Zobacz pełną wersję : Canon 80d vs. 7dMkII
Eftestads
11-06-2016, 14:01
Witam Wszystkich :)
posiadam aktualnie Canona 550d i zastanawiam się nad zmianą body na 80d lub 7dMkII. No i tu pojawia się pytanie co wybrać... przeglądając wszelkie recenzje, opisy, na prawdę trudno zdecydować. Na pewno nie kręcę filmów aparatem a więc nie interesują mnie te funkcje. Czy są tu może jacyś mili ludzie, którzy doradzą co nieco w tym wyborze? :)
Proponuję, abyś się skupił na 80D i śledził nadchodzące informacje, testy, opinie.
Wygląda, że jest dobrze i jeżeli Canon nie zniósł jakiegoś grubego jaja to może być wreszcie fajne body APS-C.
Ta matryca ma potencjał: trzyma kolory, jest podatna na obróbkę.
Proponuję, abyś się skupił na 7D mk II.
Jest dobrze, Canon nie zniósł jakiegoś grubego jaja, jest wreszcie fajne body APS-C.
Ta matryca jest niezła, choć zawsze znajdą się tacy, którzy będą szukać dziury w całym:mrgreen:
A teraz już całkiem poważnie: niedawno stałem przed podobnym dylematem i wybrałem 7D mk II. Nie żałuję ani na moment. Nie będę jednak ukrywał, że dla mnie była też ważna ergonomia, gdyż po prostu jestem do takiej przyzwyczajony. Świetny AF, fantastyczna szybkostrzelność, doskonale leży w ręce. Jakość obrazka dla mnie bez zarzutu. Sporo naszukałem się tej nagłośnionej przewagi matrycy z 80D. Jest faktycznie widoczna, jeśli chcemy zdjęcie rozjaśnić o kilka EV lub bardzo agresywnie ciągnąć z cieni - tu faktycznie nie ma co zaprzeczać faktom. Jednak przy poprawnie naświetlonym zdjęciu i normalnej obróbce, nie widzę różnicy. Dla mnie bez znaczenia a wg testów (nie miałem okazji porównać osobiście) na wysokich ISO lepiej zachowuje się matryca z siódemki.
No i jeszcze jedno w kwestii szybkostrzelności: przy zmniejszeniu prędkości serii do 6 kl./sek. (czyli raptem 1 kl/sek. mniej niż maks. w 80D) i szybkiej karcie pamięci nie zdarzyło mi się jeszcze zapchać bufora. Jak dla mnie można strzelać z taką prędkością prawie bez ograniczeń. Piszę prawie, bo pewnie one istnieją, ale nie robiłem takich testów a w faktycznym użytkowaniu, w terenie (pokazy lotnicze) jeszcze bufora nie zapchałem. Ale nie wiem, czy to dla Ciebie akurat istotne.
Ale ja może dziwny jestem;)
Jak Ci pasuje ta slynna cropowa matryca na ktora wiekszosc psioczy to sobie kup 7dmkII jak chcesz cos nowego co zdaniem wielu jest jakims malym przelomem jesli chodzi o cropy canona to wez 80d.
Ja bym bral 80d, jakbym musial brac cropa
tapnięte z tela
Brałbym 80d ze wzgledu na matrycę.
posiadam aktualnie Canona 550d i zastanawiam się nad zmianą body na 80d lub 7dMkII. No i tu pojawia się pytanie co wybrać... przeglądając wszelkie recenzje, opisy, na prawdę trudno zdecydować. Na pewno nie kręcę filmów aparatem a więc nie interesują mnie te funkcje. Czy są tu może jacyś mili ludzie, którzy doradzą co nieco w tym wyborze? :)
a co fotografujesz lub chcesz fotografować tym nowym korpusem - co cię ogranicza w tym 550D że chcesz go zmienić
Eftestads
12-06-2016, 16:40
a co fotografujesz lub chcesz fotografować tym nowym korpusem - co cię ogranicza w tym 550D że chcesz go zmienić
Za słaby AF, jednak tylko sportu nie fotografuje a więc myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie 80d :)
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Tu pojawia się pytanie czego ci brakuje i czego potrzebujesz ?
