PDA

Zobacz pełną wersję : 20D raw+jpg

rev
20-04-2006, 13:30
witam,

krotkie pytanko do urzytkowników 20d, czy komus z was sie udało zgrac po kablu z aparatu zdjecia robione w trybie RAW+jpg? ja własnie proboje i niestety nie idzie :(, zarowno na firmware 2.0.0 jak i 2.0.3, osobno zapisywane rawy - tak, jpg - takze, ale z par RAW+jpg explorer widzi dwa pliki JPG tej samej wielkosci... w czytniku juz normalnie wiekszy cr2 i jpg... ki dibeł?

POZDRAWIAM

Jac
20-04-2006, 13:31
a jakim programem zgrywasz?

rev
20-04-2006, 13:32
a normalnie pod windą ctrl+c >ctrl+v, ale xp'kowski kreator robi to samo :(

pazurek
20-04-2006, 13:34
uzyj zewnetrznego czytnika!

rev
20-04-2006, 13:39
uzyj zewnetrznego czytnika!

jaaasne...
to ze czytnik działa normlnie to wiem (napisałem powyzej) :P powiedz mi czemu nie działa to po kablu... bug windy? firmwar'u? złosliwosc rzeczy martwych?

pazurek
20-04-2006, 14:05
raczej problemy z wspoldzialaniem sterownikow canona z exploratorem. jak juz koniecznie chcesz zgrywac pliki przez aparat to sprobuj uzyc programow canona zamiast exploratora.

rev
20-04-2006, 14:19
jak juz koniecznie chcesz zgrywac pliki przez aparat to sprobuj uzyc programow canona zamiast exploratora.

to takze sprawdziłem... kiszka :(

czy ktos uzytkujacy 20D byłby tak miły i sprawdził tę przypadłosc na swoim egzemplarzu?

galesia
20-04-2006, 17:41
Ja mam 20d i jest ten sam "bajer" / Robiąc RAW + JPG po zgraniu bez czytnika niezależnie jakim softem otrzymuje 2 x JPG

rev
20-04-2006, 18:50
Ja mam 20d i jest ten sam "bajer" / Robiąc RAW + JPG po zgraniu bez czytnika niezależnie jakim softem otrzymuje 2 x JPG

dzieki za fatygę i answer, mam juz kilka sztuk 20d z takim bonusem, mniemam ze tak jest po prostu we wszystkich, połowa aktywnych userow uzytkuje to body a nikt sie nie chce przyznac, hehe ;)

reasumujac: w zwiazku ze problem "mało popularny" to i na rychłe rozwiaznie nie ma chyba co liczyc... trzeba bedzie nabyc sjkis mały czytnik i wozic go ze sobą :(

POZDRAWIAM

pazurek
20-04-2006, 20:31
to moze inaczej: po co marnujesz karte zapisujac raw+jpg?

rev
20-04-2006, 21:37

rozumiem ze zmierzasz do tego ze 20d zaszywa w rawie jpga, ktorego odpowiednim softem mozna zen wydłubac i nie pitolic sie z podwojnym zapisem :)

wiec niby tak... ale :)
1. to nie znaczy ze komunikacja korpus/pc powinna działac byle jak :P
2. jedni z przyzwyczajenia, inni z lenistwa wola strzelic sobie parke raw+mały jpg, bo przy duzej ilosci plików sporym ułatwieniem dla nienajszybszego laptopa jest skopiowanie piorunem z karty 200 mini jpgów niz zrzucanie i zmielenie 200 rawów...

na co dzien uzywam czytnika wiec wczesniej problemu nie zauwazyłem do momentu gdy niedawno chciałem zrzucic cos na szybko z aparatu u znajomych i zong!

ot ciekawostka... bynajmniej nie spedza mi to snu z powiek, po prostu byłem ciekaw czy przydadłosc dotyczny mojego korpusu/paczki czy całego gatunku 20d :) i czy przypadkiem ktos nie wpadł na pomysł jak ten feler załatac/obejsc...

cooper
20-04-2006, 23:50
czesc!
u mnie w 30d jest dokladnie tak samo, fotki po zrzuceniu to dwa jotpegi, a juz chcialem zakladac nowy topic, co moze byc nie tak;) teraz przynajmniej sie troszke uspokoilem, ale problem zostaje, czy ktos zna na to lekarstwo??
pozdrawiam kolegow!

Zaibatsu
21-04-2006, 00:02
Lekarstwo to czytnik kart bo windoza nie widzi canonowskich RAW-ów gdy są czytane z puszki. Rawy można zgrać z aparatu przy pomocy dołączonego oprogramowania, a dlaczego tak jest a nie inaczej? Nie wiem niestety :D

SenK
21-04-2006, 00:41

Jak ktoś nie ma Adobe Bridge/ inny program do miniaturek z RAW`ów / Plugina do windy, żeby miniaturki były.. to mozna zrobić szybko pewną selekcję.
Po 2 jak ktoś chce szybko zobaczyc zdjęcia.. robisz mini z jpgów i wysyłasz.. a nie bawisz sie z rawami..

Moim zdaniem ;]
Pozatym co do RAW... to przy robieniu w raw.. chyba sie nie przejmujesz wielkością jpg`ów bo to detal..

