Zobacz pełną wersję : VSCO do LR
charcoal3550
30-06-2016, 13:38
Witam,;) czy ktoś obrabia z Was presetami z VSCO? Poszukuje VSCO 6 z presetami 400H+1, zależy mi na wypróbowaniu edycji jak w linku: https://www.youtube.com/watch?v=R2BX-ph2Dh8
A tak nawiasem czy ktoś zastanawia się jak przebiega obróbka u Rafała Bojara:?::?::?:
Nie wiem kim jest Rafał Bojar.
Nie obrabiam presetami z VSCO.
Jak chce się używać zestawu VSCO Film 06 to trzeba go sobie kupić https://vsco.co/store/film/06
Jak nie masz kasy to pobierasz sobie tę paczkę Kevin%20Wang%20Picture%20Style%20+%20127%20Custome %20Picture%20Style (http://www.mediafire.com/download/kt8f75wqf04qe45/Kevin%2520Wang%2520Picture%2520Style%2520%2B%25201 27%2520Custome%2520Picture%2520Style.rar) Rozpakowujesz ją potem na dysku twardym, uruchamiasz EOS Utility i wgrywasz sobie do aparatu Picture Style o nazwie Fuji Pro 400H. Później aktywujesz sobie ten Picture Style w aparacie, robisz zdjęcie w formacie JPEG, wgrywasz je do Lightroom i zaczynasz oglądanie filmiku z YT od 0:55.
charcoal3550
01-07-2016, 09:44
Sprawdz, bo zapewne da Ci on sporo inspiracji jeśli zajmujesz się ślubną fotografią. Co do poradnika nie do konca wiem jak z jpg mam zrobic preset
W paczce od VSCO masz Fuji 400H+1 - / + / ++ / +++ / Night / Over / Over+ / Vibrant - bazą jest emulacja tego filmu FUJICOLOR PRO 400H | Fujifilm Global (http://www.fujifilm.com/products/professional_films/color_negativefilms/pro_400h/)
Nie wiem co oznaczają te +1 - / + / ++ / +++ / Night / Over / Over+ / Vibrant, pewno to jakieś modyfikacje robione pod Lightrooom przez autora/ów presetu typu prześwietlenie czy niedoświetlenie itp.
Jak nie masz kasy na zakup VSCO Film 06 to próbuję Ci pomóc w inny sposób. Dziewczyna z filmiku wykorzystuje jedną z modyfikacji presetu Fuji 400H jako bazę kolorystyczną. Ty to samo możesz spróbować zrobić z Picture Style Fuji Pro 400H który kiedyś ktoś stworzył. Robisz zdjęcie przy użyciu tego Picture Style, odpalasz Lightroom, załadowujesz zdjęcie, przechodzisz do modułu Develop i bawisz się suwakami jak dziewczyna z filmiku. Jak będziesz zadowolony z wyniku manipulacji to możesz zapisać sobie efekt końcowy jako swój własny preset.
Kurcze ludzie. VSCO film (jedna paczka) kosztuje ok. 60 dolców. Wychodzi ok. 240zł. Może faktycznie warto to kupić zamiast nowej pary spodni? Ja uważam że warto :)
Kurcze ludzie. VSCO film (jedna paczka) kosztuje ok. 60 dolców. Wychodzi ok. 240zł. Może faktycznie warto to kupić zamiast nowej pary spodni? Ja uważam że warto :)
No jasne, Lightroom kosztuje 149 dolców a tu masz raptem paczkę presetów za blisko połowę z tego?
Faktycznie, deal roku :-)
No jasne, Lightroom kosztuje 149 dolców a tu masz raptem paczkę presetów za blisko połowę z tego?
Faktycznie, deal roku :-)
Jasne. Lightrooma warto kupić w pierwszej kolejności, tylko że pytanie było VSCO film.
Jasne. Lightrooma warto kupić w pierwszej kolejności, tylko że pytanie było VSCO film.
Ja rozumiem, kwestionuję tylko cenę. 60 dolców za presety to IMHO rozbój w biały dzień.
Ja rozumiem, kwestionuję tylko cenę. 60 dolców za presety to IMHO rozbój w biały dzień.
Rozbój w biały dzień to jest gdy twoja kobieta kupuje kolejną torebkę za tysiaka zamiast dołożyć do nowego obiektywu :mrgreen:
charcoal3550
03-07-2016, 13:49
nie samymi obiektywami czlowiek zyje xD
Pozwólcie że odgrzebię temat, żeby nie zakładać nowego.
Pytanie do osób używających VSCO.
Korzystacie z profili aparatu od vsco pod konkretny develop preset czy tylko z develop presetów?
Korzystacie z toolkita?
Każdy ma swój workflow, to jasne ale ciekaw jestem jak używacie tej mnogości presetów od vsco.
Mam film 6.
Generalnie zwykle używam swoich własnych presetów opartych na module basic i krzywej. VSCO z tego co zauważyłem miesza również w camera calibration :D
underhand
28-05-2019, 15:13
Te presety dobrze się kombinuje w ACR, gdzie można rozwijać listę z krzywymi. Np wrzucisz profil kamery i jedziesz z krzywymi a później cała reszta do smaku
Czy te presety są stworzone dla plików RAW, czy dla JPG/PSD/TIF?
Już zakumałem o co chodzi.