Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poruszona lewa strona zdjęcia przy maksymalnej ogniskowej

sndy
05-06-2016, 01:23
Cześć,
niedawno, po pierwszych krokach z lustrem i bardziej profesjonalnym robieniem zdjęć zauważyłem, że na co drugim zdjęciu lewa strona jest poruszona. Mam kitowy obiektyw 18-55 mm IS II i problem pojawia się tylko przy wyższych ogniskowych tj. 40 - 55 mm.
W serwisie powiedzieli mi, że jest zerwana taśma w obiektywie ustawiająca auto-focusa i usłyszałem 250 zł za serwis (to chyba dużo, bo taśmę na allegro dostanę za 15 zł, a kitowe obiektywy za 300-400).
Ktoś może mi podpowiedzieć o co tu chodzi i czy facet rżnie na kasie, czy może mieć rację?

Ps. Problem pojawia się zarówno przy 1/100, jak i 1/1000. Na statywie to samo.
Ps 2. Między jednym, najniższym punktem auto-focusa w wizjerze a drugim (po skosie od niego - w lewo i w górę) jest jakiś śmieć. W tym samym serwisie facet powiedział mi, że jest to zaschnięty klej, który opadł na matówkę i mam się nie przejmować, bo nie wpływa to na jakość zdjęcia.

Pozdrawiam

becekpl
05-06-2016, 08:53
rznie cie na kasie
nie powinno drozej kosztowac jak 240

tomfoot
05-06-2016, 09:18
No nie wiem. Z tym klejem i biorąc pod uwagę, że to lewa strona, to może być i 260. Potrzebujesz fakturę? Bo jak nie to dogadaj się z gościem, żeby było bez wattu
Może ma tez jakąś zniżkę dla bardziej profesjonalistów?

igor58
05-06-2016, 09:38
może ob. jest po prostu walnięty
miałem dokładnie taką sytuację, odniosłem do sklepu, zrobili test, wymienili bez słowa

sndy
05-06-2016, 10:34
@tomfoot dobry pomysł z tą fakturą.

Dobra może jeszcze ktoś inny pomoże. Myślałem, że któreś szkło może być przymglone/zabrudzone i gdy ogniskowa dochodzi do pewnej wartości, to łapie ostrość na tym zamgleniu, dlatego przy 18 mm tego nie ma.

aptur
05-06-2016, 10:38
@tomfoot dobry pomysł z tą fakturą.

Dobra może jeszcze ktoś inny pomoże. Myślałem, że któreś szkło może być przymglone/zabrudzone i gdy ogniskowa dochodzi do pewnej wartości, to łapie ostrość na tym zamgleniu, dlatego przy 18 mm tego nie ma.

Ten AF to w ogóle działa w obiektywie? Piszesz, że w serwisie mówią, że zerwana taśma flex od AF...
Może wstawisz przykładowe zdjęcie albo podaj link do pliku.

becekpl
05-06-2016, 10:42
a co chcesz założyć virtualny serwis?

sndy
05-06-2016, 10:56
https://drive.google.com/file/d/0B3Ynn6j1ZTGBNkJVcjFoc0I0RzQ/view?usp=sharing

Do prawego wlotu powietrza nic nie mam, ale lewy jest wyraźnie rozmazany.

aptur
05-06-2016, 11:15
https://drive.google.com/file/d/0B3Ynn6j1ZTGBNkJVcjFoc0I0RzQ/view?usp=sharing

Zrób jakieś zdjęcie z bardziej przymkniętą przysłoną aby wykluczyć rozkład GO oraz z krótszym czasem. Wrzuć i zobaczymy. No i co z tym AF? Działa czy nie? Bo skoro serwis twierdzi, że zerwany jest flex to działać raczej nie powinien.

sndy
05-06-2016, 11:41
Dzisiaj zrobię i wstawię.
AF działa, ale wariuje. Jak kilka razy nacisnę spust do połowy, żeby ustawić ostrość, to za każdym razem jest ona korygowana. Chyba, że zawsze ustawia ostrość w tej samej pozycji, a silniczki chodzą, bo im każę... nie wiem tego. Tryb ONE SHOT.

Wykluczając poprzednie dwa/trzy zdania - AF działa sprawnie.

mqqlka
05-06-2016, 12:23
https://drive.google.com/file/d/0B3Y...ew?usp=sharing

Czy chodzi o ten prawy wlot po lewej, czy o lewy po prawej?
Bo ja na tym małym zdjęciu widzę to jakby odwrotnie.
Poza tym tytuł wprowadza w błąd, bo lewa strona może być wprawdzie mniej ostra z powodu małej GO, ale poruszona jest tak samo, jak prawa (jeżeli jest).
Poprawka:

Sorry, teraz dopiero zobaczyłem, że zdjęcie jest w pełnej rozdzielczości i prawy wlot po lewej sprawia wrażenie poruszonego, co jednak może też być winą samej optyki.

sndy
05-06-2016, 12:33
Czy chodzi o ten prawy wlot po lewej, czy o lewy po prawej?
Bo ja na tym małym zdjęciu widzę to jakby odwrotnie.
Poza tym tytuł wprowadza w błąd, bo lewa strona może być wprawdzie mniej ostra z powodu małej GO, ale poruszona jest tak samo, jak prawa (jeżeli jest).

