Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze aparatu zastępczego do Canona 500D
Moniskaa
27-06-2016, 10:51
Cześć :)
Chciałabym Was poprosić o poradę. Ostatnio dzięki Waszej pomocy zakupiłam obiektyw więc może i tym razem pomożecie :)
Mam canona 500D i chciałabym dokupić jakiś sprzęt zastępczy używany. Na początku myślałam o pełnej klatce ale jednak jest to spory koszt. A aparat będzie służył do fotografii reportażowej typu studniówki, wesela itd. Zmiana aparatu na pełną klatkę wiążę się ze zmianą obiektywów. Dlatego jeszcze chce poczekać na pełną klatkę. Proszę o pomoc :)
ps. znajomi polecali 7d, co sądzicie? Czy może znacie jakieś lepsze rozwiązanie?
Piotrus117
27-06-2016, 11:36
znajomi polecali 7d
To świetna reportażowa puszka. Jednakże dużo lepiej spisuje się na świeżym powietrzu niż na sali.
Z cropa to raczej 80d ale sale to raczej wysokie ISO wiec pełna klatka (6d).
5dc da radę dużo lepiej niż jakikolwiek crop.
Moniskaa
27-06-2016, 12:20
Z cropa to raczej 80d ale sale to raczej wysokie ISO wiec pełna klatka (6d).
Napisałam, że póki co nie mogę kupić pełnej klatki.
A ile masz kasy? Z cropów Canona najlepszż matrycę ma teraz 80D. Ale to nowy model i trzeba wydać 4500zł. Poprzednika czyli 70D można kupić za 3500zł a używkę za 2500-3000zł. Do czułości ISO400 80D bedzie lepszy, powyżej oba są takie same a może nawet 70D ciut lepszy. 7D, 60D, 700D i starsze mają tą samą 18MPx matrycę, która na wysokich ISO słabo się sprawdza.
80D i 70D mają prócz przyzwoitych matryc także dobre układy AF, może nie aż tak błyskawiczne jak reporterski 7D ale wystarczające do fotek obiektów w ruchu.
Moim zdaniem celuj w 80D/70D a jesli nie ma aż takich funduszy to w dowolna używkę serii xxD.
a 500d Ci wystarcza? jeśli tak to kup coś podobnego (550d, 600d) ale jak będzie ciemno to bez lampy ani rusz.
Na Twoim miejscu jeszcze raz bym przemyślał zakup ff bo 5dc nie są jakieś kosmicznie drogie a napeno da lepiej radę niż w/w cropy.
feciu - matryca pierwszej piątki na pewno da radę, ale autorka wątku będzie robić nie tylko fotki w ciemnych pomieszczeniach. To będą dynamiczne fotki z imprez. Prócz matrycy musi być dobry AF. I tu chyba piątka polegnie...
...
Mam canona 500D i chciałabym dokupić jakiś sprzęt zastępczy używany. ...
Co masz na myśli piszą zastępczy?
Robiłaś już jakieś reportaże tym co masz? Czego Ci brakuje w 500D?
7D to świetna puszka, jednak jej używalne ISO do wysokich nie należy, więc na wesela itp. trochę kiepski wybór ;)
Napisałam, że póki co nie mogę kupić pełnej klatki.
Widzę, że 7D chodzą mniej więcej tyle ile 5D. Ja bym nie miał wątpliwości co kupić. Tym bardziej, że ma to być do "studniówki, wesela".
Zmiana aparatu na pełną klatkę wiążę się ze zmianą obiektywów. Dlatego jeszcze chce poczekać na pełną klatkę.
Pół roku temu:
2500, na szkło do cropa? Dziwne, że nikt nie zasugerował zmiany na FF ;) - to nie jest takie głupie, Twoja "50" stanie się znacznie szersza i dojdzie +50 punktów do "profesjonalizmu" :D
(...) Jednak jeśli myślisz o tym zajęciu poważnie, i chcesz brać za to pieniądze, może warto postarać się o zapasowe body? Mając 2500 takim zapasem mógłby być 5d "classic", na początek z zoomem Tamron 28-75/2.8, Sigma 24-70/2.8, oczywiście mowa o używanych. Inna sprawa, czy po kilku wyjściach "zapasem" nie stałby się 500d, i tak, nawet dziś można polecić 5d mający "tylko" 12Mpix i ISO znacznie odbiegające od 12800.
