Zobacz pełną wersję : Obiektyw czy lampa.
Hej,
Obcenie mam 50d + 85 1.8 + duza blenda 5w1.
Chcialbym cos dokupic, bo odlozylem kasy. W opcje wchodzi 50 1.4 lub lampa quantum dl 600w + battery pack.
Co bedzie lepszym wyborem, lampa czy szkielko ?
nie wiem co focisz (pewnie portrety, moda, beauty) ale jeden obiektyw to... :-(
wiec raczej szkło, ale cos w okolicach 35mm i swiatłem 1.4-2.0 (jesli jak wiedze "idzesz" w stałki)
Wybaczcie, ja jestem nędzny amator tylko, ale...
...ale może zastanów się, co Ci jest potrzebne? Co fotografujesz, co Ci się teraz, na tym etapie bardziej przyda? Bo to trochę takie pytanie typu: "Odłożyłem kasę, więc doradźcie mi, czy lepiej kupić motocykl, czy kajak"...
Ja kombinowałem z lampą błyskową w softboxie do fotografowania dziecka. Odpuściłem, za dużo ustawiania i kombinowania. Zainwestowałem w jasny obiektyw.
Jakie masz body i jaki rodzaj fotografii uprawiasz?
Jakie masz body
napisane jak byk, że 50D:mrgreen:
Faktycznie 50D. Nie wiem jak mogłem nie zauważyć.
To teraz ma fajną ogniskową 136mm, w sam raz na zewnątrz. Pytanie czy potrzeba czegoś do wnętrz, czegoś bliżej?
Hej, dzięki za odpowiedź.
Jak wyżej 50d+85mm. Mam jeszcze tamrona 17-50 2.8 ale to spacerówka, którą rzadko używam.
kierunek typowy portret od ciasnych ujęć po pełną sylwetkę. Czasami z tym 85mm faktycznie brakuje szerokości.
Ale też chciałbym strzelać coś w dzień, a nie czekać na wschód/zachód gdzie cenna jest każda minuta.
Co do wyboru motor/kajak to mógłbym kupić to i to, mógłbym kupić nawet jakąś L'ke, ale po co się pakować w drogie sprzęty i ich krotnosci jak praktyka może kuleć. Mam opanowane światło zastane i stąd to pytanie.
GalaktycznyMuczaczo
21-05-2016, 15:42
nie żebym się czepiał ale to dwa kompletne inne akcesoria, sam wiesz czy więcej doświetlasz i przyda ci sie dodatkowe źródło światła czy poprostu potrzebujesz innej ogniskowej wtedy obiektyw, proste
Zgadzam się z przedmówcami, ale.... Powiedział bym Kup lampę repo. Na przykład jakąś youngnuo za 250 zł. Założysz na aparat jak będzie trzeba a i spokojnie użyjesz z parasolką czy innym rozpraszaczem. Może tym sposobem zostanie Ci jeszcze na obiektyw? A na pewno sprawdzisz jak Ci leży praca z lampą, poza tym lampa zawsze się może przydać.
Bogdan56_Ch
22-05-2016, 13:18
Kup jasny obiektyw 30-35mm. Nie ma piękniejszych zdjęć jak w zastanym świetle. Lampą robisz zdjęcia sporadycznie a obiektywy 35 i 85mm zaspokoją najwybredniejsze oczekiwania. A lampa, jeżeli zależy Ci na niej, to kup coś taniego jak wyżej doradzano.
A może sigma 30mm/1,4 - fajne szkło ostre od pełnej dziury jak się nauczysz jak pracuje z AF to może dać wiele satysfakcji.
Lampe też bym polecał reporterkę nawet stara 580 mkII i coś bezprzewodowego do tego zwykłe bez TTL - tanio i daje masę satysfakcji.
Tak jak piszecie, jedno i drugie to dwa rozne swiaty, ale też stąd to pytanie do osób bardziej doswiadczonych...
Wiadomo swiatla nigdy za wiele - przynajmniej tak mi się wydaję. Ale jak widzę, to lepiej skłaniać się ku szerszemu szkle.
Co do systemówek, miałem, przerabiałem, sprzedałem - po to, aby uczyć się zastanego i dlatego, że systemówka z hss w dzień nie dawała odpowiedniego efektu.
Dzieki za pomoc :)
Wracajac do tematu szkielek.
Mam 85 1.8. Szukam czegos wezej.
Lepiej kupic:
50 1.8 stm + 24 2.8 stm
czy jedno szklo jakies 50 1.4, 28/35 mm ?
Wiem, ze co dwa szkla to nie jedno, ale chodzi o kwestie jakosci i obrazka.
Wracajac do tematu szkielek.
Lepiej kupic:
50 1.8 stm + 24 2.8 stm
Wiem, ze co dwa szkla to nie jedno, ale chodzi o kwestie jakosci i obrazka.
Jeśli nie planujesz przechodzić na FF to pomyśl o 24 stm. Jeśli nie wykluczasz przejścia to kup sobie 35mm.
Druga opcja to jakiś zoom ze światłem 2.8.
Osobiście uważam, że lepiej kupić jasne szkło niż lampę.
Od kiedy skupiłem się na jasnych szkłach lampa poszła zdecydowanie w odstawkę, ale w pewnych okolicznościach lampa też jest konieczna.
Ale tak jak niektórzy już napisali, to Ty powinieneś wiedzieć czego Ci brakuje.
AndrzejXM
24-05-2016, 15:44
Canonowe 50 1.4 wzgledem 50stm jest troche przeplacone, szczegolnie dla poczatkujacego... Chyba, ze chcesz uzywke. Jak nie wiesz czego potrzebujesz to... zbieraj pieniadze na Sigme 18-35 :) Z tych wszystkich to cena/jakosc/uniwersalnosc 24stm najlepiej wypada.
Lepiej kupic:
50 1.8 stm + 24 2.8 stm
no to chyba jednak szerzej szukasz :lol:
tak dla jasności,24mm,28mm,35mm,50mm jest szersze a nie węzsze niz 85mm:mrgreen:
Pisalem na szybkiego z pracy, wybacz :-)
Tak tak szerzej. Dopiero co się wglebie w temat jakość/cena, a wybrane szkło... ale jedno wiem że nie celuje w L.
A pytam z rozpędu, czego szukać i na co się rozglądać, o czym czytać. Że 50mm to ja wiem, miałem plastika niby polecane STM, dotykałem 1.4... I przesiadlem się na 85 :)
A mniej niż 50? Niby im mniej tym gorsza jakość - ktoś tu tak wspomniał (nie mówiąc o L)
35 2.0 IS i chyba nikt na tym forum złego słowa na ten obiektyw nie mówi.
Używany około 1500/1700zł