Zobacz pełną wersję : Canon 6D długość naświetlania a uszkodzenie matrycy
AthionV9
28-06-2016, 14:13
Witam, właśnie dotarł do mnie Canon 6D z 40 2.8
Moje pytanie brzmi: ile mogę naświetlać maksymalnie aby nie uszkodzić, przepalić matrycy?
Robię zdjęcia nieba, i swoim nikonem d7000 nie orzechodzilem granicy 300s. Jak to wygląda w Canonie 6D? Jakiej granicy nie orzekraczać?
Z góry dziękuję
Moje pytanie brzmi: ile mogę naświetlać maksymalnie aby nie uszkodzić, przepalić matrycy?
Robię zdjęcia nieba, i swoim nikonem d7000 nie orzechodzilem granicy 300s. Jak to wygląda w Canonie 6D? Jakiej granicy nie orzekraczać?
Z góry dziękuję
6D wybucha po 317 sekundach naświetlania
Można temu wybuchowi zaradzić... W 310 sekundzie schładzamy w wiaderku z wodá
AthionV9
28-06-2016, 20:36
Można temu wybuchowi zaradzić... W 310 sekundzie schładzamy w wiaderku z wodá
Dobra dobra, fajnie Panowie, a tak na poważnie? Ile mniej więcej czasu mogę dać mu wycisk żeby nie pourywał mi kończyn a co ważniejsze żeby mi się badpixele na matrycy nie zrobiły? :lol:
Liczyliśmy na to ze ty nam powiesz
Badpixele robią się od słabych zdjęć a nie od długich naswietlań
AthionV9
28-06-2016, 22:42
Mam rozumieć przez to że żadnej granicy nie ma i mogę sobie nawet i tydzień naświetlać bez konsekwencji?
Aparat ostrzega przed przegrzaniem i ewentualnie sam sie wylaczy. Daj znac jak przetestujesz %) przyda sie na przyszlosc
tapnięte z tela
pamiętaj że kiedyś bateria się wyczerpie :)
AndrzejXM
29-06-2016, 11:15
Bad pixele pojawiaja sie z przypadku... Naswietlaj sobie ile chcesz. Gdyby bylo ograniczenie - bylo by to w intrukcji. Bez obaw :) 300 sekund to nic... Ludzie i pol nocy naswietlaja...
AthionV9
29-06-2016, 15:45
Dzięki wielkie za odpowiedzi, nie wiedziałem, że taka granica nie istnieje ;)
pozdrawiam :)
Robilem naswietlania po 4min i wszystko ok, no moze poza paroma pixelami ktore sie zapalily.
pan.kolega
29-06-2016, 19:59
Czas naświetlania nic nie zepsuje, tylko intensywność. Laser może popalić piksele w ułamku sekundy, ale takiej intensywności żadna normalna scena w studio nie ma. Słońce mogłoby pewnie uszkodzić matrycę z jasnym szkłem przy dłuższym naświetleniu.
Slonce nawet potrafi spalic kurtyny. Gdzies tu byl o tym topic.
Z góry dziękuję
Heh, co mają powiedzieć filmowcy?
Heh, co mają powiedzieć filmowcy?
Nic nie moga powiedziec! Juz od dawna (wg znawcow na tym forum)wiadomo, ze 6D nie nadaje sie do filmowania ;)
Nic nie moga powiedziec! Juz od dawna (wg znawcow na tym forum)wiadomo, ze 6D nie nadaje sie do filmowania ;)
do robienia zdjęć tez nie:roll:
do robienia zdjęć tez nie:roll:
Nawet ma mlotek sie nie nadaje bo z plastiku, co ten Canon robi z aparatami!