Zobacz pełną wersję : Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)
Witam wszystkich,
przejdę od razu do konkretów, mam pytanie i może będziecie mogli pomóc :). Używam archaicznego już Nikona D50, chcę kupić nowy korpus. Na początku żaden inny nie wchodził w grę poza sprzętem Nikona (przyzwyczajenie), ale przeglądając galerie naprawdę duże wrażenie pod względem jakości zdjęć robią na mnie fotki z Canona. Zastanawiam się więc nad zmianą systemu, tym bardziej, że praktycznie nie ściągam stałki 50mm, więc nie będzie mi żal rozbudowanego zaplecza obiektywów, którego nie mam ;).
Co dokładnie mi się podoba, to na zdjęciach ze szkieł Canona (głównie L-ki 24-70 2.8) to, co jest w polu ostrości jest pięknie ostre, a reszta ładnie, gładko rozmyta. Nie wiem jak to określić, ale te zdjęcia są takie "czyste". Rzadko coś takiego spotykam wśród tych zrobionych Nikonem. Nie wiem tylko, czy to moja subiektywna opinia, czy tak faktycznie jest?
I teraz pytanie o korpus i w którą stronę pójść?
Kiedyś, 12 lat temu robiłam trochę zdjęć ślubnych. Z chęcią zostawiłabym korporację i pracę informatyka na rzecz bycia wolnym strzelcem i robienia fotografii ślubnej/ciążowej/dziecięcej. Ale się boję ;). Jednak myślę też pod tym kątem.
Po najmniejszej linii oporu = kupić Nikona D750, bo to był mój pierwszy na liście i dokupić szkła.
Zestaw, który bym chciała to jednak Canon Eos 5D Mark III + 24-70 2.8 - ale cena. Prawie 5K euro w tym momencie dla mnie to trochę dużo. Jest sens kupić tańszy korpus i tą L-kę, którą wymieniłam? Co polecacie? Czy zostać jednak przy Nikonie? :)
I nie chodzi mi o wywoływanie kolejnej wojny systemowej, ale może jest tu ktoś, kto się przesiadł, jest zadowolony, bądź nie? :)
Z góry wielkie dzięki :)
Nie przesiadałem się, to się wypowiem ;)
Prawdziwi twardziele (chyba twardzielki też, ale tu ich mało widać) głośno mówią, że używają tylko stałoogniskowych. W tej chwili masz coś o kącie widzenia obiektywu 75mm na pełnej klatce. Może właśnie 750d z obecnym 50mm, uzupełniony o 85 i 28 (albo 35) będzie lepszym pomysłem?
Jak koniecznie chcesz zmienić wyznanie z "żółtego" na "czerwone" to od razu Ci polecą 6d, a obiektywy to chyba 85/1.8 i 35/2 IS (ze stabilizacją).
Jeśli chcesz wejść w pracę dla klientów za wynagrodzeniem, musisz od razu dołożyć jakiś zestaw "zapasowy", najlepiej o zbliżonym obrazie do podstawowego, nie zapominaj tez o lampach (w dzień, w kościele - ok, wysokie ISO jest dobre, ale wieczorem, na sali, bez lampy może być ciężko).
praktycznie nie ściągam stałki 50mm
Moniika której 50-tki tak intensywnie używasz?
W tym momencie zanim wybrałbym system poszedłbym do wypożyczalni i wypożyczył przynajmniej na 1 dzień 5DIII i D750 z odpowiednimi szkłami. Przetestowałbym AF a potem RAW-y w jakimś odrawiaczu (ewentualnie porównał jpgi jeżeli Ci wystarczają). Reszta jest dla mnie sprawą drugorzędną - ergonomia, rozmieszczenie przycisków itp, bo w obu body wygląda to podobnie.
Mam 5DIII ale gdybym wybierał teraz cały system dużym konkurentem byłby D750 (miałem tylko 2 dni). AF jest przynajmniej tak samo pewny jak w w 5DIII a matrycę ze względu na rozpiętość tonalną lepszą. Problemem mogą być wpadki jakościowe NIKONa (dotyczy to nie tylko tego modelu) i chyba kolor w NEFach: NIKON D 750, problem z kolorystyką - Strona 31 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265012&page=31) Chyba, bo ja tego nie zauważyłem :) Ogólnie obrazek w D750 zbliżył się do tego z canonów, nie ma już słynnej "żółtaczki" jak w D700.
