PDA

Zobacz pełną wersję : Czy korporacja Sony przetrwa do 2007?

snowboarder
21-04-2006, 22:56
Taka mala dygresja przy okazji "wielkiej zapowiedzi" Sony Alfa.
Moj bardzo dobry kolega, ktory ma wtyki dosc gleboko twierdzi,
ze klapa z PlayStation 3 moze kosztowac Sony bardzo, bardzo wiele.
Trzeba pamietac, ze dla Sony rynek gier staje sie jednym z podstawowych
zrodel dochodu. Przespali mp3, era Trinitronow sie skonczyla,
filmy raz na wozie, raz pod wozem. Gry, gry i gry.
I na tym tle trzeba oceniac, co sie dzieje z PS3.
Wynika to z bardzo ambitnych planow wyprodukowania urzadzenia
technologicznie nie do wyprodukowania aktualnie. Ostatni news to to,
ze nVidia spodziewa sie premiery w 2007(!). Takze nie tylko nici z premiery
na wiosne 2006, ale w ogole w 2006.
Moim zdaniem Sony pokaze Alfe i bedzie to ich pierwszy i ostatni D-SLR.

xfoto
21-04-2006, 23:09
Ja sadze, patrzac na nowego liftinga 20D, ze to akurat Canon moze dostac zadyszki na rynku DSLRow jezeli Sony z czyms udanym i innowacyjnym wyskoczy. Sony to marketing nie zgorszy od Canona, wlasne matryce (kupowane nawet przez Canona do malpek) i znana i rozpoznawalna marka, chociazby z rynku kamer cyfrowych.

Na pewno maja szanse szybko zawojowac rynek amatorskich dslr - znana marka i slabiutkie 350D Canona (dobry sensor w marnej puszce). Wystarczy Sonowy CMOS, lepsza puszka i marketing a bedzie to szlo jak cieple buleczki, marka jest mocno rozpoznawalna przez amatorow.

Wini
21-04-2006, 23:17
Moim zdaniem Sony pokaze Alfe i bedzie to ich pierwszy i ostatni D-SLR.
Jeżeli mają w planach marketingowych 3% rynku światowego, to osiągną niesamowity sukces, bo ich udział będzie wynosił 3,6%.
Wypuszczą jeszcze ze dwa modele (lifting pierwszego) pokazując swoją ogromną siłę a potem wejdą w odkużacze lub lodówki.

xfoto
21-04-2006, 23:18
Oficjalnie podali, ze maja w planach 20-25% rynku dslr.

snowboarder
21-04-2006, 23:19
Mi chodzilo o tlo wprowadzenia Sony D-SLR - sytuacje calej firmy.
Jesli chodzi o D-SLR, to u nowego gracza liczy sie przede wszystkim
jedna rzecz - mocowanie obiektywow. Z braku laku Sony kupilo
Minolte. Ilu widziales fotografow uzywajacych Minolty powiedzmy
w tym miesiacu? W tym roku?
Minolta nie wyprodukowala nowoczesnego obiektywu od ponad
10 lat. Sorry, maja dwa z USM (tu mozna sie smiac).
Sony nie ma wyjscia, tylko produkowac nowe szkla. Zatem licza
teoretycznie na nowych uzytkownikow, kupujacych D-SLR plus
jeden, max dwa (nowe) obiektywy. Ale takiego uzytkownika Sony
pokrywa swoimi hybrydami.
Bez profesjonalnego body i super szkiel nie ma szans na reklame
"pelnego" systemu D-SLR Sony. To moze byc tylko zabawka, cos jak
Sigma, a raczej o wiele gorszego niz Sigma.

stdanielo
21-04-2006, 23:19
Uwielbiam wróżbitów, którzy przewidują klapę produktu, jeszcze zanim pojawi się jego specyfikacja. Wyjdzie pucha zobaczymy, niestety doczekaliśmy takich czasów, że lustrzanki cyfrowe pojawiają się częściej niż Gazeta Wyborcza, kiedyś puszki produkowało się po kilkanaście lat i było dobrze. Powszechność i niska cena elektroniki, oraz pęd technologiczny powoduje, że zalewani jesteśmy coraz większą ilością coraz gorzej dopracowanych produktów. Liczy się jedynie marketing i zwiększanie sprzedaży. Wię za jakieś 2 lata okaże się, że takie 20D czy 30D wogóle zdjęć nie robi, i nadaje się co najwyżej jako zaślepka na obiektyw. Sony ma doskonały marketing i tylko czekać jak niektórzy z forum za parę miesięcy będą sie zastanawiali nad zmianą systemu na SONY.

xfoto
21-04-2006, 23:21
Szkla do alfy ma robic Carl Zeiss...

snowboarder
21-04-2006, 23:23
Ja nie tylko przewiduje klape "tego" produktu, ja przewiduje
ogromna klape firmy.
Chcesz sie zalozyc?

xfoto
21-04-2006, 23:27
Chcesz sie zalozyc?

Chetnie. Tylko musisz podac jakis maksymalny termin tego upadku, zebym mial mozliwosc wygrania.

Tomasz Golinski
21-04-2006, 23:30
Czy w takiej sytuacji prezes firmy popełnia samobójstwo?

snowboarder
21-04-2006, 23:35

Kto wie. Na poczatku ofiara bedzie Ken Kutaragi, a on jest dosc
nie-japonski...

Robson01
21-04-2006, 23:35
Łącznie z pracownikami :-). To u nas jednak lepiej.

bonk
21-04-2006, 23:37
sranie w banie ;)
kojarzycie sony-bony ???

http://video.google.com/videoplay?docid=1079038818046814467&pl=true
sony da rade :mrgreen: :mrgreen:

snowboarder
21-04-2006, 23:37
Chetnie. Tylko musisz podac jakis maksymalny termin tego upadku, zebym mial mozliwosc wygrania.

OK, dzis cena akcji Sony w NY tp $52.
Czy jesli akcje spadna do powiedzmy $30 do konca 2006, mozemy
sie umowic, ze bedzie to wystarczajacy znak?

xfoto
21-04-2006, 23:44

Zaraz, zaraz, widze, ze sie wycofujesz z upadku i znakow szukasz, korzystnie dla siebie ustawionych. 30-kilka dolcow Sony mialo trzy miesiace temu, w polowie grudnia 2005, i nie tylko nie upada, ale kurs akcji poszedl w gore.

Do czego zmierzam -> to nie jest dobre kryterium upadku, te Twoje $30.

