Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak kupujecie kolejny aparat/obiektyw/akcesoria ?

padu
19-06-2016, 11:39
Witam!

To mój pierwszy post tutaj. Mam do Was pytanie: czy przydałby się dla początkującej osoby fotografującej serwis, w którym podaje się swój model i dostaje się listę najbardziej polecanych obiektywów, akcesoriów. Można by było podejrzeć czego używa ktoś kto miał już taki aparat jak ty - żeby się zainspirować przy kolejnym zakupie.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Przy okazji mam ankietę. Jeśli uważacie, że pomysł jest ciekawy to proszę o 5 minut czasu i wypełnienie: https://docs.google.com/forms/d/1wyq...w5lcc/viewform

italy
19-06-2016, 11:43
Kupujemy w zależności od potrzeby i bogactwa w kieszeni :)

jaś
19-06-2016, 12:08
uważam że taki serwis jest kompletnie niepotrzebny a nawet szkodliwy :mrgreen:, po pierwsze owe "polecenia" to byłaby w 100% reklama, a po drugie jeśli ktoś nie wie co kupić to na 100% nie potrzebuje nic kupować i korzystanie z takich rad to tylko niepotrzebne wydatki - jeśli nie wiesz jaki obiektyw kupić to znaczy że nie potrzebujesz nowego obiektywu - to najlepsza inspiracja :) - jeśli nie masz nowego "projektu" to znaczy że nie musisz nic (żadnego nowego sprzętu) kupować to kolejna dobra inspiracja - takie rady pomagają się rozwijać fotograficznie - zakupy nowego sprzętu słabo rozwijają.

padu
19-06-2016, 17:33
uważam że taki serwis jest kompletnie niepotrzebny a nawet szkodliwy :mrgreen:, po pierwsze owe "polecenia" to byłaby w 100% reklama, a po drugie jeśli ktoś nie wie co kupić to na 100% nie potrzebuje nic kupować i korzystanie z takich rad to tylko niepotrzebne wydatki - jeśli nie wiesz jaki obiektyw kupić to znaczy że nie potrzebujesz nowego obiektywu - to najlepsza inspiracja :) - jeśli nie masz nowego "projektu" to znaczy że nie musisz nic (żadnego nowego sprzętu) kupować to kolejna dobra inspiracja - takie rady pomagają się rozwijać fotograficznie - zakupy nowego sprzętu słabo rozwijają.

Ok, może to w przypadku obiektywów nie będzie działać. W moim przypadku mógłbym zaoszczędzić 2,5 tys kupując jeden obiektyw bardziej uniwersalny i przy okazji jaśniejszy niż pozostałe. Wiedząc jakie są alternatywy, albo kto jakiego używa poleca. Idąc tropem, że polecenia to "100% reklama" można by uznać, że zazwyczaj sam analizujesz wszystkie parametry bez zasięgania opinii o faktycznej jakości, wydajności, trwałości, awaryjności etc. Tego nie da się jednak wywnioskować ze strony producenta. Dlatego nie zgodzę się z Tobą w tym przypadku.

W przypadku kiedy polecany jest Ci jakiś obiektyw (na bazie posiadanego już sprzętu) odkrywasz właśnie jaki projekt możesz wykonać, co osiągnąć z danym body. I ja na przykład sprawdzam różne inne obiektywy jaśniejsze np, bo chcę robić zdjęcia z większą głębią ostrości lub w ciemniejszych warunkach. Wiadomo, można zapytać na forum, może to też dziać się automatycznie. Ja bym np chętnie poczytał jak można rozszerzyć mój sprzęt żeby uzyskać lepsze rezulataty.

I tak jak napisał kolega powyżej - kupujemy wg kieszeni. Tak więc wyobraźmy sobie sytuację, że podajemy jakie mamy body i dostajemy różne ścieżki - chcesz robić zdjęcia w kościele - zobacz tutaj jaki sprzęt wykorzystują forumowicze, chcesz robić zdjęcia krajobrazów - oto lista. Mam wrażenie że nie do końca może to dobrze zaprezentowałem.

aptur
19-06-2016, 17:44
chcesz robić zdjęcia krajobrazów - oto lista

Po co wywarzać otwarte drzwi?
Canon Lens Recommendations (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Recommendations.aspx)

latant
19-06-2016, 22:46
U mnie kupowanie odbywało się na podstawie pomysłu i szukanie w necie informacji jak ów pomysł zrealizować, oczywiście w miarę posiadanych środków finansowych. Serwis tego typu, byłby jedynie elementem wielu źródeł pobierania informacji.
Idea dobra ale trzeba znać się na sprzęcie i akcesoriach wielu firm żeby móc zbudować odpowiednie konfiguracje, nie wspominając o wiedzy fotograficznej.