Przejrzyj sobie też oba systemy pod kątem jakości i cen szkieł, które będziesz używać. No chyba, że będzie to tylko 50mm to wtedy ten parametr będzie nieistotny :)
Nie przesiadałem się, to się wypowiem ;)
Prawdziwi twardziele (chyba twardzielki też, ale tu ich mało widać) głośno mówią, że używają tylko stałoogniskowych. W tej chwili masz coś o kącie widzenia obiektywu 75mm na pełnej klatce. Może właśnie 750d z obecnym 50mm, uzupełniony o 85 i 28 (albo 35) będzie lepszym pomysłem?
Jak koniecznie chcesz zmienić wyznanie z "żółtego" na "czerwone" to od razu Ci polecą 6d, a obiektywy to chyba 85/1.8 i 35/2 IS (ze stabilizacją).
Jeśli chcesz wejść w pracę dla klientów za wynagrodzeniem, musisz od razu dołożyć jakiś zestaw "zapasowy", najlepiej o zbliżonym obrazie do podstawowego, nie zapominaj tez o lampach (w dzień, w kościele - ok, wysokie ISO jest dobre, ale wieczorem, na sali, bez lampy może być ciężko).
Bardzo dziękuję, jeśli zdecyduję się na d750, to o stałkach myślę - szerzy kąt + 85mm do portretów :).
--- Kolejny post ---
Moniika której 50-tki tak intensywnie używasz?
1.8G ;)
--- Kolejny post ---
W tym momencie zanim wybrałbym system poszedłbym do wypożyczalni i wypożyczył przynajmniej na 1 dzień 5DIII i D750 z odpowiednimi szkłami. Przetestowałbym AF a potem RAW-y w jakimś odrawiaczu (ewentualnie porównał jpgi jeżeli Ci wystarczają). Reszta jest dla mnie sprawą drugorzędną - ergonomia, rozmieszczenie przycisków itp, bo w obu body wygląda to podobnie.
Mam 5DIII ale gdybym wybierał teraz cały system dużym konkurentem byłby D750 (miałem tylko 2 dni). AF jest przynajmniej tak samo pewny jak w w 5DIII a matrycę ze względu na rozpiętość tonalną lepszą. Problemem mogą być wpadki jakościowe NIKONa (dotyczy to nie tylko tego modelu) i chyba kolor w NEFach: NIKON D 750, problem z kolorystyką - Strona 31 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=265012&page=31) Chyba, bo ja tego nie zauważyłem :) Ogólnie obrazek w D750 zbliżył się do tego z canonów, nie ma już słynnej "żółtaczki" jak w D700.
Przejrzyj sobie też oba systemy pod kątem jakości i cen szkieł, które będziesz używać. No chyba, że będzie to tylko 50mm to wtedy ten parametr będzie nieistotny :)
Myślałam o pożyczeniu, ale mieszkam w NL od kilku miesięcy i nie orientowałam się czy jest to tutaj możliwe, a znajomych z tym sprzętem (jeszcze)nie mam :). Byłoby to idealne rozwiązanie przed zakupem.
Co do kolorów to niestety znam problem. Tylko mój korpus to dziadek z 6mp ;) (balans bieli jest tragiczny, iso większe niż minimalne 200 odpada, bo szumi strasznie), więc po nim nie spodziewam się wiele. Na kicie miał ogromny problem z odwzorowaniem podstawowych RGB - właściwie każdego. Ta 50tka, którą mam radzi sobie lepiej, ale: zafarb żołty/magenta niestety został, WB trzeba poprawiać w sofcie. Dokładnie to, o czym piszą na "nikoniarze" z linku, który wkleiłeś. Szkoda, jeśli to samo dzieje się na d750, chociaż myślę, że powinien mieć większą możliwość korzystania z custom profile, albo korygowania ustawień. Doczytam na forach, może coś znajdę. Generalnie mam zadsadę, że plik powinien wyjść taki z puszki, żeby jak najmniej z nim robić w sofcie.
Do tego doszedł problem z czerwonym, zdjęcie np. jakiegoś kwiatka to czerwona plama, bez detali. No ale, jak pisałam, dużo się już po staruszku nie spodziewam :).
W Niemczech korzystałem z Calumet (sieć ze sprzętem photo). Świetna obsługa, ja tam wszystko kupowałem, w NL na pewno też jest, zresztą jak i masa innych sklepów / wypożyczalni.
Gdziekolwiek byś nie mieszkała w NL to i tak wszystko i wszędzie jest blisko ;)
i poczytaj na nikoniarzach wątki o D750, np. o af którego nikt nie chce wyregulować, bo zakładam że flary i inne problemy są już usunięte - ale może nie - widziałem wątek w którym facet się gorączkował bo kupił ponoć bez flary a flara jest :).