Duty
21-04-2006, 23:48

Sony do swoich PS3 planuje także produkować ekrany - a to jest rynek potężny. W mariażu z Samsungiem - raczej nie padną...

http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/1247

Przemoc
21-04-2006, 23:49
Mnie się wydaje że taka firma jak Sony, przy ich zasobach i budżecie podejmuje decyzje strategiczne z kilkuletnim wyprzedzeniem i na podstawie badań marketingowych. Oni doskonale wiedzą jakie produkty w jakim terminie wprowadzą na rynek, a jakie z niego wycofają. Wycenione jest także ryzyko porażki (np. PS3) i firma się o to nie przewróci.
Jeżeli chodzi o to co nas najbardziej interesuje czyli dslr-y, to ważne jest jaki cel sobie soniarze postawili, czy chcą być kolejnym ważnym graczem (obok C i N), czy traktują to jako zwykłe uzupełnienie portfela produktów.

Z obserwacji rynku elektronicznego można wywnioskować że prawdziwe kokosy robi się na posiadanych patentach, pokazuje to np. walka o nowe formaty telewizji, dvd, niebieskie lasery itp.. Wypromowane na własnych patentach standardy stanowią chyba ich podstawowe źródła dochodów.

Akurat dzisiaj kolega przyniósł do pracy R1-kę, pobawiłem się pół dnia i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. Może nieco pod tym wrażeniem, ale myślę, że Sony wcale nie jest skazane na porażkę.

Wini
21-04-2006, 23:53
Akurat dzisiaj kolega przyniósł do pracy R1-kę, pobawiłem się pół dnia i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. Może nieco pod tym wrażeniem, ale myślę, że Sony wcale nie jest skazane na porażkę.
Co do kompaktów to masz rację. Co do DSLR , odkużaczy i lodówek to bę dzie porażka :shock:

al9
22-04-2006, 00:20
Ja dodam ze swojej strony obserwację, która juz nasuwa mi się od pewnego czasu - ludzie generalnie nie przywiązują się do marek. Myślę o zwykłych zjadaczach chleba a nie pasjonatach. Jescze kilka lat temu człowiek wydający na telewizor np 3 pensje na 99% kupiłby sony, panasonica, może philipsa. Dziś nikt nie wacha się wydać harmoni pieniędzy na lg, funai, samsunga... Ostatnio udzielałem kilku osobom rad związanych z zakupem małych cyfrówek - nikt mnie nie posłuchał - kupili co było w media markcie akurat w promocji. Jakieś smieszne samsungi, stare modele olimpusa itd.
Podobnie jest z rynkiem aut. Moi jeżdzący do niedawna niemieckimi wózkami koledzy bez stresu kupują np hyundaya czy Kię.. A ten rynek jest przecież bardzo zależny od wizerunku marki.
Zmierzam do tego, że zgadzam się ze snowborderem, że sony będzie słabnąć. A w dslr - moim zdaniem - nie poszaleją. Ten tort jest jednak już podzielony i zgadzam się, że sony postawiło na schodzącego z rynku gracza..... A canon i nikon - trzymają się mocno.
Tu nasuwa się znowu pytanie - co z przyszłością apsc? Może to będzie standard? A FF zostanie pozycjonowane tylko dla wąskich zastosowań i będzie drogie? Tą drogą zdaje się posuwać nikon a to musi mieć wpływ na plany canona...
Pozdrawiam
artur

Canonek
22-04-2006, 00:22
To ja tez sie przylacze do dyskusji. IMHO kluczowe sa tu 2 slowa: Carl Zeiss.
Jesli zrobia przyzwoitego dslr'a z optyka zeiss'a to canon bedzie mogl tylko gonic taki produkt. Jesli chodzi o optyke to od ok 1930r nikt jeszcze zeissa nie dogonil.

al9
22-04-2006, 00:30
Nawet jeśli masz rację - to pytam ile to będzie kosztowało? A musi kosztować żeby było bardzo dobre. A jak będzie kosztowało to jak sony będzie to wpychać na rynek? I kto to kupi? Jak ktos ma wydać tysiące $ to wybierze canona albo nikona i sprawdzone szkła... Tak myślę. Dla nowego gracza cena jest parametrem. Chyba że robi się cos tak niszowego jak lustrzanka panasonica z obiektywem leici - wtedy to może kosztować ile chce :-)
al

Jac
22-04-2006, 00:32
ale o co chodzi? przeciez sony nie upadnie nie ma szans... marketing sprzedaje pewnie z 90% kompaktow a nie tablice testowe ;-)

Canonek
22-04-2006, 00:35
Ale Mercedes tez robi samochody nie na kieszen przecietniaka, a nie upadl.

Driver
22-04-2006, 00:40
Ale Mercedes tez robi samochody nie na kieszen przecietniaka, a nie upadl.

Mercedes to jest taniocha i masówa :mad:

djtermoz
22-04-2006, 18:03
Jesli chodzi o optyke to od ok 1930r nikt jeszcze zeissa nie dogonil.
Niby tak ale tez Zeiss nigdy raczej nie robil takich wynalazkow jak 16-35mm albo 100-400 IS. Zeiss i Leica sa mocne w typowych stalkach i do tego manualnych. Zadnych tam AF i elektroniki.
A konsumeci Sony beda raczej chcieli czegos takiego jak ma Canon czy Nikon. I tu Zeiss pewnie tak wiele nie pomoze.

Czy Sony padnie? Mam nadzieje ze nie. Zabraknie konkurencji dla Microsoftu (Xbox), Canona i Panasonica (kamery video), producentow cyfrowych malpek, itd. Za duza firma chyba ze padla ot tak.

minek
22-04-2006, 20:31
Niby tak ale tez Zeiss nigdy raczej nie robil takich wynalazkow jak 16-35mm albo 100-400 IS. Zeiss i Leica sa mocne w typowych stalkach i do tego manualnych. Zadnych tam AF i elektroniki.

Zeiss to bardziej konstrukcja soczewek niż samych obiektywów. Elektronikę do nich Sony już dopakuje, nie ma problema.
A obiło mi się gdzies o uszy, że te ,,Zeissy'' do kompaktów sony robione są i tak w Japonii.

emisiaczek
22-04-2006, 20:40
Sony upasc? Hehe wiecie ze wtedy padl by nikon i kompakty canona ;)

Pozyjemy zobaczymy ale wroze niczego sobie przyszlosc dla ich dslr

AdrianP
22-04-2006, 20:52
Za dużo domysłów, za dużo spekulacji, za mało cierpliwości.

