Zobacz pełną wersję : Zgrywanie zdjęć z aparatu do komputera RAW
Witam jestem tu nowa. Stałam się posiadaczką Canona 6d. Chciałam prosić o radę i wskazówki dotyczące zgrywania zdjęć RAW do komputera. Otóż czy sposób zgrywania ma wpływ na jakość zdjęć? Najwygodniej dla mnie jest włożyć kartę SD do portu w kompie. Natomiast do końca nie jestem pewna czy nie tracę w ten sposób na jakości.
darekPolsztyn
27-05-2016, 11:28
Nie, absolutnie nie ma to znaczenia czy zgrasz z karty przez czytnik, czy podłączając aparat do kompa przez kabel. Ewentualnie kwestie bezpieczeństwa karty. Ja raczej unikam czytników ale to kwestia wyboru. Napewno sposób zgrywania nie ma wpływu na jakość RAWów. To co później z nimi zrobisz to już zdecydowanie inna bajka :)
Bouli_wro
27-05-2016, 11:52
Jęśli prędkość zgrywania zdjęć nie jest dla Ciebie priorytetem to polecam konfigurację WiFi w aparacie ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
wszystkie pomocne informacje masz w instrukcji obsługi-przeczytaj ,warto
A rano miałem pisać "gdzie jest becekpl?".
Swoją drogą i tak byłeś delikatny :mrgreen:
AndrzejXM
27-05-2016, 16:13
To chyba przez to, ze dzis piatek... :p Pytanie conajmniej zaskakujace kolezanka postawila... :p
Patrząc przez pryzmat posiadanego sprzętu to faktycznie :D
Ja zgrywam przez czytnik i myślę, że nie pogarsza to jakości zdjęć :D
poszukiwacz2006
27-05-2016, 21:33
Kiedyś zgrywałem przez czytnik teraz przez kabel. Boję się, że wyłamię jakiegoś pina, o czym było tu już pisane. Przy SD też można coś uszkodzić, bo doświadczyłem tego na własnym przykładzie. Pozdrawiam
Kiedyś zgrywałem przez czytnik teraz przez kabel. Boję się, że wyłamię jakiegoś pina, o czym było tu już pisane. Przy SD też można coś uszkodzić, bo doświadczyłem tego na własnym przykładzie. Pozdrawiam
Ale wiesz, port USB też można uszkodzić...
Ale wiesz, port USB też można uszkodzić...
ale wiesz, że to już było wałkowane na tym forum niejednokrotnie, a Ty jako moderator jedziesz dalej z offtopem.
Ktoś kupuje 6d i pyta czy sposób zrzucania fotek na kompa może zepsuć jakość zdjęć.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://memesvault.com/wp-content/uploads/Facepalm-Meme-08.png)
Z resztą odpowiedź już padła, więc chyba sprawa załatwiona.
w zasadzie wszystko można uszkodzić łącznie z aparatem
najlepiej-NIE ROB ZDJĘĆ
zacznij szydełkować, szydełkowanie jest fajne
to może w temacie przyłączę sie z pytaniem, które już mnie od pewnego czasu zastanawia czy da się na mac osx zrobić tak żeby aparat po podłączeniu przez usb (40d) był widziany jako dysk zewnętrzny? obecnie zgrywam przez program Photos ale przy większej ilości zdjęć czasem w trakcie coś się*zatnie, muszę*rozłączać i podłączać aparat na nowo i jest to średnio wygodne, łatwiej byłoby mi gdybym mogła kopiować za pomocą*findera. Wiem, wiem czytnik jest rozwiązaniem ale póki co jestem bez.
Kolekcjoner
27-05-2016, 23:12
To jeszcze raz dużymi literami.
To jest dział dla początkujących, tu tego typu pytania są zupełnie na miejscu.
Nie na miejscu zaś są komentarze jak wyżej.
czy sposób zgrywania ma wpływ na jakość zdjęć? Najwygodniej dla mnie jest włożyć kartę SD do portu w kompie. Natomiast do końca nie jestem pewna czy nie tracę w ten sposób na jakości.
Pytanie jest prześmieszne jak nie ma się z tym problemów.
Przez kilka lat walczyłem z uszkadzaniem RAW-ów podczas zgrywania. Miniaturka była O.K. Nie było widać bez wywołania, że plik jest uszkodzony. Komputer nie zgłaszał błędów.
Przekłamane były pojedyncze bity a cały RAW do bani. Taki już urok RAWa.
