Zobacz pełną wersję : Godny zastępca dla 5D Mark II?
Eternitty
02-07-2016, 09:34
Zawsze z podziwem patrzyłam na zdjęcia robione 5D MkII i marzyłam by go kupić, gdy już mam wystarczające fundusze, nigdzie nie mogę go znaleźć( przynajmniej nówki) :(. Jestem więc tutaj i proszę tutejszych niezawodnych użytkowników o pomoc w wybraniu nowszego aparatu robiącego równie dobre fotografie w cenie 5000-6000zł.
Moją uwagę przykuł 7D MkII ale wydaje mi się być on przeznaczony do tematyki sportowej/akcji, ja natomiast interesuję się głównie portretem.
Po prostu 6D. Mieści się w Twoich widełkach cenowych. Obrazek lepszy niż 5DII.
Jeśli to nie jest żart, to poważnie odpowiadam, że następca to 5d mark 3, ewentualnie 6d. 7d faktycznie służy do "innych zastosowań".
A kiedyś się mówiło ze aparat sam zdjęć nie robi. ....
Jakiś obiektyw planujesz kupić / posiadasz?
Eternitty
02-07-2016, 10:02
A kiedyś się mówiło ze aparat sam zdjęć nie robi. ....
Jakiś obiektyw planujesz kupić / posiadasz?
Nie robi, chcę jednak pracować na sprzęcie mając świadomość, że mogę wykrzesać z niego ujęcia, które mnie zawsze zachwycały.
Planuję zakupić 50mm f/1.8 na początek.
robson999
02-07-2016, 10:02
A czy byłoby dla Ciebie dużym problemem zacząć marzyć o Eos 5D Mark III?
Eternitty
02-07-2016, 10:06
A czy byłoby dla Ciebie dużym problemem zacząć marzyć o Eos 5D Mark III?
Oj gdybym tylko posiadała taką sumę... Nie byłoby tego wątku :)
6d da Tobie znakomity obrazek
5dmk3 da tobie znakomity obrazek
Iphone da Tobie znakomity obrazek!
tapnięte z tela
Eternitty
02-07-2016, 11:13
Iphone da Tobie znakomity obrazek!
tapnięte z tela
Pozwolę sobie zaznaczyć, że nie jestem prostaczką od cykania "sweetek" na fb czy innego równie żałosnego serwisu, że o blogach fashion czy innych dziadach nie wspomnę. :)
Planuję zakupić 50mm f/1.8 na początek.
Przypilnuj żeby to był Canon 50/1.8 STM. Do portretu klasycznego może pomyśl o C85/1.8 lub C100/2?
Eternitty
02-07-2016, 11:56
Przypilnuj żeby to był Canon 50/1.8 STM. Do portretu klasycznego może pomyśl o C85/1.8 lub C100/2?
Przyjrzę się im dokładnie, dziękuję Ci za odpowiedzi.
Pozwolę sobie zaznaczyć, że nie jestem prostaczką od cykania "sweetek" na fb czy innego równie żałosnego serwisu, że o blogach fashion czy innych dziadach nie wspomnę. :)
czytajac powyzsze to nie jestem pewien
czytajac powyzsze to nie jestem pewien
Pozwolę sobie się nie zgodzić. Mam trzy koleżanki, które robią na prawdę świetne zdjęcia. Wolę z nimi nie rozmawiać o sprzęcie i technice, żeby nie psuć korzystnego wrażenia ;).
AndrzejXM
04-07-2016, 11:17
Dobra switfocia albo dobry blog faszyn tez wymagaja dobrego sprzetu... :)
Pozwolę sobie się nie zgodzić. Mam trzy koleżanki, które robią na prawdę świetne zdjęcia. Wolę z nimi nie rozmawiać o sprzęcie i technice, żeby nie psuć korzystnego wrażenia ;).
A ja mam 4 koleżanki które w ogóle nie robią zdjęć :)
--- Kolejny post ---
Bierz 6D. Szkoda kasy na 7D
Mozesz poczekac jeszcze 4-5mc i kupic 6D mk2. Sa glosy, ze moze pojawic sie na Photokinie w przyszlym miesiacu.