Zważywszy na prognozę rynku lustrzanek, niedługo pozostanie wybór między smartfonami, więc może w tym segmencie trzeba szukać niszy biznesowej 8-)

michalab
19-06-2016, 22:51
Po co wywarzać otwarte drzwi?
Canon Lens Recommendations (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Recommendations.aspx)
Z ciekawości przejrzałem, best portrait lenses: 13 propozycji w tym 16-35f4L IS i 24-105f4 IS, 70-200f4 IS, a 85f1.8 brak jakby w portrecie f4 + IS bardziej było polecane niezależnie od ogniskowej niż f1.8 przy klasycznej portretowej ogniskowej.

jaś
19-06-2016, 23:34
Z ciekawości przejrzałem, best portrait lenses: 13 propozycji w tym 16-35f4L IS i 24-105f4 IS, 70-200f4 IS, a 85f1.8 brak jakby w portrecie f4 + IS bardziej było polecane niezależnie od ogniskowej niż f1.8 przy klasycznej portretowej ogniskowej.

też przeczytałem - poniżej jest sekcja "The Best Affordable Canon Portrait Lenses" i 85 1.8 jest na drugiej pozycji (Just a Nice Lens - mam go i to doskonale oddaje moje odczucia) można się spierać czy nie powinien byc na pierwszej - ale jest, ostatnio widziałem w digital camera portret robiony 25-105 na f4 i aż się zdziwiłem, bardziej mnie dziwi 16-35 4LIS ale ludzie kategorie portret rozumieją bardzo szeroko nie ograniczają się tylko do "główek", a 70-2004 LIS to sam popełniłem parę portretów ten obiektyw uzyskuje doskonały kontrast na całkowicie otwartej przysłonie co ułatwia robienie zdjęć nawet tak ciemnym szkłem - byłem zadowolony z tych zdjęć.
analogicznie w The Best Canon Landscape Lenses ktoś umieścił
24-70 2.8L II - moje odczucie - taki klonkier po .... .... chyba tylko żeby się odźwigać - ale oczywiście da sie tym krajobraz zrobić

ogólnie te porady są zupełnie niezłe

michalab
19-06-2016, 23:47
też przeczytałem - poniżej jest sekcja "The Best Affordable Canon Portrait Lenses" i 85 1.8 jest na drugiej pozycji (Just a Nice Lens - mam go i to doskonale oddaje moje odczucia)
No widziałem tę sekcję, ale to wygląda tak, jakby był za tani na to aby był w "the best" tylko musi być "the best affordable", jeśli w the best są szkła szerokokątne to czemu nie ma 35f1.4? Nadaje się gorzej niż 16-35f4? Do outdoor sports natomiast lepiej nadają się 24-70 i 16-35 niż 400f5.6L, ale już gorzej niż 400f4DO. Ten 400f5.6L też jest po porstu za tani do sekcji "the best".

jaś
20-06-2016, 08:15
No widziałem tę sekcję, ale to wygląda tak, jakby był za tani na to aby był w "the best" tylko musi być "the best affordable", jeśli w the best są szkła szerokokątne to czemu nie ma 35f1.4? Nadaje się gorzej niż 16-35f4? Do outdoor sports natomiast lepiej nadają się 24-70 i 16-35 niż 400f5.6L, ale już gorzej niż 400f4DO. Ten 400f5.6L też jest po porstu za tani do sekcji "the best".

pewnie jest jak zwykle w niezależnych porównaniach :mrgreen: ale może po prostu uznali że jest za słaby to bardzo przyzwoite szkło ten 85 1.8 ale nie jest 8 cudem świata - ja jak chciałem "dermatologicznego kontrastu" to z 85 1.8 i 70-200 4LIS wolałem użyć tego drugiego (pewnie gdybym miał 100 macro to bym go używał do takich celów), też nie wiem czemu 35L i S35A się nie załapały wydaje się że są używane do takich celów.
Na sporcie się mało znam ale wyobrażam sobie że jest miejsce w sporcie na szerokie szkła nawet rybę - ostatnio robiłem skoki do wody rybą :mrgreen: - taki amatorski outdoor sport - chłopaki skaczące do wody z betonowego nabrzeża.
do takich porównań zawsze będziesz miał jakieś ale, marketing nie chce promować tanich konstrukcji one promują się same - dlatego jak pisałem 1 poscie tego rodzaju serwisy mają nikły sens dla użytkownika (to tylko kolejny reklamowy biznes) - potrzebujesz co potrzebujesz i żaden marketing tego nie zmieni.

piszczal
20-06-2016, 09:30
U mnie dosc krótka analiza niezbednych szkieł. Im jasniej tym lepiej. Im lzej tym lepiej.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Michalowski89
27-06-2016, 12:30
Hej, chce kupić aparat do 2000 (https://www.pozyczkomat.pl/kategoria/zakupy/aparat-do-2000), lustrzankę, dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, więc nie chcę inwestować więcej. Wracając do tematu, zastanawiam się nad 3 modelami:

Canon 100d
Canon EOS 600D
Canon EOS 1100D

Ktoś rekomenduje któryś z wyżej wymienionych albo inny?

aptur
27-06-2016, 13:07
Ktoś rekomenduje któryś z wyżej wymienionych albo inny?

5D i 50/1.8
Moja rekomendacja do 2 tys. :)