Ludzie! Takie dyskusje są niezbyt sensowne, Sony nawet nie wprowadził DSLR, a wy już mu dokopujecie. Równie dobrze możnaby było robić ankietę:

Czy Sony upadnie?
-Tak ///////////////////////////////////////////////
-Nie ////////////////////////////////////////////////////////

Zresztą wprowadzenie R1 jest zapowiedzią, że Sony może zbudować naprawdę dobre body i osiągnąć bardzo duży sukces, poza tym nie myślcie że konstruktorzy od Sony to idioci i nie załatwią sprawy optyki.

Adrian

Theoo
23-04-2006, 01:40
Seppuku - to ostatnie co robi prezes upadającej japońskiej korporacji:mrgreen:

JSK
23-04-2006, 07:50
Seppuku - to ostatnie co robi prezes upadającej japońskiej korporacji:mrgreen:

Małe sprostowanie. Współcześni samurajowie robią SEKUPU.

joshua
23-04-2006, 10:38
Bez profesjonalnego body i super szkiel nie ma szans na reklame" pelnego" systemu D-SLR Sony. To moze byc tylko zabawka, cos jak Sigma, a raczej o wiele gorszego niz Sigma. Wiesz, ja miałem SIGMĘ SD9, pewnie połowa tego forum ma szkła SIGMY ale nigdy nie wpadłbym na pomysł nazwania body SIGMY zabawką. Pod kilkoma wzgledami matryce Canona są kilometry za X3. A w plenerze i studio jeszcze długo modele poza 1 i 5D pozostaną w tyle.

SONY nie wymyśli Ameryki. Body tanieją, ustawi swoje cenowo na pewnym poziomie, doda szkła kitowe na bazie Minolty a pozostali niezależni producenci uzupełnią ofertę. Większość ludzi korzysta z 2-4 szkieł i niewielu ma ich więcej. Na marginesie, ilu właścicieli Canonów nigdy nie było na tym czy innym forum? Ilu ludziom wystarczają informacje z częściowo przeczytanej instrukcji? Czasami w naszych rozważaniach zapominamy że użytkownicy CB szukają czegoś więcej niż przeciętne pstrykanie na urlopie i imieninach.

chomsky
23-04-2006, 14:12
Sony przetrwa. To potezna firma produkujaca olbrzymie ilosci elektroniki, w tym podzespolow, Dslr to ulamek ich produkcji. Nowy aparat Sony i tak bedzie produkowal lepsze obrazu, niz plastikowo- pomaranczowe bohomazy straszace dzis na licznych forach. Czego tej firmie zycze z calego serca- w koncu postep dziala jedynie na moja kozysc.
czesc.Ch.

czeczot
23-04-2006, 14:23
Sony to gigant! Produkuje kamery i cyfrowe kompakty, telefony, kina domowe, wytwórnia płytowa, filmy, TV – sorry ale jakość obrazu na LCD to jest raczej niska i tak jeszcze trochę zostanie. Jak wychodziła ich konsole to też wszyscy się śmiali. Teraz segi nie ma, nintendo ledwo żyje. A to byli giganci tego rynku od lat. Przyszło sony i jest pozamiatane. A sony ma ogromny rynek dla swojego PS. Co do PS3, oni go wyprodukują na 100%, on nie musi być idealny tak samo jak aparat canona. O stworzenia wrażenia idealnego produktu jest marketing a tutaj sony to ścisła czołówka. Po co bić się z xbox skoro w przyszłym roku wprowadzi się konsole i wmówi że to następna generacja i X są przestarzałe. Pamiętajcie ze na świecie cena konsoli to śmieszne pieniądze, zarabia się na licencjach tych co produkują gry. Jak im się X opatrzy to sobie wymienią a PS3, a zanim Microsoft zrobi następcę trochę minie. Dla mnie to najbardziej słuszna decyzja sony. Po co konkurować na śmierć i życie. Lepiej wmówić ludzią ze konsola jest taka zaawansowane że trzeba aż odłożyć premierę. Już niektórzy wierzą że jest technicznym majstersztykiem.

DSLR od sony…. Kupiło Minole tylko żeby mieć jakiś punkt zaczepienia jeśli chodzi o obiektywy. Podejrzewam że dobry obiektywy a takie minolta ma są trudniejsze do zrobienia niż korpus jak się juz ma technologie matryc i wprawę w produkowaniu aparatów (kompaktów). A zaprojektowanie kilku dobrych szkieł które będą konkurować z canonem i nikonem to już spora kasa. Sony wypuści puszki, na obiektywach minolty napisze Zeiss a marketing wmówi wszystkim że to jest super nowe, najnowsza technologia itd. Wcale bym się nie zdziwił gdyby sony z Zeiss policzyło koszt projektowania obiektywów i by wyszło ze taniej jest kupić upadającą Minole niż samemu to robić. To czego nie ma minolta dostarczy tamron tak jak dostarczał miniolcie tyle że będzie teraz pisało Zeiss

Ale jak sony sobie wyliczyło że będzie miało 20% rynku to będzie miało. Z canonem i nikonem im tak łatwo nie pójdzie jak z sega bo to jednak trochę większe firmy.

Założe się że ci od 350D z kit za rok będą się kłócili że nie warto mieć 350D i lepsze jest sony. Kit minolty z w dodatku z napisem zeiss jest lepszy od canona, bo tutaj ciężko zrobić coś gorszego :)

PS. Właśnie nie można zapomnieć o produkcji matryc które kupują „prawie wszyscy” a chyba LCD do aparatów też są od sony.

emisiaczek
23-04-2006, 19:43
kto wie moze dzieki temu spadna ceny :)

Jesli sony dziabnie puszke a AS a tamron bedzie walic obiektywy a jeszcze Karol da fajnego kita to przy szumach jakie ma ccd /d50 ktory jest przeciez z podworka sony a ma niezle rezultaty/ szykuje sie niezla przyszlosc a nasz placz ze co chwila brak nam tych 2-5 tys ;) na nowe ...

chomsky
23-04-2006, 20:20
Sony robi dobra elektronike i w koncu uklepie dslr-a w koncu to takze tylko elektronika.
czesc.Ch.

