Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 1200d, 1300d, czy 100d?

Mystixs
18-06-2016, 21:32
Witam!
Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej lustrzanki. W pracy mam dostęp do służbowego 550d i spodobała mi się ta zabawa.
Nie mam zbyt wysokiego budżetu także i możliwości wyboru nie za wiele. Zastanawiam się nad 1200d, 1300d, i 100d, które znalazłem w sklepach internetowych w różnych zestawach i nie bardzo wiem, który wybrać. Prosiłbym o podpowiedzi.
https://saturn.pl/foto-i-kamery/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-100d-18-55mm-is-stm
https://saturn.pl/foto-i-kamery/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-1300d-18-55-is-torba-100eg-8gb
Canon EOS 1300D+18-55 IS II - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1300d-18-55-is.bhtml)
https://saturn.pl/foto-i-kamery/lustrzanka-cyfrowa-canon-eos-1200d-18-55-is-torba-100eg-sdhc-8gb

Suchy
18-06-2016, 23:20
Jakość zdjęć z tych aparatów będzie dokładnie taka sama. Zaletą 100D jest jego wielkość a raczej małość ;-) To podobno najmniejsza lustrzanka na świecie. Może to być wielkim plusem np. w podróży czy żeby nie rzucać się za bardzo w oczy ale też minusem - problemy z ergonomią. Choć tu 100D ma dotykowy ekran co nieco tę kwestię upraszcza. Mam 70D i jego wielkość oraz ciężar w pewnych sytuacjach są utrapieniem, dlatego osobiście brałbym 100D. Jak się bardziej wciągniesz to kupisz lepszy ale i zapewne sporo większy sprzęt a wtedy 100D zostanie jako aparat turystyczno-wycieczkowy. 1200/1300D są większe i trzymanie ich jeśli kupisz potem lepsze lustro, straci jakikolwiek sens a na rynku wtórnym taki entry level model sprzedasz za grosze. Przed 70D używałem 1000D - starszego brata wspomnianych 1200/1300D. Po zakupie 70D myslałem, że 1000D posłuży jako coś na kształt dużego kompaktu. Pomyliłem się, bo do tej roli to i tak za duży aparat. No i leży w szafie i się kurzy. A 100D jest mniejszy i już by się do takiej roli nadał. No i świetnie się sprawdzi z nowymi obiektywami Canona serii STM - ciche, niewielkie i lekkie.

zdebik
18-06-2016, 23:24
Uwazam, ze lepsza alternatywa to a6000 - oczywiscie trzaba dolozyc do interesu.

Suchy
18-06-2016, 23:30
Bezlusterkowiec Sony? A szkła? Ceny? A fotografia przyrodnicza, podglądanie ptaków itp. Do Canona można niewielkim kosztem skompletować solidną szklarnię. No i lustrzanka chyba się lepiej w takich zastosowaniach sprawdzi. Tu pytanie do autora wątku - co chciałby fotografować? Bo jeśli chce bawić się różnymi dziedzinami fotografii to lustrzanka będzie lepsza pod każdym względem a do tego tańsza...

Mystixs
19-06-2016, 07:36
Jak na razie, raczej będzie to raczej fotografia, krajobrazów, architektury, przyroda. Jeśli mi się spodoba i zdjęcia będą w miarę spoko wychodzić to zabiorę się za sport, pojazdy w ruchu, samoloty, ale tutaj już będzie raczej potrzebna wymiana obiektywu. Generalnie po kontakcie z służbowym 550d bardzo mi się spodobała zabawa lustrzanką. Właśnie, mam jeszcze pytanie. 550d to nieco starszy aparat. Czy w/w modele są z nim porównywalne czy raczej muszę się przygotować na nieco gorsze możliwości tych sprzętów?
Dodatkowo, czy w tym zakresie cenowym (do ~1800) da się coś kupić z nieco lepszym obiektywem niż kitowym?

Suchy
19-06-2016, 08:37
Co to znaczy lepszy niż kitowy? Którykolwiek z aparatów kupisz bierz tylko z obiektywem STM. I lepszy długo nie będzie potrzebny. Do 1800zł na 18-135STM nie ma co liczyć, pozostaje krótki ale bardzo dobry optycznie i pod względem AF 18-55STM. Do krajobrazów i architektury, gdzie potrzebna jest duża głębia ostrości będzie idealny. Widziałem na Allegro nówki zestawy z tym obiektywem już za 1400zł, więc zostanie Tobie jeszcze trochę na stałkę 50/1.8 STM. I to będzie kapitalny zestaw na początek. Jeśli za grosze dokupisz pierścień pośredni to ze stałką będziesz miał zestaw do makro. Jak znów odłożysz trochę kasy to dokupisz 10-18STM (900zł) i 55-250STM (700zł) i jesteś urządzony na lata. I nie patrz na śmieszne ceny tych obiektywów. Są naprawdę dobre, zresztą jest o nich sporo na tym forum. W żadnym innym systemie nie złożysz zestawu o tak dobrych parametrach za taką śmieszną cenę.

