Zobacz pełną wersję : Jak kupujecie kolejny aparat/obiektyw/akcesoria ?
Witam!
To mój pierwszy post tutaj. Mam do Was pytanie: czy przydałby się dla początkującej osoby fotografującej serwis, w którym podaje się swój model i dostaje się listę najbardziej polecanych obiektywów, akcesoriów. Można by było podejrzeć czego używa ktoś kto miał już taki aparat jak ty - żeby się zainspirować przy kolejnym zakupie.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Przy okazji mam ankietę. Jeśli uważacie, że pomysł jest ciekawy to proszę o 5 minut czasu i wypełnienie: https://docs.google.com/forms/d/1wyq...w5lcc/viewform
Kupujemy w zależności od potrzeby i bogactwa w kieszeni :)
uważam że taki serwis jest kompletnie niepotrzebny a nawet szkodliwy :mrgreen:, po pierwsze owe "polecenia" to byłaby w 100% reklama, a po drugie jeśli ktoś nie wie co kupić to na 100% nie potrzebuje nic kupować i korzystanie z takich rad to tylko niepotrzebne wydatki - jeśli nie wiesz jaki obiektyw kupić to znaczy że nie potrzebujesz nowego obiektywu - to najlepsza inspiracja :) - jeśli nie masz nowego "projektu" to znaczy że nie musisz nic (żadnego nowego sprzętu) kupować to kolejna dobra inspiracja - takie rady pomagają się rozwijać fotograficznie - zakupy nowego sprzętu słabo rozwijają.
uważam że taki serwis jest kompletnie niepotrzebny a nawet szkodliwy :mrgreen:, po pierwsze owe "polecenia" to byłaby w 100% reklama, a po drugie jeśli ktoś nie wie co kupić to na 100% nie potrzebuje nic kupować i korzystanie z takich rad to tylko niepotrzebne wydatki - jeśli nie wiesz jaki obiektyw kupić to znaczy że nie potrzebujesz nowego obiektywu - to najlepsza inspiracja :) - jeśli nie masz nowego "projektu" to znaczy że nie musisz nic (żadnego nowego sprzętu) kupować to kolejna dobra inspiracja - takie rady pomagają się rozwijać fotograficznie - zakupy nowego sprzętu słabo rozwijają.
Ok, może to w przypadku obiektywów nie będzie działać. W moim przypadku mógłbym zaoszczędzić 2,5 tys kupując jeden obiektyw bardziej uniwersalny i przy okazji jaśniejszy niż pozostałe. Wiedząc jakie są alternatywy, albo kto jakiego używa poleca. Idąc tropem, że polecenia to "100% reklama" można by uznać, że zazwyczaj sam analizujesz wszystkie parametry bez zasięgania opinii o faktycznej jakości, wydajności, trwałości, awaryjności etc. Tego nie da się jednak wywnioskować ze strony producenta. Dlatego nie zgodzę się z Tobą w tym przypadku.
W przypadku kiedy polecany jest Ci jakiś obiektyw (na bazie posiadanego już sprzętu) odkrywasz właśnie jaki projekt możesz wykonać, co osiągnąć z danym body. I ja na przykład sprawdzam różne inne obiektywy jaśniejsze np, bo chcę robić zdjęcia z większą głębią ostrości lub w ciemniejszych warunkach. Wiadomo, można zapytać na forum, może to też dziać się automatycznie. Ja bym np chętnie poczytał jak można rozszerzyć mój sprzęt żeby uzyskać lepsze rezulataty.
I tak jak napisał kolega powyżej - kupujemy wg kieszeni. Tak więc wyobraźmy sobie sytuację, że podajemy jakie mamy body i dostajemy różne ścieżki - chcesz robić zdjęcia w kościele - zobacz tutaj jaki sprzęt wykorzystują forumowicze, chcesz robić zdjęcia krajobrazów - oto lista. Mam wrażenie że nie do końca może to dobrze zaprezentowałem.
chcesz robić zdjęcia krajobrazów - oto lista
Po co wywarzać otwarte drzwi?
Canon Lens Recommendations (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Recommendations.aspx)
U mnie kupowanie odbywało się na podstawie pomysłu i szukanie w necie informacji jak ów pomysł zrealizować, oczywiście w miarę posiadanych środków finansowych. Serwis tego typu, byłby jedynie elementem wielu źródeł pobierania informacji.
Idea dobra ale trzeba znać się na sprzęcie i akcesoriach wielu firm żeby móc zbudować odpowiednie konfiguracje, nie wspominając o wiedzy fotograficznej.
Zważywszy na prognozę rynku lustrzanek, niedługo pozostanie wybór między smartfonami, więc może w tym segmencie trzeba szukać niszy biznesowej 8-)
michalab
19-06-2016, 22:51
Po co wywarzać otwarte drzwi?