Fakt. Dlatego napisałem o wpadkach jakościowych w tym modelu. Najmniej problemowym body ze stajni Nikona jest chyba D810 (koleżanka pewnie nie potrzebuje takiej rozdzielczości) i seria D4(s), D5 oraz D500 jest jeszcze nie przetestowane pewnie w 100%, wszystko przed kolegami z żółtego forum :mrgreen:
Niemniej jednak D750 stanowi niezłą alternatywę dla 5DIII a w takim przypadku ważne jest wybrać dobry, duży sklep, który nie będzie robił problemu jeżeli trzeba będzie zwrócić aparat.
robson999
08-06-2016, 14:34
Zestaw, który bym chciała to jednak Canon Eos 5D Mark III + 24-70 2.8
Kiedyś nie wyobrażałem sobie wydania takiej kasy na standardowy zoom. Dziś nie wyobrażam sobie nie mieć go. Sto procent trafionych, ostrych zdjęć, z piękną plastyką, czego nie można powiedzieć o większości obiektywów stało-ogniskowych.
Polecam ten zestaw!
Bardzo dziękuję, jeśli zdecyduję się na d750, to o stałkach myślę - szerzy kąt + 85mm do portretów :).
Myślałam o pożyczeniu, ale mieszkam w NL od kilku miesięcy i nie orientowałam się czy jest to tutaj możliwe, a znajomych z tym sprzętem (jeszcze)nie mam :). Byłoby to idealne rozwiązanie przed zakupem.
Wylecz się z Nikona D750.
d750
niestety po przesiadce z 5DmarkIII na nikona...katastrofa...migawka jak się okazało do wymiany...wszystkie z 2015/16...tak te z 2016też...mój miał nr 606....i na początku 2016 było z nim ok(i tak było do momentu podpięcia drugiego szkła VR...105mm)potem nagle zaczął klepać i zawieszać się z komunikatem error...jedyna metoda to odpięcie szkła....masakra.Ze szkłem 16-35 pracował super bez problemu przez 10tys klatek...jak na NIKONA...kicha i ta taniość tajlandia...????o co chodzi???Canon nie robi takich krzywd klientom PRO i przez 16lat byłem zadowolony a teraz no cóż.ktoś napisze D810 lub D4,D5 ale kochani to nie body za 2-3tys to body za ponad 7tys i każdy ma prawo wymagać żeby to miało namiastke PRO...odradzam
Autor: krzychbe Dodano: 2016-03-12 17:36:25
Źródło: Nikon D750 - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lustrzanka-nikon-d750.html#opinie)
Przymierz się do EOS 6D lub EOS 5D Mark III, sprawdź który lepiej leży w Twoich rękach.
Ja po przejściu drogi z EOS 5D do EOS 6D uznałem iż potrzebuję jednak lepszego chwytu znanego mi z EOS 5D (za cenę zwiększonej wagi aparatu, coś za coś) i kupiłem sobie EOS 5DS choć teraz stwierdzam iż chyba lepiej bym zrobił kupując sobie jednak EOS 5D Mark III pomimo starszej o kilka lat konstrukcji ale to już inna historia...
6D zrobiłem nieco ponad 12 tyś. zdjęć przez dwa lata, 5DS nieco ponad 12 tyś zdjęć przez 11 m-cy czyli to była dla mnie dobra zmiana z punktu komfortu użytkowania, teraz aż chce się częściej wychodzić z aparatem na dwór i robić zdjęcia.
Co do obiektywów to wypożycz/kup sobie na początek EF 85mm f/1.8 USM. Jak spodobają się Tobie zdjęcia które nim zrobisz to potem kup sobie EF 35mm f/2 IS USM. Obydwa do innych celów, obydwa wyciskają wszystko co się da z matryc 5D Mark III i 6D (więcej z 5D mark III), lekkie i nie nadwyrężają portfela zwłaszcza jeśli nie jest się pewnym czy fotografia to jest na pewno to czym człowiek chce się zajmować przez większość swojego czasu w życiu.
Albo wypożycz/kup sobie EF 24-70mm f/2.8L II USM. Na kombinację z 5D Mark III Ciebie nie stać więc możesz spróbować w kombinacji z 6D. Zrobi się trochę? ciężko w torbie ale nie trzeba będzie przepinać co jakiś czas obiektywów przez co matryca będzie się mniej kurzyć. To jeden z najlepszych obiektywów jakie można podpiąć pod pełnoklatkowe aparaty Canona bez względu na model.