Eftestads
12-06-2016, 19:01
Po przeczytaniu i obejrzeniu niezliczonej ilości recenzji i porównań, przeanalizowaniu budżetu... padła decyzja że Idę w 80d, jest bardziej wszechstronny, nowszy sensor w testach daje mniejszy szum przy wyższych ISO, a w porównaniu z moim 550d to i tak oba to kosmos ?
Bardzo dziękuję wszystkim za te kilka opinii.
Heh ,człowieka zawsze ominie lepszy kawałek tortu. Niedawno najlepszym cropem był 7D2 ,
a dziś: kupiłbym 80D.Choćby dlatego ,ze jest najnowszym produktem ..... .
Eftestads
12-06-2016, 19:09
Heh ,człowieka zawsze ominie lepszy kawałek tortu. Niedawno najlepszym cropem był 7D2 ,
Haha widzisz ja od 2 tygodni się zastanawiam bo wcześniej też nie brałbym niczego innego poza 7d2 ;) i mam nadzieję że jutro dorwę 80d i będę z niego zadowolony ;)
mam nadzieję że jutro dorwę 80d i będę z niego zadowolony
Na pewno będziesz :)i będziesz odpowiadał na dziesiątki infantylnych pytań , tak jak ja po zakupie 7D2 ,hehe :) .
I o fotki testow,RAW i obiektywy ... . Beeeeedzie Pan zadowloooooony heh :) .pozdrawiam
Haha widzisz ja od 2 tygodni się zastanawiam bo wcześniej też nie brałbym niczego innego poza 7d2 ;) i mam nadzieję że jutro dorwę 80d i będę z niego zadowolony ;)
Będziesz zadowolony jak dobre szkła podepniesz do tego body
Eftestads
12-06-2016, 19:45
Jak na razie czeka 24-105 L f4.0 i 50 f1.8 ;)
nowszy sensor w testach daje mniejszy szum przy wyższych ISO
Tu akurat nie do końca. Akurat na wyższych ISO raczej minimalnie mniejszy szum daje 7D mk II. 80D ma przewagę na niskich czułościach, zwłaszcza przy forsowaniu zdjęć.
Jest prosty sposób żeby ten kawałek tortu cię nie ominął. Sprzedajesz 7DII dokładasz parę złotych i masz .. nowy kawałek tortu:)
Jest prosty sposób żeby ten kawałek tortu cię nie ominął. Sprzedajesz 7DII dokładasz parę złotych i masz .. nowy kawałek tortu
Strata 30% ceny przy sprzedaży nie rekompensuje lepszości 80D :( .
Jak na razie czeka 24-105 L f4.0 i 50 f1.8 ;)
To nie będziesz zadowolony
Eftestads
12-06-2016, 20:24
To nie będziesz zadowolony
:) w porównaniu z550d na pewno będę, a co byś polecał?
:) w porównaniu z550d na pewno będę, a co byś polecał?
Chyba nie za bardzo wiesz co chcesz kupić
24-105 jest ok na FF, na cropie słabo się sprawuje. Kup dobre szkło pod cropa i zobaczysz różnicę.
Wydasz połowę tego co chcesz i osiągniesz lepsze efekty
24-105 jest ok na FF, na cropie słabo się sprawuje.
Mógłbyś przybliżyć temat. 24-105 pozostało mi po 5D3 ,używam z 7D2 ,dla mnie jest OK.
Zresztą dzis zrobiłem trochę fotek 7D2+24-105L ,zobaczę ,do czego trzeba się przyczepić?
Mógłbyś przybliżyć temat. 24-105 pozostało mi po 5D3 ,używam z 7D2 ,dla mnie jest OK.
Zresztą dzis zrobiłem trochę fotek 7D2+24-105L ,zobaczę ,do czego trzeba się przyczepić?
