Zobacz pełną wersję : Oryginał aku vs eneloopy w gripie
Zastanawiam sie jak wyglada wydajnośc w ilości fotek jesli zestawic komplet np. enelopów w gripe do oryginalnego aku dajmy na to w 7d2? testował ktos z koleżenstwa?
Zastanawiam sie jak wyglada wydajnośc w ilości fotek jesli zestawic komplet np. enelopów w gripe do oryginalnego aku dajmy na to w 7d2? testował ktos z koleżenstwa?
W teorii - 1800 mAh, 7,4 V odpowiada 6xAA o pojemności 1800 mAh. Wszystkie AA powyżej 1800mAh na sztukę dadzą lepsze wyniki
Przerobiłem to z LP e 6 do 60 D.
Wg mnie ilość zdjęć spadała do ok 200 mniej.Na oryginale canon lpe6 czy zamienniku Phottix zawsze dobijałem nawet do 1400 zdjęć ,na eneloopach nie dało rady więcej niż 1200.Po około 10-15 ładowaniach ich wydajność zdecydowanie spadała do ok 700-800 zdjęć.
Fizyki nie oszukasz. Jeżeli aku dają takie samo napięcie i mają taką samą pojemność to dadzą tyle samo energii. Enelopy 2000 dają 7,2V więc zakładam, że kilka % mniej będą wydajne. Żeby to sprawdzić trzeba by było naładować aku i akumulator i wytrzepać je na serii w godzinę. Nie ma szans na zrobienie ponad 1000 fotek w powtarzalnych warunkach. Robię na panasonicach pro 2550 40% więcej zdjęć niż na dedykowanym aku. Druga sprawa to dobra ładowarka i ładowanie aku.