Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z 70D ?

kraktus
01-05-2016, 21:53
Canon 70D
Czy ktoś spotkał się z takim problemem:
zdjęcia zrobione przez wizjer są normalnie naświetlone natomiast przez Livewiew robi prześwietlone o jedną wartość przesłony. Zdjęcia przykładowe Tryb M czas 1/1250 f3.2 , ISO 100.
Sprawdzałem różne obiektywy efekt taki sam
wizjer

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/13103337_1013371485413013_6824495592028556680_n.jp g?oh=99f43f95085670adb51f446955cbe43d&oe=57B3BDCA)
LV

źródło (https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13096018_1013371482079680_4709397363107080802_n.jp g?oh=b61e0ed519a39be500a3d55a6e974a62&oe=579DF457)

Lutek
02-05-2016, 15:09
Z tego co pamiętam to w trybie wizjera i w trybie LV osobno ustawia sie poziom naświetlenia ale i poziom korekty naświetenia chyba też...
Ew spróbuj zresetować go do ustawień fabrycznych.

aptur
02-05-2016, 15:53

Nie ma sensu.

Bangi
02-05-2016, 15:53
Daj foty z exif-ami.
Obie foty były w trybie "full" M ?

aptur
02-05-2016, 15:54
zdjęcia zrobione przez wizjer są normalnie naświetlone natomiast przez Livewiew robi prześwietlone o jedną wartość przesłony.

Zasłaniasz wizjer zatyczką?

kraktus
02-05-2016, 21:46
Z tego co pamiętam to w trybie wizjera i w trybie LV osobno ustawia sie poziom naświetlenia ale i poziom korekty naświetenia chyba też...
Reset do ustawień fabrycznych też niczego nie zmienił

Daj foty z exif-ami.
Obie foty były w trybie "full" M ?
foty full M
w linku również TV i AV https://onedrive.live.com/redir?resid=5D7D84F05FDDD229!21131&authkey=!AKE6ADHmVMawHmA&ithint=folder%2c

Natomiast gdy robię na TV lub AV następuje korekta np 1/200 i 1/320 lub f5 i f5,6

Zasłaniasz wizjer zatyczką?
Sprawdzałem nie ma to znaczenia :/

Wygląda to tak jakby obiektywy były jaśniejsze w trybie LV :)

Bangi
02-05-2016, 22:54
O ile w tryba automatycznych różnice nie są niczym dziwnym o tyle, w trybie M to nie wiem, ale czy przypadkiem problem nie leży w jakimś automatycznym wołaniu tych jpg-ów z rawów?
Wg exif to są jpgi z ACR-a, zauważyłem, że te jaśniejsze mają niższą temperaturę barwową... i nie wiem czym to spowodowane.
Daj może jeszcze rawy, tych dwóch pierwszych.

kraktus
03-05-2016, 09:44
O ile w tryba automatycznych różnice nie są niczym dziwnym o tyle, w trybie M to nie wiem, ale czy przypadkiem problem nie leży w jakimś automatycznym wołaniu tych jpg-ów z rawów?
Wg exif to są jpgi z ACR-a, zauważyłem, że te jaśniejsze mają niższą temperaturę barwową... i nie wiem czym to spowodowane.
Daj może jeszcze rawy, tych dwóch pierwszych.
Raw -y są wywołane bez ulepszeń "na czysto" bo to tylko testowe zdjęcia ale dorzuciłem do katalogu: https://onedrive.live.com/redir?resid=5D7D84F05FDDD229!21142&authkey=!AFPndvXeCMDKY14&ithint=folder%2c
Najlepiej jakby ktoś miał takie samo body i sprawdził u siebie.

aptur
03-05-2016, 11:38

Nie sadzę. Problem leży w pomiarze światła w trybie LiveView. Za kilka chwil sprawdzę jak to działa w 6D robiąc podobny test. Przynajmniej może drugi raz użyję trybu LiveView :)

--- Kolejny post ---

1. Przez wizjer, M, F3.5, ISO 100, 1/1000, pomiar światła matrycowy

źródło (http://i1148.photobucket.com/albums/o561/aptur1/IMG_7885_zpsnfzcl2ko.jpg)