Jakieś holenderskie wypożyczalnie:
https://www.calumetphoto.nl/customer-service/verhuur
Rental - Used & Rental (http://www.fotokonijnenberg.nl/en/used-rental/rental-1)
Fakt. Dlatego napisałem o wpadkach jakościowych w tym modelu. Najmniej problemowym body ze stajni Nikona jest chyba D810 (koleżanka pewnie nie potrzebuje takiej rozdzielczości) i seria D4(s), D5 oraz D500 jest jeszcze nie przetestowane pewnie w 100%, wszystko przed kolegami z żółtego forum :mrgreen:
Niemniej jednak D750 stanowi niezłą alternatywę dla 5DIII a w takim przypadku ważne jest wybrać dobry, duży sklep, który nie będzie robił problemu jeżeli trzeba będzie zwrócić aparat.
zgadzam się, stanowi niezłą alternatywę pewnie bardziej do 6D niż 5DIII ale stanowi - uważam że szczególnie do zmiany systemu trzeba podchodzić bez emocji i zmieniać niechętnie bo to najcześciej są ruchy pozorne, ale lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć o problemach, dodatkowo polski serwis ale jak rozumiem koleżanka nie mieszka w ojczyźnie więc przyjemność z serwisem ją ominie.
Jeżeli koleżanka nie odpina teraz pięćdziesiątki, to rzeczywiście idealnym i naturalnym wyborem wydaje się być 6d z 85/1.8 !
pan.kolega
08-06-2016, 20:50
Ta 50tka, którą mam radzi sobie lepiej, ale: zafarb żołty/magenta niestety został, WB trzeba poprawiać w sofcie. Dokładnie to, o czym piszą na "nikoniarze" z linku, który wkleiłeś. Szkoda, jeśli to samo dzieje się na d750, .....
I właśnie to jest najcenniejsze w Nikonie, że podtrzymują tradycję. Ten sam bagnet zapewnia możliwość podpięcia bardzo starych szkieł. Ten sam firmowy zafarb pozwala na wykorzystanie wyoracowanych przez lata i sprawdzonych metod obróbki. Nie było zapewne łatwo zasymulować w dzisiejszej matrycy CMOS tradycyjne cechy obrazka z matrycy CCD sprzed 11 lat, a jednak się udało.:p
Witam wszystkich,
przejdę od razu do konkretów, mam pytanie i może będziecie mogli pomóc :). Używam archaicznego już Nikona D50, chcę kupić nowy korpus. Na początku żaden inny nie wchodził w grę poza sprzętem Nikona (przyzwyczajenie), ale przeglądając galerie naprawdę duże wrażenie pod względem jakości zdjęć robią na mnie fotki z Canona. Zastanawiam się więc nad zmianą systemu, tym bardziej, że praktycznie nie ściągam stałki 50mm, więc nie będzie mi żal rozbudowanego zaplecza obiektywów, którego nie mam ;).
Co dokładnie mi się podoba, to na zdjęciach ze szkieł Canona (głównie L-ki 24-70 2.8) to, co jest w polu ostrości jest pięknie ostre, a reszta ładnie, gładko rozmyta. Nie wiem jak to określić, ale te zdjęcia są takie "czyste". Rzadko coś takiego spotykam wśród tych zrobionych Nikonem. Nie wiem tylko, czy to moja subiektywna opinia, czy tak faktycznie jest?
I teraz pytanie o korpus i w którą stronę pójść?
Kiedyś, 12 lat temu robiłam trochę zdjęć ślubnych. Z chęcią zostawiłabym korporację i pracę informatyka na rzecz bycia wolnym strzelcem i robienia fotografii ślubnej/ciążowej/dziecięcej. Ale się boję ;). Jednak myślę też pod tym kątem.
Po najmniejszej linii oporu = kupić Nikona D750, bo to był mój pierwszy na liście i dokupić szkła.
Zestaw, który bym chciała to jednak Canon Eos 5D Mark III + 24-70 2.8 - ale cena. Prawie 5K euro w tym momencie dla mnie to trochę dużo. Jest sens kupić tańszy korpus i tą L-kę, którą wymieniłam? Co polecacie? Czy zostać jednak przy Nikonie? :)
I nie chodzi mi o wywoływanie kolejnej wojny systemowej, ale może jest tu ktoś, kto się przesiadł, jest zadowolony, bądź nie? :)
Z góry wielkie dzięki :)
Skończyłem przygodę z Nikonem na D300, wróciłem na chwilę do 7100 ale teraz ciągnie mnie do FF Nikona. Lubię AF w Nikonie, klawiszologię, wg mnie korpusy Nikona są lepiej wykonane. Moje zapały Do FF ostudziły wpadki Nikona w ostatnich latach i podejście tej firmy do klienta. Wysoką jakość obrazka w systemie Canona da ci 6D do tego może być 24-70 2,8. Jeżeli masz 1 szkło to zmiana będzie bezbolesna, jeżeli więcej i to dobrych to bym się zastanowił.
