Zobacz pełną wersję : 5D mk III i problem z pokrętłem szybkiej kontroli
PhotoCut
07-06-2016, 08:24
Witam
Kupiłem wczoraj 5D mk III.
Wszystko działa bezbłędnie i po przesiadce z 60D jest po prostu świetnie.
Poza jednym małym detalem - otóż tzw. pokrętło szybkiej kontroli (to od przysłony w M), działa płynnie do pewnego momentu. W pewnym momencie obrotu skok zaczyna być dużo bardziej wyczuwalny - i to w taki dziwny i głośny sposób, że trudno oprzeć się wrażeniu, że coś jest nie tak. Ciężko to dokładnie opisać, ale kiedy obracam nim to do pewnego momentu wszystko idzie dobrze i cicho, aż dojdę do miejsca gdzie czuć jakby... hmmm.... chrobotanie..? I tak przez kilka stopni, po czym znów zaczyna się obracać z delikatnym i bezszelestnym skokiem. Problem pojawia się kiedy znów obrócę pokrętłem niemal o pełny obrót..
Będę wdzięczny innym użytkownikom tego aparatu o informacje, czy u was skok jest tak samo równy przez całe 365 stopni.
Dziękuję z góry za komentarze typu: nie słuchaj kółka rób zdjęcia... Jest to jak dotąd mój najdroższy zakup i chciałbym mieć 100% pewność, że tak dużo $$$ poszło na sprzęt całkowicie sprawny ;)
W serwisie pewnie wymienia, mozesz tez krecic az sie "rozchodzi'.
Mechanizm skokowy pokretla zrealizowany jest tam przy zastosowaniu sprezynki i malej kulki nia napedzanej. Byc moze, ze albo bieznia kulki w jakis sposob sie miejscami zdegenerowala, albo sprezynka sie pogiela i zaczyna o te bieznie szorowac - bez rozbiorki nic pewnego sie nie powie , a zeby dojsc do niej musisz zdjac pokrywe tylna, przednia i caly Top Cover. Podzespol rozbieralny i naprawialny.
PhotoCut
07-06-2016, 09:41
Dzięki obu za szybkie odpowiedzi!
Aparat kupiony wczoraj więc raczej nie zamierzam sam niczego rozkręcać :)
Myślicie, że powinienem udać się z tym fantem do sprzedawcy?
Zakładam, że wszystko jest OK. Był już podobny wątek na forum. W 6D jest podobnie - w pewnym zakresie obrotu słychać jakby delikatne chrobotanie. Zdaje się, że kolega z 70D też o tym pisał. Niektórzy w ogóle tego nie zauważają. Przy założeniu, że skok jest taki sam. Moja diagnoza - ten typ tak ma :)
PhotoCut
07-06-2016, 09:56
No właśnie póki co sam skok jest ok - tylko odczucia słuchowo-dotykowe nie... ;)
Biorę pod uwagę to, żeby nie przejmować się tym do czasu, aż faktycznie kółko przestanie odpowiednio reagować i wtedy wysłać do serwisu. Tylko jeśli stanie się to w 1szym roku od kupna, to musiałbym chyba wysyłać na Żytnią przez sklep prawda? Zawsze szybciej bezpośrednio...
Trochę to jednak irytujące kupować sprzęt za ponad 10K gdzie jakaś tam sprężynka i kulka nie działają dobrze.. ;)
PS - próbowałem wczoraj znaleźć jakieś wątki o podobnym temacie, ale bez rezultatu, a zdawało mi się, że już gdzieś o tym czytałem :)
Tylko jeśli stanie się to w 1szym roku od kupna, to musiałbym chyba wysyłać na Żytnią przez sklep prawda?
Możesz słać bezpośrednio.
Mechanizm skokowy pokretla zrealizowany jest tam przy zastosowaniu sprezynki i malej kulki nia napedzanej. Byc moze, ze albo bieznia kulki w jakis sposob sie miejscami zdegenerowala, albo sprezynka sie pogiela i zaczyna o te bieznie szorowac - bez rozbiorki nic pewnego sie nie powie , a zeby dojsc do niej musisz zdjac pokrywe tylna, przednia i caly Top Cover. Podzespol rozbieralny i naprawialny.
Przy okazji pozwolę sobie zapytać jak to wygląda w 70d?
PS - próbowałem wczoraj znaleźć jakieś wątki o podobnym temacie, ale bez rezultatu, a zdawało mi się, że już gdzieś o tym czytałem
Nie było łatwo ale znalazłem :) Od postu nr 754
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-7d-markii-w-praktyce-zdjecia-ustawienia-i-inne-rady-98642/index76.html
PhotoCut
07-06-2016, 11:00
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-7d-markii-w-praktyce-zdjecia-ustawienia-i-inne-rady-98642/index76.html
Dzięki aptur!!! :)
--- Kolejny post ---
Swoją drogą wygląda to u mnie identycznie jak na filmiku zamieszczonym przez nikto3 w wątku o 7D Mk II.
http://www.na.marcinrejment.pl/pliki/canon/can.mp4
Dzięki obu za szybkie odpowiedzi!
