Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tło do domowego studia

Drako
24-04-2016, 15:42
Witam, ostatnio przyszło mi na myśl, że dobrym pomysłem na zagospodarowanie poddasza będzie stworzenie tam małego studia fotograficznego. I tu (jak to z poddaszami bywa) zaczynają się schody, gdyż jestem całkowitym laikiem w tej kwestii :D Poczytałem już sporo nt. oświetlenia, natomiast nigdzie nie trafiłem na dobre info nt... wyboru tła do studia. Możecie powiedzieć, czy pomiędzy tłami różnych producentów są jakieś istotne różnice? Bo jednak z jakiegoś powodu jedne są (często sporo) droższe od innych... Może polecicie jakieś konkretne tło chociażby z tych dostępnych tutaj fripers.pl/c/tla-fotograficzne/ ? Tu kupowałem jak dotąd swój sprzęt i mam zaufanie do sklepu. Czy może po prostu kierować się tylko ceną i rozmiarem (bo że kolorem, który mi się spodoba, to wiem :D )

r_m
24-04-2016, 17:24
Kieruj się tym, ze "profesjonalne tła polipropylenowe" nadają się do zakrywania ścian, a nie jako tło do zdjęć, a i to nie wszystkie, bo tylko białe i czarne (choć taniej może wyjść agrowłóknina i geowłóknina).
"Normalne" tło studyjne to karton, ze względów praktycznych im grubszy tym lepszy. Karton łatwo się brudzi i niszczy, szczególnie jeśli podłoga nie jest twarda, gładka i czysta, i nie dba się o porządne wyczyszczenie butów osób wchodzących na tło. Z powodu tych wad niektórzy używają gładkich tworzyw (tła winylowe).
Inny rodzaj to tła z tkanin, "gnieciuchy" (można je normalnie prać). Są też tła ręcznie malowane, kilka lat temu uważane za esencję kiczu, obecnie wróciły do łaski jako tła drukowane, winylowe - ale chyba nie o tym myślisz?
Z innej beczki: wszystko może być dobrym tłem. Ściana wyłożona deskami, kilka dużych kawałków tkanin, tapety, wykładzina podłogowa (powieszona na ścianie), tylko od Ciebie zależy, jaki będziesz mieć pomysł na zdjęcia.

mwitek
24-04-2016, 22:18
Ja mam improwizowane z materiałów-tkanin jakichś sztucznych i z czego tam tylko się da

nostomo94
25-04-2016, 15:34
Tło kartonowe będzie w sam raz ;)

bajker83
26-04-2016, 16:06
proponuję zamontować od sufitu do połowy studia wykładzine pcv (białą) problem z śladami znika i co najważniejsze nie ma widocznych listw podłogowych ;)
WYKŁADZINA PCV TARKETT Exclusive 260 biała 2 3 4 m (5108522607) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wykladzina-pcv-tarkett-exclusive-260-biala-2-3-4-m-i5108522607.html)

mateu-sz
26-04-2016, 16:19
Jest masa teł o różnej grubościach z możliwością ich zmywania takie które się mocno gniotą i takie które ciężko uzyskać efekt gnieciucha.
a tylko unikaj jakiś gotowych rozwiązań i zawieszeń mocowaniami itp.można zrobić to samemu koszt zawieszenia jednego tła to dosłownie 20 pln a gotowe rozwiązani niejednokrotnie kosztują duuużo więcej

r_m
26-04-2016, 17:31
unikaj jakiś gotowych rozwiązań i zawieszeń mocowaniami itp.można zrobić to samemu koszt zawieszenia jednego tła to dosłownie 20 pln a gotowe rozwiązani niejednokrotnie kosztują duuużo więcej

Czy możesz podać przykłady? Lubię sensowne "samoróbki" :)

mateu-sz
26-04-2016, 17:52
oczywiście że tak.
zakupujesz tło o szerokości np.270cm pełno tego za grosze wyboru już każdy niech dokonuje sam.
kolejne rzeczy to: element mocujący do ściany Mechanizm Rolety MINI Elementy części zamienne (5757318248) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5757318248&reco_id=f12443a3-0bc4-11e6-b4fc-fa163e1b0a15&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=16)
następnie pozostaje zakupić odpowiednią rurkę a dokładniej odpowiedniej długości jak i średnicy zeby nasz zestaw do montażu umocować jak roletę koszt około 16 zł za 1 sztukę , końcówkę tła przyklejamy taśmą 2 stronna i jest. a no i montaż do ściany czy sufitu . zwijanie jak roleta .
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://pixelfront.pl/1/rolet.jpg)

tak to wygląda u mnie

r_m
27-04-2016, 00:05
Fakt, jeśli chodzi o "tła polipropylenowe" to patent z rolety powinien wystarczyć, ale raczej nie widzę na nim rolki kartonu 11x2.75 (tym bardziej, że warto przewijać tła na osie aluminiowe).