2. LV, parametry te same

źródło (http://i1148.photobucket.com/albums/o561/aptur1/IMG_7886_zpslimbcrln.jpg)

Wygląda na to, że zdjęcia są naświetlone identycznie. Jakiego trybu pomiaru światła używasz?
Zakładam że używasz jakiegoś pomiaru skupionego czy punktowego i w trybie LV ostrzyłeś na samochód. Dlatego też powstało prześwietlenie.

kraktus
03-05-2016, 13:26
Nie sadzę. Problem leży w pomiarze światła w trybie LiveView. Za kilka chwil sprawdzę jak to działa w 6D robiąc podobny test. Przynajmniej może drugi raz użyję trybu LiveView :)

--- Kolejny post ---

1. Przez wizjer, M, F3.5, ISO 100, 1/1000, pomiar światła matrycowy
http://i1148.photobucket.com/albums/o561/aptur1/IMG_7885_zpsnfzcl2ko.jpg

2. LV, parametry te same
http://i1148.photobucket.com/albums/o561/aptur1/IMG_7886_zpslimbcrln.jpg

Wygląda na to, że zdjęcia są naświetlone identycznie. Jakiego trybu pomiaru światła używasz?
Zakładam że używasz jakiegoś pomiaru skupionego czy punktowego i w trybie LV ostrzyłeś na samochód. Dlatego też powstało prześwietlenie.

Dziękuję za zdjęcia poglądowe szkoda tylko że z 6D :)
Tak czy inaczej wychodzi na to że jednak jest to jakaś wada body tym bardziej że miałem wymienioną płytę główną na nową w CSI Foto i Video jakieś dwa miesiące temu.
Nie zauważyłem przed naprawą takich dziwnych problemów z prześwietlaniem.

Pomiar jest identyczny w obu przypadkach (matrycowy). Punkt AF na środku na drzewo i w trybie szybkim ( AFQuick taki sam jak przez wizjer). Sprawdzałem też pozostałe dostępne tryby niczego to nie zmienia.

aptur
03-05-2016, 14:49
Drabinka ekspozycji w trybie LV nie zmienia położenia i jest na zero?

kraktus
03-05-2016, 15:27
Drabinka ekspozycji w trybie LV nie zmienia położenia i jest na zero?

Właśnie sprawdziłem bo zwątpiłem no i zmienia się.
Pytanie tylko dlaczego teraz się zmienia a kiedyś tego nie robiło ?

aptur
03-05-2016, 15:32
Punkt AF na środku na drzewo i w trybie szybkim ( AFQuick taki sam jak przez wizjer).

Sprawdzałeś inny AF niż quick w trybie LV? Ewidentnie coś się dzieje z pomiarem światła w trybie LV. Nie chce mi się wierzyć, że to uszkodzenie...

kraktus
03-05-2016, 15:44
Sprawdzałeś inny AF niż quick w trybie LV? Ewidentnie coś się dzieje z pomiarem światła w trybie LV. Nie chce mi się wierzyć, że to uszkodzenie...

Pisałem wyżej :) Testowałem w każdym trybie LV.

aptur
03-05-2016, 15:51
Trochę dziwna sprawa. Skoro zmienia się drabinka to trzeba korygować, nie ma wyjścia. W moim teście powyżej drabinka nie zmieniała się.
Na szczęście w zasadzie nie używam trybu LV :)

Lutek
03-05-2016, 15:54
Trochę dziwna sprawa. Skoro zmienia się drabinka to trzeba korygować, nie ma wyjścia. W moim teście powyżej drabinka nie zmieniała się.
Na szczęście w zasadzie nie używam trybu LV :)
No więc jak jest ze zdjęciami ustawionymi na +/-0 ???

aptur
03-05-2016, 16:04
No więc jak jest ze zdjęciami ustawionymi na +/-0 ???

Nie bardzo rozumiem pytanie. Robiąc zdjęcie przez wizjer w trybie M ustawiam ekspozycję na "zero". Przełączając się na LV na drabince wciąż ekspozycja jest na zero. Efekt to tak samo naświetlone zdjęcia. U kolego w trybie LV ekspozycja różni się i drabinka leci na plus...