yasin
23-04-2006, 22:05
To co napisal snowboarder nie jest bez sensu to jest mozliwe, ale trzeba znac rynek gier wideo, zeby wiedziec o co chodzi :)
Taki scenariusz jest mozliwy, ale Sony musialoby popelnic drugi raz ten sam blad. Ten sam, ktory popelnila kiedys SEGA wypuszczajac Saturna jako rywala PSXa. PSX od Sony byl bardzo latwo programowalny, duzo bibliotek, itd., gry pisalo sie szybko i latwo. Saturn od SEGI, wrecz przeciwnie, proces tworzenia gry trwal duzo dluzej. SEGA wtopila, wypadla z rynku, pomimo, ze konsole to nie byl jej jedyny rynek zbytu, robili jeszcze automaty. Potem przyslo PS2 od Sony i Xbox, wszyscy sie smieli z Xboxa, a co sie okazalo, ze Xbox to taki PSX, latwo programowalny, szybkosc pisania gier, latwosc, zmiatalo PS2. Sony dalo ****, i kazdy kto zna ten rynek to wie, ich inzynierowie sie pomylili, i nic nie pomoglo, ze to Sony. Teraz sytuacja jest dziwna. Nintendo poszlo w innym kierunku, bo ani za PSXem ani za PS2 nie mogli nadazyc, wiec wypuszczaja jakas dziwna konsole, ktora bankowo odniesie sukces w Japonii i to im styknie, bo skosne oczy lubia takie dziwne rzeczy. M$ wypuscil XBOXa 360, firmy ucza sie pisac gry, pisze sie je jeszcze szybciej i latwiej, odchodza PS3 coraz bardziej. Sony natomiast nie wyslalo jeszcze PS3 DEV KITow do firm, gry nie powstaja, wiec w dniu premieru ukaza sie jakies kiszki, nikt na to nie spojrzy, jezeli dodac do tego Blue Ray, koszt produkcji ktorego jest ogromny to moze sie okazac, ze Sony podzieli los Segi. Dodatkowo, Sony stworzylo procesory do PS3, wpompowali w to mase kasy. M$ poprostu wzial instniejace procki. Tak jak ktos tu napisal, do konsol firma doplaca, PS3 wypuszcza, wtopia mase kasy, a jak szybko nie powstana fajne gry na PS3, to moze byc roznie bo ludzie beda grac na Xboxie 360 bo na nim beda juz super gry, kiedy gry na PS3 beda w powijakach :) To nie Sony zyskalo przewage, tylko M$, PS3 nie bedzie lepsze technicznie od Xboxa 360, bo Sony na to nie stac, a rok przewagi w poznawaniu nowej platformy to bardzo duzo.

czeczot
23-04-2006, 22:29
To co napisal snowboarder nie jest bez sensu to jest mozliwe, ale trzeba znac rynek gier wideo, zeby wiedziec o co chodzi :) ........................

Rok w produkcji układów odpowiedzialnych za grafikę to bardzo dużo czasu. Blue Ray to chwyt marketingowy bardziej ale na 100% będzie bardzo skuteczny. Ludzie kupowali PS2 jako DVD – co z tego ze miał fatalną jakość obrazu. Może sony nie chce konkurować ceną. Będzie wyższa ale uświadomią kupujących ile "więcej" dostają. Zaprojektowany procesor to tez plus bo jest stworzony do tego a nie tylko zaadoptowany z całym „balastem nie wykorzystanych rzeczy” Koszt projektowania minus tańsza produkcja a na pewno układ specjalistyczny jest tańszy niż układ do wszystkiego w ogólnym rozrachunku w mln szt może się bardziej opłacać. M$ idzie jak zawsze po najmniejszej lini oporu. Jak działa za wolno to niech ludzie sobie kupią szybsze komputery.
Możesz wyjaśnić skąd informacja że sony na coś nie stać? Bo dla mnie to jest bardziej kwestia czy to się sony opłaca.

Sony na razie wtopiło tylko raz, z mini dyskiem. Ale zaprojektowanie własnego algorytmu kodowania dźwięku kosztowne nie jest sądząc po tym ile jest różnych formatów i wcale nie opracowywanych przez duże firmy. Więc za dużo nie stracili a trochę urządzeń do obsługi tego sprzedali

yasin
23-04-2006, 23:07
Nikt nie ma takich informacji czy Sony stac czy nie, tylko Kutagari to wie. Ale obseruje rynek i rozne informacje naplywajace rowniez od Sony i widze, ze przekombinowali. Dedykowany, stworzony od podstaw procesor to fajna sprawa na papierze, ale na dzien dobry nikt nie umie tego oprogramowac, a wiesz co to znaczy dla firmy nauczyc ludzi nowej technologii, ba, a nauczyc ludzi pisac dobrze i wykorzystac mozliwosci tej technologi. M$ dal Dev Kity, gry sie pisze jak pod DirectX, czyli wszystko jasne, nic nowego, zaczynamy i jedziemy i na dzien dobry serwujemy super tytuly. Czyli M$ zrobil taniej i lepiej :) Ale nie mow mi, ze Xbox 360 to piecyk, bo tak nie jest, tak ludzie mysleli kiedys ale M$ wyleczyl ich z tego myslenia. Jak Sony nie pojdzie po rozum do glowy, tak jak zrobilo Nintendo to wtopi bardzo duzo kasy na PS3, czy upadnie tego nie wiem, to zalezy od tego ile tej kasy jeszcze zostanie w portfelu.

snowboarder
24-04-2006, 07:25
Dzieki yasin :-)
Jako nieliczny w tym watku prezentujesz konkretna wiedze na temat...
Ten procesor to moze byc gwozdz do trumny. Pamietasz, jak
Ken Kutaragi poczatkowo zapowiedzial procesor 1000 razy szybszy niz
ten w PS2? Teraz sie juz wycofal z tych bunczucznych zapowiedzi,
mowi o 40 razach ;-)
Swietna byla tez prezentacja PS3, ktora kazal przygotowac na poprzedni E3.
Oczywiscie wszytko bylo wygenerowana grafika komputerowa, ale teraz
trudno sie wycofac...
Zabawne, ze teraz w oficjalnych komunikatach mowi sie o PS3
"oczekiwanej w listopadzie". Na naszych oczach odbywa sie wlasnie
smierc potenta. Sony dalo [tu cztery litery] juz wiele razy, w mojej
dziedzinie slynny jest projekt "Socratto" (zainteresowanych odsylam do google).
Ale PS3 moze byc/bedzie najbardziej spektakularnym i glosnym
upadkiem.
A szkoda bo ich magnetowid HDSR jest swietny....