Mystixs
19-06-2016, 08:58
Z tym obiektywem to jest tak, że jestem bardzo początkujący i nasłuchałem się, że obiektywy kitowe są po prostu.. kitowe:D a, że się nie znam to uwierzyłem w to i tak się tego kurczowo trzymałem:P
Hmmm teraz myślę, nad 1300d i 100d. 1300d przemawia ceną, wtedy faktyczne wyrobiłbym się cenowo z zestawem o którym wspominałeś. Ale z drugiej strony to co napisałeś o 100d w kontekście przyszłości brzmi bardzo rozsądnie. Za niecałe 1800 miałbym go z 18-55 do tego jest akcja cashback na ten model, zwrot 215, i może udałoby się coś dorzucić na 50/1.8 z pierścieniem (żona byłaby zachwycona zestawem do makro, bo ona uwielbia robić takie zdjęcia). O takim pierścieniu mówiłeś?: ZESTAW PIERŚCIENI POŚREDNICH MAKRO do CANONA EOS (6262725545) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/zestaw-pierscieni-posrednich-makro-do-canona-eos-i6262725545.html)

janhalb
19-06-2016, 09:53
Mystix: "Canon 1200d, 1300d, czy 100d? (...) Nie mam zbyt wysokiego budżetu (...)"

Zdebix: "Uwazam, ze lepsza alternatywa to a6000 - oczywiscie trzaba dolozyc do interesu."

Zdebix, nie obraź się, ale takie odpowiedzi wywołują u mnie odruch otwierania noża w kieszeni :-) Gość zadaje KONKRETNE pytanie - podaje trzy KONKRETNE modele i prosi o radę, który wybrać. W dodatku zaznacza, że budżet ma niewielki. Ty proponujesz zupełnie inny aparat, za sporo większe pieniądze.

To taka klasyczna, forumowa wymiana myśli:

"Musze kupić auto z dużym bagażnikiem, mam ograniczony budżet. Doradźcie mi, wybrać Peugeota Partnera czy Fiata Doblo?"

"Moim zdaniem BMW kombi byłoby lepsze"

;-)

chester_jds
19-06-2016, 10:16
Z tym obiektywem to jest tak, że jestem bardzo początkujący i nasłuchałem się, że obiektywy kitowe są po prostu.. kitowe:D a, że się nie znam to uwierzyłem w to i tak się tego kurczowo trzymałem:P

Tak, obiektyw kitowy jest kitem. Ale czego oczekujesz w takim budżecie? Natomiast zawsze rozpatrz kwestię value per money i tutaj - tak jak Ci napisano - wydajesz jak na nową lustrzankę z nowymi szkłami bardzo niewielkie pieniądze (pieniądze jak na jedno w miarę przyzwoite używane szkło!). Więc nie narzekaj albo pomyśl o używkach, lepszych.

Mystixs
19-06-2016, 12:07
Nie narzekam:D tylko pytam:) chciałbym mieć możliwe najlepszy sprzęt w tej cenie. Może w świecie fotografii to są śmieszne kwoty, ale dla mnie jest jednak duży wydatek:)Za podpowiedzi serdecznie dziękuję.

Suchy
19-06-2016, 22:05
No mniej więcej o takich pierścieniach mówiłem. Tylko te najtańsze są bez przeniesienia AF. Co prawda w makro i tak na ogół ostrzy się ręcznie kręcąc pierścieniem lub przesuwając wolno cały aparat z obiektywem, najlepiej na specjalnej szynie na statywie ale... Ale na pewno na początku większość Twoich obiektywów to będą STM-y. Bardzo przyzwoite szkła za przyzwoitą kasę ale... Ich pierścień ostrości nie jest bezpośrednio połączony z optyką lecz poprzez silniczek. I ręczna zmiana ostrości pierścieniem jest możliwa tylko przy podpięciu obiektywu do aparatu. W innym przypadku kręcić można sobie do woli a obiektyw ani drgnie. Lepiej więc kupić nieco droższe pierścienie z zasilaniem obiektywu i przeniesieniem AF.

