Pomocy! Nieostre zdjęcia, nowy Canon 6D + C85 1.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • buka111
    Coś już napisał
    • 2010
    • 50

Pomocy! Nieostre zdjęcia, nowy Canon 6D + C85 1.8

Witam, tak jak w temacie proszę wszystkich o pomoc. Jeśli tylko możecie, zerknijcie na te NIEOSTRE zdjęcia, zrobione dziś C6D + C85 1.8.

W skrócie: nowy aparat 6D kupiłem w zimę, do tego czasu używałem go amatorsko, od początku coś mi nie pasowało z ostrością zdjęć, pomyślałem, tak drogi aparat i zdjęcia takie nie ostre nawet w najlepszym świetle? Kupiłem Sigme Art 35 1.4, ceniony przez wiele osób obiektyw, sytuacja bardzo podobna, 3/10 zdjęć ostrych, obiektyw sprzedałem po pewnym czasie, z myślą, że może faktycznie te Sigmy mają problemy z ostrzeniem.

Dziś przyszedł mi nowiutki Canon 85 1.8, szkło bardzo ostre patrząc na różne zdjęcia w necie, niestety chyba nie w moim przypadku. Poszedłem szybko na zewnątrz i pstrykłem kilkanaście fot. Efekt? Od razu podniosło mi się ciśnienie, praktycznie każde zdjęcie to "mleko", jeśli już złapie to ostrość głównie łapie w centrum kadru, a nie o to chyba chodzi, żeby ostrzyć tylko jednym centralnym punktem?

Obiektyw jak i body mam na gwarancji, doradźcie mi proszę co mam zrobić. Jechać do serwisu i pytać ich o poradę? Ale dlaczego mam płacić skoro wszystko jest na gwarancji? Dlatego proszę Was o konkretne rady.

Jedynie z tego zdjęcia jestem zadowolony, lecz zrobione MF, myślę, że co najmniej 80% zdjęć powinno tak wyglądać, poprawcie mnie jeśli się mylę.

• radiki
    Początki nałogu
    • 2014
    • 341

Odp: Pomocy! Nieostre zdjęcia, nowy Canon 6D + C85 1.8

Rzeczywiście, za modelką bardzo nieostro jakoś jest . Wywal ten aparat do śmieci, one już tak mają, że nieostre foty robią . A tak na serio to poczytaj trochę o głębi ostrości na otwartej przysłonie, przekadrowywaniu i wyostrzaniu zdjęć w postprodukcji, powinno pomóc. Ze sprzętem wszystko wygląda na ok.

Komentarz

• buka111
      Coś już napisał
      • 2010
      • 50

Wg mnie większość jak nie każde zdjęcie powinno wyglądać tak jak to ostanie, które niestety jest robione MF, a nie AF. Canonem 500D robiłem ostrzejsze zdjęcia... Załamka. A skoro Sigmą wychodziły podobne to może coś z body.

Komentarz

• Tom77
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2875

Ja bym spróbował z inną modelką

Komentarz

• Mike7
          Początki nałogu
          • 2010
          • 445

Ostatnie zdjęcie ostre? To ja chyba muszę okulary zmienić... Jak coś jest nie tak to się wysyła na Żytnią aby ustawili do wzorca i wtedy można dalej szukać "wady".
          / Canon /

Komentarz

• radiki
            Początki nałogu
            • 2014
            • 341

Pokombinuj trochę z mikrokalibracją, masz ją w menu, możesz ustawić ją dla konkretnego obiektywu. Jest sporo tematów, jak to zrobić.

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Ja tam większych problemów nie widzę. Sprawdź sobie jeszcze dokładnie AF. Mój egzemplarz 85mm wymagał na 6D niewielkiej kalibracji AF w body.

Komentarz

• buka111
                Coś już napisał
                • 2010
                • 50

Ok, czyli nie ma co panikować i zanosić do serwisu?

Komentarz

• cubbus
                  Początki nałogu
                  • 2014
                  • 389

Zamieszczone przez buka111
                  Ok, czyli nie ma co panikować i zanosić do serwisu?
                  Zamieszczone przez aptur
                  Ja tam większych problemów nie widzę. Sprawdź sobie jeszcze dokładnie AF. Mój egzemplarz 85mm wymagał na 6D niewielkiej kalibracji AF w body.
                  Wystarczy czytać ze zrozumieniem.
                  Wszystkie nowe szkła pod 6d ustawiam na tablicy testowej i zawsze jest coś do ustawienia. Niezależnie od szkła. Skala jest +/- 20 więc jest z czego regulować.
                  Widzę ostrość na nieskończoności...!

Komentarz

• jaś
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2601

ustaw na statywie, przełącz na live view zrób parę zdjęć na LV, zobacz czy jest ostro
                    Jestem szumofobem
                    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• pan.kolega
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2817

Zamieszczone przez buka111
                      Witam, tak jak w temacie proszę wszystkich o pomoc. Jeśli tylko możecie, zerknijcie na te NIEOSTRE zdjęcia, zrobione dziś C6D + C85 1.8.
                      Nie mogę patrzeć na te zdjęcia ale mogę powiedzieć, że mam mikroregulację w 6d ustawiona na zero ze wszystkimi obiektywami z wyjatkiem 85/1.8 , który ma bf i dlatego jest ustawiony na -10.
                      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• michalab
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1580

Na pierwszym zdjęciu widać, że zdjęcie jest ostre, ale nie tam gdzie chciałeś, zamiast oczu super ostre są włosy. Więc też stawiam na potrzebę mikroregulacji
                        Zapraszam

Komentarz

• tlustyx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1304

U mnie tylko 24-105 nie wymaga kalibracji może ze względu na dużą GO
                          Wygląda mi to na FF - przestaw trochę (tak z 3-5) w mikroregulacji i spróbuj nawet metodą prób i błędów - kilka prób w terenie i powinno być OK.
                          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

@Buka111 wydrukuj sobie to FocCal 2.2XL – kolejna odsłona | zts.SKIBEK i pobaw się z mikrokalibracją. Jeśli nie pomoże wyślij body i obiektyw do serwisu CSI. Wyregulują Ci body i obiektyw do wzorca przy czym kosztów nie poniesiesz, bo masz sprzęt na gwarancji.
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• r_m
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2418

Zaczęło się dobrze, ale potem koledzy spoważnieli

Na początek sugeruję statyw, liveview i sprawdzenie jak wtedy wygląda ostrość na pełnej jasności.
                              Potem próba "normalna" (przez lustro), ale tez na statywie.
                              Nawet jak modelka jest cierpliwa lepiej próby robić na czymś nieruchomym, na różnych punktach AF.
                              Sprawdzenie wielkości głębi ostrości (na jakimś kalkulatorze) też nie zaszkodzi, przy ciasnych portretach i 1.8 głębia ostrości może być w granicach 1cm, wtedy może być bardzo łatwo o przesunięcie podczas przekadrowania.

Komentarz

Pracuję...