02-07-2016, 23:18
Witam serdecznie.

Chciałem prosić o radę w sprawie zakupu jakiegoś "kombajnu" (drukarka + skaner) z w miarę możliwości najlepszą jakością druku foto.

Obecnie posiadam (jeszcze) Epson PX730, ale nie daję już z nim rady... (w skrócie - co się dzieje).
Walczę z nią już któryś raz i co mam ją już wyrzucić na śmietnik, to udaje mi się ją jakoś odratować...
Tym razem jest to samo.

Drukarka ma już swoje lata (3 czy 4), resetowałem pampersa już chyba 2 czy 3 razy... Usunąłem go nawet, bo już za mocno nasiąknął - teraz mam zrobione odprowadzanie do butelki - ale to nie to jest problemem...

2 dni temu drukował normalnie, dziś już odmawia posłuszeństwa.
Czy to z Cissem czy kartridżami (zamienniki) nie drukuje niektórych kolorów.
Żółty drukuje na taki brzydki, czarno żółty kolor, a cyan i light cyan na szary...
Ponieważ spisałem ją i tak już na straty, zabrałem się za jej czyszczenie swoim amatorskim sposobem (znalezionym gdzieś w necie).
Przemywałem szmatką bezpyłową te "wypustki" do których wsadza się kartridże, nasączoną izopropanloem szmatkę bezpyłową wsadziłem pod głowicę a potem lekko w prawo i w lewo... Kupiłem nawet rurkę w sklepie zoologinczym żeby nalać trochę izopropanolu do tych "wypustek", bo myślałem, że tam się może zatkało - ale nic to nie pomogło... Ja już nie mam sił do niej...

Czy ktoś ma może pomysł co może z nią być nie tak?
Głowica się rozszczelniła, czy co?

I teraz druga część pytania...
Ponieważ nie mam już pomysłu, co mogę z tym zrobić, myślę poważnie o wymianie....
I tu moje pytanie - czy jest coś obecnie wartego uwagi w segmencie urządzeń wielofunkcyjnych?
Czy jakość druku foto z 4 kolorów (CMYK) będzie jakoś mocno odbiegać od wydruku z 6 kolorów (C,LC,M,LM,Y,K)?
Bo nie wiem, czy słusznie upieram się na Epsona 6 kolorowego...

Nie będzie ona jakoś mocno eksploatowana, raczej sporadycznie - jakieś dokumenty +zdjęcia od czasu do czasu.
Myślałem o L850 ze względu na CISS, ale cena trochę mnie przerasta - tylko czy przy takim sporadycznym drukowaniu warto się dalej w tego CISS'a pchać?
Spodobała mi się też drukarka Epson XP-860 - ma wszystko to, co PX730 (tak mi się wydaje), tylko że to jakiś archiwalny model i znalazłem tylko 2 szt. na allegro (powystawowe do tego).

Doradzicie coś?

Z góry dziękuję!

asdf
03-07-2016, 10:35
Głowice lepiej czyścić płynem do udrażniania albo płynem do szyb, izopropanol słabo sobie radzi z zaschniętym tuszem. Trzeba też uważać, bo niektóre płyny potrafią wykończyć głowice (nawet te udrażniające).

mini21
03-07-2016, 15:22
Dobra, nie ma co...
Ja się już z nią bawić nie chcę...
Ktoś kto się na tym zna, albo ma cierpliwość pewnie ją doprowadzi do porządku...

Co w takim wypadku warto rozważyć?
Urządzenie będę brał na raty, ale nie chciałbym przesadzać z ceną, bo nie drukuję jakoś dużo...
Myślę o L850, choć boli mnie trochę brak wifi i druku dwustronnego - za tą cenę to już mogliby się o to postarać.

