Zobacz pełną wersję : Pomoc z doborem obiektywów
Wiem temat wałkowany wiele razy ale mam pewien problem mianowicie znalazłem w domu ostatnio Starego Canona eos 40D i postanowiłem spróbować swoich sił w fotografii. Interesują mnie zdjęcia krajobrazów i przyrodnicze np jakieś sarny i takie tam inne latające po polach i lasach. Po dłuższym skakaniu po różnych forach znalazłem jeden obiektyw do krajobrazów ( Tamron 17-50 mm) niestety ciężko mi znaleźć coś do przyrody a jak już ktoś coś poleci to zaraz druga osoba inaczej na temat tego obiektywu się wypowiada. Na zakup planuję wydać coś ok 1000-1500 zł wiem że to niewiele ale może ktoś coś mi poleci w tej cenie. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam ;)
znalazłem w domu ostatnio Starego Canona eos 40D i postanowiłem spróbować swoich sił w fotografii.
Kiedyś się znajdowało Zenita a teraz 40D :)
Na zakup planuję wydać coś ok 1000-1500 zł
canon 70-200/4 chociaż na sarny to będzie trochę krótko
ewentualnie tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD
RobertON
18-06-2016, 10:17
niestety ciężko mi znaleźć coś do przyrody a jak już ktoś coś poleci to zaraz druga osoba inaczej na temat tego obiektywu się wypowiada.
Kwota nie jest zbyt wielka, ale warto kupić 70-200/4 L USM i do tego telekonwerter x1,4. Może nie od razu, ale chwilę później.
Albo poszukać starej wersji 300/4 USM tej bez IS, ale niestety trochę więcej kasy to wymaga...
Z tym fotografowaniem przyrody, to zwykle tak bywa, masz 200 mm, to chcesz 300, a jak masz, 400 jest dłuższe. I tak dalej i dalej, i dłużej.
GalaktycznyMuczaczo
18-06-2016, 12:50
co to znaczy do przyrody? z tego co wiem 17-50 niema takich przeciwskazań
Do przyrody znaczy zdjęcia różnych zwierząt w ich naturalnym środowisku np. sarenki, boberki, żuberki. Czy może lepiej dozbierać do 3000 i kupić coś lepszego? W tej cenie kupię już coś dobrego?
Do przyrody znaczy zdjęcia różnych zwierząt w ich naturalnym środowisku np. sarenki, boberki, żuberki. Czy może lepiej dozbierać do 3000 i kupić coś lepszego? W tej cenie kupię już coś dobrego?
Proszę bardzo:
Canon Wildlife Lens (http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-Wildlife-Lens.aspx)
zanim zaczniesz sprawdzać ceny to usiądź wygodnie w fotelu ;)
Dobra wrócę z tym pytaniem jak uzbieram więcej. A jeszcze chciałbym się zapytać jak oceniacie tego Tamrona 17-50? Nadaje się do krajobrazów? Pracował ktoś na nim?
co to znaczy do przyrody? z tego co wiem 17-50 niema takich przeciwskazańa jest w ogóle szkło które ma przeciwwskazania?
GalaktycznyMuczaczo
18-06-2016, 15:57
a jest w ogóle szkło które ma przeciwwskazania?
No chyba nie
W zasadzie to dzikie sarny biegające po polach można fotografować nawet UWA. Potem na powiększeniu 100% tylko trzeba będzie zaznaczyć PS strzałką, że "ten punkt" to sarna ;)
Mam ostatnie pytanie. Jakie Wy polecacie obiektywy do zdjęć krajobrazowych i przyrodniczych (sarenki i takie tam)
Canon 10-18 stm i tamron/sigma 150-600
tapnięte z tela
W zasadzie to dzikie sarny biegające po polach można fotografować nawet UWA. Potem na powiększeniu 100% tylko trzeba będzie zaznaczyć PS strzałką, że "ten punkt" to sarna ;)
no ale jak się przyczaisz np. w karmiku to sarny mordę będziesz miał w całym kadrze
Przyczajony Becek, ukryta sarna.
Polecam tę książkę
Fotografia przyrodnicza dla wytrwałych. Jak skutecznie fotografować Książka, kurs - Henryk Janowski, Rafał Gawełda - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl (http://helion.pl/ksiazki/fotografia-przyrodnicza-dla-wytrwalych-jak-skutecznie-fotografowac-henryk-janowski-rafal-gawelda,fotpbt.htm)
Jest też rozdział o sprzęcie.
Przyczajony Becek, ukryta sarna.
Raczej piesci wscieklego Becka ;) - zarty zartami, ale fajny bylby 400mm 5.6 niestety drogi nawet uzywany.
Proste a świnie z koryta będę focił :D
Proste a świnie z koryta będę focił
To nie głupi pomysł. Ja bym chętnie sfocił. Tylko do tego nie musisz kupować tak drogiego obiektywu. Świnie są zdecydowanie tańsze w foceniu. Nawet te na Wiejskiej :mrgreen:
te wiejskie(j) można nawet kitem
Obawiam się ze te rozpasione mordy ciężko byłoby mi uchwycić w jeden kadr ?
--- Kolejny post ---
Dziękuję wszystkim za porady doszedłem do wniosku ze najpierw zacznę od krajobrazów dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią a obiektywy do tego rodzaju zdjęć są z tego co zauważyłem tańsze. Najpierw muszę zbadać teren żeby zajść jakoś do tych świń ;)
Piotrus117
20-06-2016, 22:22
no ale jak się przyczaisz np. w karmiku to sarny mordę będziesz miał w całym kadrze
Żeby tylko koza się nie przypałętała, bo zje jeszcze 40d
te wiejskie(j) można nawet kitem
Kiedyś by odpowiedział, że szkoda kliszy...
mystical
22-06-2016, 10:32
Ja do krajobrazów z 40d używam Sigmy 17-70 i jestem zadowolony. Jest w miarę szeroko i obrazek ładny, na pewno lepszy niż z kita. A i portret się da zrobić na 2.8 i w razie czego nawet jakieś makro wyjdzie.