Aparat kupiony wczoraj więc raczej nie zamierzam sam niczego rozkręcać :)
Myślicie, że powinienem udać się z tym fantem do sprzedawcy?
Tak niech wymieni na model wolny od wad.
Tak niech wymieni na model wolny od wad.
dokładnie, bo to jest wada.
cześć
Ja w końcu to 7d z wątku do którego podajecie linki oddałem. A ponieważ to już drugi raz kiedy w anglii kupiłem towar wątpliwej jakości - nowe 7dMII mam zamiar kupić w Polsce (w sklepie, w którym mnie znają).
Wcześniej kupiłem (także w Anglii) 70-200/4 LIS. Bardzo szybko zauważyłem, że AF jakby leciutko się zacina, przez co pracował nieco dłużej. Kiedy to zauważyłem zacząłem sprawdzać obiektyw pod kątem ustawiania ostrości w najszerszym zakresie. No i wyszło, że obiektyw zacina się na coraz dłużej... długo by o tym pisać. W końcu wymieniłem obiektyw na nowy. W przypadku obiektywów canona można sobie sprawdzić po numerze seryjnym gdzie został egzemplarz wyprodukowany i kiedy. Pierwszy obiektyw który mi wysłali był z 2012 roku natomiast ten drugi już z 2015. Ja kupowałem w 2015.
Nie mówię, że obiektyw z 2012 roku jest gorszy ale przecież gdzieś się musi poniewierać przez te wszystkie lata po półkach sklepowych czy magazynach. może został upuszczony, kopnięty itp itd.
ogólnie nabrałem podejrzeń do jakości usług z UK.
Dodam, że z Polski mam 300/4 IS L który służy mi już dobre 8 a może i więcej lat i wciąż jest niezawodny. Miałem canona 20d potem 40d i ich kółka nastaw wciąż pracują niezmiennie dobrze i płynnie a tu nagle kupuję aparat z jeszcze wyższej półki i... bubel.
ja sobie wyobrażam to tak.
Fabryka, jak to fabryka. Pracują różni ludzie i różni liderzy. A wszyscy oni produkują... i to dużo. I zanim ktoś zauważy (ktoś komu w ogóle się chce zauważyć), że w partii zaczyna pojawiać się bubel, zanim zostaną podjęte jakieś działania to i tak wiele pozaklasowych elementów przedostanie się do produktów końcowych. Nie ma co mówić, że ten model tak ma. Z pewnością projekt nie zakładał nierównej pracy mechanizmu czy odstającej uszczelki czy innych jeszcze niedociągnięć.
Dlatego właśnie powinni takie buble wymieniać na wolne od wad. dla mnie to oczywiste. Ale sprzedawcy zwykle innymi zasadami się kierują i jak tylko ktoś cię nie zna, nikt nie poleci to przeważnie będą chcieli cię spławić bo zawracasz d...e na lewo. powinieneś się cieszyć, że kółko w ogóle się kręci i nie odpada.
pozdr
marcinR
Zapytam tak, czy przysłona już na max otwarta czy zamknięta i pojawia się ten objaw dopiero wtedy ?
PhotoCut
11-06-2016, 02:22
7four - nie, nie ma to żadnego związku z ustawieniami.
Czuć, że jest to typowo mechaniczny błąd związany z samym kółkiem - pewnie, jak ktoś wyżej pisał, z mechanizmem sprężynki.
Co do mojego aparatu, problemu i sprzedawcy - udałem się do sklepu po paru dniach, odebrać ostatni zamówiony obiektyw i przy okazji zabrałem ze sobą aparat. Sprzedawca miał na miejscu inny egz 5D mk III i jak się okazało ten również miał podobny problem z kółkiem, z tym, że ten egz służył do wypożyczania i widać, że swoje już odsłużył.
Postanowiłem więc, że pożyję jeszcze trochę z tym nieszczęsnym kółkiem i kiedy będę pewien dłuższej przerwy w robieniu zdjęć, wyślę go do serwisu.
Jednak co do samej wymiany, o której piszecie - jestem ciekaw jak to wygląda w takiej sytuacji jak moja - czyli mija już tydzień od zakupu, aparat przez ten tydzień testowałem na ponad 200 strzałach. Czy mam prawo po takim czasie udać się do sprzedawcy z życzeniem wymiany na egz. wolny od wad? Czy po takim czasie nie pozostaje już tylko serwis?
Sprzedawca miał na miejscu inny egz 5D mk III i jak się okazało ten również miał podobny problem z kółkiem,
Niestety ja wciąż zakładam, że "ten typa tak ma" i jest to związane z inną konstrukcją kółka niż ta, która była w starych modelach.
