PDA

Zobacz pełną wersję : canon 5d mk II dziwne zachowanie z lampą w trybie Av

matgar
01-07-2016, 14:24
Witam serdecznie

Przeszukałem forum i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zakładam nowy wątek.
Przedstawię pokrótce swój problem. Gdy podpinam lampę (580 ex II) do 5d mk II, w trybie aV automatycznie skraca się
czas otwarcia migawki o połowę (światłomierz niedoświetla o 1 EV) np. gdy miałem bez lampy 1/30 s, to po podpięciu
i uruchomieniu lampy czas skraca się do 1/60 s. Dziwi mnie to zachowanie aparatu, ponieważ zarówno w 50d, jak i 7d
po podpięciu lampy czas pozostaje dokładnie taki sam (apart mierzy tylko światło zastane i na tym mi właśnie zależy).
Czy to jest normalne zachowanie dla 5d mk II, da się to jakoś zmienić ? Bawiłem się chyba wszystkimi możliwymi ustawieniami,
ale nie dało to pożądanego efektu :(
Z góry dziękuję za pomoc ;)

Pozdrawiam
Mateusz

luso
01-07-2016, 17:45
Witam serdecznie

Przeszukałem forum i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zakładam nowy wątek.
Przedstawię pokrótce swój problem. Gdy podpinam lampę (580 ex II) do 5d mk II, w trybie aV automatycznie skraca się
czas otwarcia migawki o połowę (światłomierz niedoświetla o 1 EV) np. gdy miałem bez lampy 1/30 s, to po podpięciu
i uruchomieniu lampy czas skraca się do 1/60 s. Dziwi mnie to zachowanie aparatu, ponieważ zarówno w 50d, jak i 7d
po podpięciu lampy czas pozostaje dokładnie taki sam (apart mierzy tylko światło zastane i na tym mi właśnie zależy).
Czy to jest normalne zachowanie dla 5d mk II, da się to jakoś zmienić ? Bawiłem się chyba wszystkimi możliwymi ustawieniami,

Pozdrawiam
Mateusz

W 600d jest opcja "indywidualna" pozwalająca sterować czasem otwarcia migawki gdy podłączona jest lampa. Są tam następujące nastawy (1/200 to najkrótszy czas przy którym możliwa jest synchronizacja z błyskiem w tym aparacie)

- dowolna wartość ponizej 1/200s
- wartości z zakresu 1/60 - 1/200s
- 1/200s

Podejrzewam, że 5dmk2 ma też podobne możliwości konfiguracji i wydaje się, że wybrana jest druga opcja.
Niestety żadnych dokładniejszych informacji nie przytoczę ponieważ mój aparat znajduje się aktualnie mniej więcej na drugiej półkuli względem mojego położenia :(

matgar
01-07-2016, 20:45
Właśnie we wszystkich 3 aparatach mam ustawione na - dowolna wartość poniżej 1/200 s, a mimo to 5d mk II zachowuje się inaczej :/

milsa666
01-07-2016, 22:52
Witam serdecznie

Pozdrawiam
Mateusz

No bo tak zawsze jest w Av i lampa w TTL. Ustaw sie M ustaw sobie czas np 1/x f rowna np. 4 i lampe w TTL i na pewno bedzie dobrze. Swiatlomierz mierzy zastane i pokazuje niedoswietlenie (w Manualu) a automatyka TTL zalatwia reszte czyli " odpowiednia" ekspozycje. Ja nigdy z lampa nie uzywam Av tylko M.

luso
02-07-2016, 10:14
Ustawienie z menu o których piszemy mają sens tylko w trybie Av. W trybie M/Tv można sobie faktycznie nastawić dowolny czas...

milsa666
02-07-2016, 14:29
Ustawienie z menu o których piszemy mają sens tylko w trybie Av. W trybie M/Tv można sobie faktycznie nastawić dowolny czas...

Moim zdaniem uzywanie lampy gdy aparat jest w trybie Av jest conajmniej niewygodne. Dalej dziala "automatyka" wiec czasy maga byc dlugie i mozesz miec poruszenie nawet z lampa. Ja glownie uzywam Av , ale gdy mam lampe to tylko M, lampa w TTL i jest super. Sam ustalam f i czas zeby nie bylo poruszenia i lampa sobie dopala tak jak trzeba.

luso
02-07-2016, 18:01
Moim zdaniem uzywanie lampy gdy aparat jest w trybie Av jest conajmniej niewygodne. Dalej dziala "automatyka" wiec czasy maga byc dlugie i mozesz miec poruszenie nawet z lampa. Ja glownie uzywam Av , ale gdy mam lampe to tylko M, lampa w TTL i jest super. Sam ustalam f i czas zeby nie bylo poruszenia i lampa sobie dopala tak jak trzeba.

I aby zapobiegać takim sytuacją mamy opcje nr 2 i 3 w omawianym menu, aby czas naświetlania dla światła zastanego nie był przesadnie długi.

milsa666
02-07-2016, 21:58
I aby zapobiegać takim sytuacją mamy opcje nr 2 i 3 w omawianym menu, aby czas naświetlania dla światła zastanego nie był przesadnie długi.

Zgadza sie. Jednak najlepsza chyba jest opcja nr 3. Jak jest naprawde ciemno to i tak aparat bedzie wybieral w trybie 2 czas 1/60. Dlatego ja wole w tym przypadku M, bo raczej marne szanse ze przepalisz zdjecie jak zapomnisz zmienic np czas migawki

matgar
03-07-2016, 02:00
Ok, wiem jaka jest różnica pomiędzy korzystaniem z lampy w Av a w M. wykorzystuje lampę w trybie Av świadomie i w moich zastosowaniach (błysk dopełniający) korzystanie z tego trybu jest dla mnie najwygodniejsze. Pytanie jest czemu 5d mk II działa inaczej w tym trybie niż 50d i 7d ? I czy da się to jakoś zmienić, czy ten model tak po prostu ma ?

RobertON
03-07-2016, 09:36
Może Twoje wątpliwości da się wytłumaczyć za pomocą tego:

http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/eos-dslr-pomiar-swiatla-lampa-tryby-av-tv-p-3785/

Korzystam z 5D2 i dokładnie tak jak napisane powyżej. W porównaniu z 7D2 nie zauważyłem różnicy z 430II.

HassaN
16-07-2016, 11:53
Podłączam się do pytania. Mam dokładnie taki sam problem w 5d mk3 (w mk2 w trybie AV i z lampą działa mi prawidłowo). Strasznie mi to przeszkadza, już przestałem lubić przez to mk3.

milsa666
16-07-2016, 21:19
Podłączam się do pytania. Mam dokładnie taki sam problem w 5d mk3 (w mk2 w trybie AV i z lampą działa mi prawidłowo). Strasznie mi to przeszkadza, już przestałem lubić przez to mk3.

Ale jaki problem?