A obiektywy kitowe różne są. O 18-55STM poczytaj sobie choćby tutaj:

Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=26&obiektyw=1116&typ=4&moc=20&sort=)

Tu zaś masz test, w który ten kit okazuje się być ciut lepszy od 15-85USM kosztującego 2300zł:

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 STM IS - Review / Test Report (http://www.photozone.de/canon-eos/831-canon_1855_3556stmis)

akustyk
19-06-2016, 22:19
wez do reki, ktory Ci bardziej pasuje: 1200D czy 100D.

jako podstawowy aparat chyba wolalbym 1200D, bo to jest jednak wygodniejsze przy dlugotrwalym foceniu. 100D jest, jak na takiego malucha, zadziwiajaco fajny w rece, ale jednak uchwyt 1200D jest o niebo solidniejszy na dluzsza mete

Mystixs
19-06-2016, 23:35
Hmm czyli podsumowując. Z tego co udało mi się ustalić to 1300d to tak naprawdę minimalnie ulepszony 1200d z dodatkiem wifi lepszego ekranu i procesora digic4+ zamiast digic4. 100d różni się od nich wyłącznie procesorem digic5 oraz rozmiarem? Rozumiem, że sam procesor wpłynie wyłącznie na szybkość aparatu? Czy są jeszcze jakieś znaczące różnice?

Na chwilę obecną waham się między 1300d (1200d odrzucam, wole trochę dorzucić do lepszego ekranu), a 100d. Po przymierzeniu się do aparatów, stwierdzam, że rozmiar na chwilę obecną nie robi dla mnie większej różnicy, oba wpasowują się pewnie w dłoń. Pytanie czy warto zakupić 100d tylko dla lepszego procesora.
Przy okazji podpytam, żeby się przygotować psychicznie;p. Czy poczuję jakąś różnicę(na plus lub minus) między fotkami z tych aparatów, a tymi z 550d, którego miałem okazję używać?

Suchy
20-06-2016, 09:34
Wszystkie te aparaty (550D, 100D, 1300D) mają tą samą 18MPx matrycę, więc zdjęcia będą bardzo podobne. W jpegach z aparatu mogą być jakieś bardzo minimalne różnice na korzyść tego z nowszym procesorem. W przypadku ręcznego wywoływania z rawów wszystko zależy od Ciebie, z każdego z tych aparatów będziesz miał praktycznie taki sam materiał wyjściowy.
Ekran jest ważny, dlatego słusznie wyeliminowałeś 1200D. Na słabym ekranie w słoneczny dzień kompletnie nic nie widać. Ani się nie da ocenić gotowej fotki ani pracować w trybie LV.
Czy będziesz fotografować w świątyniach, muzeach? W takich miejscach cisza i pewien poziom dyskrecji miewają znaczenie. Tu 100D prócz najmniejszych wymiarów ma drugą zaletę w postaci trybu cichej migawki.
Każdy z tych aparatów był solidnie przetestowany np. przez optyczne.pl. Poczytaj te testy, porównaj zdjęcia, szumy, opinie użytkowników itp.
Ja skłaniałbym się własnie ku 100D. Ale ja fotografuję głównie w plenerze, na wyprawach pieszo-rowerowych, a także w muzeach i tym podobnych przybytkach. Lubię możliwości oferowane przez lustrzankę (szeroka dostępność szkieł o bardzo dużych zakresach ogniskowych, możliwości fotografii przyrodniczej, chwytania zwierzaków w ruchu itp.), z którymi w bezlusterkowcach bywają na razie problemy. choć z uwagi na ciężar i rozmiary bezlusterkowce byłyby chyba dla mnie lepszym wyborem. Mam naprawdę fajnego 70D, ale jego rozmiary i ciężar bywają dużym utrudnieniem. Stąd moja skłonność do maleństwa pokroju 100D, który nie odbiega wielkością od bezlusterkowców a jest pełnoprawną lustrzanką. No i ma najlepszy procesor z wymienionych, tryb cichej migawki, dotykowy ekran...
Po Allegro widać, że użytkownicy niechętnie się go pozbywają a aparat trzyma cenę.

zdebik
20-06-2016, 11:04
Zdebix, nie obraź się, ale takie odpowiedzi wywołują u mnie odruch otwierania noża w kieszeni :-) Gość zadaje KONKRETNE pytanie - podaje trzy KONKRETNE modele i prosi o radę, który wybrać. W dodatku zaznacza, że budżet ma niewielki. Ty proponujesz zupełnie inny aparat, za sporo większe pieniądze.