Widocznie nie masz zbyt dużych wymagań używając 7DMkII
Widocznie nie masz zbyt dużych wymagań używając 7DMkII
Pewnie tak:,ale to oceniają oglądacze i jak na razie widzę pochwały a nie krytykę fotek
i to mi wystarczy.Zaglądnij na moje ostatnie fotki ,wskaż błędy ,ja chętnie posłucham i swój amatorski warsztat foto poprawię ....
BTW
Zainteresowani wątkami je śledzą.Zakładam ,ze dobrze wiesz ,ze używałem 5D3,więc skoro go nie mam ,to oznacza ,ze 7 D2 mi wystarcza.
Pewnie tak:,ale to oceniają oglądacze i jak na razie widzę pochwały a nie krytykę fotek
i to mi wystarczy.Zaglądnij na moje ostatnie fotki ,wskaż błędy ,ja chętnie posłucham i swój amatorski warsztat foto poprawię ....
24-105 to obiektyw delikatnie mówiąc mocno dyskusyjny na FF, nie próbowałem go na 7DII ale na 60D i 7DI wypadał słabo. Dla ciebie jest ok to nie wnikam w to.
Adam.Krylowicz
12-06-2016, 22:20
24-105 to obiektyw delikatnie mówiąc mocno dyskusyjny na FF, nie próbowałem go na 7DII ale na 60D i 7DI wypadał słabo. Dla ciebie jest ok to nie wnikam w to.
To jaki on w końcu jest bo raz piszesz że ok na ff później że słaby...
Eftestads
12-06-2016, 22:23
To jaki on w końcu jest bo raz piszesz że ok na ff później że słaby...
[emoji38] ja tam jestem zadowolony z 24-105 L na APS-C, może rzeczywiście się nie znam, ale jak zaczniemy wchodzić w parametry i testy to wyjdzie na to że trzeba by kupować konkretne body pod konkretny obiektyw żeby było tak jak na być ;))
24-105 to obiektyw delikatnie mówiąc mocno dyskusyjny na FF,
Ja chyba żyję w innym świecie bo "mocno dyskusyjny" dla mnie to jest np. 28-80 albo 75-300. Obiektyw 24-105 pomimo swoich wszelkich mankamentów to kawał solidnego szkła. Tylko że ja raczej nie oglądam zdjęć w 100% powiększeniu i małe wrażenie na mnie robią pewne nieostrości w rogach :)
Eftestads
12-06-2016, 22:27
Na APS-C rogi i tak wycina ;)
24-105 to obiektyw pod FF i na nim po prostu jest lepszy niż na cropie.
24-105 to obiektyw pod FF i na nim po prostu jest lepszy niż na cropie.
Czy mógłbyś podać jakieś szczegóły? Co oznacza stwierdzenie że "jest lepszy niż na cropie"?
miałem podobny problem w czwartek.
Kupiłem 7d mk2.
Dlaczego:
1. Fenonemenlnie szybki AF
2. Uszczelnienie
Wziałem sobie od pracownika na weekend firmowe 70d, ale względem szybkości 70 a 7 to jest przepaść.
Co jest fajnego w 80d? Ruchomy i dotykowy ekran.
Zależy co potrzebujesz - dla mnie do reporterki i do małego dziecka 7d mk2 jest lepsze
Cóż, w 80D najfajniejsza jest nowa matryca, dużo lepsza na niskim ISO od dotychczasowego dorobku Canona...
Cóż, w 80D najfajniejsza jest nowa matryca, dużo lepsza na niskim ISO od dotychczasowego dorobku Canona...
Pokaż mi, proszę, tą dużą lepszość, jeśli nie forsujesz o kilka EV. Na poprawnie naświetlonym zdjęciu o normalnej rozpiętości tonalnej tego nie zauważysz... Co nie znaczy, że matryca nie jest lepsza, ale z tym dużo, w normalnych zastosowaniach, to konkretnie przesadziłeś.
