Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5d III - chyba problem ze spustem migawki

bob_
12-06-2016, 12:43
Witam Was,

użyłem szukajki i googla, ale nie udało mi się namierzyć tematu bądź Waszych wypowiedzi na ten temat. Jeśli było, dajcie linka proszę.
Objaw: aparat z przebiegiem ponad 100 tys, działał bez zarzutu, ostatnio większość czasu leży w torbie lub po prostu na biurku. Ni stąd ni zowąd zauważyłem, że albo nie chce zrobić zdjęcia po naciśnięciu, albo robi dwa (najczęściej gdy zwalniam spust robi to drugie). To w trybie one shot. W seryjnym w ogóle nie chce robić zdjęć, czasem jedno. Jak mocniej pogmeram przyciskiem spust wtedy rusza. Wygląda na to, że chyba do wymiany? Robił to już ktoś na żytniej? powiedzcie ile to kosztowało proszę.
Pozdrawiam

salas
12-06-2016, 12:55
możesz sam przeczyścić, przepsikać spust.
https://www.youtube.com/watch?v=8lKJKgQ3SiE

bob_
12-06-2016, 15:07
Też to widziałem, ale jakoś mam dylemat ?
W każdym razie dzięki za linka.
Jakby jeszcze ktoś napisał ile płaciliście w serwisie za wymianę? przynajmniej będę miał świadomość zanim zdecyduję się wysłać.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

bob_
12-06-2016, 17:50
Niecierpliwy jestem, zaryzykowałem, przemyłem, po godzinie próbnie odpaliłem aparat - spust działa na każde zawołanie! :-)
Metoda pewno nie zawsze zadziała, wiąże się z pewnym ryzykiem (dostania się izopropanolu w niepożądane zakamarki aparatu) ale generalnie mogę polecić!

TomekCanon
12-06-2016, 19:45
Miałem podobny problem w 40D, działał tylko AF. Izopropanol zadziałał.
Nawet laik sobie poradzi.

bob_
12-06-2016, 19:57
Chyba tak. Najważniejsze to zapewnić odpowiednią pozycję aparatu, tak aby izopropanol nie rozlał się w kierunku pryzmatu, komory lustra itd. Ja dla pewności zamocowałem aparat na statywie, nie wiem czy ręcznik jak na tym filmiku jest 100% rozwiązaniem ;-)

mwitek
13-06-2016, 12:22
Dwa razy czyscilem tak spust 40d. Za każdym bez problemów wszystko działa