;-)

Nie obrazam sie ale wywalanie kasy na kotleta klasy 1200/1300 to moim zdaniem wywalenie pieniedzy w bloto. Sa to stare konstrukcje, kolejne modele to wieksza ilosc gumy na gripie. Taka Alfa polozy Canona w kazdej sytuacji.

Plusem w C, sa uzywane szkla - reszta na minus.

salas
20-06-2016, 11:10
Pomysl o jakims nikonowym cropie. Na pewno wypadnie lepiej niz to co wymieniasz z canona xd

tapnięte z tela

Mystixs
20-06-2016, 12:01
Np? W tej cenie znalazłem tylko D3300? Czy faktycznie jest to lepszy wybór? Nigdy nie miałem styczności z nikonami.

salas
20-06-2016, 12:05
A musi to byc nowy sprzet? Ile chcesz przeznaczyc kasy?

tapnięte z tela

Mystixs
20-06-2016, 12:08
Elektronikę zawsze kupuję nową (takie zboczenie). Budżet do 1800

r_m
20-06-2016, 13:13
No mniej więcej o takich pierścieniach mówiłem. Tylko te najtańsze są bez przeniesienia AF.

Jak dla mnie funkcja "przeniesienia AF" w pierścieniach makro nie ma większego znaczenia, ale funkcja sterowania przysłoną w obiektywie (jeśli nie używamy starych, manualnych) to już inna bajka ;)

Jeśli kupisz pierścienie "bez AF" to nie będzie można zmieniać przysłony, obiektyw będzie miał cały czas maksymalny otwór, a to spowoduje bardzo małą głębię ostrości. Dlatego o tych "bez AF" można zapomnieć.

Suchy
20-06-2016, 13:29
r_m - jak zwał tak zwał, są tricki, które pozwalają na przymknięcie przysłony (i pozostawienie obiektywu w tym stanie po odłączeniu od aparatu) nawet jeśli obiektyw nie ma sterowania manualnego. Wystarczy by aparat miał tryb podglądu głębi ostrości.

feciu
20-06-2016, 13:39
przemyśl jeszcze sprawę z tą używką. Może lepiej by było zakupić 550d i obiektyw 18-135 IS STM.
Często te "niższe" modele aparatów, można kupić tanio w bardzo dobrym stanie. Ludzie kupują aparat przed wakacjami i zapał mija zaraz po tym jak widzą efekty zrobionych zdjęć. Nie dlatego, że aparat słaby, tylko dlatego, że ktoś jechał w trybie auto przez całe wakacje :)

Suchy
20-06-2016, 13:50
600D można kupić za 900-1000zł. A to będzie bardzo dobry wybór z uwagi na ruchomy ekranik, który niesamowicie się przydaje. 550D już za 700-900zł. Ja swojego 70D też kupiłem na Allegro choć przy kwocie 3000zł miałem spore obawy. Ale minął juz ponad rok, aparat jest intensywnie eksploatowany a zupełnie nic się z nim złego nie dzieje.

Mystixs
20-06-2016, 13:55
Hmmm zawsze jak kupuję używaną elektronikę mam pecha, więcej nie zaryzykuję:) Jeszcze sobie to przeliczę, ale najprawdopodobniej kupię 100D. Jestem osobą, która zazwyczaj robi zdjęcia telefonem albo tanim kompaktem, czasem tylko ten 550d wpadnie mi w ręce. Jeśli okaże się, że jednak to nie dla mnie, to zawsze mi zostanie dosyć kompaktowy aparat, który można wrzucić w torbę w każdą podróż.

michalab
20-06-2016, 14:08
r_m - jak zwał tak zwał, są tricki, które pozwalają na przymknięcie przysłony (i pozostawienie obiektywu w tym stanie po odłączeniu od aparatu) nawet jeśli obiektyw nie ma sterowania manualnego. Wystarczy by aparat miał tryb podglądu głębi ostrości.
Bardzo niewygodne.

Suchy
20-06-2016, 14:18
michalab - ale działa. I to chyba jedyna możliwość...
Poza tym ja mam pierścienie ze sterowaniem obiektywem. Ten trick akurat wykorzystuję przy mocowaniu odwrotnym obiektywu.

michalab
20-06-2016, 16:01
michalab - ale działa. I to chyba jedyna możliwość...
Poza tym ja mam pierścienie ze sterowaniem obiektywem. Ten trick akurat wykorzystuję przy mocowaniu odwrotnym obiektywu.
Ale jak się doradza to warto podać też wady takiego rozwiązania. Zresztą to nie jedyna możliwość - już lepiej kupić obiektyw manualny z pierścieniem przesłony i odpowiednią przejściówką, do odwrotnego mocowania też taki będzie o niebo wygodniejszy.