Vitez
24-04-2006, 09:05
Czy wy naprawde myslicie ze finanse Sony az tak bardzo zaleza wlasnie od rynku konsol, ze niepowodzenie na tym polu mogloby zabic tak wielka korporacje?

Moze co najwyzej zabic ich dzial konsol... ale na pewno niiepowodzenie PS3 nie spowoduje upadku calego Sony... co najwyzej nieco zachwieje ich kwartalnym raportem finansowym.

muflon
24-04-2006, 09:22
Hmm... w sumie mi sie tez nie wydaje ze samo PSX moze polozyc taka firme jak Sony (precz! ;-)) na lopatki. Ale z drugiej strony, wyobrazcie sobie, ze nagle Applowi z jakichs powodow zalamuje sie rynek iPodow... ;-)

yasin
24-04-2006, 11:58
Nam sie wydaje, ze nie moze. Wez jednak Vitez pod uwage, ze my widzimy tylko konsole, w stanie koncowym i myslimy sobie ot takie male cos, jeden z wielu produktow. Sony jako korporacja od wielu lat pompowalo ogromne ilosci $$$, oni ta konsole oczywiscie wydadza, bo za duzo kasy poszlo na to, wloza jeszcze wiecej w reklamy i cala otoczke. Ludzie to kupia, bo konsola to grosze w poronaniu do sprzetu, ktory w niej siedzi, firmy produkujace taki sprzet do kazdej sprzedanej sztuki doplacaja, z tego co pamietam to do kazdego Xboxa M$ doplacalo 100$. Jednak moze sie okazac, ze firma utopila tyle kapitalu, a licencje na Dev Kity przestana sie sprzedawac, i nie bedzie z tego zysku wogole, wyjda na ogromny minus. Wydaje mi sie, ze calkowita porazka jednego z flagowych produktow moze spokojnie polozyc taka firme.

czeczot
24-04-2006, 13:33
Nikt nie ma takich informacji czy Sony stac czy nie, tylko Kutagari to wie. .....
Problem polega na tym że to co piszesz o procku sony to są domysły tak samo jak zgadujesz ich sytuacje finansową. Co do finansów w żuciu nie uwierzę że oni wsadzili całą kasę w procesor. Przecież nie wybrali by takiego wariata na prezesa. Sony to gigant i co najwyżej ten rok zakończy pod kreską jak mu PS3 się nie uda. Poza tym skąd wiesz że opóźnienie PS3 nie wynika właśnie z tego że starają się zrobić pisanie gier tak łatwe jak pod DirectX

Wydaje mi sie, ze calkowita porazka jednego z flagowych produktow moze spokojnie polozyc taka firme.

To ja poproszę o jakiś przykład gdzie firma wielkości sony wywaliła się z powodu jednego nawet flagowego produktu. Tylko nie pisz Sega bo sega to miała w ogole tylko jeden produkt. Wiem automaty i gry robili ale to chyba był margines przy konsoli. Sony produktów ma sporo

yasin
24-04-2006, 14:06
Prosze bardzo - 3Dfx, kojarzysz taka firme, kiedys potentat, jako pierwsi zrobili zmiatajacy wszystko co wtedy istanialo akcelerator 3D - Voodo Graphics. Potem doszla malutka wtedy firma, ktorej nikt nie znal ze swoja Riva 128 - NVidia. Tak, tak, Nvidia byla kiedys malutka firma, ktora o malo co nie wypadla by z rynku ze swoja Riva 128, a na rynku krolowalo 3Dfx, potem bylo jeszcze lepsze Voodo 2, i nawet niezla Riva TNT. Niestety potem 3Dfx popelnilo blad i wypuscilo slabego Voodo 3000, zostajace w tyle technologicznie, a Nvidia wypuscila GeForce 256, i Nvidia pozamiatala. Do tego 3Dfx promowal swoj wlasny standard Glide, a Nvidia trzymala sie twardo DirectX'a. Okazalo sie, ze nie dosc, ze technologicznie Voodo 3000 jest do tylu za GeForce 256, to jeszcze gry na GeForce'a pisze sie duuuzo latwiej, niz na Glide. 3Dfx wypadlo z rynku, firma przestala istniec. Ja mysle, ze jeden powazny blad, moze nawet duza firme z kapitalem pograzyc. Sony popelnilo duzy blad przy konsoli PS2, nie wypadli, czyli maja ogromny kapital, ale jezeli popelnia drugi blad przy PS3, moim zdaniem moze ich to kosztowac bardzo wiele.

czeczot
24-04-2006, 14:46
Prosze bardzo - 3Dfx, kojarzysz taka firme, kiedys potentat, jako pierwsi zrobili zmiatajacy wszystko co wtedy istanialo akcelerator 3D - Voodo Graphics.
Kojarzę bo miałem :)

Ja prosiłem o firmę które nie opiera się na jednym produkcie a która się przewróciła. Sony to elektronik i są w każdym dziale, audio od najtańszego praktycznie po Hi End, video, telewizyjny sprzęt profesjonalny, wytwórnia filmowa i muzyczna, produkcja podzespołów – matryce i LCD do aparatów. Dla sony dział konsol to nie jest jedyne źródło dochodu. Sony ma dużo produktów i jej do segi czy 3DFx porównywać nie można. Fakt firm które produkowały tylko jedna rzecz i się wywaliły trochę się znajdzie ale Sony to nie ta „grupa” firm

Praktycznie każda duża firma miała jakieś opracowane technologie które się nie sprzedały i jakoś te firmy nie padły. Standarów kaset video było kilka ostał się VHS, laser dyski (zdaje się pioniera a to "mala" firma) też nie zdobyły popularności, odmiana DVD w wersji panasonica DVD-RAM czy jak się to nazywało też nikt nie pamięta a panasonic dalej istniej. ITD. ITP

Jak by sony umoczyło na PS3, cyfrowych lustrzankach, kilka mega produkcji filmowych było by totalną klapą i by przegapili wprowadzenie następcy LCD o super obrazie to może i by się przewrócili w sensie takim że by ich wykupiło LG

JSK
24-04-2006, 14:49
... co najwyzej nieco zachwieje ich kwartalnym raportem finansowym.

