Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 400D - problem z CR2 - samoistne przełączenie z jpg na cr2

Mr_Crazy
13-06-2016, 14:52
Witam,

Jestem bardzo początkującym fotoamatorem z Canonem 400D z podstawowym obiektywem w zestawie. Z racji mojej niewielkiej wiedzy (mam nadzieję że na razie) cały czas używam do zapisu pliku jpg.
Ostatnio udałem się na wycieczkę Szlakiem Piastowskim (polecam) i pstryknąłem dużo zdjęć. Jakież było moje zdziwienie gdy się okazało, ze zdjęcia zostały zrobione w formacie cr2, każde z nich ma prawie 10MB, ale co najdziwniejsze (przynajmniej dla mnie) jest to, że każde zdjęcie ma rozmiar 160x120 pikseli. Znalazłem program IrfanViev 64, który myślałem że poradzi sobie, jednak widzi ciagle te 160x120 pixeli. Najistotniejsze jest to, ze nie przestawialem zapisu zdjęć z jpg na cr2. Zdjęcia (większość) były robione w trybie P. Kilkanaście zrobiłem w trybie krajobrazu i te zdjęcia zapisały się naormalnie w jpg w normalnej rozdzielczości.
Czy jest to jakiś błąd aparatu, mój czy cokolwiek innego? Czy da się te zdjęcia uratować?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie

Tomek

michalab
13-06-2016, 15:13
A czym sprawdziłeś tę rozdzielczość? Może sprawdzasz tylko samą miniaturę. Sprawdź jak jest W DPP (software, który daje canon do aparatów), albo podeślij przykładowe zdjęcie.

r_m
13-06-2016, 15:14
160x120 ma ikona zdjęcia.
Poszukaj programu do obrabiania RAWów, w zestawie z Canonem była płytka z Digital Photo Professional (DPP), RAWy czyli Twoje CR2 można tez otwierać w innych programach (Photoshop, Lightroom itp).

Mr_Crazy
13-06-2016, 15:36
Podsyłam zdjęcie

https://naforum.zapodaj.net/381f106b6657.jpg.html

michalab
13-06-2016, 16:45
Podsyłam zdjęcie

https://naforum.zapodaj.net/381f106b6657.jpg.html
Chodziło o CR2, a nie screena z irfana.

Mr_Crazy
13-06-2016, 17:36
Czy zmiana na jpg wchodzi w rachubę? Sam plik jest dość duży, ciężko mi znaleźć miejsce gdzie mógłbym je uploadnąć..

r_m
13-06-2016, 17:40
Czy zmiana na jpg wchodzi w rachubę?
Tak, przeczytaj jeszcze raz:

Poszukaj programu do obrabiania RAWów, w zestawie z Canonem była płytka z Digital Photo Professional (DPP), RAWy czyli Twoje CR2 można tez otwierać w innych programach (Photoshop, Lightroom itp).

becekpl
13-06-2016, 17:53
przeczytaj instrukcje obslugi-aparat jest niestety bardziej skomplikowany niz np. obsluga zapalniczki

Mr_Crazy
13-06-2016, 18:07
przeczytaj instrukcje obslugi-aparat jest niestety bardziej skomplikowany niz np. obsluga zapalniczki

Bardzo dziękuję za wiele wnoszącą wypowiedź do dyskusji o moim problemie. Cytując pewien film (może nie dla kolegi) "Bo widzi pan, jak się ma taką sztukę przed sobą, to niełatwo zachować kulturę."

Poniżej zdjęcie dla zainteresowanych.
https://naforum.zapodaj.net/4e8f004120a4.jpg.html

Pozdrawiam

r_m
13-06-2016, 18:36
Poniżej zdjęcie dla zainteresowanych.

Przykro mi, trzeci raz nie napiszę co masz zrobić, przeczytaj (ze zrozumieniem) to, co pisał Michalab i ja. Masz zdjęcia w innym formacie pliku, to nie jest jpg.

Mr_Crazy
13-06-2016, 18:46
Mój błąd, nie ma sprawy, bardzo dziękuję za wyrozumiałość i okazaną pomoc.
Moderatora proszę o zamknięcie wątku (jeśli tak to tu się odbywa).

Pozdrawiam serdecznie.

solti
13-06-2016, 20:01
Człowieku, masz zdjęcie w pełnej rozdzielczości, dające dużo większe możliwości niż jpg, z którego możesz w każdej chwili zrobić jpg w pełnej rozdzielczości i wszystkie potrzebne informacje podane na tacy. Tylko przestań strofować tych, którzy chcą pomóc i zacznij czytać ze zrozumieniem.

AndrzejXM
14-06-2016, 13:46
Hmm nie probowales wpisac w GOOGLE: "format cr2 czym otworzyc"? :) Przeciez to proste :) No w sumie... w sumie moze jestes w wieku mojego ojca. Dlatego nastepnym razem pisz w GOOGLACH cale pytanie! On da rade zrozumiec o co chodzi i pomoze :) Powodzenia! PS. Pierwszy link z brzegu: Czym otwierać pliki CR2 czyli RAW pod Windows - Warsztat Internetowy - rzetelna wiedza od eksperta IT (http://www.warsztatinternetowy.pl/fotografia/czym-otwierac-pliki-cr2-czyli-raw)

becekpl
14-06-2016, 14:49
Bardzo dziękuję za wiele wnoszącą wypowiedź do dyskusji o moim problemie.
twój problem to brak podstawowej wiedzy o urządzeniu które próbujesz używać

dave88
14-06-2016, 16:06
irfanview otwiera RAWy właśnie w tak małej rozdzielczości...ostatnio właśnie to zauważyłem, że on pokazuje tylko taką miniaturkę... (wcześniej nie używałem irfanwiev do przeglądania)...sciagnij Lightroom i sobie wywołaj w pełnej rozdzielczości jako jpg

r_m
14-06-2016, 17:03
irfanview otwiera RAWy właśnie w tak małej rozdzielczości

"Goły" czy z pluginami? Używałem starszej wersji 4.35 z pakietem pluginów, nie miał problemu z RAWami.

pluszaq
15-06-2016, 07:43
Porwierdzam irfan z pluginami otwiera CR2 poprawnie a nie miniatury.

Do autora jak robisz zdjecia w trybie krajobrazu to masz jpg z automatu bo to tryb AUTOMATYCZNY jednak w trybie P juz niekoniecznie ponieważ to tryb pół-automatyczny.
Polecam sprawdzić co masz włączone dla poszczególnych trybów i zapoznać z instrukcją, bo w P czasem przyciski mogą coś zmieniać mimo że automacie wygladaja na "martwe"...

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

chester_jds
15-06-2016, 12:40
Pliki w małej rozdzielczości to nie Rawy, tylko zaszyte w nich jpgi. O ile pamiętam w rawie zaszytych jest od dwóch do czterech rozmiarów podglądowych jpg, w zależności od wersji rawa.