Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa do aparatu
Noszę się z zamiarem zakupu lampy do 6D doczepianą na sanki, chyba tutaj mówi się na nią reporterska? Nie miałem nigdy styczności z dodatkowymi lampami, proszę o poradę.
Zainteresowałem się Speedlightem 430EX III, jest na nią Cashback. Oferuje radiowe wyzwalanie - na jakiej zasadzie się to odbywa? Potrzebuję mieć jakiś wyzwalacz na aparacie?
Ponadto nie do końca jasne jest dla poniższy opis:
zakres pokrycia ogniskowych obiektywów od 24 do 105 mm lub ogniskowej 14 mm
Co dzieje się w przypadku mojego obiektywu (16-35/4) dla przedziału 16-24? Będzie to kompatybilne?
Proszę o pomoc.
wszystko rozumiem, że dział dla poczatkujących itd...
ale to chyba jakieś jaja są...:mrgreen: prowokacja? ale wg mnie ktoś kto kupuje FF+L ma (powinien) mieć chocby minimalna wiedza o sprzecie/systemie na jaki wydaje 10K
a może na posiadanie FF+L wprowadzic jakieś egzaminy/zaswiadczenia/upoważnienia (cos na kształt zezw. na posiadanie broni):lol:
(oczywiscie żart, ale...;))
jesli chcesz to napsz pm lub maila, żeby nie zasmiecac forum:mrgreen:
Noszę się z zamiarem zakupu lampy do 6D doczepianą na sanki, chyba tutaj mówi się na nią reporterska? Nie miałem nigdy styczności z dodatkowymi lampami, proszę o poradę.
Zainteresowałem się Speedlightem 430EX III, jest na nią Cashback. Oferuje radiowe wyzwalanie - na jakiej zasadzie się to odbywa? Potrzebuję mieć jakiś wyzwalacz na aparacie?
Ponadto nie do końca jasne jest dla poniższy opis:
Co dzieje się w przypadku mojego obiektywu (16-35/4) dla przedziału 16-24? Będzie to kompatybilne?
Proszę o pomoc.
Proponuje 430EX III - jest właśnie 300 zwrotu na nią. Ma wszystko w zasadzie. A jak kupisz druga to radiowo steruje jedna druga.
I nie sa za duze - wiec jako nadajnik jedna i moze być. Z 6D możesz rozgrupowac rodzaj sterowania.
Zoom na lampie nie ma znaczenia, bo i tak nikt nie robi palnikiem na wprost tylko poprzez odblysnik czy od sciany.
Ale jak sie uprzesz to ma wysuwany rozpraszacz pokrywajacy kat 14mm, i wtedy go uzywasz gdy masz ogniskowe 16-24mm.
Także polecam 430 EX III. Cena w zasadzie ta sama co EX II więc lepiej brać nowszą.
poszukiwacz2006
23-05-2016, 10:49
Także polecam 430 EX III. Cena w zasadzie ta sama co EX II więc lepiej brać nowszą.
A ja ci tej lampy nie polecam. Mówię poważnie,i nie dlatego że jest to zła lampa, tylko jak masz pieniądze a domyślam się, że masz, to zainwestuj raz a dobrze. Kup canona 600EX-RT. A tak na marginesie, to dlaczego akurat zainteresowałeś się 430-tką a nie innymi modelami? Do jakich w ogóle zastosowań potrzebujesz flesza? Bez tego nie będziemy wiedzieć, co ci tak naprawdę doradzić. Pozdrawiam
jak będziesz błyskał przez modyfikator to 430 może mieć trochę za małą moc, jak bez modyfikatora to może być - wszystko zależy jak i do czego masz zamiar tego używać. ogólnie uważam ze 430 to fajne lampy.
dlaczego akurat zainteresowałeś się 430-tką a nie innymi modelami? Do jakich w ogóle zastosowań potrzebujesz flesza? Bez tego nie będziemy wiedzieć, co ci tak naprawdę doradzić. Pozdrawiam
Zainteresowałem się właśnie ze względu na cashback i rozmiar (nie jest tak duża jak 600). Chciałbym, by byłą to moja podstawowa lampa do pstryków i nauki używania lampy. Nie będę robił komercyjnych zleceń kościołowo-imprezowych.
Nie będę robił komercyjnych zleceń kościołowo-imprezowych.
Jakbyś robił to też dałaby radę.
I tak praktycznie nie korzysta się z pełniej mocy.
Przy standardowym ustawieniu palnika na 35mm:
430 - ma 28 metrów zasięgu (GN28)
600 - ma 35 metrów zasięgu (GN35)
Ja na aparat wolę mniejsze, ale żeby palnik był w pełni ruchomy.
W cenie jednej 600 masz teraz spokojnie 2x430 z których jedna może robić za nadajnik i mieć wszystko w ETTL.
Możesz też pójść w Pixela, zrobił bardzo udane lampy x800c PRO - tzw. klon 600 (można mieć je z Angli za 500zł).
PIXEL – X800C Speedlite Review – UPDATED | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/pixel-x800c-speedlite-review/)