Poszukaj używanego, starego 5d "classic" i obiektywu Canon EF 35/2. Na 5d ogniskowa 35 jest uznawana za jedną z podstawowych przez wielu kolegów "ślubniaków". I napiszę jeszcze raz, może się okazać, że to 500d będzie "zastępczym" dla starszego większego brata ;)
PS: Jaką masz lampę?
Poszukaj używanego, starego 5d "classic" i obiektywu Canon EF 35/2.
Oj będzie ciężko się zmieścić w 2 tyś. ale polecam :)
Moniskaa
27-06-2016, 20:28
Dziękuję wszystkim za tak liczną odpowiedź. Oczywiście, kusi mnie pełna klatka i cały czas myślę nad nią i nad pieniędzmi :P Jeśli miałabym kupować pełną klatkę to byłoby to 6D
Co do aparatu, mam zamiar wydać od 1500-2500zł. Obecnie posiadam obiektywy: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS, canon 50mm 1.8 i EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM. Jeśli chodzi o lampę to mam zwykłą, najzwyklejszą, nie ma się czym chwalić ale daje z nią radę :) Z tego co się orientuję to tylko jeden obiektyw będę mogła użyć do pełnej klatki? Proszę wybaczyć te pytania ale nie miałam nigdy pełnej klatki i nie jestem rozeznana. Chyba, że są przejściówki?
Tylko 50-tkę użyjesz na FF. Przejściówek z cropa na FF nie ma i pozostałych obiektywów nie wykorzystasz po przejściu.
Jeśli nie masz kasy na nową szklarnię do FF i chcesz pozostać przy cropie to za 2500zł można już pomyśleć o używanym 70D - najlepsza matryca na cropie u Canona w tym zakresie cenowym i bardzo dobry AF.
Do trzech razy sztuka, no to jeszcze raz: 5d "classic" z 35/2, za 2500 już łatwiej znaleźć coś z sensownym przebiegiem :D
70d jest najmłodszy w tej kwocie, ale to dalej mniejsza matryca. Szkoda, że pół roku temu nie zdecydowałaś się na 5d, w tej chwili nie byłoby tego pytania, a po sezonie miałabyś już 5d i 6d.
Nie chodziło o "pochwalenie się" lampą, niektóre najnowsze chińskie wynalazki nie chcą gadać z 5d "classic". I na marginesie - masz backupową lampę? Jeśli nie, to od kwoty na drugie body odejmij koszt drugiej lampy (choćby 420ex - bywają poniżej 200zł albo 430ex, 300-350zł).
michalab
27-06-2016, 21:53
40D + jakieś fajne szkło do wykorzystania później na FF, np. 85f1.8
chester_jds
28-06-2016, 08:23
500D nie jest dzisiaj wysokich lotów. Kupisz drugą puszkę też trącącą myszką. Nie lepiej sprzedać 500 D i całą cropową szklarnię i kupić tego 6D? Półśrodki będą Cię tylko kosztować więcej, skoro sama piszesz, że na horyzoncie masz to 6D.
... A aparat będzie służył do fotografii reportażowej typu studniówki, wesela itd. ...
Skoro kusi Cię pełna klatka, to może na najbliższe tego typu reportaż wypożycz jakieś 5D mk2 albo 6D. Powinno kosztować coś koło 150-200zł/doba. Wtedy decyzja będzie prostsza.
A jeżeli dalej będziesz upierać się przy APS-C, to powtórzę to co michlab.
40D + jakieś fajne szkło do wykorzystania później na FF, np. 85f1.8
Kupić najtańszą puszkę z działającym AF(40D) i stałkę już pod FF (coś od 24mm do 50mm i nie ciemniej niż f2.0)