Lutek
03-05-2016, 16:15
Nie bardzo rozumiem pytanie. Robiąc zdjęcie przez wizjer w trybie M ustawiam ekspozycję na "zero". Przełączając się na LV na drabince wciąż ekspozycja jest na zero. Efekt to tak samo naświetlone zdjęcia. U kolego w trybie LV ekspozycja różni się i drabinka leci na plus...

No to przesunąć do 0 ...przecież

aptur
03-05-2016, 16:18
No to przesunąć do 0 ...przecież

No to oczywista oczywistość przecież. Pytanie dlaczego ekspozycja po przełączeniu do LV różni się.

Lutek
03-05-2016, 16:22
No dobra, ustawia na zero, przełącza na wizjer i znów na LV i znów ucieka?

kraktus
03-05-2016, 18:40
No dobra, ustawia na zero, przełącza na wizjer i znów na LV i znów ucieka?

Jak ustawisz na zero na LV to po przełączeniu na wizjer ucieka na minus, czyli będzie odwrotnie przez LV dobrze a przez wizjer niedoświetlone.
Sprawdź jak możesz u siebie w 70D.

zdebik
03-05-2016, 18:42
Idz do sklepu i zobacz na innym modelu jak to wyglada. W jakims supermarkecie 70D musi byc na wystawce, bez stresu zobaczysz co i jak.

Wez karte i strzel pare rawow.

mqqlka
03-05-2016, 20:00
miałem wymienioną płytę główną na nową w CSI Foto i Video jakieś dwa miesiące temu

Jestem mocno przekonany, że Twoje dwa RAWy można wytłumaczyć tylko jakimś bugiem w oprogramowaniu firmware.
Jeśli tak, to winowajcami są wymieniacze płyty głównej, którzy wgrywali jakąś sobie znaną wersję oprogramowania i chyba do nich trzeba się zwrócić (na usługę dają przecież gwarancję).
Support Canona nie udostępnia zdaje się żadnej wersji FW (pewnie z obawy przed eksperymentowaniem z Magic Lantern).

Lutek
03-05-2016, 20:31
Jeszcze ważne pytanie - tam na Manualu w jakiej pozycji ustawione jest ISO tzn na wartość stałą czy Auto?

Pozdrawoam

kraktus
03-05-2016, 20:45
Jestem mocno przekonany, że Twoje dwa RAWy można wytłumaczyć tylko jakimś bugiem w oprogramowaniu firmware.
Jeśli tak, to winowajcami są wymieniacze płyty głównej, którzy wgrywali jakąś sobie znaną wersję oprogramowania i chyba do nich trzeba się zwrócić (na usługę dają przecież gwarancję).
Support Canona nie udostępnia zdaje się żadnej wersji FW (pewnie z obawy przed eksperymentowaniem z Magic Lantern).
W body jest takie samo firmware jak było bo sprawdzałem.

mqqlka
03-05-2016, 21:11
Miałem na myśli to, że wyświetlanie się nazwy 1.1, czy też 1.1.1 nie musi świadczyć, że zainstalowano oprogramowanie bez błędów (instalacyjnych, bądź wynikających z jakiejś tam podwersji, którą mają w serwisach Canona).

Bangi
03-05-2016, 22:37
@ aptur - miałem na myśli, że niczym dziwnym właśnie z uwagi na kwestię pomiaru, ale być może zbyt dużego skrótu myślowego ;)

wg mnie dwie foty robione w full manual z tymi samymi parametrami powinny być takie same bez względu na to czy to przez wizjer czy też LV i bez względu na to co pokaże drabinka (bo to przecież podpowiedź),
nie wiem co już podpowiedzieć ale exify nie są takie same w jakichś parametrach, których nie znam, zobacz tutaj http://regex.info/exif.cgi

mkamelg
04-05-2016, 00:46
Jak ustawisz na zero na LV to po przełączeniu na wizjer ucieka na minus, czyli będzie odwrotnie przez LV dobrze a przez wizjer niedoświetlone.
Sprawdź jak możesz u siebie w 70D.