Pytałem na tym forum i żadnej wskazówki panowie prześmiewcy.
Bouli_wro
28-05-2016, 00:05
Magda zainstaluj Eos Utility dla mac os ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
pan.kolega
28-05-2016, 01:35
Ktoś kupuje 6d i pyta czy sposób zrzucania fotek na kompa może zepsuć jakość zdjęć.
A co ma cena sprzętu do wiedzy czy umiejętności? Obsługa 6d nie wymaga więcej ani jednego ani drugiego niż 300D.
Pytanie jak najbardziej uprawnione. Wiadomo np., że prawdziwie żywe i nasycone kolory w TV można tylko uzyskać jak się zainwestuje w kable HDMI po kilkaset $,:o i takie kable są ciągle oferowane i są dyskusje o nich wśród internetowych znawców. Miedź w kablu musi być długoziarnista a styki ze złota żeby zdjęcia były ostre i bez zafarbów. Ci co się śmieją niech sprawdzą czy sami nie mają w domu takiego super kabla....:D:D
obecnie zgrywam przez program Photos ale przy większej ilości zdjęć czasem w trakcie coś się*zatnie, muszę*rozłączać i podłączać aparat na nowo i jest to średnio wygodne,
to zacięcie wynika z kiepskiego kabla
kup porządny i zacięcia znikną
przechodziłem przez to, kupiłem dobry kabel i problem zniknął
A co ma cena sprzętu do wiedzy czy umiejętności? Obsługa 6d nie wymaga więcej ani jednego ani drugiego niż 300D.
Pytanie jak najbardziej uprawnione. Wiadomo np., że prawdziwie żywe i nasycone kolory w TV można tylko uzyskać jak się zainwestuje w kable HDMI po kilkaset $,:o i takie kable są ciągle oferowane i są dyskusje o nich wśród internetowych znawców. Miedź w kablu musi być długoziarnista a styki ze złota żeby zdjęcia były ostre i bez zafarbów. Ci co się śmieją niech sprawdzą czy sami nie mają w domu takiego super kabla....:D:D
wiadomo, a kabel usb do dźwięku minimum za 1000$ bo inaczej bity na zakręcie kabla sie nie wyrabiają, a na styku zanikają i jeszcze w dodatku sprzęt o tym nic nie wie :mrgreen: - rozumiem że wcisnąć naiwnym można wszystko, a nawet trzeba niech płacą.
Ludzie, nie bójcie się wykładać kartę z aparatu. Nie tak prosto cokolwiek uszkodzić. Zgrywanie przez czytnik jest szybsze i prostsze.
Odkąd mam 6d robię tylko w RAW. Mnie się do tej pory dwa RAW'y posypały. W aparacie na podglądzie było ok a po zgraniu do kompa błąd podczas otwierania.
Pytanie jest prześmieszne jak nie ma się z tym problemów.
Przez kilka lat walczyłem z uszkadzaniem RAW-ów podczas zgrywania. Miniaturka była O.K. Nie było widać bez wywołania, że plik jest uszkodzony. Komputer nie zgłaszał błędów.
Przekłamane były pojedyncze bity a cały RAW do bani. Taki już urok RAWa.
Pytałem na tym forum i żadnej wskazówki panowie prześmiewcy.
Miniaturka w aparacie to wyświetlony jpg zaszyty w rawie, sam plik jeżeli trafi na uszkodzone bloki nośnika traci dane. Późniejsze odczytanie uszkodzonego pliku tak się kończy.
Przyczyn uszkodzenia może być wiele. Polecam formatować każdą kartę po włożeniu do aparatu z jego menu.
Na komputerach system panuje nad procesem zapisu i relokuje uszkodzone bloki wykorzystując specjalną przestrzeń na to. Aparaty raczej tego mechanizmu nie mają.
Na komputerach system panuje nad procesem zapisu i relokuje uszkodzone bloki wykorzystując specjalną przestrzeń na to. Aparaty raczej tego mechanizmu nie mają.
Winowajcą był komputer. To wiedziałem od początku bo na innych komputerach zgrywanie przebiegało bez błędów.
Uszkodzone było 3-8 plików z karty 8GB i to nie zawsze. Pliki się otwierały w LR widoczne jako uszkodzone ale błędów nie zgłaszały.
W końcu nie wiem co było przyczyną. Po którymś upgradzie BIOSu i aktualizacji wszystkich sterowników problem zniknął.
Sprawdź kartę na błędy. Nie zaszkodzi, czasem pomoże. Dysk na kompie też.