Suchy
20-06-2016, 16:55
Ale my tu nie doradzamy tak ogólnie tylko Kolega ma do wydania 1800zł, w planach prócz aparatu był 18-55STM i 50/1.8STM. Chodziło o rozszerzenie możliwości tego ostatniego o macro. No i doradziłem pierścienie ze sterowaniem obiektywu. A cała reszta to były dygresje przy okazji... I z powodu wypowiedzi innych uczestników dyskusji a nie autora wątku.

ds74
20-06-2016, 19:30
Słuchaj kolego, kup sobie to 100D. Fakt jest malutki ale ma taką "sprytną ergonomię" że naprawdę fajnie leży w ręce. Matryca 18 mpix jak we wszystkich kropach Canona - marna - tu nic nie wymyślisz to nie Pentax. Do niego kita 18-55 STM - naprawdę udany obiektywik - leciutki, celny i praktycznie bezgłośny - jeżeli nie będziesz fotografował ruchu to dobra stabilizacja da ci więcej niż światło 2.8. I do kompletu (sam się przekonasz jak sprawdzisz na jakich ogniskowych najczęściej fotografujesz) EFS 24 STM - i masz praktycznie kompakta. IMO kupowanie 50 1.8 do kropa na początek jest bez sensu - chyba tylko żeby się chwile pojarać małą GO. Do makro z pierścieniami i kit wystarczy.

Mystixs
21-06-2016, 12:06
Wkurza mnie planowanie tego typu zakupów, czy to komp, telefon czy właśnie aparat. Człowiek przeglądając oferty w sklepach, zawsze widzi obok te nieco wyższe modele w nieco wyższych cenach i myśli czy by nie dołożyć jeszcze trochę do lepszego sprzętu;D na początku miałem kupić jakiegoś dobrego kompakta, potem pomyślałem o superzoomie za około 1000zł, a kończy to się na lustrzance za prawie 2k, a oko już leci na modele wyżej...:D

salas
21-06-2016, 12:13
Kup sobie canona g7x i problem z glowy.

tapnięte z tela

zdebik
21-06-2016, 12:16
Wkurza mnie planowanie tego typu zakupów, czy to komp, telefon czy właśnie aparat. Człowiek przeglądając oferty w sklepach, zawsze widzi obok te nieco wyższe modele w nieco wyższych cenach i myśli czy by nie dołożyć jeszcze trochę do lepszego sprzętu;D na początku miałem kupić jakiegoś dobrego kompakta, potem pomyślałem o superzoomie za około 1000zł, a kończy to się na lustrzance za prawie 2k, a oko już leci na modele wyżej...:D
Kupujac swoj pierwszy aparat (60D) nawet nie myslalem o tym, zeby dokupic nawet jeden obiektyw. Dzis moj plecak wazy swoje a w planach, kolejne zakupy.

Jedna rada, jesli myslisz powaznie i chcesz sie rozwijac, zawsze staraj sie kupowac najlepszy sprzet na ktory Cie stac (wczesniej czy pozniej wyladujesz na fufu i elkach). Jesli nie, kup co Ci lezy i sie baw.

Mystixs
21-06-2016, 12:52
Dobra decyzja podjęta zamawiam 100D (cashback dodatkowo kusi). I tak jeszcze trzeba będzie dokupić podstawowe akcesoria jak torba, karta pamięci itp. Myślę też nad dodatkową baterią, bo zazwyczaj jak gdzieś ruszam z aparatem to na cały dzień z dala od prądu, a z racji rozmiarów 100D, bateria też jest mniejsza.

salas
21-06-2016, 13:03
do 100d bateria newella.
karta pamięci imo 2x8gb sandisk ultra class 10 (tanio i dobrze) ewentualnie 2x16gb jak masz zamiar coś filmować.
torby do tego maleństwa nawet nie kupowałem, zazwyczaj wisi na reporter strapie na boku i tyle :p

Mystixs
21-06-2016, 17:00
Myślę, że capnę 2x16 gb. W video nigdy się nie bawiłem, ale po zakupie zamierzam spróbować, więc jak mi się spodoba, to lepiej mieć stosowny zapas pamięci.
Bateria będzie miała podobną wydajność do oryginalnej? Bo cena wydaje mi się dość niska:)

Suchy
21-06-2016, 17:20
Osobiście polecam zamienniki akumulatorków firmy Hama. Do wszystkich swoich 3 Canonów używam właśnie ich. Są droższe niż chinczyki ale trzymają praktycznie tyle ile oryginał i nie psują się po kilkunastu ładowaniach.

salas
21-06-2016, 17:57
Przez jakies 2lata przy normalnym uzytkowaniu powinna trzymac podobnie do oryginalu

tapnięte z tela

Mystixs
21-06-2016, 18:06
Myślę, że chyba wszystkiego się dowiedziałem:) dziękuję serdecznie za pomoc!