Jeżeli mogę ci coś doradzić, to powiem tak: jeżeli jesteś pewna, ze "bawi" cię fotografia, to mimo tego, iż może jeszcze nie wszystko wiesz i twoje fotograficzne gusta nie są jeszcze do końca sprecyzowane, to kup najlepszy sprzęt na jaki cię w danym momencie stać. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy. I bredzisz miała okazje zrobić więcej zdjeć, a mnie zajmować się gratami ;)
Powodzenia.
tkosiada
09-06-2016, 11:04
... Ten sam firmowy zafarb pozwala na wykorzystanie wyoracowanych przez lata i sprawdzonych metod obróbki. Nie było zapewne łatwo zasymulować w dzisiejszej matrycy CMOS tradycyjne cechy obrazka z matrycy CCD sprzed 11 lat, a jednak się udało.:p
No właśnie nie, bo matryca w każdym kolejnym body pochodzi od innego producenta, inne je oprogramowanie i nici z poprzednich przyzwyczajeń i doświadczeń. Uczysz sie o obróbki od nowa. Info po zebraniu wniosków od użytkowników nikoniarze. W canonie tez są ale te różnice są mniejszy i łatwiejsze do ogarnięcia
TomekCanon
09-06-2016, 13:39
Witam wszystkich na forum.
Właśnie przesiadłem się z Nikona. Miałem ich w życiu dużo.
D50, D90, D200,D7000 i D610.
Canon jest lepszy i tyle.
Porównując obrazek z 7D który jest tylko "APS-C" a obrazek z D610 na pełnej klatce, to Canon wygrywa.
Mam również 40D, na podstawie którego kupiłem 7D.
chester_jds
09-06-2016, 13:42
Wow, stawiać wyżej tak gnojony 7D, to Ty chłopie musisz naprawdę robić zdjęcia, a nie mieć czasu na czytanie testów ;)
KrZyChUM
09-06-2016, 13:47
Wybrałbym D750. Szkło na pewno się znajdzie.
Porównując obrazek z 7D który jest tylko "APS-C" a obrazek z D610 na pełnej klatce, to Canon wygrywa.
Baaardzo śmiała teza :-). W moim przekonaniu 7D z niczym współczesnym nie wygrywa.
święta racja, ja na podstawie 7d kupiłem 2x 5D
tylko nie wiem co kupie na podstawie 5d:roll:
Śmiała teza ale tak to jest gdy po fakcie chce się sobie samemu uzasadnić błędną decyzję :) Ja z tych dwóch body bez wahania wybrałbym nikona.
Witam wszystkich na forum.
Właśnie przesiadłem się z Nikona. Miałem ich w życiu dużo.
D50, D90, D200,D7000 i D610.
Obrazek z 7D jest na tyle fenomenalny, ze na twoim miejscu chyba bym kupił drugi. Na zapas. W słoneczne i bezchmurne dni dorównuje mu chyba tylko inny ...7D :mrgreen:
Dzięki Wam za wszystkie uwagi.
Zawęziłam opcje, albo sam korpus D750, albo kupię 6D i 24-70 2.8 z opcją dokupienia później "lepszego" korpusu (i stałek, przede wszystkim 35mm) a 6D zostanie jako zapasowy.
Kwestia stać-nie stać u mnie to bardziej priorytetów w tej chwili (dach trzeba przełożyć na mojej wiejskiej chacie w Polsce ;) ) i pytania czy faktycznie potrzebuję w tym momencie 5D mark III.
Jeśli chodzi o Nikona zniechęca mnie ilość skarg i szukania pomocy w serwisie. Co prawda z moim dziadkiem przez 10 lat nie miałam takiej potrzeby, ale być może firmie nie zależy już tak bardzo na jakości? Moim zdaniem jeśli mam wydać nie takie małe w końcu pieniądze na korpus, to nie po to, żeby potem go naprawiać, wystarczy mi, że mam to w pracy :).
Co do kolorów też bardziej odpowiada mi chłodniejsza tonacja Canona, jest bliższa naturze i przynajmniej teoretycznie na razie, będzie szybsza w obróbce.