Problem znany, nielubiany i publicznie nie rozwiązany niezależnie od marki oraz modelu aparatu.

https://www.flickr.com/groups/2050196@N25/discuss/72157633405499866/

[6D] exposure différence between LiveView (well ex... - Canon Community (http://community.usa.canon.com/t5/EOS/6D-exposure-diff%C3%A9rence-between-LiveView-well-exposed-and/td-p/22691)

https://www.youtube.com/watch?v=PH8_COpT658

Publicznie nie rozwiązany bo nikt ze zgłaszających problem nie pochwalił się później co z tym fantem zrobił i czy jeżeli wysyłał sprzęt na serwis to czy naprawa przyniosła oczekiwany skutek.

Spróbuj jeszcze czegoś takiego:

Try this: 1) Live view 2) No live view but just the Mirror up feature. If you get 2 equally exposed images, the problem has nothing to do with live view itself, but differen way of metering when mirror is up - as mentioned by others.

To ma pomóc wyeliminować Live View jako potencjalnego winowajcę. Przy robieniu zdjęcia za pomocą Live View ustaw EV na 0 (zero), po przełączeniu się na wizjer nic nie zmieniaj w ustawieniu EV tylko aktywuj opcję podnoszenia lustra (czy jak to się tam nazywa, piszę "z głowy") i zrób zdjęcie. Metoda testowa podejrzana w jednym z komentarzy do filmiku o Nikonie.

The manual states that the measurements may vary. So no surprise here. Only the reason why is a mistery (?). In live view, the brightness of the subject is measured based on the light striking the image sensor. In viewfinder photography, exposure is measured from light falling not on the image sensor but on a ded-icated metering sensor. So i guess these two systems are not 'calibrated ' to give the exact same results. Ow well ...

To też z filmiku o Nikonie. Może ktoś czegoś zapomniał na serwisie, jakiejś fifki w sofcie zaznaczyć jak aktywowali płytę główną i stąd taka rozbieżność w EV pomiędzy Live View a wizjerem.

Wymiana płyty głównej wiąże się z koniecznością pełnego demontażu aparatu. Po wymianie płyty wymagane jest przeprowadzenie pełnej regulacji sekcji analogowej i cyfrowej. W skład tych regulacji wchodzą: regulacja AF, regulacja czujnika światła, regulacja balansu bieli, regulacja czasów otwarcia migawki, a także wgranie do pamięci pliku informacyjnego do matrycy dostarczanego bezpośrednio przez producenta. Dostęp do plików możliwy jest jedynie przez autoryzowane centra serwisowe. Sama wymiana płyty głównej bez przeprowadzenia niezbędnych regulacji skutkuje nieprawidłowym działaniem aparatu (duża ilość martwych pikseli, nieprawidłowe działanie AF, nieprawidłowe działanie migawki oraz czujnika światła).

Źródło: Usługi serwisowe - autoryzowany serwis fotograficzny CSI Foto i Video (http://e-csi.pl/uslugi-serwisowe)

Zanim ewentualnie wyślesz do CSI z powrotem aparat to napisz do nich oddzielnego maila z dokładną opisówką plus oczywiście zdjęcia i niech się wypowiedzą jak oni to widzą.

kraktus
04-05-2016, 08:21
Zanim ewentualnie wyślesz do CSI z powrotem aparat to napisz do nich oddzielnego maila z dokładną opisówką plus oczywiście zdjęcia i niech się wypowiedzą jak oni to widzą.
Dziękuję za znalezione informacje.
Z serwisem to jest tak że oni zawsze proszą o przysłanie sprzętu celem weryfikacji.

aptur
04-05-2016, 08:40
[6D] exposure différence between LiveView (well ex... - Canon Community

Sprawdziłem jeszcze w 6D w zaciemnionym pomieszczeniu. Pojawiła się niewielka różnica (1/3 EV). Jeśli przez wizjer miałem drabinkę na zero to w LV niedoświetliło o 1/3 EV. Efekt zupełnie pomijalny. Zakładam, że ma to związek z różnicą w wielkości punktu AF w trybie LV.

mqqlka
04-05-2016, 09:08
Z serwisem to jest tak że oni zawsze proszą o przysłanie sprzętu celem weryfikacji.