Daniel_Daniel
13-06-2016, 19:38
W innym wątku podziwiamy zdjęcia chłopaka, który strzela 450d. Ludzie w studiach mają klasycznie piątki. Ostatnio dwa dniu w studiu takiwą strzelałem i obrazek rewelka ... IMHO. Właśnie o to chodzi, że przy poprawnie naświetlonych zdjęciach, czytaj w warunkach umożliwiające poprawne naświetlenie różnic "dla oka" zupełnym nie ma a raczej można je pominąć. Inna sytuacja dotyczy trudnych i wymagających warunków. Wtedy różnice mogą mieć znaczenie. Z czysto użytkowego punktu widzenia (a nie technicznych testów) praca z rawami z 80D to czysta przyjemność. Niestety nie mam porównania do siódemki ;) ale podejrzewam, że też jest zajebi.......
Pokaż mi, proszę, tą dużą lepszość, jeśli nie forsujesz o kilka EV. Na poprawnie naświetlonym zdjęciu o normalnej rozpiętości tonalnej tego nie zauważysz... Co nie znaczy, że matryca nie jest lepsza, ale z tym dużo, w normalnych zastosowaniach, to konkretnie przesadziłeś.
Skoro DR ma większy to znaczy, że ta dobrze naświetlona scena ma właśnie tą większą rozpiętość tonalną :) Nie jest to więc normalna rozpiętość tylko super rozpiętość ;)
Skoro DR ma większy to znaczy, że ta dobrze naświetlona scena ma właśnie tą większą rozpiętość tonalną :) Nie jest to więc normalna rozpiętość tylko super rozpiętość ;)
może jednak nie mieszajmy ludziom w głowach potem będą to coś przepisywać do kolejnych postów.
ale oczywiście lepiej mieć w aparacie matryce z większym dr niż mniejszym.
poszukiwacz2006
14-06-2016, 19:13
Dziwne, że nikt jeszcze w wątku nie pogonił cropa i zaproponował zakup pełnej klatki, naprawdę dziwne :-) No chyba, że te "wojny" systemowe już na tym forum się zakończyły.
Pozdrawiam
Eftestads
14-06-2016, 19:13
Haha gdzieś na początku jest akcja z FF
Dziwne, że nikt jeszcze w wątku nie pogonił cropa i zaproponował zakup pełnej klatki, naprawdę dziwne :-) No chyba, że te "wojny" systemowe już na tym forum się zakończyły.
System jest ten sam:Canon
W dobrych warunkach(swiatło)IMHO przepaści pomiędzy cropem ( dla amatorszczyzny nawet zaawansowanej)a FF nie ma (różnice są).Używałem jednocześnie cropa i FF a pozostałem przy cropie ,,więc jego będę chwalił. Alleluja CROP :)
tomphoto
15-06-2016, 07:33
Może ktoś natknął się na porównanie fotografii z obu puszek, oczywiście te same kadry i ustawienia.
80d moim zdaniem będzie lepszym wyborem, oczywiście za 2 lata będzie pewnie 90d i 7D III ;)
Eftestads
15-06-2016, 07:37
Może ktoś natknął się na porównanie fotografii z obu puszek, oczywiście te same kadry i ustawienia.
80d moim zdaniem będzie lepszym wyborem, oczywiście za 2 lata będzie pewnie 90d i 7D III ;)
Właśnie porównanie zdjęć, jest taki film na yt i rzeczywiście w większości ogólnych zdjęć 80d wypada odrobinę lepiej, 7d rządzi przy sporcie.
P.s. 80d kupiony i jestem bardzo zadowolony! ?
Na razie można sobie obejrzeć wyniki 80d na DXO ;)
Ogólnie zgodne z moimi spostrzeżeniami. Choć subiektywnie mam wrażenie, że różnica pomiędzy d7200 czy a6300 a 80d jest nadal większa niż pomiędzy 80d i 70d.
--- Kolejny post ---
P.s. 80d kupiony i jestem bardzo zadowolony! ��
Gratuluję zakupu :) Jaki korpus miałeś poprzednio i z jakimi szkłami używasz 80d? Ciekaw jestem spostrzeżeń odnośnie działania AF, zwłaszcza w trybie Servo.
Już doczytałem, że 550d. Różnica byłaby zauważalna pod każdym względem jakbyś się przesiadł na 70d. Tym bardziej 80d :)