Mystixs
24-06-2016, 17:36
Pozwólcie, że jeszcze zapytam:) czy opłaca się dopłacać do 700d? Znalazłem zestaw za 2399 z18-55 stm 8gb sdhc, 8gb flash air oraz torbą. Z tego co czytałem to 700d ma troche lepszy af. Gibany ekran nie jest dla mnie istotny. Czy faktyczne af daje dużą różnicę, którą wychwycę jako początkujący?

feciu
24-06-2016, 20:54
wątpię abyś zobaczył różnicę w działaniu AF między tymi dwoma aparatami.

Suchy
24-06-2016, 21:54
Oj, gibany ekran, szczególnie w makro, przydaje się niezmiernie... Jednak lepiej mieć niż nie mieć. A AF w 700D jest taki jak w o klasę wyżej pozycjonowanym 60D i ma wszystkie punkty krzyżowe, zaś w 100D krzyżowy jest tylko centralny. Pewnie jesli chodzi o szybkość i celność to oba aparaty będą podobne ale wszystkie punkty krzyżowe dają więcej możliwości i dokładności np. przy śledzeniu obiektów ruchomych. Znów lepiej mieć niż nie mieć...

Martin87
25-06-2016, 09:41
Te nowsze aparaty mają możliwość podpięcia pod smartfon i obsługi z poziomu telefonu (poza zmianami ogniskowych lub trybu fotografowania) lub też podpięcia pod komputer. Odchylany ekran najbardziej przydaje się właśnie do makro i filmowania.

Mi się wydaje, że najlepszym modelem 3 cyfrowym jest akurat 600D, bo ma ten odchylany ekran we wszystkich kierunkach. Jest stosunkowo tani, ale może być ciężko z dostaniem nowego egzemplarza.

1200D i 1300D są niemal identyczne. 1300D dorzuca kilka popierdółek i wyższą cenę. Polecałbym 100D, 550D lub właśnie 600D. Te lustrzanki nie są takie ciężkie, ludzie chyba przesadzają z tą wagą. Ciężkie potrafią być dopiero te większe obiektywy.

Suchy
25-06-2016, 10:24
Przecież 600D to już prehistoria. 700D jest tak samo zbudowany jak 600D i ma tak samo odchylany ekran we wszystkich kierunkach.

Martin87
25-06-2016, 11:23
I jest droższy, a pewnie niewiele się różni.

Suchy
25-06-2016, 11:53
Droższy? Od bardzo dawna niedostępny w sklepach... A autor wątku chce kupić nowy aparat a nie używkę.

salas
25-06-2016, 13:22
Droższy? Od bardzo dawna niedostępny w sklepach... A autor wątku chce kupić nowy aparat a nie używkę.

nie wiem, który z Was zaczyna mieszać, ale uporządkujmy to: 700d jest NOWSZY od 600d i jest droższy co jest oczywiste. W 600d nie było 9pkt krzyżowych tylko 1 tak jak w 100d, więc tu przewaga 700d jest.
Jeśli autor wątku ma kasę to lepiej kupić 700d niż 1300d czy 100d. Przynajmniej według mnie, chociaż i tak w tym wypadku wolałbym kupić używane 60d/5d :mrgreen:

mystical
25-06-2016, 13:33
Tym tropem zaraz dojdziemy do 5d3 :)

Tom77
25-06-2016, 15:24
Tym tropem zaraz dojdziemy do 5d3 :)

Czyli watek skończy się jak zawsze :)

salas
25-06-2016, 15:38
Majac kase zawsze bym wolal kupic najlepsza puszke jaka sie da. Z nowych wymienionych tutaj najlepiej wypada 700d.
Nie mozna napisac, ze wolalbym uzywanego 60d czy 5d? Bo niektorzy beda plakac?
Jakby uzywane 5dmkIII bylo w cenie nowego 700d to bym go polecil.

tapnięte z tela

Mystixs
25-06-2016, 15:59
W sumie nie dziwię się, że ktoś doradza używany sprzęt wyższej klasy. Podejrzewam, że jeszcze jakiś czas temu sam bym wyszedł z takim pomysłem, ale po kilku nieudanych zakupach tego typu skapitulowałem i kupuję tylko nowe:) Gdyby miał możliwość wyrwania 100% pewnej używki to rozważyłbym poważnie taki zakup.