Prawa jest w miarę czysta, tylko lewa zamazana.
Tutaj dokładniej widać o co mi chodzi: https://drive.google.com/file/d/0B3Ynn6j1ZTGBOTV4Zi1nRDdUUG8/view?usp=sharing

mqqlka
05-06-2016, 12:58
Za swoje trochę głupie wstępne wnioski już przeprosiłem, edytując poprzedniego posta, teraz mogę tylko powiedzieć z pełnym przekonaniem, że to wina słabo skorygowanych lub niedokładnie złożonych soczewek. Być może ktoś ten obiektyw próbował udoskonalić kiedyś na własną rękę.

sndy
05-06-2016, 13:32
Za swoje trochę głupie wstępne wnioski już przeprosiłem, edytując poprzedniego posta, teraz mogę tylko powiedzieć z pełnym przekonaniem, że to wina słabo skorygowanych lub niedokładnie złożonych soczewek. Być może ktoś ten obiektyw próbował udoskonalić kiedyś na własną rękę.

Nie wykluczone, bo kupiłem używkę kilka miesięcy temu.
Wstawiam zdjęcia z f/16 i f/5.6 i już nie wiem co jest grane. f/16 jest jakby ostrzejsze, ale bez szału.
https://drive.google.com/folderview?id=0B3Ynn6j1ZTGBRHNIclpwelBLb2s&usp=sharing

Może czas kupić nowe szkło... nie kitowe :/

mqqlka
05-06-2016, 15:42
Na żółtym Lexusie te wloty powietrza po lewej robią faktycznie trochę przykre wrażenie, ale ich analiza wchodzi trochę w zakres nieco wyśmiewanego przez poważnych fotografów pixel peepping.
Na beemce tego tak nie widać, bo nie ma aż tak ostrych linii do zademonstrowania.
Powiedziałbym nawet, że pozostałe zdjęcia są dość zgodne z obrazkami, testowanymi w dość wiarygodnym serwisie The Digital Picture:

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=763&Camera=736&Sample=0&FLI=2&API=0&LensComp=398&CameraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=2)

Moim zdaniem Twój obiektyw na prawym brzegu daje rewelacyjną ostrość (jak na zooma z otwartą przysłoną), natomiast na lewym mogłoby być nieco lepiej. Jednak może najlepszym wyjściem będzie nie badać pojedynczych pikseli.

aptur
05-06-2016, 16:31
Nie wykluczone, bo kupiłem używkę kilka miesięcy temu.
Wstawiam zdjęcia z f/16 i f/5.6 i już nie wiem co jest grane. f/16 jest jakby ostrzejsze, ale bez szału.
https://drive.google.com/folderview?id=0B3Ynn6j1ZTGBRHNIclpwelBLb2s&usp=sharing

Może czas kupić nowe szkło... nie kitowe :/

Zdjęcia BMW wyglądają całkiem OK. Obiektyw jest całkiem ostry. Na twoim miejscu przemyślałby zakup zamiennika. Chyba że zależy ci na lepszym świetle. Z twoim obiektywem jest wszystko OK.

GalaktycznyMuczaczo
05-06-2016, 16:56
KOS 57036 rejestracja auta

sndy
05-06-2016, 18:29
Dziękuję za przydatne odpowiedzi :)

jelcyk
06-06-2016, 08:39
Jesli chodzi o przerobki tego obiektywu to nikt sie w to nie bawi , bo to sensu nie ma (pomijajac proby odwrotnego mocowania, ale to nie o to tu chodzi. Wszystkie soczewki w nim sa wklejone na amen a mozliwosci regulacyjnych zadnych nie ma na mocowaniach. Totalna jednorazowka , ale patrzac na te fotki to trafiles na obiektyw ostry i nc wiecej raczej z niego nie da rady wyciagnac. Ta fotka z podniesiona maska to koszmar dla AF i w ogole dziwne, ze jakakolwiek ostrosc ci aparat dal rade ustawic. Reszta ostra i nie bardzo jest sie czego przyczepic. Takie jest moje skromne zdanie , ale ja stary jestem...

adawro
06-06-2016, 12:26
A wyłączyłeś stabilizację podczas fotografowania ze statywu?

sndy
06-06-2016, 15:50
Zdjęcia były robione na statywie (oczywiście bez stabilizacji + blokada lustra i wężyk) i w trybie LiveView.

Merde
07-06-2016, 18:05
Moim zdaniem obiektyw jest jak najbardziej OK.
Spróbuj zdobyć gdzieś starego kita i zrób sobie porównanie ;-)

chester_jds
08-06-2016, 09:14
Miałem kilka zdecentrowanych obiektywów i zdecydowanie to, jak wyglądała u mnie jedna strona obrazka odbiega od Twoich fotek. U ciebie ta różnica jest naprawdę niewielka, godna uwagi onanisty rozdzielczościowego oraz zapewne korygowalna w PS. U mnie to było pogłębiające się ni to mydło, ni efekt poruszenia, im dalej, tym gorzej. Zrób zdjęcie pustej prostej drogi, z jej środka i zobacz czy nieostrości z obu stron wyglądają taka samo. Jeśli wygląd nieostrości jest podobny, to nie ma o czym gadać.