Zgadzam się. SONY to zbyt wielka organizacja, aby COKOLWIEK ją ruszyło.

yasin
24-04-2006, 15:53
Fakt, Sony to nie 3Dfx, czy Sega, ale wez tez pod uwage, ze na przyklad Sega byla gleboko zakorzeniona na rynku Japonskim. Kiedys kazdy by nas wysmial jak bysmy powiedzieli, ze Sega upadnie z powodu jakiegos ... Sony?! Sony bylo niczym na rynku gier video, Sega i Nintendo dzielily rynek miedzy siebie. Ja sie az tak na rynkach finansowych nie znam i na finansach ogromnych firm, ale sadze, ze nie maja az tak ogromnego kapitalu, ze ich to kompletnie nie ruszyloby. Kreatywna ksiegowosc robi swoje, wiec moze i raporty bylyby oki, ale stan faktyczny moze byc inny. To tak jak z funduszami inwestycyjnymi, dopoki jest wszystko ok to procenty rosna, ale jak cos sie obruszy na swiatowym rynku to nagle jakis fundusz padnie, a z raportow wynikalo, ze to taki moloch i ze nic go nie ruszy i oszczednosci ludziom przepadaja. Gdyby to bylo takie proste, ze Sony nie padnie bo jest duze i koniec, to wystarczyloby nakupic akcji Sony i poczekac 20 lat i wysoka emeryturka pewna, a tak nie jest :)

chomsky
24-04-2006, 21:31
Po wykladach pewnych forumnowych specow od ekonomii na pewno zakupie pakiecik akcji Sony.
To "sto procentowa" inwestycja, w najblizszym czasie ( latach) beda zwyzkowac. Gdyby panowie byli laskawi dokonac kilku nastepnych krytycznych analiz, to zachecam, powieksze pakiet swoich inwestycji.
Czesc.Ch.

bonk
24-04-2006, 23:53
do tego co pisze czeczot dodam tylko to, ze sony nie raz juz sie pomylilo i wypuscilo na rynek produkt ktory wogole sie nie przyjal/nie przynosil zakladanych zyskow. nie raz probowali na sile forsowac wlasne standardy, nie raz wmoczyli kase a ciagle żyją. (md, hi8, ed beta, atrac, aibo, qrio)
sony to wielka firma z wieloma nogami ktorymi solidnie stoi na rynku.
podetniesz jedna czy trzy nogi, a oni dalej beda sobie spokojnie kroczyc do przodu.

a podobna sytuacje jak z aparatami, sony mialo z telefonami komorkowymi.
nie szlo im, weszli w uklad z ericssonem i prosze bardzo.

snowboarder
25-04-2006, 00:26
Tu nie chodzi o byle "jeden produkt". Tu chodzi o produkt kluczowy
dla Sony. Ostatnio akcje Sony spadly bo ML bodajze oglosil, ze koszt
wyprodukowania jednej konsoli aktualnie to $900.
Pamietajmy, ze Sony nie moze jej sprzedac za wiecej niz $500.
Oba poprzednie modele PS1 i PS2 sprzedaly sie po 100 milionow sztuk
kazda (!). Przy takim ukladzie - mowimy o sytuacji na dzisiaj -
chodzi tu o 40 miliardow dolarow strat! Oczywiscie to skrot myslowy,
ale niesety (dla Sony) nie odbiega on daleko od rzeczywistosci.
Po pierwsze procesor. Po drugie Blu Ray - technologia, o ktorej
wcale nie wiadomo, ze sie przyjmie. Za to jest dzisiaj jeszcze bardzo
kosztowna. Musicie zdac sobie sprawe o skali przedsiewziecia,
nawet dla Sony. Zagrozone tu jest kilkadziesiat miliardow dolarow zysku,
na ktore firma liczy/la.

czeczot
25-04-2006, 07:03
Tu nie chodzi o byle "jeden produkt". Tu chodzi o produkt kluczowy
dla Sony. Ostatnio akcje Sony spadly bo ML bodajze oglosil, ze koszt
wyprodukowania jednej konsoli aktualnie to $900.
Pamietajmy, ze Sony nie moze jej sprzedac za wiecej niz $500.
Oba poprzednie modele PS1 i PS2 sprzedaly sie po 100 milionow sztuk
kazda (!). Przy takim ukladzie - mowimy o sytuacji na dzisiaj -
chodzi tu o 40 miliardow dolarow strat! Oczywiscie to skrot myslowy,
ale niesety (dla Sony) nie odbiega on daleko od rzeczywistosci.
Po pierwsze procesor. Po drugie Blu Ray - technologia, o ktorej
wcale nie wiadomo, ze sie przyjmie. Za to jest dzisiaj jeszcze bardzo
kosztowna. Musicie zdac sobie sprawe o skali przedsiewziecia,
nawet dla Sony. Zagrozone tu jest kilkadziesiat miliardow dolarow zysku,
na ktore firma liczy/la.

W życiu nie uwierzę że sony do każdej konsoli dopłaci 400$ - to na 100% jest plotka.

400$ zarobić na licencjach od gier na szt. konsoli….. właściwie to jest 10$ od gry, przez 2-3 lata każdy sobie kupi te 40 gier. Więc wyjdą na zero, nic nie stracą a mogą pogonić xbox jak rzeczywiście będzie tak rewelacyjna. Kolejna rzecz że dzięki temu może technologia Blu Ray stanie się jednym standardem i dodatkowo na tym będą zarabiać na licencjach.

Opóźnienie może jest spowodowany wiec tym że pracują jak tu coś wywalić z niej albo jak obniżyć koszty produkcji. Nowa technologia produkcji procesorów czy cokolwiek.

I tak można jeszcze wymyślać dziesiątki spekulacji

yasin
25-04-2006, 11:32
Mysle, ze bardzo mozliwe, ze na poczatku beda doplacac duzo, ale z czasem koszty produkcji beda malec. Wedlug mnie realna suma to ok 150$ - 250$ do kazdej konsoli przez pierwsze pol roku do roku. Jezeli to co czytalem to prawda, ze dalej nie wypuscili dev kitow do ludzi to przez pierwsze pol roku do roku nie bedzie zadnej sensownej gry, czyli pierwszy rok to same straty.

yasin
12-05-2006, 12:14
Is The Playstation 3 Dead In The Water? (http://www.firingsquad.com/features/playstation_3_failure/default.asp)

Fakty sa takie: X360 ma 3mln uzytkownikow, PS3 maja inzynierowie. Cena PS3 = X360 + kilka gier. Na X'a podobno duzo latwiej pisze sie gry i pewnie programisci predzej wycisna z tej konsoli max mozliwosci niz z produktu Sony. Brak wibry w konsoli Sony to jakies nieporozumienie. Nalezy tez wspomniec o tym, ze nowa konsola nie jest wolna od bledow technologicznych, X360 jest juz ponad pol roku na rynku i czesc problemow zostala wyeliminowana. W dniu premiery PS3, Sony bedzie sie pewnie borykac z jakimis niedociagnieciami swojego produktu, a M$ bedzie mial juz je za soba.

