PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś miał do czynienia z serwisem Sigmy?

DominoAqq
20-04-2006, 00:11
Witam,

mam obiektyw Sigma 18-125 i od jakiegoś czasu pojawiły mi się na nim 3-4 plamy ktorych ne moge zlokalizować i tymbardziej wyczyścić. Tzn ogladając obiektyw od strony body i od strony zewnętrznej wydaje mi się, że nic nie ma, ale na zdjęciach zawsze w tych samych miejscach pojawiają się plamy - jest to ewidentnie problem tego konkretnego obiektywu bo przy innych nie występuje. Kilkukrotnie czyściłem obiektyw, ale problem nie zniknął.

Czy ktoś miał do czynienia z serwisem Sigmy? Ile się czeka? Jaki jest koszt czyszczenia?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,

D.

Jac
20-04-2006, 00:13
obstawial bym raczej brudy na matrycy ;-)

SenK
20-04-2006, 00:29
Witam,
- jest to ewidentnie problem tego konkretnego obiektywu bo przy innych nie występuje.

Chociaz jak w tych samych miejscach.. może innych obiektywów nie domykasz??

Zrób test.. na 2 obiekywach i domknij je na maxa najlepiej..

popmart
21-04-2006, 08:55
a test obiektywów jest prosty ....

otwarty na maxa przykładasz blisko do oka (patrzymy od tyły tzn "normalnie jak aparat") i patrzysz w jakieś światlo doskonale widać najmniejszy paproszek i zanieczyszczenia na soczewkach

DominoAqq
21-04-2006, 13:05
Ok dziekuje za pomoc, mieliscie racje - mam kompletnie zabrudzona matryce...buuuu....grunt to zapytac sie fachowcow.

Przedmuchalem gruszka ale niewiele to dalo - tylko te najwieksze paprochy odeszly reszta zostala.

To jeszcze mam tylko jedno pytanie - ile kosztuje czyszczenie i jak dlugo sie czeka na Zytniej, czy mozna od reki?

Dzieki i pozdrawiam,

D.

nikczemnik
22-04-2006, 18:07
A po co Żytnia? Poczytaj trochę, i do dzieła. Można wyczyścić samemu. Pierwszy raz cała operacja zajęła mi nie więcej niż kwadrans. I naprawdę to nie takie trudne jak się wydaje:-) Powodzenia