Zobacz pełną wersję : 20D raw+jpg
witam,
krotkie pytanko do urzytkowników 20d, czy komus z was sie udało zgrac po kablu z aparatu zdjecia robione w trybie RAW+jpg? ja własnie proboje i niestety nie idzie :(, zarowno na firmware 2.0.0 jak i 2.0.3, osobno zapisywane rawy - tak, jpg - takze, ale z par RAW+jpg explorer widzi dwa pliki JPG tej samej wielkosci... w czytniku juz normalnie wiekszy cr2 i jpg... ki dibeł?
POZDRAWIAM
a jakim programem zgrywasz?
a normalnie pod windą ctrl+c >ctrl+v, ale xp'kowski kreator robi to samo :(
uzyj zewnetrznego czytnika!
uzyj zewnetrznego czytnika!
jaaasne...
to ze czytnik działa normlnie to wiem (napisałem powyzej) :P powiedz mi czemu nie działa to po kablu... bug windy? firmwar'u? złosliwosc rzeczy martwych?
raczej problemy z wspoldzialaniem sterownikow canona z exploratorem. jak juz koniecznie chcesz zgrywac pliki przez aparat to sprobuj uzyc programow canona zamiast exploratora.
jak juz koniecznie chcesz zgrywac pliki przez aparat to sprobuj uzyc programow canona zamiast exploratora.
to takze sprawdziłem... kiszka :(
czy ktos uzytkujacy 20D byłby tak miły i sprawdził tę przypadłosc na swoim egzemplarzu?
Ja mam 20d i jest ten sam "bajer" / Robiąc RAW + JPG po zgraniu bez czytnika niezależnie jakim softem otrzymuje 2 x JPG
Ja mam 20d i jest ten sam "bajer" / Robiąc RAW + JPG po zgraniu bez czytnika niezależnie jakim softem otrzymuje 2 x JPG
dzieki za fatygę i answer, mam juz kilka sztuk 20d z takim bonusem, mniemam ze tak jest po prostu we wszystkich, połowa aktywnych userow uzytkuje to body a nikt sie nie chce przyznac, hehe ;)
reasumujac: w zwiazku ze problem "mało popularny" to i na rychłe rozwiaznie nie ma chyba co liczyc... trzeba bedzie nabyc sjkis mały czytnik i wozic go ze sobą :(
POZDRAWIAM
to moze inaczej: po co marnujesz karte zapisujac raw+jpg?
rozumiem ze zmierzasz do tego ze 20d zaszywa w rawie jpga, ktorego odpowiednim softem mozna zen wydłubac i nie pitolic sie z podwojnym zapisem :)
wiec niby tak... ale :)
1. to nie znaczy ze komunikacja korpus/pc powinna działac byle jak :P
2. jedni z przyzwyczajenia, inni z lenistwa wola strzelic sobie parke raw+mały jpg, bo przy duzej ilosci plików sporym ułatwieniem dla nienajszybszego laptopa jest skopiowanie piorunem z karty 200 mini jpgów niz zrzucanie i zmielenie 200 rawów...
na co dzien uzywam czytnika wiec wczesniej problemu nie zauwazyłem do momentu gdy niedawno chciałem zrzucic cos na szybko z aparatu u znajomych i zong!
ot ciekawostka... bynajmniej nie spedza mi to snu z powiek, po prostu byłem ciekaw czy przydadłosc dotyczny mojego korpusu/paczki czy całego gatunku 20d :) i czy przypadkiem ktos nie wpadł na pomysł jak ten feler załatac/obejsc...
czesc!
u mnie w 30d jest dokladnie tak samo, fotki po zrzuceniu to dwa jotpegi, a juz chcialem zakladac nowy topic, co moze byc nie tak;) teraz przynajmniej sie troszke uspokoilem, ale problem zostaje, czy ktos zna na to lekarstwo??
pozdrawiam kolegow!
Zaibatsu
21-04-2006, 00:02
Lekarstwo to czytnik kart bo windoza nie widzi canonowskich RAW-ów gdy są czytane z puszki. Rawy można zgrać z aparatu przy pomocy dołączonego oprogramowania, a dlaczego tak jest a nie inaczej? Nie wiem niestety :D
Jak ktoś nie ma Adobe Bridge/ inny program do miniaturek z RAW`ów / Plugina do windy, żeby miniaturki były.. to mozna zrobić szybko pewną selekcję.
Po 2 jak ktoś chce szybko zobaczyc zdjęcia.. robisz mini z jpgów i wysyłasz.. a nie bawisz sie z rawami..
Moim zdaniem ;]
Pozatym co do RAW... to przy robieniu w raw.. chyba sie nie przejmujesz wielkością jpg`ów bo to detal..
połowa aktywnych userow uzytkuje to body a nikt sie nie chce przyznac, hehe ;)
To ja sie przyznaje ze swoj prawie poltoraroczny 20D podpialem kabelkiem tylko raz by wpisac Owner name, a tak poza tym to szkoda mi fatygi by tego ciezkiego kloca stawiac w bezpiecznym miejscu i bawic sie w podpinanie kabelka - gniazdo CF wydaje sie sporo solidniejsze od gniazda kabelka, wyciagam karte, laduje do czytnika, total commander i po klopocie... no i taki malutki szczegolik ze sporo szybciej sie czytnikiem zgrywa :roll: .