Wiem, że ciężko pozbywać się sprzętu, wysyłając go do naprawy, nawet jeśli to ma być tylko tydzień i na koszt serwisu.
Jeśli jednak odczuwasz potrzebę wykorzystania M, to nie powinieneś się zastanawiać, bo jak skończy się gwarancja na naprawę, to będziesz pewnie trochę sfrustrowany.
Ponieważ na Av i Tv aparat w dużym stopniu koryguje różnice, to ja być może mógłbym z tym żyć.
Ale sprawdziłbym, czy ta korekta jest wystarczająca przy bardzo krótkich czasach i przy pełnym (lub prawie pełnym) otworze przysłony, jak to było przy pierwszych zdjęciach z samochodem w pełnym słońcu.

kraktus
04-05-2016, 09:22
Sprawdziłem jeszcze w 6D w zaciemnionym pomieszczeniu. Pojawiła się niewielka różnica (1/3 EV). Jeśli przez wizjer miałem drabinkę na zero to w LV niedoświetliło o 1/3 EV. Efekt zupełnie pomijalny. Zakładam, że ma to związek z różnicą w wielkości punktu AF w trybie LV.
Generalnie to jest nie problemem w trybach półautomatycznych ale czy tak powinno być to jest pytanie.

Ponieważ na Av i Tv aparat w dużym stopniu koryguje różnice, to ja być może mógłbym z tym żyć.
Ale sprawdziłbym, czy ta korekta jest wystarczająca przy bardzo krótkich czasach i przy pełnym (lub prawie pełnym) otworze przysłony, jak to było przy pierwszych zdjęciach z samochodem w pełnym słońcu.
W trybie AV skoryguje z trybu wizjer > LV w drugą stronę już nie bo wiadomo mocniej się nie otworzy przesłona a na TV korekta daje radę normalnie
Napisałem do Serwisu z opisem i linkami do zdjęć zobaczymy co odpiszą.
Swoją drogą okazało się że naprawa była w grudniu a ogólnie załatwiane było przez sklep bo to jest już drugi rok od zakupu i Serwis nie chciał przyjąć bezpośrednio ode mnie.

aptur
04-05-2016, 09:36
Napisałem do Serwisu z opisem i linkami do zdjęć zobaczymy co odpiszą.

Odpiszą, że "proszę przesłać sprzęt".

kraktus
05-05-2016, 11:25
Otrzymałem dzisiaj odpowiedź: "W przypadku wymiany płyty głównej serwis dokonuje pełnej regulacji całego aparatu.

Zjawisko jakie Pan opisuje wynika z innej technologii pomiaru światła w przypadku fotografowania przez wizjer w stosunku do LV.

Oczywiście zawsze można dostarczyć aparat do serwisu w celu sprawdzenia urządzenia. "

aptur
05-05-2016, 11:39
Zjawisko jakie Pan opisuje wynika z innej technologii pomiaru światła w przypadku fotografowania przez wizjer w stosunku do LV.

No popatrz, to samo napisałem kilka postów wyżej. Może przeczytali :mrgreen:

mqqlka
05-05-2016, 11:43
Nigdy nie przyznają się, że coś źle zrobili, ale nie warto ich o to winić, bo ja bym się też nie przyznał. Może tylko postarałbym się trochę mądrzej odpowiedzieć.
Ale odpowiedź jest dyplomatyczną zachętą do przesłania sprzętu.

aptur
05-05-2016, 11:50
Osobiście bym ten problem że tak powiem olał. Ponowna wysyłka zapewne nic nie da. Nie wydaje mi się aby to był wielki kłopot wprowadzić jednak korektę na drabince w LV w trybie M.