Tom77
25-06-2016, 16:08
W sumie nie dziwię się, że ktoś doradza używany sprzęt wyższej klasy. Podejrzewam, że jeszcze jakiś czas temu sam bym wyszedł z takim pomysłem, ale po kilku nieudanych zakupach tego typu skapitulowałem i kupuję tylko nowe:) Gdyby miał możliwość wyrwania 100% pewnej używki to rozważyłbym poważnie taki zakup.

W aparatach klasy xxxD czy xxxxD istnieje duża szansa wyrwania aparatu z przebiegiem 5-10tys za połowę wartości nowego

salas
25-06-2016, 16:11
Albo szukaj uzywanego na gwarancji i tyle. Tez bedzie pare stow taniej

tapnięte z tela

feciu
25-06-2016, 21:47
tez bym bral uzywke na poczatek. Miałem używane 70d i teraz 6d, oba zakupione z przebiegiem nizszym niz 5k. Pare godzin trzeba spedzic na poszukiwania ale moim zdaniem warto.

AndrzejXM
28-06-2016, 13:55
Minely 2 lata odkad mam 100D. Zastanawialem sie nad 700D ale nie chcialem odchylanego ekranu (bo sie zlamie, bo kable popekaja...). AF jest ok - poki nie robisz sportu (choc zaden z nich nie jest do sportu) - raczej nawet nie zauwazysz, ze boczne pukty nie sa krzyzowe. Mimo, ze aparat jest maly - trzyma sie dobrze, choc palce sa troche inaczej ulozone niz na wiekszych body. Chcialem miec aparat ktory wrzuce do plecaka ob butelki i nadal bedzie wygodnie :) Bateria trzyma dlugo o ile nie robi sie duzo w LV albo nie nagrywa sie filmow - wtedy pada szybko. Max dziennie zrobilem, ja wiem, moze ze 150 zdjec i ciagle byly wszystkie kreski. Przebeg mam ponizej 8000 i na razie dziala i wyglada jak nowy. Dotykowy ekran czasem rzeczywiscie sie przydaje. Kita zamienilem na 18-135stm. Nie jest to Elka ale moj poziom nie jest Elkowy :) Ale na poczatek i kit 18-55stm bedzie zupelnie wystarczajacy. Czasem nawet biore tylko kita jak nie chce rzucac sie w oczy albo nie chce nosic za duzo.

matelusz
28-06-2016, 14:24
To może nieco dziwne, że mój pierwszy post nie jest pytaniem, a radą, ale chętnie podzielę się paroma doświadczeniami z 100D. Nie jestem ekspertem co po liczbie postów zresztą widać, ale dla autora może będzie to o tyle przydatne, że pół roku temu stanąłem przed podobnym dylematem. Wcześniej próbowałem focić, ale bawiłem się tylko nieco bardziej zaawansowanym kompaktem - Samsungiem EX1.

Przechodząc do konkretów - wybrałem 100D i nie żałuję. Jakość zdjęć jest dla mnie zdecydowanie satysfakcjonująca, chociaż muszę przyznać, że 3 miesiące po zakupie porzuciłem kita na rzecz stałki 50 1.8. Co nie znaczy, że kit w tym zestawie jest zły. Trudno mi porównywać właściwości techniczne, ale... Mój znajomy w podobnym momencie kupił 700D. I choć teoretycznie jest to nieco lepszy sprzęt, setka ma nad nim ogromną przewagę - rozmiary i wagę. Znajomy przyznaje, że nieraz rezygnował z zabrania aparatu, ponieważ nie chciał go dźwigać. 100D zabierzesz na każde wyjście, jest tak lekki, że sam czasem upewniam się, że wciąż jest w torbie.

Wracając jeszcze do jakości zdjęć - jak wspominałem, to również mój początek przygody z lustrzankami, więc nie mam porównania, ale sam jestem zadowolony. Osobiście myślę, że jeśli dopiero zaczynasz i chcesz się zagłębić w samą naukę fotografowania, nie będziesz żałował.

