Zobacz pełną wersję : 6D + sigma 50/1.4 art
marcin210178
15-06-2016, 13:35
Witam. Kupiłem niedawno używane body 6D (przebieg 12500) i od razu pojawił się problem z sigmą 50/1.4 art. Obiektyw wcześniej używałem z 5D mkI i nie było żadnych problemów a z 6D jest bardzo słabo, mikroregulacja na 0 to widać wyraźny BF po wyregulowaniu niby BF znika ale powtarzalność trafionych zdjęć pozostawia wiele do życzenia, największy problem jest gdy obiekt znajduje się dalej niż ok 1.5 metra od aparatu i czym dalej tym gorzej. Nie wiem co winić czy 6D czy sigmę ? Wiem że mikroregulacją tego nie zwalcze. Co byście proponowali z tym zrobić ? Długo używałem tylko 5D mkI i nigdy takich problemów nie miałem i dlatego nie bardzo wiem jak to ugryźć. Z góry dziękuje. Pozdrawiam
AndrzejXM
15-06-2016, 14:58
Najpierw droga eliminacji... Jak dzialaja inne obiektywy na tym 6D? Tez problemy czy ok? Aktualizacja softu w aparacie...? Ostrzenie kontrastowe w live view dziala ok z tym obiektywem?
o wyregulowaniu niby BF znika ale powtarzalność trafionych zdjęć pozostawia wiele do życzenia
Moim zdaniem kalibracja szkła do korpusu powinna rozwiązać sprawę. Ja np. gdy kupiłem ef 24/1.4 L - byłem bardzo rozczarowany pracą AF (ef 28/1.8 na 1.8 był lepszy, i z żadnym szkłem dotychczas nie miałem takiego problemu). EF 24/1.4 miał wyraźny FF z 5d1 i 1d3. Natomiast z 40d był żyleta od f/1.4. Z 5d1 trafiał może 50% zdjęć, a AF był nieprzewidywalny i losowy. Z kolei z 1d3 mikroregulacja AF na +6 poprawiała nieco sprawę, ale 2-3 zdjęcia na 10 w dalszym ciągu były nietrafione.
Dopiero kalibracja obiektywu w serwisie do body (5d1) rozwiązała sprawę - jest rewelacja od f/1.4, na krótkie i długie odległości, i naprawdę nie pamiętam kiedy ostatni raz AF nie trafił.
Pozdrawiam.
Może kalibracja USB Dockiem zdała by rezultat? Pozdrawiam :)
Witam. Kupiłem niedawno używane body 6D (przebieg 12500) i od razu pojawił się problem z sigmą 50/1.4 art. Obiektyw wcześniej używałem z 5D mkI i nie było żadnych problemów a z 6D jest bardzo słabo, mikroregulacja na 0 to widać wyraźny BF po wyregulowaniu niby BF znika ale powtarzalność trafionych zdjęć pozostawia wiele do życzenia, największy problem jest gdy obiekt znajduje się dalej niż ok 1.5 metra od aparatu i czym dalej tym gorzej.
sprawdzałeś z innymi obiektywami?
marcin210178
16-06-2016, 11:44
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi :) A więc tak, podpiąłem c85/1.8 no i zdarza się że nie trafi ale wygląda to duuużo lepiej niż z sigmą. Zrobiłem kilka fotek w trybie live view z sigmą no i też jest dobrze. jeszcze zrobię aktualizację softu w aparacie i sprawdzę czy coś to pomoże. Pozdrawiam
marcin210178
16-06-2016, 12:34
Więc aktualizacja softu w aparacie nic nie zmieniła :( Czy tylko kalibracja pomoże ?
robson999
16-06-2016, 12:56
Czy na 5D zawsze trafiał w punkt pow 1.5 m?? To mi zakrawa o jakiś cud!
Czy tylko kalibracja pomoże ?
Nie wiadomo czy w ogóle pomoże ale możesz próbować.
robertskc7
17-06-2016, 09:56
Nie wiem czy to coś pomoże, ale wczoraj przypiąłem sigmę 50A pod 5dmkIII. Extra światło, kontrastowe obiekty. Na 10 strzałów 3 były w punkt ( oczywiście podgląd na ekraniku) reszta przed lub za na dalszych dystansach. Cichy pisał że 90% sigm wymaga kalibracji na dla dalszych dystansach. Chyba coś w tym jest.
Ile można klepać jeden temat w kółko, ci co maja sigmy i problemy, muszą kupić usb dock'a i dopasowaywać konkretny obiektyw, pod konkretne body.
Jak sami nie potrafią, to w serwisie. Prościej się chyba nie da.
Prościej się chyba nie da.
Problem jest taki, że czasami w ogóle się nie da.
Problem jest taki, że czasami w ogóle się nie da.
No tak, czyli jest gotowa odpowiedż = nie da się ;-)
Rodem z branży budowlanej: "Co tak krzywo? Panie, tak musi być! Ale jest krzywo. Panie ... inaczej się nie da"
No tak, czyli jest gotowa odpowiedż = nie da się ;-)
Rodem z branży budowlanej: "Co tak krzywo? Panie, tak musi być! Ale jest krzywo. Panie ... inaczej się nie da"
Przeczytałeś uważnie? Napisałem, że CZASAMI się nie da. Nie jest to tylko moja opinia. Internety są pełne wpisów użytkowników sigm z których wynika, że w niektórych egzemplarzach się CZASAMI nie da wyregulować AF z konkretnym body. Takie są fakty. No chyba że zależy ci jedynie na skuteczności na bliskie odległości. Tutaj jest zdecydowanie lepiej.
Nie łapmy się za słówka :D
Przeczytałeś uważnie? Napisałem, że CZASAMI się nie da. Nie jest to tylko moja opinia. Internety są pełne wpisów użytkowników sigm z których wynika, że w niektórych egzemplarzach się CZASAMI nie da wyregulować AF z konkretnym body. Takie są fakty. No chyba że zależy ci jedynie na skuteczności na bliskie odległości. Tutaj jest zdecydowanie lepiej.
mój nieustający zachwyt nad tym artem jest ogólnie znany - ale taki problem może dopaść z każdym szkłem systemowym również.
Ja jestem użytkowniem Sigmy 50mm ART wcześniej ex dg hsm. W pórównaniu do Canonów 1.8 STM, 1.4 USM i 1.2 L to w zasadzie nie ma porównania - SIGMA ART jest znacznie lepsza, a ex porównywalna do eLki. Jedynym minusem jest loteria w AF chociaż z mojego doswiadczenia poprzednia wersja miała prblem z ff i bf w zależności od odległości natomiast nowa raczej tylko bf albo ff i wystarczy w body mikrokalibracja w obiektywie. Np u mnie mam +1 i jest perfekcyjnie.