AGO
12-05-2006, 13:27
Problem w zalozeniu, ze sony padnie polega na tym, ze ta korporacje stac na bledy! Jednak nalezy zadac sobie pytanie czy to blad (mam na mysli opoznienie wydania konsoli) ? Jeszcze nie wyszla, a wszyscy juz sie rozpisuja na ten temat robiac .... potezne REKLAME. Mowiac szczerze dzieki niedowiarkom dowiedzialem sie p PS3 :D wiec to podejscie DZIALA.

Sony moze nie zarobi kroci na dSLR w pierwszych latach, ale z pewnoscia ten projekt jest zalozony na kilka lat podczas ktorych ludzie oswoja sie z sonym w tej dziedzinie, a cena i marketing tez odegraja nie mala role.

czeczot: niezrozumielismy sie ... sorry

czeczot
12-05-2006, 15:08
Ale sobie 'przedluzyles' wlasnie - gratuluje posiadaczu w pelni profesjonalnego, najlepszego na rynku aparatu ... 20D :D:D:D
Pewnie musisz miec kompleksy jak koledzy z 30D a nie powiem o 5D i lepszych pojawiaja sie w okolicy -> Pytanie: uciekasz wtedy do domu czy zakrywasz puszke ?

Nie za bardzo kumam do czego pijesz? Przeczytałeś mój tekst ze zrozumieniem i zauważyłeś uśmieszek na końcu czy nastąpiła jakiś problem z odbiorem?

snowboarder
12-05-2006, 17:51
Od czasu tej dyskusji pare rzeczy sie wydarzylo.
Po pierwsze Sony oglosilo cene - $500 i $600.
Jak widac wysoka. Potwierdza wysoki koszt i straty,
przynajmniej na poczatku beda wysokie (mimo tej ceny).
Ale cena moze okazac sie zaporowa dla gowniarzy.
Po drugie pokazywane sa dwa dema, niezle.
Po trzecie na E3 nie ma zadnego zainteresowania.
Show skradlo Nintendo o wdziecznej nazwie Wii -
kilka godzin stania w kolejce, by dotknac.
Na stoisku Sony - pustki...
Poza tym Sony w zasadzie potwierdzilo, ze z PS3 na szali lezy
przyszlosc firmy...

yasin
12-05-2006, 18:17
Ja ogladajac pokaz Sony z E3 mialem wrazenie, ze oni na sile w ostatniej chwili wsadzili ten patent z jak to okreslili stopniami swobody ...
Kolejny raz mam wrazenie, ze powtarza sie historia, kiedys Sony bylo innowacyjne i jako pierwsi wsadzili uklad 3D do konsoli, Sega spanikowala i na szybkiego dodala taki sam ukladzik, niestety co nagle to po diable ...
Wychodzi na to, ze historia zatoczy kolo, tym razem to jednak Nintendo ubieglo wszystkich i wsadzili kapitalny patent do Wii, ja w zasadzie nie gram od dluzszego czasu juz, bo nie mam czasu, ale po obejrzeniu Metroid Prime Corruption w akcji chyba sobie kupie Wii, no i ta cena 250$ :)
W sumie z tych next genow to bym chcial miec Wii oraz Xboxa360, az sam sie dziwie jako byly posiadacz szaraka - PSX'a.

AGO
12-05-2006, 18:31
http://www.sony.net/Products/dslr/ ... calkiem mily flash, kilka sloganow i cale 'g' - zadnych szczegolow, parametrow ale juz wiadomo ze zrewolonicjonizuje swiat :D

yasin
24-05-2006, 13:53
Ciekawy artykul -> Sony's Huge PlayStation 3 Bet (http://gear.ign.com/articles/709/709082p1.html)

W skrocie:
"Over the past four years, the conglomerate's revenues have remained essentially flat, while operating profits have increased by only 3 percent. Though the total amount of money (revenue) that flowed into Sony last year was an impressive $67.94 billion dollars, their profit margins were a slim 1.65%, figures that reveal a giant corporation barely squeezing profits out of its many disparate holdings in consumer electronics, movies, music, and videogames."
...
"The coming year will be critical for Sony. The PlayStation 3 will be facing the heaviest challenge yet for dominance of the $25 billion videogame industry from Microsoft's Xbox 360 and Nintendo's Wii."
...
"PS3 failure will be disaster, and even success could be squandered if Sony can't positively leverage such an outcome in many other markets."

Ja sie z tym w pelni zgadzam, i dalej twierdze, ze zadna firma w obecnych czasach nie moze sobie pozwolic na porazke flagowego produktu. A bledy w przypadku PS3 az kluja w oczy, po E3 widac to jeszcze bardziej - te ich panicznie i w ostatniej chwili dodane ficzery :)

PS. No i 600$ za PS3, ktore tak naprawde nic nie wnosi, oprocz poprawionej grafiki, w porownaniu do 200$ za Wii, ktore daje nowa jakosc grania ...
PS2. A jeszcze ostatnio pojawily sie pogloski, ze na E3 Nintendo pokazywalo gry odpalane z GameCuba, wiec gry na Wii beda jeszcze lepsze :)

PS3. "Spokój z jakim oficjele Sony patrzą na przyszłość swojej firmy jest wprost niewiarygodny. I tak, kiedy dyrektor generalny Sony Computer Entertainment Europe, David Reeves, w wywiadzie dla Computer and Video Games przyznał, że niektóre tytuły startowe, takie jak Heavenly Sword, Motorstorm czy Formula One pojawią się dopiero na początku roku 2007 (mimo wszystko mieszcząc się w marginesach okresu startu systemu), oczekiwać można było jakichś słów przeprosin, może wyjaśnienia. A jednak...

Jednak to co padło z ust pana Reevesa później w tym samym wywiadzie, wyraża pozbawioną najmniejszego cienia wątpliwości wiarę w klienta: "Stworzyliśmy tak pewną markę, od czasów wypuszczenia na rynek PlayStation w roku 1995, później PlayStation 2 w 2000, że i tak pierwsze pięć milionów konsol zostanie sprzedanych, czymkolwiek nowy system by nie był - nawet gdyby nie miał gier".

