Zobacz pełną wersję : EOS 7D error 01
elwis2312
21-04-2016, 16:31
Witam. Dziś na moim canonie pojawił się error 01. Błędny transfer sygnałów obiektyw-aparat.Obiektyw jaki posiadam to Sigma 18-250 F3.5-6.3 DC OS HSM.Error pojawia się co kilka pstryknięć do tego podczas robienia zdjęć obraz w wizjerze na ułamek sekundy robi się ciemny tak jak przy wyciągniętej baterii i coś delikatnie jak by grzechocze tylko nie wiem gdzie. Styki wyczyszczone a problem nadal występuje.Zauważyłem,że problem pojawia się powyżej ogniskowej 200mm. Wina obiektywu czy aparatu?A może przysłona w obiektywie pada?
Wyłącz OS, dalej grzechocze?
Sprawdź z innym obiektywem.
elwis2312
21-04-2016, 18:01
Wyłączyłem OS-grzechocze dalej.Na drugim obiektywie wszystko ok.
Zasadniczo z obiektywami niefirmowymi takie błędy to norma - oddaj obiektyw do serwisu - może wystarczy, że nowy firmware wgrają
Możliwe też że w obiektywie przetarł się flex
Flex od przeslony - typowa usterka tego obiektywu. Robota dla kogos, kto sie w naprawach orientuje (plus zbyt miekki termicznie material silniczka przeslony - latwo przy rozlutowaniu flexa wytopic styki od uzwojen - lepiej tasiemke poobcinac i zostawic ja a luty lekko poodsysac).Grzechotanie moze nie miec zwiazku - to moze byc z kolei cos ze stabilizatorem, ale w tym modelu stabilizacja daje sobie dosc dobrze rade ze zuzyciem. Moze odkreca sie zabierak tubusa zoomu - tez dosc czeste w tym typie obiektywow, moze ktorys flex sie odgial i czepia sie po drodze wszystkiego?
elwis2312
22-04-2016, 17:48
Dzwoniłem do serwisu na Alejach Jerozolimskich,prawdopodobnie przetarty flex.Bez naprawy się nie obejdzie.Znacie może jakiś serwis w warszawie?