PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa do aparatu

wd40
22-05-2016, 21:34
Noszę się z zamiarem zakupu lampy do 6D doczepianą na sanki, chyba tutaj mówi się na nią reporterska? Nie miałem nigdy styczności z dodatkowymi lampami, proszę o poradę.

Zainteresowałem się Speedlightem 430EX III, jest na nią Cashback. Oferuje radiowe wyzwalanie - na jakiej zasadzie się to odbywa? Potrzebuję mieć jakiś wyzwalacz na aparacie?
Ponadto nie do końca jasne jest dla poniższy opis:

zakres pokrycia ogniskowych obiektywów od 24 do 105 mm lub ogniskowej 14 mm

Co dzieje się w przypadku mojego obiektywu (16-35/4) dla przedziału 16-24? Będzie to kompatybilne?

Proszę o pomoc.

tombas
23-05-2016, 07:26
wszystko rozumiem, że dział dla poczatkujących itd...
ale to chyba jakieś jaja są...:mrgreen: prowokacja? ale wg mnie ktoś kto kupuje FF+L ma (powinien) mieć chocby minimalna wiedza o sprzecie/systemie na jaki wydaje 10K
a może na posiadanie FF+L wprowadzic jakieś egzaminy/zaswiadczenia/upoważnienia (cos na kształt zezw. na posiadanie broni):lol:
(oczywiscie żart, ale...;))
jesli chcesz to napsz pm lub maila, żeby nie zasmiecac forum:mrgreen:

szwayko
23-05-2016, 08:10
Noszę się z zamiarem zakupu lampy do 6D doczepianą na sanki, chyba tutaj mówi się na nią reporterska? Nie miałem nigdy styczności z dodatkowymi lampami, proszę o poradę.
Zainteresowałem się Speedlightem 430EX III, jest na nią Cashback. Oferuje radiowe wyzwalanie - na jakiej zasadzie się to odbywa? Potrzebuję mieć jakiś wyzwalacz na aparacie?
Ponadto nie do końca jasne jest dla poniższy opis:
Co dzieje się w przypadku mojego obiektywu (16-35/4) dla przedziału 16-24? Będzie to kompatybilne?
Proszę o pomoc.

Proponuje 430EX III - jest właśnie 300 zwrotu na nią. Ma wszystko w zasadzie. A jak kupisz druga to radiowo steruje jedna druga.
I nie sa za duze - wiec jako nadajnik jedna i moze być. Z 6D możesz rozgrupowac rodzaj sterowania.
Zoom na lampie nie ma znaczenia, bo i tak nikt nie robi palnikiem na wprost tylko poprzez odblysnik czy od sciany.
Ale jak sie uprzesz to ma wysuwany rozpraszacz pokrywajacy kat 14mm, i wtedy go uzywasz gdy masz ogniskowe 16-24mm.

aptur
23-05-2016, 08:13
Także polecam 430 EX III. Cena w zasadzie ta sama co EX II więc lepiej brać nowszą.

poszukiwacz2006
23-05-2016, 10:49
Także polecam 430 EX III. Cena w zasadzie ta sama co EX II więc lepiej brać nowszą.

A ja ci tej lampy nie polecam. Mówię poważnie,i nie dlatego że jest to zła lampa, tylko jak masz pieniądze a domyślam się, że masz, to zainwestuj raz a dobrze. Kup canona 600EX-RT. A tak na marginesie, to dlaczego akurat zainteresowałeś się 430-tką a nie innymi modelami? Do jakich w ogóle zastosowań potrzebujesz flesza? Bez tego nie będziemy wiedzieć, co ci tak naprawdę doradzić. Pozdrawiam

jaś
23-05-2016, 12:21
jak będziesz błyskał przez modyfikator to 430 może mieć trochę za małą moc, jak bez modyfikatora to może być - wszystko zależy jak i do czego masz zamiar tego używać. ogólnie uważam ze 430 to fajne lampy.

wd40
23-05-2016, 14:43
dlaczego akurat zainteresowałeś się 430-tką a nie innymi modelami? Do jakich w ogóle zastosowań potrzebujesz flesza? Bez tego nie będziemy wiedzieć, co ci tak naprawdę doradzić. Pozdrawiam
Zainteresowałem się właśnie ze względu na cashback i rozmiar (nie jest tak duża jak 600). Chciałbym, by byłą to moja podstawowa lampa do pstryków i nauki używania lampy. Nie będę robił komercyjnych zleceń kościołowo-imprezowych.

aptur
23-05-2016, 14:45
Nie będę robił komercyjnych zleceń kościołowo-imprezowych.

Jakbyś robił to też dałaby radę.

szwayko
23-05-2016, 15:13
I tak praktycznie nie korzysta się z pełniej mocy.
Przy standardowym ustawieniu palnika na 35mm:
430 - ma 28 metrów zasięgu (GN28)
600 - ma 35 metrów zasięgu (GN35)

Ja na aparat wolę mniejsze, ale żeby palnik był w pełni ruchomy.
W cenie jednej 600 masz teraz spokojnie 2x430 z których jedna może robić za nadajnik i mieć wszystko w ETTL.

Możesz też pójść w Pixela, zrobił bardzo udane lampy x800c PRO - tzw. klon 600 (można mieć je z Angli za 500zł).
PIXEL – X800C Speedlite Review – UPDATED | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/pixel-x800c-speedlite-review/)