Zobacz pełną wersję : Jak osiągnąć taki efekt - fotografia wnętrz
Hej,
chciałbym zwiększyć swojego skill-a w fotografowaniu wnętrz.
Trafiłem na fajną stronę porównującą zdjęcie ze zwykłego aparatu bez obróbki + fota po obróbce i jestem w szoku :shock:
Porównanie - Zdjęcia amatorskie vs Zdjęcia profesjonalne (http://www.stolz.com.pl/przed-i-po/)
Jak taki efekt (po obróbce i odpowiednich ustawieniach aparatu) osiągnąć? Skąd czerpać wiedzę? Ktoś może trafił na jakąś ciekawą stronę w tej tematyce?
Parę dodatkowych pytań - zdjęcie 3 od góry
1. domyślam się że użyto tutaj (jak i pewnie w pozostałych zdjęciac) HDRa. Czy ktoś się orientuje jakie oprogramowanie w tym wypadku spisało by sie najlepiej?
2. czym podkręcać kolory?
3. jak zrobić taki "myk" żeby nie było białej plamy za oknem, a ciekawy widok?
W stajni pasie się C 7d & C 10-22 & C 17-55 + nissin di622 mark ii
Pozdr.
Akurat przy 2 i 3 zdjęciu dobrze widać, że 'bajer' nie polega na samej obróbce. Zwłaszcza na 2 zdjęciu doskonale widać doświetlanie dodatkowymi lampami, jak i to, że temperatura światła zastosowanego błysku niezbyt pasuje do reszty źródeł oświetlenia zastanego.
Natomiast jeśli chodzi o zdjęcie nr 4, to wystarczyło zrobić je 5-10 minut wcześniej i byłoby potrzeba znacznie mniej rzeźbienia w obróbce. Być może zresztą zdjęcie po prawej właśnie zostało pstryknięte chwilkę wcześniej a delikatny hdr tylko dopełnił efekt.
W zdjęciu nr 5 znowuż prawa fota ma pierwszy plan doświetlony dodatkowymi źródłami światła (co najmniej dwoma).
Mnie osobiście żadne z tych zdjęć nie powaliło, ale jak sam już rozumiesz, sama obróbka i ustawienia aparatu tutaj nie wystarczą. Potrzeba jeszcze sporo dodatkowego 'szpeju';)
Akurat przy 2 i 3 zdjęciu dobrze widać, że 'bajer' nie polega na samej obróbce. Zwłaszcza na 2 zdjęciu doskonale widać doświetlanie dodatkowymi lampami, jak i to, że temperatura światła zastosowanego błysku niezbyt pasuje do reszty źródeł oświetlenia zastanego.
Natomiast jeśli chodzi o zdjęcie nr 4, to wystarczyło zrobić je 5-10 minut wcześniej i byłoby potrzeba znacznie mniej rzeźbienia w obróbce. Być może zresztą zdjęcie po prawej właśnie zostało pstryknięte chwilkę wcześniej a delikatny hdr tylko dopełnił efekt.
W zdjęciu nr 5 znowuż prawa fota ma pierwszy plan doświetlony dodatkowymi źródłami światła (co najmniej dwoma).
Mnie osobiście żadne z tych zdjęć nie powaliło, ale jak sam już rozumiesz, sama obróbka i ustawienia aparatu tutaj nie wystarczą. Potrzeba jeszcze sporo dodatkowego 'szpeju';)
Podsumowując w wielkim skrócie - na tych fotkach sporą robotę odwaliło dodatkowe oświetlenie w postaci lamp błyskowych.
Jakimś konkretnym HDRem / ustawieniami HDRa da się w ten sposób podkręcić fotkę? Ze swojego doświadczenia wiem że zabawy z HDR kończą się zdjęciami które nie wyglądają naturalnie. Na tych przykładowych fotkach wygląda to nieźle.
Czy C 10-22 i puszka C 7d + nissin podołała by takim zadaniom?