Przeszukałam trochę sieć, nie mam za dużo czasu na to ostatnio, znalazłam profile do ACR, które można zaimportować do softu i mieć z głowy. Tylko kupić Nikona, żeby potem ściągać profile canonowskie...? :D
Jeszcze pytanie, rozmawiałam z kolegą z pracy, który często lata do naszej formy do USA, powiedział, że on kupuje elektronikę tam i sobie przywozi, może to zrobić też dla mnie. Cenowo wygląda to faktycznie korzystnie plus w Adoramie do korpusu dorzucają Lightroom :). Można kupić, czy lepiej zrobić to na miejscu w razie ewentualnej potrzeby wizyty w serwisie (oby nie ;) )?
--- Kolejny post ---
W Niemczech korzystałem z Calumet (sieć ze sprzętem photo). Świetna obsługa, ja tam wszystko kupowałem, w NL na pewno też jest, zresztą jak i masa innych sklepów / wypożyczalni.
Gdziekolwiek byś nie mieszkała w NL to i tak wszystko i wszędzie jest blisko ;)
Prawie ;).
Dzięki za wskazówki, przydały się :). Calumet też tu jest i znalazłam inne firmy które wysyłają pożyczony sprzęt do domu, super :)
the.watcher
10-06-2016, 10:42
Co jakiś czas przesiadam się z Canona na Nikona i z powrotem, zakładając że "sąsiada trawa jest zieleńsza" ;)
Najlepsze lustro jakie miałem w ostatnich czasach to D800/D810 i gdybym nie filmował od czasu do czasu (C100, system Cinema EOS) to bym dalej siedział w Nikonie. I tego Ci życzę. :) Wcześniej miałem 20D, 40D, 5D, 5D2 i wciąż narzekałem na fatalny AF i marny DR. Od czasów Nikona (z matrycą Sony) przestałem narzekać na cokolwiek. Teraz wróciłem do Canona (5D3, 1Dx2 i c100) i narzekam dalej, ale nie mam wyboru ;) ;)
Jeśli miałbym doradzać, to pozostanie w Nikonie: z cropem - D500 lub FF - D810.
Co do zakupu w Stanach, to wszystko zależy od aktualnego kursu dolara. Czasem ekstremalnie się opłaca, czasem gra niewarta świeczki. Połowę sprzętów przywiozłem sobie z USA, ale dolar stał znacznie lepiej. Teraz jeśli mam możliwość odliczenia VATu na miejscu, to taniej wychodzą zakupy w Europie.
I jeszcze jedno, na 8 lustrzanek, które przerobiłem w ostatnich latach, żadnej nie odsyłałem do serwisu w czasie gwarancji (a potrafię na jednej imprezie zrobić 5 tysięcy zdjęć i więcej;) Jedyny serwis był po upadku i czasem jakieś czyszczenie matrycy. Więc nie czuję tu ogromnego ryzyka, a jeśli już się coś zdarzy to zawsze można odesłać do USA, jak ma się tam kogoś, albo samemu się bywa.
@up spokojnie, w D5 teraz tez mozesz narzekac na dr ;).
Niestety wyciaganie cieni w Canonie lezy.
the.watcher
10-06-2016, 18:50
W D5 jest na co ponarzekać, nie przeczę ;)
Ale jak pisałem w innym wątku, jest lepszy od 1Dx2 w każdym aspekcie poza video i wyciąganiem cieni na małym ISO. Oczywiście nie wnikając w drobiazgi, które nie mają wpływu na jakość obrazka.
A z DR w Canonie jest kaszana, nawet w ostatniej 'jedynce'. Po rozjaśnieniu cieni o 2-3 stopnie, wychodzą takie paski (banding) i szumy, że użyteczne jest tylko po znacznym zmniejszeniu obrazka. Robiąc reporterkę Nikonem, wygodnie jest naświetlać na światła i potem ciągnąć cienie "ile wlezie" bez znacznej straty jakości. Nawet jeśli jest szum, to bardziej monochromatyczny i nie ma bandingu.
Wcześniej miałem 20D, 40D, 5D, 5D2 i wciąż narzekałem na fatalny AF i marny DR. Od czasów Nikona (z matrycą Sony) przestałem narzekać na cokolwiek. Teraz wróciłem do Canona (5D3, 1Dx2 i c100) i narzekam dalej, ale nie mam wyboru ;) ;)
Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu" :D
Że wy dajecie się w to wciągać ...
the.watcher
10-06-2016, 21:32
Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu" :D
Już z 10 postami! :mrgreen:
(nie tyle trzeba, żeby z giełdy skorzystać?) ;)
Poza tym czytasz nieuważnie, w 1Dx2 też narzekam na AF!
(w Nikonie/Sony jest mniej do narzekania)
Wybór tak naprawdę jest... Tylko jeśli chcesz filmować Canonem, a fotografować Nikonem/Sony, to ekonomicznie nieuzasadnione jest kupowanie szkieł i innych dupereli razy dwa, więc w efekcie zostaje i tak Canon. Póki co.