Canon Lens Recommendations (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Recommendations.aspx)
Z ciekawości przejrzałem, best portrait lenses: 13 propozycji w tym 16-35f4L IS i 24-105f4 IS, 70-200f4 IS, a 85f1.8 brak jakby w portrecie f4 + IS bardziej było polecane niezależnie od ogniskowej niż f1.8 przy klasycznej portretowej ogniskowej.
Z ciekawości przejrzałem, best portrait lenses: 13 propozycji w tym 16-35f4L IS i 24-105f4 IS, 70-200f4 IS, a 85f1.8 brak jakby w portrecie f4 + IS bardziej było polecane niezależnie od ogniskowej niż f1.8 przy klasycznej portretowej ogniskowej.
też przeczytałem - poniżej jest sekcja "The Best Affordable Canon Portrait Lenses" i 85 1.8 jest na drugiej pozycji (Just a Nice Lens - mam go i to doskonale oddaje moje odczucia) można się spierać czy nie powinien byc na pierwszej - ale jest, ostatnio widziałem w digital camera portret robiony 25-105 na f4 i aż się zdziwiłem, bardziej mnie dziwi 16-35 4LIS ale ludzie kategorie portret rozumieją bardzo szeroko nie ograniczają się tylko do "główek", a 70-2004 LIS to sam popełniłem parę portretów ten obiektyw uzyskuje doskonały kontrast na całkowicie otwartej przysłonie co ułatwia robienie zdjęć nawet tak ciemnym szkłem - byłem zadowolony z tych zdjęć.
analogicznie w The Best Canon Landscape Lenses ktoś umieścił
24-70 2.8L II - moje odczucie - taki klonkier po .... .... chyba tylko żeby się odźwigać - ale oczywiście da sie tym krajobraz zrobić
ogólnie te porady są zupełnie niezłe
michalab
19-06-2016, 23:47
też przeczytałem - poniżej jest sekcja "The Best Affordable Canon Portrait Lenses" i 85 1.8 jest na drugiej pozycji (Just a Nice Lens - mam go i to doskonale oddaje moje odczucia)
No widziałem tę sekcję, ale to wygląda tak, jakby był za tani na to aby był w "the best" tylko musi być "the best affordable", jeśli w the best są szkła szerokokątne to czemu nie ma 35f1.4? Nadaje się gorzej niż 16-35f4? Do outdoor sports natomiast lepiej nadają się 24-70 i 16-35 niż 400f5.6L, ale już gorzej niż 400f4DO. Ten 400f5.6L też jest po porstu za tani do sekcji "the best".
No widziałem tę sekcję, ale to wygląda tak, jakby był za tani na to aby był w "the best" tylko musi być "the best affordable", jeśli w the best są szkła szerokokątne to czemu nie ma 35f1.4? Nadaje się gorzej niż 16-35f4? Do outdoor sports natomiast lepiej nadają się 24-70 i 16-35 niż 400f5.6L, ale już gorzej niż 400f4DO. Ten 400f5.6L też jest po porstu za tani do sekcji "the best".
pewnie jest jak zwykle w niezależnych porównaniach :mrgreen: ale może po prostu uznali że jest za słaby to bardzo przyzwoite szkło ten 85 1.8 ale nie jest 8 cudem świata - ja jak chciałem "dermatologicznego kontrastu" to z 85 1.8 i 70-200 4LIS wolałem użyć tego drugiego (pewnie gdybym miał 100 macro to bym go używał do takich celów), też nie wiem czemu 35L i S35A się nie załapały wydaje się że są używane do takich celów.
Na sporcie się mało znam ale wyobrażam sobie że jest miejsce w sporcie na szerokie szkła nawet rybę - ostatnio robiłem skoki do wody rybą :mrgreen: - taki amatorski outdoor sport - chłopaki skaczące do wody z betonowego nabrzeża.
do takich porównań zawsze będziesz miał jakieś ale, marketing nie chce promować tanich konstrukcji one promują się same - dlatego jak pisałem 1 poscie tego rodzaju serwisy mają nikły sens dla użytkownika (to tylko kolejny reklamowy biznes) - potrzebujesz co potrzebujesz i żaden marketing tego nie zmieni.
piszczal
20-06-2016, 09:30
U mnie dosc krótka analiza niezbednych szkieł. Im jasniej tym lepiej. Im lzej tym lepiej.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Michalowski89
27-06-2016, 12:30
Hej, chce kupić aparat do 2000 (https://www.pozyczkomat.pl/kategoria/zakupy/aparat-do-2000), lustrzankę, dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, więc nie chcę inwestować więcej. Wracając do tematu, zastanawiam się nad 3 modelami:
Canon 100d
Canon EOS 600D
Canon EOS 1100D
Ktoś rekomenduje któryś z wyżej wymienionych albo inny?
Ktoś rekomenduje któryś z wyżej wymienionych albo inny?
5D i 50/1.8
Moja rekomendacja do 2 tys. :)