Martin87
29-06-2016, 06:50
Te aparaty z serii 3 czy 4-cyfrowej Canona nie są ciężkie, wagowo praktycznie niezauważalnie się różnią od kompaktów hydryd. Dopiero większe obiektywy i ew. dodatkowa lampa może podbić wagę. Sam aparat z kitem czy małym obiektywem jest lekki.

al1111
24-01-2017, 00:22
Co prawda dyskusja zakończyła się jakiś czas temu...
Czy tylko 1300D ma możliwość regulacji smartfonem? Ta funkcja jest dla mnie interesująca.
Z tego co zrozumiałem polecacie obiektywy STM (cyt "Umożliwia płynną, cichą regulację AF w filmach, a dynamiczny IS redukuje drgania obrazu.") Nie znalazłem body 1300D z takim obiektywem. Natomiast widzę, że sprzedawcy różnie opisują obiektywy:15-55IS, isII, dc III, III. Oglądałem w sklepie i wydaję mi się, że była różnica w opcji regulacji manualnych. Jeden z oglądanych miał przysłonę manual inny nie. Możecie mi coś podpowiedzieć. I czy te nowe obiektywy III (rozumiem, że III generacji?) nie mają STM?
Czy mogę podłączyć starą lampę analogową bez regulacji automatycznej?

AndrzejXM
24-01-2017, 02:52
NAWET NIE WAZ SIE TEJ LAMPY ZAKLADAC NA APARAT! Sprawdz co to za lampa-jakie ma napiecie na stykach stopy-stare mialy nawet i ponad 100V co powodowalo natychmiastowe zniszczenie elektroniki wyzwalajacej w aparacie. Sam sobie tak zalatwilem kliszowego EOSa 50e ktory mial juz standard niskonapieciowy. Co do obiektywow ktore przytoczyles to maja one zwykly silniczek do napedu afa-dosc glosny,bzyczacy. Stm'my tego nie maja. Maja natomiast jak USM'y mozliwosc ustawiania recznego ostrosci nawet gdy przelacznik na obiektywie jest na 'AF'. Jak nie masz zestawu z 18-55stm to mozesz aparat i obiektyw kupic odzielnie. 1300d ma wifi wiec powinno sie dac sterowac zdalnie choc ja tego modelu nie znam-wpisz w google,poszukaj. Napisz co to za lampa.

al1111
24-01-2017, 23:33
Dzięki
Dzięki.
Nawet nie przyszło mi do głowy, że na stykach może być napięcie. Myślałem, że aparat daje tylko sygnał do wyzwolenia napięcia.
1300D ma WiFi i można sterować telefonem. Chodziło mi o to czy ma 1200D. Wydaje mi się, że ma WiFi ale do przesyłania zdjęć.
Ja dopiero myślę o kupnie. Czy uważasz, że lepiej kupić obiektyw oddzielnie.

--- Kolejny post ---

znalazłem w necie: "Topca 325 BC ma napięcie na stopce 26V więc CS będzie miała podobnie." ale nie wiem skąd ktoś miał taką informację. Może sam mierzył - niezbyt dokładnie.

AndrzejXM
25-01-2017, 01:56
Hehe Topca 325-to wlasnie byla moja pierwsza lampa:) To bylo jakies 20 lat temu... I to wlasnie ta lampa zalatwilem sobie aparat. Zaoszczedz sobie 200zl i kup jakakolwiek uzywana lampe z ttl-em. To w ogole inne fotografowanie z lampa. Dolozysz pewnie troche gdy kupisz aparat i obiektyw (18-55stm) oddzielnie ale osobiscie mysle,ze warto. Trudno mi doradzac bo nie wiem do czego potrzebujesz aparatu i ile chcesz zaplacic. Moze sie okazac, ze lepiej jak zamiast prostego zooma wezmiesz jakis staloogniskowy...

al1111
25-01-2017, 19:49
Dziękuję za wszystkie informacje
:)

Martin87
26-01-2017, 10:26
1200D to taki oszczędnościowy model. Nie ma on nawet czujnika wykrywania czy przykładasz oko do wizjera. Kartę SD wkłada się obok baterii i ta klapka potrafi się wyrobić i zacinać (musiałem się włamywać by wyjąć kartę, bo mechanizm się zablokował). Obudowa jakościowo jest gorsza..WiFi raczej nie ma, bo były by ustawienia do tego w ustawieniach, a nie ma. Chyba że jakaś aktualizacja ma to wprowadzać.

al1111
26-01-2017, 20:55
1200D ... WiFi raczej nie ma, bo były by ustawienia do tego w ustawieniach, a nie ma. Chyba że jakaś aktualizacja ma to wprowadzać.
Patrzyłem w specyfikacji i nie znalazłem, wiec chyba jednak nie ma.
dziękuję i pozdrawiam