Poczytaj sobie np. tutaj:
5d III rear control dial noise: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3481082)
lub tutaj
6D rear dial sound problem: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/56228585)
Wszędzie podobne objawy. Mało tego. Oni też sprawdzali w innych egzemplarzach i jest to samo.
Z pewnością projekt nie zakładał nierównej pracy mechanizmu
Zdaje się, że także sprawdzałeś na dwóch egzemplarzach?
Będę dzisiaj w miejskiej macalni to sprawdzę inne modele.
Na razie z tego co czytam to problem(?) akustyczny dotyczy 5DIII, 6D, 7DII. Miło by było gdyby jeszcze posiadacze tych body to potwierdzili. Ktoś jeszcze ma ochotę pokręcić kółkiem i się wsłuchać? Śmiało!
Moje 7D2 i 5D3 też trzeszczą. Mam to w d...
pan.kolega
11-06-2016, 10:40
Niestety ja wciąż zakładam, że "ten typa tak ma" i jest to związane z inną konstrukcją kółka niż ta, która była w starych modelach.
Poczytaj sobie np. tutaj:
5d III rear control dial noise: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3481082)
lub tutaj
6D rear dial sound problem: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/56228585)
Wszędzie podobne objawy. Mało tego. Oni też sprawdzali w innych egzemplarzach i jest to samo.
Zdaje się, że także sprawdzałeś na dwóch egzemplarzach?
Będę dzisiaj w miejskiej macalni to sprawdzę inne modele.
Na razie z tego co czytam to problem(?) akustyczny dotyczy 5DIII, 6D, 7DII. Miło by było gdyby jeszcze posiadacze tych body to potwierdzili. Ktoś jeszcze ma ochotę pokręcić kółkiem i się wsłuchać? Śmiało!
Oto recenzja pokrętła w 6d::lol:
Prawda jest jak zwykle po środku. Pewnie jest taka tendencja w tych korpusach, ale mój 6D nie ma nic podobnego. Żadnej takiej różnicy w dżwięku nie ma. Kto by wyczuł coś do reklamacji w moim 6D uznałbym za wariata. A sam uważam się za ponadprzeciętnie czułego na character guzików i pokręteł. Lubię wyrafinowane i precyzyjne guziki.
Czuć, że pokrętło jest średniej jakości, przyzwoite i raczej solidne, użytkowo zupełnie sprawne, ale bez finezji i szczególnej precyzji, na poziomie dobrego Taiwanu, daleko do Leicy a nawet lepszej Japonii. Pokrętło w 20D juz jest na poziomie Japonii, każdy klik jest gładki i identyczny, czuć tą gładką stalową kulkę. Za to dżwięk klikania głośniejszy, bardziej metaliczny i jak się chce pokręcić szybciej to troche jak kołowrotek od wędki. W 6d kulka albo to w co wpada bardziej jakby plastikowe i wyciszone.
Ogólnie "feel" pokrętła w 6d nie odbiega jakością od całego korpusu i zadowala mnie na 95%. W przeciwieństwie do problemów powyżej, które mogą być uznane za wady, mój nie ma nic co dałoby się reklamować w nawet najbardziej wyrozumiałym serwisie.
u mnie w 6d w oba pokrętła chodzą idealnie i identycznie w całym zakresie z takim samym dzwiękiem (mam 6d z chin, kupione w chinach bez menu PL)
w 100d pokrętło również chodzi idealnie, ale jest zdecydowanie głośniejsze niż to w 6d
Czuć, że pokrętło jest średniej jakości, przyzwoite i raczej solidne, użytkowo zupełnie sprawne, ale bez finezji i szczególnej precyzji, na poziomie dobrego Taiwanu, daleko do Leicy a nawet lepszej Japonii. Pokrętło w 20D juz jest na poziomie Japonii, każdy klik jest gładki i identyczny, czuć tą gładką stalową kulkę. Za to dżwięk klikania głośniejszy, bardziej metaliczny i jak się chce pokręcić szybciej to troche jak kołowrotek od wędki. W 6d kulka albo to w co wpada bardziej jakby plastikowe i wyciszone.
Ogólnie "feel" pokrętła w 6d nie odbiega jakością od całego korpusu i zadowala mnie na 95%.
Dzięki za precyzyjną recenzję :) W zasadzie odzwierciedla ona moje zapatrywanie na pokrętło w 6D. Jakby nie patrzeć, to w starszych modelach była to lepsza konstrukcja a la real Japan.
Niestety w miejskiej macalni wszystkie modele z pokrętłem mieli w gablocie. Jakby spodziewali się mojego przybycia. Po kwadransie oczekiwania na kogoś, kto byłby w stanie ową gablotę otworzyć zrezygnowałem.
Jak tylko będę miał okazję pokręcić sobie kółkiem w innych egzemplarzach to dam znać. Po dokładnym nasłuchu ma się rozumieć.