Bangi
05-05-2016, 14:58
Ale ja się ciągle zastanawiam co ma pomiar światła do tryby M jeśli parametry zdjęcia (czas, przesłona, iso) są takie same ???

kraktus
05-05-2016, 22:03
Ale ja się ciągle zastanawiam co ma pomiar światła do tryby M jeśli parametry zdjęcia (czas, przesłona, iso) są takie same ???
Ja też :)

Wiedziałem że tak odpiszą bo to standard :)
Szkoda że nikt nie sprawdził na swojej 70D czy to norma :) Może bym się zastanowił czy wysyłać czy nie bo póki co aż tak mi nie przeszkadza tylko muszę uważaj przy przełączaniu z wizjera na LV

Bangi
06-05-2016, 15:35
Poszukaj w wątkach o 70d kto się wypowiadał, że ma i napisz może do takich osób PM.

kraktus
06-05-2016, 22:05
Poszukaj w wątkach o 70d kto się wypowiadał, że ma i napisz może do takich osób PM.

Pisałem o tym na tym wątku o 70D ale Admin mnie wywalił.

macmathys
06-05-2016, 22:32
Postaram się sprawdzić jutro bądź w niedzielę jak będę miał dostęp do aparatu.

Lutek
07-05-2016, 12:55
Wątek się trochę rozjechał, ze i ja sie już w tym pogubiłem. Czy można prosić o opisanie w punktach procedury sprawdzającej?
To i ja sprawdzę u mnie i napiszę jak jest u mnie...

Pozdr

salas
07-05-2016, 13:38
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/70d-ekspozycja-gdzie-tkwi-problemz-101859/

Lutek
07-05-2016, 13:45
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/70d-ekspozycja-gdzie-tkwi-problemz-101859/
Przecież tamten wątek (założony zresztą przeze mnie) dotyczył czegoś innego tzn rożnego pomiaru światła w trybie LV a trybie wizjera. Tu wygląda, ze rozjeżdża się drabinka ekspozycji na manuału... Dlatego poprosiłem o dokładny opis procedury...

Pozdrawiam

aptur
07-05-2016, 16:37
Przecież tamten wątek (założony zresztą przeze mnie) dotyczył czegoś innego tzn rożnego pomiaru światła w trybie LV a trybie wizjera. Tu wygląda, ze rozjeżdża się drabinka ekspozycji na manuału... Dlatego poprosiłem o dokładny opis procedury...

Pozdrawiam

Wszystko jest wyjaśnione w pierwszym poście tego wątku.
Po kolei.
Robisz dwa zdjęcia:
- pierwsze przez wizjer, tryb M, drabinka na zero
- drugie przełączając się tryb LV, także w trybie M, parametry te same (czas, przysłona, ISO)
Patrzysz czy są tak samo naświetlone, a w skrócie - patrzysz czy po przełączeniu się na tryb LV drabinka ekspozycji dalej jest na zero

kraktus
08-05-2016, 09:46
Wątek się trochę rozjechał, ze i ja sie już w tym pogubiłem. Czy można prosić o opisanie w punktach procedury sprawdzającej?
To i ja sprawdzę u mnie i napiszę jak jest u mnie...

Pozdr

Tak jak koledzy napisali.
Pierwsze zdjęcie przez wizjer na "M" światłomierz na zero (drabinka)
Drugie zdjęcie: nic nie zmieniam przełączamy tylko na LV.

zdebik
08-05-2016, 11:37
Jak dla mnie ten temat bez przykladowych zdjec z exif to zwykly smietnik i trolownia.

Prawie 50 postow i brak namacalnych dowodow w postaci w/w zdjec.

Jesli masz te same nastawy (w M, ta sama scena) LV nie ma prawa niczego zmienic. Ale zeby do tego dojsc trzeba troche oleju w glowie. Przydaja sie tez podstawy, takie jak np ISO.

Lutek
08-05-2016, 11:42
Właśnie jestem po próbach. Użyłem ustawień następujących:
Iso ustawiłem na 100, potem przysłonę na f=8.0 a następnie w trybie wizjera i M tak ustawiłem czas (1/250) by w wizjerze drabinka była ustawiona na +/-0. Następnie przełączyłem aparat w tryb LV i (także M) z dokładnie takimi samymi ustawieniami ISo, Migawki i przysłony (nic sie nie zmieniło) i skierowałem aparat na ten sam widok. Na drabince ekspozycji przy takich samych ustawieniach miałem także pokazaną ekspozycję na +/-0.
Pozdrawiam,

macmathys
08-05-2016, 13:22
U mnie w obu przypadkach (wizjer i LV) zdjęcia naświetlone są identycznie i drabinka pozostaje w tym samym położeniu.