Vitez
21-04-2006, 01:00
połowa aktywnych userow uzytkuje to body a nikt sie nie chce przyznac, hehe ;)

To ja sie przyznaje ze swoj prawie poltoraroczny 20D podpialem kabelkiem tylko raz by wpisac Owner name, a tak poza tym to szkoda mi fatygi by tego ciezkiego kloca stawiac w bezpiecznym miejscu i bawic sie w podpinanie kabelka - gniazdo CF wydaje sie sporo solidniejsze od gniazda kabelka, wyciagam karte, laduje do czytnika, total commander i po klopocie... no i taki malutki szczegolik ze sporo szybciej sie czytnikiem zgrywa :roll: .

Troche info masz tez tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3906

Zaibatsu
21-04-2006, 07:20
gniazdo CF wydaje sie sporo solidniejsze od gniazda kabelka

a ja znam przypadek "połamanego" gniazda CF :D właśnie w body 20D

Vitez
21-04-2006, 08:47
a ja znam przypadek "połamanego" gniazda CF :D właśnie w body 20D

A ja znam takich przypadkow wiele... z czego 90% lub lepiej to proby odwrotnego wkladania karty.
A jesli mowa o drzwiczkach to wiadomo - jak kazda czesc ruchoma wymagaja odrobiny ostroznosci by nie wylamac :p

kane
21-04-2006, 08:55
zrobilem dokladnie jak Vitez, raz jedynie podpialem body do kompa,
teraz tylko wyciagam karte do czytnika, fruu Total Commander i luzik...

i nie mam zamiaru tego zmieniac :D

pazurek
21-04-2006, 11:08
Ja tam nie wiem, ale raw+jpg byl najkrocej przeze mnie uzywanym sposobem zapisywania zdjec.

Nie wiedzialem ze mozna ustawic raw+maly jpeg? Gdzie to sie wybiera?

SenK: myslalem dokladnie tak samo jak Ty, tyle ze do czasu gdy zobaczylem pierwszego rawa. ;)

- po pierwsze do rawow wystarczy zainstalowac DPP z plytki ktora dostaje sie z aparatem

- po drugie zrobienie miniaturek z podgladu RAW jest duzo szybsze niz z pelnej rozdzielczosci JPEG!

- po trzecie mylisz RAW z TIFF, jesli uwazasz ze zdjecia zajmuja jakos przerazajaco duzo. Moj rekord to 10MB przy ekstremalnie szczegolowym zdjeciu. JPEG z tego zdjecia podejrzewam ze nie zajmowalby mniej niz 3-4MB

rev
21-04-2006, 11:23
Nie wiedzialem ze mozna ustawic raw+maly jpeg? Gdzie to sie wybiera?

mały w sensie wagi pliku :P
poszukaj w instrukcji...

reasumujac feler jest, był i pewnie i bedzie, a kazdy poradzi sobie z tym po swojemu...

POZDRAWIAM

pazurek
21-04-2006, 11:33
mały w sensie wagi pliku :P
poszukaj w instrukcji...

Eee, to jak wlaczyc "zwykly" raw+jpeg to jak sie domyslasz z moich postow - wiem. :roll:

Co do wagi pliku to tak jak pisalem wyzej, wole sam raw bo raz ze mniejszy niz raw+jpeg a dwa ze szybszy i funkcjonalniejszy. A jesli mi naprawde zalezy na ilosci zdjec na karcie to przelaczam tylko na jpeg ( z tym ze nie robilem tego od bardzo dawna).

David
22-04-2006, 21:51
Pliki w rawie i jpg z aparatu ściąga się poprzez program EOSViewerUtility poprzez przeciągnięcie ikonek z okienka aparatu na pulpit lub do innego katalogu na dysku (panel po lewej stronie). Jeżeli było włączone w aparacioe zapisywanie RAW + JPG to program dla każdego zdjęcia utworzy dwa pliki RAW i jpg.
Miałem małe problemy pod w2000 ze ściąganiem plików z aparatu, ale zainstalowałem sobie ZoomBrowsera ze strony canona i teraz program do ściągania zdjęć uruchamia się sam jak tylko podłączę aparat kabelkiem do kompa i go włączę. Poprzednio musiałem sam uruchamiać program EOSViewerUtility. Zainstalowanie ZoomBrowsera ułatwia też przglądanie dużych ilości RAWów, bo inne programy potrafią się trochę ślimaczyć.

basze
23-04-2006, 19:25
kabelku zciągać RAWy z aparatu, to działą kopiowanie w sofcie, który się nazywa EOS Viewer.

Wystarczy w okienku eksporatora tegoż viewera zaznaczyć wszystkie pliczki CR2 (Ctrl-A w okienku z miniaturkami) nacisnąć Ctrl-C (standardowe copy), wyszukać na drzewku katalog docelowy i wcisnąć Ctrl-V (standardowe wklej), wrócić do okienka fotek i usunąć .

pzdr :)

KORD/EPKK
24-04-2006, 04:06
To i ja dorzuce trzy grosze...
Brat sie mnie pozalil ze ma walsnie taki problem. Kombinowalem i doszedlem to tego wniosku co Wy. Ale przykombinowalem z programem do 350D (ZoomBrowser i DPP) w polaczeniu wlasnie z 20D i udalo sie. Za pomoca tych programow ( a dokladnie ZoomBrowsera) mozna ladnie za pomoca USB przekopiowac zawartosc CF na HDD kompa : jpegi i RAWy (a nie 2x jpeg). I reszta softu tez dziala jak nalezy (m.in. remote shooting) Moze to jest wyjscie?
Pozdrawiam