Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D.... filmowanie. Jak ustawić ISO i AF na słabo oświetlonej sali?

Pypel
02-06-2016, 12:17
Witam wszystkich.
Pytanie może trywialne dla znawców tematu, (ale nie dla mnie :-/)
Chciałbym sfilmować 18-chrześnicy na sali, przy delikatnym oświetleniu kinkietów,
oraz świateł D-ja.
Będę kręcił z "ręki" (od czasu-do czasu ze statywu). Myślę że czułość ustawię na ISO 3200 lub 4000
Natomiast nie wiem co zrobić aby ostrość się "sama regulowała" jak w kamerze mam obiektyw 17-40 f4 (bez stabilizacji)
ale mogę pożyczyć jeszcze 24-105 f4 ze stabilizacją...nie wiem który będzie lepszy :-/
z góry dziękuję za wszelką pomoc

Matt_K-K
02-06-2016, 12:28
W 6D nie ma servo-AF w trakcie filmowania. Pozostaje wciskanie AF-ON w odpowiednim momencie, ale jest to słabe rozwiązanie, zwłaszcza po ciemku - obiektyw będzie jeździł w tą i tamtą stronę zanim złapie ostrość ( o ile mu się uda ), do tego zmieniać się będzie jasność w kadrze. Lepiej ustawiać ostrość ręcznie, zwłaszcza że z ciemnymi szkiełkami i na szerokich ogniskowych nie powinno to stanowić wielkiego problemu - to dosłownie małe ruchy pierścieniem ostrości.

ISO ustawia się takie, jakich wymagają warunki oświetleniowe. Idealnie byłoby gdybyś filmował w trybie M z szybkością migawki 1/50 ew. gdyby było bardzo ciemno 1/25 i ISO będącymi wielokrotnością 160, przy wybranym Neutralnym picture style i właściwie ustalonym balansem bieli.

Obiektywy - raczej 24-105, choć jeśli ma być ciasno to bez 17-40 może być ciężko.

tlustyx
02-06-2016, 14:28
...ISO będącymi wielokrotnością 160, ...
Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego.

Weź obydwa obiektywy. W czasie filmowania na szerokim kącie i f4 bez problemu da się ustawiać ostrość na podstawie orientacyjnej odległości i skali na obiektywie, a jeśli masz w aparacie ML-a to pokazuje Ci odległość ostrzenia na wyświetlaczu (a może bez ML-a też pokazuje). Zdarzyło mi się kiedyś kręcić z iso 12800 na ciemnej sali i uważam że jakość jest całkiem dobra.

Przemek_PC
02-06-2016, 14:30
A ja napisze tak, usluga filmowania 18-tki nie kosztuje majatku a pamiatka zostaje na dlugi czas. Oddac filmowanie w rece zawodowca, ktort zadba tez o dobry dzwiek a samemu bawic sie a nie latac z aparatem gdzie i tak nic (na akceptowalnym poziomie) z tego nie wyjdzie.

Pypel
02-06-2016, 16:47
A ja napisze tak, usluga filmowania 18-tki nie kosztuje majatku a pamiatka zostaje na dlugi czas. Oddac filmowanie w rece zawodowca, ktort zadba tez o dobry dzwiek a samemu bawic sie a nie latac z aparatem gdzie i tak nic (na akceptowalnym poziomie) z tego nie wyjdzie.

Impreza jest na 10-15 osób... Ja robie to grzecznościowo...nie zarabiam na tym !

Widzę że chyba nie znasz reali cenowych rynku firm zajmującymi się filmowaniem lustrzankami.
Może Ciebie stać na 2500-3500zł bo Ci ludzie takie ceny sobie śpiewają ,
Lustrzanką pracuje się raczej we dwoje (przynajmniej na śląsku skąd pochodzę).

Prosiłbym odpowiedzi "raczej" na temat. Dziękuję.

mkamelg
02-06-2016, 17:30
"Natomiast nie wiem co zrobić aby ostrość się "sama regulowała" jak w kamerze".

Odpowiedź na temat otrzymałeś od Matt_K-K - "W 6D nie ma servo-AF w trakcie filmowania." Takie cuda tylko w 70D, 80D, 7D Mark II i 5DS/R i tych nowych maluchach z serii PowerShot G (piszę z głowy, trzeba by to jeszcze dokładnie sprawdzić w instrukcjach obsługi każdego z nich).