Troche info masz tez tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3906
Zaibatsu
21-04-2006, 07:20
gniazdo CF wydaje sie sporo solidniejsze od gniazda kabelka
a ja znam przypadek "połamanego" gniazda CF :D właśnie w body 20D
a ja znam przypadek "połamanego" gniazda CF :D właśnie w body 20D
A ja znam takich przypadkow wiele... z czego 90% lub lepiej to proby odwrotnego wkladania karty.
A jesli mowa o drzwiczkach to wiadomo - jak kazda czesc ruchoma wymagaja odrobiny ostroznosci by nie wylamac :p
zrobilem dokladnie jak Vitez, raz jedynie podpialem body do kompa,
teraz tylko wyciagam karte do czytnika, fruu Total Commander i luzik...
i nie mam zamiaru tego zmieniac :D
Ja tam nie wiem, ale raw+jpg byl najkrocej przeze mnie uzywanym sposobem zapisywania zdjec.
Nie wiedzialem ze mozna ustawic raw+maly jpeg? Gdzie to sie wybiera?
SenK: myslalem dokladnie tak samo jak Ty, tyle ze do czasu gdy zobaczylem pierwszego rawa. ;)
- po pierwsze do rawow wystarczy zainstalowac DPP z plytki ktora dostaje sie z aparatem
- po drugie zrobienie miniaturek z podgladu RAW jest duzo szybsze niz z pelnej rozdzielczosci JPEG!
- po trzecie mylisz RAW z TIFF, jesli uwazasz ze zdjecia zajmuja jakos przerazajaco duzo. Moj rekord to 10MB przy ekstremalnie szczegolowym zdjeciu. JPEG z tego zdjecia podejrzewam ze nie zajmowalby mniej niz 3-4MB
Nie wiedzialem ze mozna ustawic raw+maly jpeg? Gdzie to sie wybiera?
mały w sensie wagi pliku :P
poszukaj w instrukcji...
reasumujac feler jest, był i pewnie i bedzie, a kazdy poradzi sobie z tym po swojemu...
POZDRAWIAM
mały w sensie wagi pliku :P
poszukaj w instrukcji...
Eee, to jak wlaczyc "zwykly" raw+jpeg to jak sie domyslasz z moich postow - wiem. :roll:
Co do wagi pliku to tak jak pisalem wyzej, wole sam raw bo raz ze mniejszy niz raw+jpeg a dwa ze szybszy i funkcjonalniejszy. A jesli mi naprawde zalezy na ilosci zdjec na karcie to przelaczam tylko na jpeg ( z tym ze nie robilem tego od bardzo dawna).
Pliki w rawie i jpg z aparatu ściąga się poprzez program EOSViewerUtility poprzez przeciągnięcie ikonek z okienka aparatu na pulpit lub do innego katalogu na dysku (panel po lewej stronie). Jeżeli było włączone w aparacioe zapisywanie RAW + JPG to program dla każdego zdjęcia utworzy dwa pliki RAW i jpg.
Miałem małe problemy pod w2000 ze ściąganiem plików z aparatu, ale zainstalowałem sobie ZoomBrowsera ze strony canona i teraz program do ściągania zdjęć uruchamia się sam jak tylko podłączę aparat kabelkiem do kompa i go włączę. Poprzednio musiałem sam uruchamiać program EOSViewerUtility. Zainstalowanie ZoomBrowsera ułatwia też przglądanie dużych ilości RAWów, bo inne programy potrafią się trochę ślimaczyć.
kabelku zciągać RAWy z aparatu, to działą kopiowanie w sofcie, który się nazywa EOS Viewer.
Wystarczy w okienku eksporatora tegoż viewera zaznaczyć wszystkie pliczki CR2 (Ctrl-A w okienku z miniaturkami) nacisnąć Ctrl-C (standardowe copy), wyszukać na drzewku katalog docelowy i wcisnąć Ctrl-V (standardowe wklej), wrócić do okienka fotek i usunąć .
pzdr :)
KORD/EPKK
24-04-2006, 04:06
To i ja dorzuce trzy grosze...
Brat sie mnie pozalil ze ma walsnie taki problem. Kombinowalem i doszedlem to tego wniosku co Wy. Ale przykombinowalem z programem do 350D (ZoomBrowser i DPP) w polaczeniu wlasnie z 20D i udalo sie. Za pomoca tych programow ( a dokladnie ZoomBrowsera) mozna ladnie za pomoca USB przekopiowac zawartosc CF na HDD kompa : jpegi i RAWy (a nie 2x jpeg). I reszta softu tez dziala jak nalezy (m.in. remote shooting) Moze to jest wyjscie?
Pozdrawiam