Ten zestaw podola, pytanie czy ty dasz rade. Wnetrza sa doswietlane, flary odcinane w PS lub za pomoca polara. Okno mozna zrobic na dwa sposoby. Ja bym je obrysowal pen toolem w PS i wkleil widok zza okna - zdjecie zrobilbym oczywiscie na zewnatrz, zeby nie miec problemu z odblaskami i brudnymi szybami. (Ewentualnie zrobil dwie fotki (jedna z wnetrzem, druga z widokiem) i polaczyl w PS - tu musialbys przy drugim zdjeciu wylaczyc flasha zeby nie powstaly odbicia na szybach. Niestety do takich zabaw musisz miec statyw i praktyke w PS.
I więcej niż jedną lampę....
Jakimś konkretnym HDRem / ustawieniami HDRa da się w ten sposób podkręcić fotkę? Ze swojego doświadczenia wiem że zabawy z HDR kończą się zdjęciami które nie wyglądają naturalnie. Na tych przykładowych fotkach wygląda to nieźle.
Moim zdaniem zdjęcie nr 3 wygląda właśnie nienaturalnie.
AndrzejXM
20-04-2016, 11:03
Na 3 zdjeciu zwroc uwage na rozklad jasnosci na scianie w jednym i drugim przypadku... W tym "ladniejszym" jest stosunkowo mniej swiatla wpadajacego przez okno a wiecej pochodzacego z wewnatrz - lampy (tu nawet mozna powiedziec gdzie staly). Stad, blisko okna nie mamy wypalen... Mogli zaslonic okno z zewnatrz albo zrobili jak bylo juz ciemniej na dworze. A i telewizor zostal wyciemniony - filtrem polaryzacyjnym albo i programowo. Coz... trzeba miec praktyke i pomysl. Aparat sluzy tylko lapania swiatla. Swiatlo musisz stworzyc sam. Albo w realu albo potem w programach.
GalaktycznyMuczaczo
20-04-2016, 16:49
akurat co do tych zdjęć to nie ma wielkiej filozofii , zdjęcia tego typu wielokrotnie są robione z różnym czasem otwarcia migawki a potem sklejane w PSie tak aby wszystko było widoczne a nastepnie idą na to swojego rodzaju presety albo krzywe itp itd.
odpowiadam tez na pytania
1.PS
2.PS
3.warstwy w PS
Gdzie sie tego nauczyć, szukaj fotografia wnętrz, fotografia produktowa podstawowa wiedza i własne zaangażowanie pozwolą ci dojść do tego czego chcesz
2.PS
3.warstwy w PS
PS PSem, ale nie mów, że tylko PS. Naprawdę nie widzisz dołożonych lamp???
--- Kolejny post ---
Moim zdaniem zdjęcie nr 3 wygląda właśnie nienaturalnie.
Zgadzam się.
Statyw mam. Jeszcze u Ruskich kupiony na targu - ciężki stabilny ;)
W PS coś tam grzebie. Muszę tylko w takim razie podszkolić się w tematyce obróbki takich fotek. Może coś wygooglam w internecie jak się za takie rzeczy zabierać... Nie bardzo sobie na razie wyobrażam jak warstwami takie coś ogarnąć.
Odnośnie HDR - jak myślę o tym to od razu przed oczami mam taki albo podobny obrazek: http://lemerg.com/data/wallpapers/22/769760.jpg
Dlatego też wersja 3 aż tak bardzo nie naturalnie dla mnie nie wyglądała ;)
ja bym sie zbytnio na zdjeciach tego ''profesjonalisty'' nie wzorowal...
Ha, na początku zastanawiałem się które zdjęcia są pr0 i wyszło na to, że te mniej naturalne...
GalaktycznyMuczaczo
20-04-2016, 20:56
PS PSem, ale nie mów, że tylko PS. Naprawdę nie widzisz dołożonych lamp???
--- Kolejny post ---
Zgadzam się.
oczywiscie ze widać, ja podałem tylko prostą metodę bez inwestycji w dodatkowe akcesoria