RHF
08-05-2016, 15:00
U mnie też bez zmian

kawo
08-05-2016, 17:36
U mnie też bez zmian

Ja też zrobiłem ten test i u mnie na drabince w 70d nic się też nie zmienia czy robię zdjęcie przez celownik czy też przez LV. Coś zatem u kolegi nie jest ok...

kraktus
09-05-2016, 18:38
Dziękuje wszystkim za testy. Sprawa w takim razie dla mnie jest jasna aczkolwiek Serwis wie lepiej :)

jelcyk
10-05-2016, 08:26
Wlasnie wpadl mi w rece 70D i przypomnialem sobie o tym temacie. Posprawdzalem na szybko i okazuje sie, ze nie ma roznicy przy fotografowaniu przez wizjer i przez LV. Obserwujac drabinke i wszystkie inne nastawy takze nie ma roznic, a reakcje bywaja bardzo gwaltowne. Fotki wychodza doswietlone identycznie.

Lutek
10-05-2016, 18:37
Pytanie do autora: czy jak przechodzisz na LV i drabinka idzie na + to czy w tym trybie M migawka sie wydłuża czy przysłona otwiera bardziej po przelączeniu na LV?

Pozdr

salas
10-05-2016, 22:32
tak w trybie M się samo wydłuża albo przysłona otwiera :lol:

mqqlka
10-05-2016, 22:47
Samochód (plik RAW) fotografował z przysłoną 3,2 (max dla szkiełka było 2,8), więc wydłużyć się mógł praktycznie tylko czas, bo zdjęcie jest prześwietlone o 2 eV (czterokrotne wydłużenie czasu).
Edited:
Wina wymieniaczy płytki głównej nie ulega żadnej wątpliwości.

Kami
01-06-2016, 20:49
Od 2 dni posiadam Canona 70D i gdy robię zdjęcia w RAW i przerzucam na komputer wszystkie zdjęcia są fioletowa/szare. Gdy dokładnie tak samo przerzucałam zdjęcia z Canona 450D nie było takiego problemu zdjęcia były normalne z wyglądu. Czy coś mam nie tak z ustawieniam? Czy coś mam nie tak z aparatem ?

salas
01-06-2016, 21:14
Moja kula wrozbity mowi ze jutro bedzie czwartek i ze bez zdjec nie da rady odpowiedziec na Twoje pytanie

tapnięte z tela

Kami
01-06-2016, 21:53
Jak mam dodać zdjęcie nie mam linka do zdjęcia

Zdjęcie z avatara

italy
02-06-2016, 00:38
Najprościej - załóż konto na flickr - bezpłatne- dodaj na swe konto zdjecie-a,
otwórz zdjęcie które chcesz nam tu wrzucić
po prawej stronie zdjęcia są 4 ikonki
naciśnij ikonkę wygiętej strzałki w prawo
otworzy się okno a w nim jeden z napisów BBCode
niżej będzie zaznaczony na kolor niebieski adres linku
skopiuj go
wklej go do tego wątku.

mojet
05-06-2016, 18:27
Wykonując zdjęcie przez LiveView, aparat dokonuje pomiaru światła poprzez detekcję kontrastu, natomiast robiąc zdjęcie za pomocą wizjera (lustro) pomiar następuje przez detekcję fazy. Chociaż obydwa sposoby pomiaru różnią się sposobem działania, wynik końcowy w zasadzie się nie różni, a już na pewno nie powinno być tak diametralnej różnicy jak podaje i przedstawia na swoich fotach "KRAKUS".
Jeżeli wszystkie ustawienia aparatu przy wykonywaniu obydwu fotografii były identyczne, i wyeliminowano wadę obiektywu - przyczyn różnic należałoby dopatrywać się w wadliwym body. Naprawa w serwisie na Żytniej nie powinna być droga.