Myślę, że najpierw wyjdzie 5dmk4, a dopiero po kilku miesiacach 6dmk2. Na Photokinie obstawiam tylko 5dmk4 :)
PRZEMOLO79
05-07-2016, 09:28
Nowości w stylu 6d mk2 czy 5d mkIV które tu proponujecie będą miały chore ceny na początku. Dla koleżanki idealny będzie 6d + do tego lepsze szkła z kasy która zostanie :-) na początek oczywiście może być c 50 f1,8 stm. Potem zacne c 85 f1,8 USM (za 1000 zł w ideał dostaniesz) możesz próbować z sigmą 50,85 f1,4 da jeszcze mniejszą głębię i będzie bardziej używalna na niskich przysłonach :-) Ale FF daje taką głębię że od f1,8 w zupełności starczy. Ja osobiście mam i używam do portretu c35 f2,0 is c50 f1,4 c85 f1,8 c135 f2,0 w studio też często 24-105 f4,0 L :-)
Z pewnością nowe puchy będą droższe przy premierze, niemniej jednak ciągle w widełkach cenowych swoich starszych wersji w danym segmencie. Nigdy nie można być pewnym jak to ostatecznie będzie, lecz wg. nieoficjalnych pogłosek cena początkowa 6dmk2 po premierze może sięgać ok 1500-1600$, obecna cena 6d mk1 to ok 1400$. Różnice nie powinny być ogromnie duże. Zobaczymy jak wyjdą :) Oby bubli nie było :)
W innych źródłach jakie znalazłem, mówi się o cenię ok. 2100$. Czyli podobnie jak 6d mk1 przy premierze.
Absolutnie nie ma sensu obecnie kupować żadnego FF od Canona. Najlepiej czekać na 3D, które Canon trzyma w sejfie a pewien kolega z CB podobno widział już je jakieś 10 lat temu :mrgreen:
Absolutnie nie ma sensu obecnie kupować żadnego FF od Canona. Najlepiej czekać na 3D, które Canon trzyma w sejfie a pewien kolega z CB podobno widział już je jakieś 10 lat temu :mrgreen:
Nie trzeba czekac, 3'ki sa na ebayu w dobrej cenie.
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/9ce9906ae2b5fba6957b8b1bf8c1a827-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160705/9ce9906ae2b5fba6957b8b1bf8c1a827.jpg)
Nie trzeba czekac, 3'ki sa na ebayu w dobrej cenie.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160705/9ce9906ae2b5fba6957b8b1bf8c1a827.jpg
No i tak podobnie zapewne wygląda 3D z sejfu Canona. Znaczy się coś tan na bank okroili aby nie było lekko :mrgreen:
Eternitty
07-07-2016, 17:17
Moja sytuacja wygląda tak, że jedyna lustrzanka jaką dane jest mi robić zdjęcia to pożyczana na parę godzin w ciągu dnia Canon 100D. Uwierzcie, praca w ten sposób nie należy do przyjemnych,stąd szukam aparatu dla siebie najlepiej do końca tego roku, bo zależy mi żeby jak najszybciej zacząć się rozwijać bez obecnych ograniczeń, a zawsze będą wychodziły nowe, lepsze puszki i starsze zaś adekwatnie spadać z ceny - mogłabym tak czekać w nieskończoność. :(
to kup na allegro jakaś 500d i się rozwijaj
np.
Canon EOS 550D + 18-55 IS + 3 aku, WAWA (6322771774) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-550d-18-55-is-3-aku-wawa-i6322771774.html)
proszę tutejszych niezawodnych użytkowników o pomoc w wybraniu nowszego aparatu robiącego równie dobre fotografie w cenie 5000-6000zł.
(...) interesuję się głównie portretem.
Przewrotnie: poszukaj czegoś starszego, tzn. 5d ("classic", "mark I"). Za ok. 2000 znajdziesz z minimalnym, potwierdzonym w serwisie przebiegiem.
Do niego dokup Canon EF 100/2 albo Canon EF 85/1.8 (nowego) i może Canon EF 50/1.8 STM (też nowy, albo używany Canon EF 35/2).
Wiele osób mówi, że obrazek z "mark I" jest ładniejszy niż z "mark II".
Zmieścisz się w budżecie z całym zestawem świetnie nadającym się do portretów. Jak budżet znowu się zwiększy, zmienisz "classica" na coś nowszego, a obiektywy nadal będą dobre.
Moja sytuacja wygląda tak, że jedyna lustrzanka jaką dane jest mi robić zdjęcia to pożyczana na parę godzin w ciągu dnia Canon 100D. Uwierzcie, praca w ten sposób nie należy do przyjemnych,stąd szukam aparatu dla siebie najlepiej do końca tego roku, bo zależy mi żeby jak najszybciej zacząć się rozwijać bez obecnych ograniczeń, a zawsze będą wychodziły nowe, lepsze puszki i starsze zaś adekwatnie spadać z ceny - mogłabym tak czekać w nieskończoność. :(
Poczekaj na 9D. Aparatem sprzed 15 lat dalej można wykrzesać genialne zdjęcia. 5D jest świetnym przykładem tego że po 10 latach od premiery jest lepsza propozycją niż większość aparatów z obecnej oferty media markt.