Zobacz pełną wersję : Zoom na koncerty plenerowe
Hej ;)
Od jakiegoś czasu zdarza mi się robić zdjęcia przy okazji koncertów plenerowych i chciałabym dokupić sobie nieco konkretniejszy zoom. W chwili obecnej używam Canona 50mm f/1.8 (przy zdjęciach w fosie) i Canona 18-135mm f/3.5-5.6 IS (kiedy jestem już za barierkami), ale właśnie w tym problem. Nie zawsze mam możliwość przepchnąć się bardzo blisko (bo pogo, młynki i ogólne szaleństwa). Więc jednak przydałby mi się nieco konkretniejszy zoom (coś ok. 200-300mm na dłuższym końcu).
W chwili obecnej światło 3.5 daje radę (trafiam zawsze na przyzwoite warunki oświetleniowe), więc nie szukam koniecznie jasnych szkieł. (Wiadomo, nie pogardziłabym 70-200mm f/2.8, ale niestety fundusze nie pozwalają na takie szaleństwa).
Tak więc rozważam zakup np. Tamrona AF 70-300 mm f/4-5,6 czy też Sigmy DG 70-300 mm F 4-5.6. Czy ma to jakiś sens? A może warto wziąć coś innego pod uwagę?
(Mogą być to obiektywy używane, z ebaya, powiedzmy max do 800zł)
Jeśli już koniecznie tamron to raczej ten:
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD
może dozbierasz do 70-200/4? używkę da się kupić za ok. 1500 zł
na koncerty im jaśniej tym lepiej
Canon 55-250 stm
Tamron 70-300 vc usd
tapnięte z tela
Ef 70-200/4. Miałem i polecam.
No jednak kwota 800zł to taki mój max jaki mogę przeznaczyć na obiektyw w tym momencie (i nie sądzę, żebym 'dozbierała' bo zawsze jak staram się na coś odłożyć, to wtedy dopada mnie przysłowiowa złośliwość rzeczy martwych, a to coś padnie, a to się popsuje, a to na wesele trzeba iść itd...)
No jednak kwota 800zł to taki mój max j
To raczej brałbym tego:
Canon 55-250 stm
Witaj.Nie znam sprzedającego,ale szkło i cena mogą być godne uwagi...
TAMRON 70-300 VC do CANONA IDEALNA SZTUKA !!!!! (6268526882) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tamron-70-300-vc-do-canona-idealna-sztuka-i6268526882.html)
No jednak kwota 800zł to taki mój max jaki mogę przeznaczyć na obiektyw w tym momencie (i nie sądzę, żebym 'dozbierała' bo zawsze jak staram się na coś odłożyć, to wtedy dopada mnie przysłowiowa złośliwość rzeczy martwych, a to coś padnie, a to się popsuje, a to na wesele trzeba iść itd...)
Taniej 55-250, drożej tamron albo canon 70-300
poszukiwacz2006
15-06-2016, 21:36
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby na takich koncertach światło 5.6 nie stanowiło problemu. Poza tym nie wiemy jaką puszkę ma autor wątku. Pisze o 3,5 że daje radę, ale te zoomy na końcu mają o 1,3 EV ciemniej ,a to już dużo. Więc nie wiem, czy te rady aby kupić ciemne tele są wskazane.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby na takich koncertach światło 5.6 nie stanowiło problemu. Poza tym nie wiemy jaką puszkę ma autor wątku. Pisze o 3,5 że daje radę, ale te zoomy na końcu mają o 1,3 EV ciemniej ,a to już dużo. Więc nie wiem, czy te rady aby kupić ciemne tele są wskazane.
Koncerty plenerowe, 5,6 da radę. Zresztą w tym budżecie wyjścia nie ma
poszukiwacz2006
15-06-2016, 21:54
No chyba że w dzień, bo nocą to naprawdę sobie nie wyobrażam. Pozdrawiam
A no tak, nie napisałam o body - mam 500d
I owszem, światło daje radę bo te koncerty naprawdę są dobrze oświetlane. Zaczynają się od 16, a kończą ok 23 więc dosyć długo jest po prostu widno.
A no tak, nie napisałam o body - mam 500d
I owszem, światło daje radę bo te koncerty naprawdę są dobrze oświetlane. Zaczynają się od 16, a kończą ok 23 więc dosyć długo jest po prostu widno.
Słabe body, słaby obiektyw zdjęcia da się robić. Rajdu cinquecento nie wygrasz
Cóż, nie każdego stać na sprzęt z górnej półki, a nie miałam też zamiaru oszczędzać na pierwszy aparat 10 lat, żeby w ogóle zacząć przygodę z fotografią i mieć od razu dobre body i dobre obiektywy. Chyba każdy od czegoś zaczynał.
Cóż, nie każdego stać na sprzęt z górnej półki, a nie miałam też zamiaru oszczędzać na pierwszy aparat 10 lat, żeby w ogóle zacząć przygodę z fotografią i mieć od razu dobre body i dobre obiektywy. Chyba każdy od czegoś zaczynał.
Nie chodzi mi o to, że masz kupować sprzęt z górnej półki, musisz zdawać sobie sprawę z ograniczeń