Kończąc OT: Jeśli kobieta siedzi w Nikonie, oswojona z jego klawiszologią i workflowem, to nie widzę argumentu żeby jej doradzać przejście do Canona. Nikonem osiągnie podobne efekty tylko łatwiej.
TomekCanon
12-06-2016, 22:10
Ja nie mówię, że to jest lepsze i tyle BO TAK. Tak może tylko moja kobieta :D
Ale po 1:
Tańsze szkiełka.
Stałka do Nikona 50mm 1.8G: 600 zł.
Do Canona już w 2011 roku dorwałem za 350 zł (miałem wtedy 20D).
Po 2:
Lepsza ergonomia (IMHO).
3.E-TTL działa lepiej jak iTTL. Lampa na automacie lepiej "rozmawia" z body w Canonie, niż w Nikonie - a czasem trzeba użyć np.tryb P.
4.Lepsze kolory. To nie jest mit.
Może jestem debilem i daltonistą, ale moje 7D mk1 generuje lepszą kolorystykę niż D610 Nikona.
Kolory są zbliżone do tego, co widzi ludzkie oko.
Baaaaaaaardzo rzadko, ale zdarza się nam popełnić jakiś ślub i zrobiliśmy test. Moja fotografka użyła w ramach testów "dla hecy" świeżo kupionego 40D zamiast Nikona D300s z jakimś tanim obiektywem za 100 zł i przed odjazdem pokazaliśmy ten materiał z Canona klientowi - ok.20 zdjęć, bo tylko tyle wyszło na tym body.
Klient "o, jakie piękne zdjęcia!".
Jakie wnioski?
Kolekcjoner
13-06-2016, 11:30
Wiesz kolega posiadł wiedzę ostateczną i się nią dzieli z maluczkimi. On po prostu wie wszystko co dla kogo najlepsze, zna wszystkie zalety i wady puszek nawet tych które jeszcze nie zostały wyprodukowane :lol:.
Ja nie mówię, że to jest lepsze i tyle BO TAK. Tak może tylko moja kobieta :D
Może jestem debilem i daltonistą, ale moje 7D mk1 generuje lepszą kolorystykę niż D610 Nikona.
Kolory są zbliżone do tego, co widzi ludzkie oko.
Baaaaaaaardzo rzadko, ale zdarza się nam popełnić jakiś ślub i zrobiliśmy test. Moja fotografka użyła w ramach testów "dla hecy" świeżo kupionego 40D zamiast Nikona D300s z jakimś tanim obiektywem za 100 zł i przed odjazdem pokazaliśmy ten materiał z Canona klientowi - ok.20 zdjęć, bo tylko tyle wyszło na tym body.
Jakie wnioski?
Jeśli pokazaliście klientowi tylko zdjęcia z Canona, to żadne, wartościowsze byłoby porównanie :P
Zgadzam się, że na zdjęciach z Canona kolory są bliższe naturze.
Szperam po necie, na flickerze i insta poszukałam grup/osób fotografujących D750 - cuda ludzie robią i tą puszką, naprawdę :).
Na razie w pracy pochałania mnie robota a w weekendy życie, ale zaraz wrócę do tematu ;).
Dzięki wszystkim, i nie kłócić się, nie ma sensu ;)
Jakie wnioski?
Trafiliście klienta z poczuciem humoru? ;)
Osobiście mam tylko Canona, jednak kolega ma Nikona D800 i D4s i na kolory nie narzeka ;)
Co do samych kolorów, to czasem zaglądam na stronę DR5000. Oni robią zdjęcia różnymi aparatami, a kolory mają takie same, więc może zamiast narzekać na kolory, warto byłoby zrobić sobie profil koloru swojej puszki - to wiele zmienia :mrgreen:.
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie porady :). Sprawa wygląda tak, że kupiłam korpus D750 :D, dzisiaj dotarł. Nie brałam szkieł, bo chcę zobaczyć jakie wyjdą zdjęcia z 50mm, którą mam, żeby w razie czego nie odsyłać za dużo sprzętu jak się rozmyślę ;). Cały czas mnie korcą te szkła Canona ;).
Na razie szukam informacji w manualu i już na papierze widzę, że zmiana do mojego dziadka D50 taka, jak gdybym się przeniosła do innej epoki. WB można dopasować na każdym kanale osobno, co może znaczyć, że problem z żółtkiem, czy świnką rozwiąże się w parę minut, bajka :).