Będę wdzięczny za rady.

pingwin
06-12-2016, 11:13
Witam! nie chciałem zakładać nowego tematu to podepnę się tutaj.
Canon Pixima MG 5550, dwuletnia prawie.Nowe tusze(zamienniki, wymieniane na te same,od tego samego dostawcy już kilkakrotnie). Wczoraj puszczony druk b/w 8 stron,4 strony normalnie, od 5 strony puste kartki... I na tym koniec, wszystko chodzi normalnie tak jak by drukowała, żadnego błędu, a kartki wychodzą "czyste". Tak sam przy bezpośrednim druku z drukarki strony testowej. Robione wszelkie czynności serwisowe ,czyszczenie pełne, głowicy kalibracje i co tylko było możliwe.Może ktoś coś poradzić?!

pingwin
06-12-2016, 12:10
Witam! nie chciałem zakładać nowego tematu to podepnę się tutaj.
Canon Pixima MG 5550.Nowe tusze(zamienniki, wymieniane na te same,od tego samego dostawcy już kilkakrotnie). Wczoraj puszczony druk b/w 8 stron,4 strony normalnie, od 5 strony puste kartki... I na tym koniec, wszystko chodzi normalnie tak jak by drukowała, żadnego błędu, a kartki wychodzą "czyste". Tak sam przy bezpośrednim druku z drukarki strony testowej. Robione wszelkie czynności serwisowe ,czyszczenie pełne, głowicy kalibracje i co tylko było możliwe.Może ktoś coś poradzić?!

Własnie sprawdziłem , tydzień temu minęła gwarancja...:twisted:

axidus821
06-12-2016, 12:54
standard :D :D :D
mnie L800 padła 3dni po zakończeniu gwarancji...

pingwin
06-12-2016, 13:25
Jeśli nie da się nic poradzić , to co polecacie do zakupu? Bo chyba z canona się "wyleczyłem"...Co dwa lata wymieniać sprzet , prawie nie używany?!?!??! Druk bardzo rzadko w kolorze ale jeśli to dobrej jakości , w b/w , tez nie wiele, musi być WiFi, wielofunkcyjne, chyba ze ten złom sobie zostawić jako skaner a dokupić jakąś tańszą samą drukarkę?

pingwin
09-12-2016, 11:49
Wszelki kontakt z canonem, serwisami autoryzowanymi kończy się na tekście" tusze zamienniki..." Czyli czas zakończyć współprace z canonem. Czy są jakieś drukarki które nie zużywają tusz kiedy ich się nie używa, tak jak canon? Co w ogóle mogli byście polecić do zastosowań domowych, wydruk głównie B/W , czasem kolor z rzadka zdjęcie? Priorytet koszty eksploatacji rozłożone w czasie, nie wymiana całego sprzętu co dwalata...

ATBFLASH
10-12-2016, 23:33
Wszelki kontakt z canonem, serwisami autoryzowanymi kończy się na tekście" tusze zamienniki..." Czyli czas zakończyć współprace z canonem. Czy są jakieś drukarki które nie zużywają tusz kiedy ich się nie używa, tak jak canon? Co w ogóle mogli byście polecić do zastosowań domowych, wydruk głównie B/W , czasem kolor z rzadka zdjęcie? Priorytet koszty eksploatacji rozłożone w czasie, nie wymiana całego sprzętu co dwalata...
Z reguły zapisy w gwarancji są jasne typu że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń powstałych z użycia nieoryginalnych materiałów eksploatacyjnych. Dotyczy to także laserówek np Xerox ma taki wyraźny zapis

pingwin
13-12-2016, 09:43
Z reguły zapisy w gwarancji są jasne typu że gwarancja nie obejmuje uszkodzeń powstałych z użycia nieoryginalnych materiałów eksploatacyjnych. Dotyczy to także laserówek np Xerox ma taki wyraźny zapis

Oczywiście zapis jest, tylko jak są w stanie udowodnić ze to się stał przez nie oryginalne tusze? A gdyby to się stało kilka dni przed upływem gwarancji i nie powiedział bym ze tusze były nie oryginalne? Jedna wielka ściema i naciąganie klienta! Nigdy więcej Canona ! Chociaż inni nie są lepsi...