PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Canon 600ex RT - nie działa ETTL

kazik300
27-06-2016, 12:14
Witajcie, od kilku dni mam problem z lampą canona 600ex RT, przestał mi działać pomiar ETTL we wszystkich trybach M,P,Av,Tv za wyjątkiem pełnego automatu. Na pozostałych trybach lampa działa tylko w trybie TTL i przepala mi wszystkie zdjęcia.

Problem ten pojawił się w momencie kiedy przełożyłem lampę z aparatu 5dmkII do drugiego aparatu 7D. Nagle ettl padł..

Miewałem czasem takie problemy z lampą canona 580exII, że gdy przekładałem lampę z jednego body do drugiego to nagle zaczęła szaleć i ETTL nie działał, ale w takim przypadku pomagało od razu wyłączenie lampy i wyjęcie i włożenie baterii.

W przypadku lampy 600ex RT niestety to nie zadziałało.. lampa od 3dni nie chce wrócić do normy. Dodam tylko, że użytkuje już rok lampy w ten sposób, że przekładam ją*z jednego aparatu do drugiego i nigdy taki problem mi się nie pojawił.

Ktoś*z Was miał takie objawy? Jest na to jakaś rada?

r_m
27-06-2016, 15:31
Przekładasz "na zimno" (wyłączone aparaty, wyłączona lampa)?
Głuipe pytanie, czy sprawdzałeś "ustawienia użytkownika", czy nie przestawiły się jakieś odpowiedzialne za tryb pracy?

kazik300
27-06-2016, 15:49
Kompletnie nie pomyślałem by zajrzeć do ustawień użytkownika.. fakt w lampie przestawił się tryb z ettl na ttl.. bardzo dziękuję*za podpowiedź! Swoją drogą i tak nadal mnie zastanawia skąd bierze się*taki problem, że ustawienia lampy przestawiają się*po przełożeniu z jednego do drugiego aparatu..

lampę przekładam wyłączoną na wyłączone aparaty

Banan
19-07-2016, 09:43
Podłączę się do tematu. Przywróciłem wszystkie funkcje do ustawień fabrycznych i ETTL dalej nie działa. Wszedłem również "ręcznie" do ustawień użytkownika i jest tam ustawiona funkcja mode na 0. Po wyjściu z menu na ekranu wprawdzie wyświetla się ETTL, jednak po włożeniu lampy w stopkę i naciśnięciu spusty migawki do połowy tryb od razu przełączą się w TTL. Jakieś porady, czy już tylko Żytnia?

m_wielebny
11-05-2017, 16:54
Podłączę się do tematu. Przywróciłem wszystkie funkcje do ustawień fabrycznych i ETTL dalej nie działa. Wszedłem również "ręcznie" do ustawień użytkownika i jest tam ustawiona funkcja mode na 0. Po wyjściu z menu na ekranu wprawdzie wyświetla się ETTL, jednak po włożeniu lampy w stopkę i naciśnięciu spusty migawki do połowy tryb od razu przełączą się w TTL. Jakieś porady, czy już tylko Żytnia?

Banan i jak się skończył problem? bo mam to samo...