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
@Moniika co do kolorów polecam również spróbować oprogramowanie Capture One PRO 9. Jeśli chodzi o szkła NIKON odświeżył w zasadzie wszystkie budżetowe stałki. W canonie na razie tylko 35mm/f2, reszta to konstrukcje z początku lat 90-tych ;) Dopóki ktoś nie chce kupować obiektywów z serii "L" NIKON na chwilę obecną ma chyba lepszą ofertę.
@Moniika co do kolorów polecam również spróbować oprogramowanie Capture One PRO 9. Jeśli chodzi o szkła NIKON odświeżył w zasadzie wszystkie budżetowe stałki. W canonie na razie tylko 35mm/f2, reszta to konstrukcje z początku lat 90-tych ;) Dopóki ktoś nie chce kupować obiektywów z serii "L" NIKON na chwilę obecną ma chyba lepszą ofertę.
Ten aparat to nie aparat, to bestia! :)
Problem z kolorami natomiast jest gorszy niż się spodziewałam, tzn. nie ze wszystkimi, bo kwiatki oddaje ładnie ;). Ale skóra to jest tragedia, to nawet nie żółtaczka, tylko - pardon, panowie - jakaś sr****a :(. Tragiczny zafarb w kolorze brunatnym/ochry.
Co do softu to dla mnie bez sensu jest korzystać z buk wie ilu tooli, postaram się znaleźć coś sensownego w necie na ten temat, żeby zmienić ustawienia w korpusie. Przecież ludzie robią nim zdjęcia, więc nie może być tak tragicznie :). Co prawda jeden pan, którego fotki mi się bardzo podobają robi głównie w B&W ;).
No i ta sama 50-tka na tym korpusie pięknie rysuje, jakoś tak inaczej, nie mogę się doczekać 85-tki :)
A co do szkieł to faktycznie masz rację, ale te L-ki, ach jo ;)
No właśnie do skóry C1 jest lepszy niż ADOBE (LR albo ACR). A tak swoją drogą, czy m mówimy o obróbce RAW-ów, czy o jpg prosto z puszki?
No właśnie do skóry C1 jest lepszy niż ADOBE (LR albo ACR). A tak swoją drogą, czy m mówimy o obróbce RAW-ów, czy o jpg prosto z puszki?
Jpgami nie zawracałabym sobie (ani nikomu innemu) głowy ;).
Na początek, jak pisałam, postaram się pozmieniać ustawienia i zobaczymy. Jest to naprawdę zaawansowana maszyna, pewnie trzeba trochę czasu poświęcić, żeby skorzystać z tego, co oferuje.
Softem zajmę się na końcu. Takie zboczenie, chcę mieć jak najlepsze zdjęcia z korpusu, po co tracić czas na obróbkę :).
Pozdrawiam :)
Udało się :))))
Pozmieniałam kilka ustawień, ale myślę, że największe znaczenie ma ustawienie Picture Control na "neutral - NL" i ponieważ używam PS/Lightroom zmieniłam Color Space na Adobe. Nie wiem, czy to miało znaczenie, raczej później w obróbce w sofcie. Mogłam kurczę posprawdzać każdą pojedynczą zmianę zrobieniem fotki...
W każdym razie to nie jest kompakt, i jak ktoś chce go tak traktować, to będzie narzekał na kolor ;). Wielu zmian można dokonywać dla każdego zdjęcia już w korpusie, ale kto by się chciał w to bawić ;).
Na stronie Nikona jest duży artykuł na temat Picture Controls:
Picture Controls Step-by-Step from Nikon (http://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/article/gu5zwt9w/picture-controls-step-by-step.html)
Co do kolorów ogólnie, to rzeczywiście wypadają blado ;), tzn. bardzo wierne temu, co widzi ludzkie oko. Dla mnie to na plus, bo zostaje większe pole do edycji później :). I fakt, że na auto BW mają delikatny żółto-zielony zafarb (cały czas mówię o RAWach), ale to pewnie wina kolorów, które mamy w domu i muszę po prostu dostosować sobie ustawienia BW. Nie jest to w każdym razie nic, co wymagałoby spędzenia pół godziny przy jednym zdjęciu :).
Myślę, że trzeba poświęcić trochę czasu na poprawne ustawienie korpusu pod siebie, a to się wypłaci fajnymi zdjęciami prosto z puchy :).
Jeszcze te dwa. Co prawda niekóre opcje zarezerwowane tylko dla D810, ale artykuły z 2014r. Fajnie pokazane jak można tworzyć swoje własne profile:
http://imaging.nikon.com/lineup/microsite/picturecontrol/adjustment/
http://imaging.nikon.com/lineup/microsite/picturecontrol/adjustment/custom.htm#PICTURE_CONTROL_AREA