Cóż, nawet jeśli nie wierzycie w sukces Sony, Sony wierzy w Was."

brawa dla Sony :D

AGO
24-05-2006, 15:04
ja tylko dodam, ze ktos tu marudzil jakoby SONY tylko w PS widzilo przyszlosc ... otoz nie! prosze spojrzec na rynek telefonow komorkowych - nie wiem jak w PL ale w DE skutecznie wypieraja sony bo kazdy ma:
- bluetooth, IrDA, USB
- MP3 player (nie takie zdechle jak w 6310i ... jakosc muzyki o niebo lepsza)
- radio (z RDS, jak dla mnie kosa)
- duuuzo pamieci
- i 100 tysiecy innych funkcji

jak ktos ma ochote to polecam zobaczyc zalety takiego w810i http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=pl&lc=pl&ver=4000&template=pp1_loader&php=PHP1_10376&zone=pp&lm=pp1&pid=10376 ... jak dla mnie to motorola (o boze nidy wiecej) i nokia (tu mam sentyment) odpadaja powoli

Tomasz Golinski
24-05-2006, 15:08
Wczoraj przypadkiem w TVN Turbo widziałem program o konsolach. Jakichś dwóch facetów z Sony zachwalało, jakim to super produktem jest PS2! Parodia.

yasin
24-05-2006, 15:08
Jak dla mnie takie kombo odpada, telefon to telefon, mp3 player to mp3 player, a aprat to aparat.

AGO
27-05-2006, 22:58
Jak dla mnie takie kombo odpada, telefon to telefon, mp3 player to mp3 player, a aprat to aparat.
nie no aparat to nazwijmy sobie szczerze: to jest cos co utrwala krotki film lub foto z imprezki dla jalowcow co to w domu siedza i 'akurat' nie mogli uczestniczyc.
Osobiscie lubie jak telefon jednak gra (radio jest nr 1), iPod do biegania tez nie jest zly ... ale jakosc nowym telefoniku sony jest nr 1 ( + sync z iTunes) ... mysle ze to fajne polaczenie -> szczegolnie jak np. jezdzisz rowerem/metrem/itp do pracy lub uprawiasz jakis sport a musisz byc phone-ready :D

fredi
30-05-2006, 16:54
Ja tam lubie muzyke i zdjecia miec w telefonie. Aparatu caly czas nie nosze, a dobrze miec przy sobie taki "notatnik", nawet po to zeby kiedys wrocic z lepszym sprzetem. Muzyka.. no lubie sluchac muzyke na ulicy, a po co nosic 10 sprzetow, jak mozna 1.

AGO
30-05-2006, 17:05
slyszalem zapowiedz o telefonie dla amatorow joggingu co mierzy czas, szybkosc i przebyty dystans ... MP3, radio, tel oczywiscie w zestawie.

DoMiNiQuE
30-05-2006, 17:18
slyszalem zapowiedz o telefonie dla amatorow joggingu co mierzy czas, szybkosc i przebyty dystans ... MP3, radio, tel oczywiscie w zestawie.
OT ciekawosta ...cos podobnego juz istnieje, tylko bez telefonu. Nike+iPod http://www.nike.com/nikeplus/ ;)

jarekA
31-05-2006, 10:45
Według mnie sony jednak się jednak uda z d-slr. Powód jest prosty. w chwili obecnej bardzo rośnie sprzedaż lustarzanek. Ludzi, którzy maja analogi slr jest trochę i po pewnych przygodach z cyfrowymi kompaktami (a nawet aparatami klasy bridge) będą chcieli jednak wrócić do lustrzanki. Zaporowa jest jednak cena (niech mi nikt nie mówi że 2500 za najprostrze d-slr to mało- powinno być 1000-1500 z kitem), więc firmy takie jak samsung to zauważyły. I panasonic i sony zrobia według mnie to samo - wypuszczą na rynek "super lustrzankę" - patrz nowy panasonic i alpha sony, a potem jaku "uzupełnienie" swojej oferty wypuszczą aparaty sprawdzonych graczy z własnym logo i z niższą ceną. U panasonica będą to Olympusy (nawiasem mówiąc mnóstwo się mówi o innowacyjności firmy, a nie przekłada się to jeszcze na sprzedaż - jeszcze za wysokie ceny), a u Sony odświerzone Minolty. I najważniejsza rzecz - optyka. Panasonic wpisał się do standardu 4/3 - wspiera ją aktywnie niezalezna i tania Sigma. Myślę więc że sony będzie korzystało ze sprawdzonej minolty i możę Tamrona. Tę drogę wybrał już Samsung - choć nie siląc się na flagowca (choć za takiego można by uznać Pro815) poszedł na skróty - i życzę mu powodzenia. Ja osobiście uważam że i tak najważniejszy jest system i obiektywy - dlatego jestem na forum i inwestuję w mojego Canona.
Ale jak słusznie ktoś wcześniej zauważył na forum są jednak ludzie zainteresowani czymś więcej ponad "tanie body z obiektywem 28-300".
Wszystkim pozostałym, dla których aparat służy do fotografowania świąt i wakacji wystarczą albo głupki albo właśnie tanie body (samsunga, panasonica i sony) z jednym obiektywem z wielkom napisem ZOOMx15.

snowboarder
08-06-2006, 14:50
http://www.theinquirer.net/?article=32171

niezle jaja :-)

yasin
08-06-2006, 21:27
" You end up with a console with half the triangle setup rate of the 360, a crippled CPU that is a bitch to program, and tools that are atrocious compared to the 360. To make matters worse, you have an arrogant set of execs telling us that twice the price is worth it for half the power, a year late. If it isn't already too late, Sony had better do something about this recto-cranial inversion or it may very well sink the console. ľ"

Lepiej sie tego nie dalo podsumowac ...

Tomasz Golinski
18-06-2006, 22:40
Wyczytałem jeszcze coś takiego: http://www.digitalmediathoughts.com/index.php?action=expand,10596

"Though the HD DVD format launched less than two months ago, Universal Studios Home Entertainment has announced it will already be dropping the list price of all its current and upcoming releases on the format.
[...]
While Sony's delaying and cancelling some Blu-ray movies that have yet to be released, here's Universal already lowering their prices! It's never been more obvious to me who is going to win here. Blu-ray, meet UMD, Minidisc, Memory Stick and Betamax. Don't feel bad, you're just the next one in a long line of familial failures.