Pypel
02-06-2016, 17:57
Dziękuję za odpowiedzi, czyli z 6D (z funkcją filmowania) nie ma się co brać do filmowania,
bo to może być droga przez mękę. Jedynie ze statywu lub ustawić większą głębię np. 5,6 lub 7,1

mmteam
02-06-2016, 19:42
24-105L - tryb ręczny ustawiania ostrości
do podglądu wideo polecam coś takiego
https://www.google.co.uk/search?q=wizjer+do+filmowania+lustrzank%C4%85&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&biw=1366&bih=633&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj77t_l8YnNAhUFA1IKHbpvCKoQ_AUIBigB#imgr c=WpuFhBcN1RocCM%3A
i można się bawić filmowaniem
ale kładę nacisk na słowo "bawić"
mnie się podoba. ale profeska to nie jest

tlustyx
02-06-2016, 20:00
Dziękuję za odpowiedzi, czyli z 6D (z funkcją filmowania) nie ma się co brać do filmowania,
bo to może być droga przez mękę. Jedynie ze statywu lub ustawić większą głębię np. 5,6 lub 7,1
Tak, będzie to droga przez mękę jak będziesz z bosymi nogami filmował chodząc po cierniach :mrgreen:
Masz aparat? Masz obiektyw? Weź do rąk i spróbuj. Napisałem Ci już wcześniej, że na szerokim kącie tak 17 - 35 (a nawet do 50)i f4 bez problemu wyostrzysz po skali odległości na obiektywie i tym co widać na wyświetlaczu. To nie są zdjęcia i nawet jak lekko nie trafisz to i tak tego na filmie nie będzie widać (no chyba, że na ekranie 200cali).

Pypel
02-06-2016, 20:20
'''''Zdarzyło mi się kiedyś kręcić z iso 12800 na ciemnej sali i uważam że jakość jest całkiem dobra'''' tlustyx
czyżby Canonem 6D ? Czy innym sprzętem ;-)

tlustyx
02-06-2016, 20:27
'''''Zdarzyło mi się kiedyś kręcić z iso 12800 na ciemnej sali i uważam że jakość jest całkiem dobra'''' tlustyx
czyżby Canonem 6D ? Czy innym sprzętem ;-)
Piszemy chyba o filmowaniu Canonem 6D, bo o to pytałeś, więc o tym piszę.

RTSiak
02-06-2016, 20:46
ja nawet urywki z meczow krecilem 6d na 200mm f2.8 a ty marudzisz ze kotleta 24-105 nie da rady zrobic bez ''drogi przez meke''? :O

Yaru
04-06-2016, 08:16
6D nie nadaje się do filmowania, ehh.... muszę to powiedzie mojemu koledze, biedny chłopak..., od dwóch pracuje na złym sprzęcie. :twisted:
Sam mam dwie puszki 6D i trochę filmowałem, mam też 5m mkII jako beckup, zdecydowanie lepiej pracuje mi się na 6tkach. Ostrość przy filmie ustawia się ręcznie, żaden automat, niestety wymaga to pewnej wprawy.
Reasumując taką imprezkę bez problemu 6tka ogarniesz.

Eryk1
09-08-2018, 23:20
Czyli 70d jest lepsze? A jak plasuje się 5d Mark II widziałem parę ładnych cinema look filmików. Czy Samyangi wesjii cine np 35mm i 85mm f1.5 są oczywiście typowo do filmów ,ale czy do zdjęć są gorsze niż wersje 1.4 ?

Bangi
10-08-2018, 09:23
Pypel dla wyobrażanie sobie jak będzie z ostrością proponuję skorzystanie z tego https://dofsimulator.net/pl/ lub innego podobnego kalkulatora, wyjdzie na to, że przy szerokim kącie GO masz dość duża i może się okazać, ze za bardzo nie będziesz musiał AF kręcić, tylko bardziej pilnować odległości ;)

mkamelg
10-08-2018, 13:33
Bangi, spójrz na datę pierwszego postu w tym wątku.

Niejaki Eryk1 który napisał przed Tobą dorwał się do komputera i błąka się po wątkach wyciągając starocie na wierzch bo chyba sam nie wie co ma sobie nowego kupić - czy aparat, czy obiektyw a może jedno i drugie. :?

Bangi
10-08-2018, 15:53
:oops: :oops: :oops:

Eryk1
10-08-2018, 16:33
No i w czym masz problem ? Już parę rzeczy kupiłem aparaty mam dwa i kupić chce trzeci . Nie pomagasz to chociaż nie przeszkadzaj.

zdebik
12-08-2018, 18:54
Oj Panie, to bier pan pierwszy lepszy. Zarobi na siebie!

Eryk1
13-08-2018, 09:29
Hehe no nie zarobi ,bo to dla własnego użytku.