Zobacz pełną wersję : Canon 70D Picture Style
Witam Wszystkich Forumowiczów,
Mam na imię Jarek i zajmuję się fotografią amatorsko.
Niestety nie znalazłem odpowiedzi na ten wątek. Jeżeli, gdzieś padło to pytanie i jest wyjaśnione to proszę o przekierowanie.
Od 2002 do teraz pstrykałem pierwszą cyfrową lustrzanką Canon 300D.
Od niecałego miesiąca mam Canona 70D.
O ile fotografowanie i nastawy Av, TV, M mam opanowane - to ustawienia rejestracji obrazu za pomocą PICTURE STYLE nie są
już tak jasne jak było to w 300D.
Tam było Ostrość, Kontrast, Nasycenie, Odcień i regulacja + / -
Teraz mam:
Dokładny/ Naturalny / Portret / etc i każdą wartość można regulować (zmieniać)
Jaki preset macie ustawiony na stałe i jakie korekcje (chodzi mi o to by nie zmieniać ciągle ustawień w zależności od oświetlenia czy stylu (krajobraz, portret, etc...)
by zdjęcie wyglądało najbardziej naturalnie (potem ew poprawa przy konwersji z RAW -> JPEG.
Preset AUTO i Standard, jak dla mnie za bardzo kontrastują i wyostrzają.
Co polecacie by w JPEG było OK (np. zdjęcia z wakacji, gdzie później nie ma czasu na obróbkę z RAW), bo na raw to raczej nie ma wielkiego wpływu.
Dziękuję za wszelkie rady!
tyle lat pstrykasz i nic?
wybierz to co ci pasuje, nie ma jednego universum dla wszystkich
AndrzejXM
01-06-2016, 17:10
Idz na dwor, nie wiem, moze do parku, na ulice... Stan przed drzewem, domem, stawem czy czym tam chcesz. Najlepiej jak postawisz aparat na statywie. Zrob ze 20-30 zdjec tego samego. Z roznymi ustawieniami. Zobacz co Tobie najbardziej odpowiada :) Proste! Nikt z nas nie wie na jakim monitorze bedziesz to ogladal... A moze bedziesz robil odbitki/wydruki... Jedni lubia mocne wyostrzanie a inni nie, mocne kolory albo bardziej wyblakle... Generalnie na domyslnych parametrach jest ok. Szczegolnie jak ktos nie wie czego chce :)
chester_jds
02-06-2016, 10:47
Jeśli i tak cykasz w RAW, to ustaw wszystko na 0 (ewentualnie na "neutral" i wszelkie korekty rób na kompie.
Chodzi o to, że kolega nie "cyka" w RAW i nie ma takiego zamiaru o ile dobrze zrozumiałem. To błąd. Gdyby kolega cykał w RAW to by sobie mógł potem ustawić taki picture style jaki by chciał.
chester_jds
02-06-2016, 11:42
W jednym akapicie pisze o konwersji z RAW na JPG, w innym o samym JPG... Trudno się połapać.
Preset AUTO i Standard, jak dla mnie za bardzo kontrastują i wyostrzają.
Co polecacie by w JPEG było OK (np. zdjęcia z wakacji, gdzie później nie ma czasu na obróbkę z RAW), bo na raw to raczej nie ma wielkiego wpływu.
I've found the built in picture styles in the Canon 450D to be slightly undersaturated in the green channel. Even with the Landscape Picture Style, green grass doesn't look very green. You can increase the saturation level but I find the other colours like red, yellow or blue saturating earlier than green.
The best Picture Style I've found for the 450D is "Autumn Hues" from Canon's Picture Style site Canon : Picture Style (http://www.canon.co.jp/imaging/picturestyle/index.html)
Despite the name, you can use it for any season of the year, not just Autumn. Greens are stronger and reds are darker and accurate.
The colours are true to life and the saturation at 0 is spot on for natural colour. Skin tones are beautiful too. I use this picture style for everything now from Portraits to Landscapes.
My settings for the Autumn Hues Picture Style are:
Sharpness: 7
Contrast: -3
Saturation: 0
Color Tone: 0
Odkryłem że wbudowane w 450D style obrazów są nieco mniej nasycone w kanale zielonym (RGB - Red, Green, Blue; Czerwony, Zielony, Niebieski). Nawet używając stylu obrazów Krajobrazy zielony trawnik nie wygląda zbytnio zielono. Możesz zwiększyć poziom nasycenia ale odkryłem że inne kolory takie jak czerwony, żółty czy niebieski nasycają się wcześniej niż zielony.
Najlepszy styl obrazów dla 450D jaki znalazłem to "Autumn Hues" ze strony internetowej Canon : Picture Style (http://www.canon.co.jp/imaging/picturestyle/file/autumn-hues.html)
Na przekór nazwie możesz go używać o każdej porze roku a nie tylko jesienią. Zielenie są mocniejsze a czerwienie (odcienie czerwieni?) ciemniejsze i dokładniej oddawane.
Kolory są naturalne a nasycenie na poziomie 0 jest odpowiednie dla uzyskania naturalnych kolorów. Odcienie skóry są także piękne. Od teraz używam tego stylu obrazów do wszystkiego, od portretów po krajobrazy.
Moje ustawienia dla stylu obrazów Autumn Hues to:
Ostrość: 7
Kontrast: -3
Nasycenie: 0
Ton koloru: 0
Źródło: Jeden z komentarzy zamieszczonych pod tym artykułem Using Canon's Picture Styles (http://digital-photography-school.com/using-canons-picture-styles/)
Wypróbuj to sobie, jak będzie za ostro to sobie najwyżej zmniejszysz ostrość.
Z tej paczki Kevin%20Wang%20Picture%20Style%20+%20127%20Custome %20Picture%20Style (http://www.mediafire.com/download/kt8f75wqf04qe45/Kevin%2520Wang%2520Picture%2520Style%2520%2B%25201 27%2520Custome%2520Picture%2520Style.rar) RDP III.pf2 (emuluje obrazek z filmu FUJICHROME PROVIA 100F; PROVIA to standardowy profil we wszystkich obecnie sprzedawanych cyfrowych aparatach firmy Fujifilm) i Kodak Portra 160NC.pf2 (emuluje obrazek z filmu Kodak Professional Portra 160NC; "NC" = Natural Color).
Kodak Portra 160NC.pf2 (emuluje obrazek z filmu Kodak Professional Portra 160NC; "NC" = Natural Color).
Kodak Portra to fajne presety. Nie wiem jak to wygląda w jpg ale w RAWie jest świetnie.