PDA

Zobacz pełną wersję : LP-E4N - zamiennik poszukiwany

sq7ofd
16-04-2016, 09:20
Witajcie.

Zastanawiam się nad zakupem kolejnego dodatkowego akumulatora do 1Dx. Zacząłem poszukiwania jakiś dobrych zamienników, ale ku mojemu zdziwieniu nie jest to takie łatwie i praktycznie nie występują. Czy ktoś z Was miał do czynienia z zamiennikiem do LP-E4N i może coś polecić?

chrisNI
16-04-2016, 11:46
Sprawdz na eBay jest Tego sporo.

sq7ofd
16-04-2016, 12:24
Jest, znalazłem też kilka na Aliexpress. Pytanie czy ktoś miał do czynienia z zamiennikami i jak je ocenia. Słyszałem , że ładowarki je ładują, ale aparat nie pokazuje stanu naładowania.

chrisNI
16-04-2016, 18:00
Zamienniki bez chip-a potrzebujá extra ładowarki bo systemowa Nie ładuje z uwagi że jej Nie rozpoznaje. Taká bateria jest traktowana jak zwykłe AA ktòre wykorzystuje się w gripach, I puszka pyta się ciebie czy chcesz z niej korzystać. Zamienniki z chip-em (droższe) można ładować oryginalná ładowarká i w puszce jest traktowana Jak bateria oryginalná. Warto dołożyć odrobinę więcej i mieć komfort pracy :). Korzystam ròwnież z zamiennikòw z uwagi na fotograficznego kilkudniowe wypady gdzie Nie ma możliwości podłáczenia ładowarki , Mam ich 12 pròcz 4 oryginalnych. W mojej ocenie ... Warte zakupu ( od 3 Lat zdechła tylko jedna ;) )

sq7ofd
17-04-2016, 10:14
Podaj jakieś nazwy tych lepszych zamienników, gdzie kupić ??

Marv84
17-04-2016, 10:41
Ja używam tylko oryginały bo mam dwa do mejego 1ds3 ale używałem zam zamienników do 1ds2 i było ok. Kupiłem na allegro te które wydały mi się najlepsze.

chrisNI
17-04-2016, 10:50
LP-E4N LP-E4 Battery For Canon EOS-1D C & 1D X 1D Mark IV & Mark III 4 IV Camera | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/LP-E4N-LP-E4-Battery-For-Canon-EOS-1D-C-1D-X-1D-Mark-IV-Mark-III-4-IV-Camera-/281639854530?hash=item41930b21c2:g:~GcAAOSwDk5UBbt W)
I tu najważniejsze co cię interesuje :) punkt3. compatible with original manufacturer equipments and chargers.
Baterie zamieniki sá nawet o większej pojemności niż oryginały I niczym Nie ròżniá się w komforcie pracy jeśli sá ochipowane. To nie jest filtr gdzie porzádana jest odpowiednià jakość szkła

krolewicz
17-04-2016, 12:30
ja używałem swego czasu zamiennika phottixa i był bardzo okej

chrisNI
17-04-2016, 13:14
Tu nazwa Nie ma znaczenia bo to wszystko FAKE produkowane w PRCh. Wszystkie sá podobnej klasy tylko ròżniá się tym że jedne majá chip I można je ładować w firmowego ładowarce a tańsze Tego chip-a Nie posiadajá I potrzeba dokupić extra ładowarkę do nich. Kwestia żywotności zależy od użytkownika , jeśli pozostawisz rozładowaná baterię na dłużej to Nie narzekaj na jakość ogniwa źe já trafił .... Tylko uderz się w pierś I powiedz ... Jestem d..a że zapomniałem naładować

sq7ofd
18-04-2016, 12:18
Podjąłem ryzyko i zanabyłem na allegro coś takiego : BATERIA Canon LP-E4 E4 EOS 1D 1Ds Mark III (6069935061) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/bateria-canon-lp-e4-e4-eos-1d-1ds-mark-iii-i6069935061.html) , podobno ma elektronikę w środku i działa jak i ładuje. Jutro powinna przyjść i zobaczymy jak to robi.

Przemek_PC
18-04-2016, 15:58
Trzymanie w 100% naladowanych akumulatorow tak jak i 100% rozladowanych to zlo. Optymalne jest 50%

Kolekcjoner
19-04-2016, 00:11
Trzymanie w 100% naladowanych akumulatorow tak jak i 100% rozladowanych to zlo. Optymalne jest 50%
A jest jakaś podbudowa do tego, bo co rusz to słyszę inną opinię.

sq7ofd
19-04-2016, 09:50
Akumulator przed chwilką przyszedł, firma spisuje się na piątkę bo szybko wysłali i jest ok jeśli chodzi o wysyłkę. Co do samego akku. Pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie czy ładowarka go rozpozna i zacznie ładować - ładuje, kontrolki migają. Po włożeniu do aparatu pokazuje się komunikat " Brak komunikacji z akumulatorem. Używać tego akumulatora ? " Po wciśnięciu OK faktycznie prąd jest i da się robić zdjęcia. W menu gdzie sprawdzamy stan naładowania nie widzimy żadnych danych, jest info o braku komunikacji. Na górnym wyświetlaczu również stan naładowania pokazuje zero ale aparat działa normalnie. Zobaczymy teraz ile mniej więcej da się tym zrobić zdjęć.

Tom77
19-04-2016, 18:02

Co do pełnego rozładowania to się zgodzę, może to zabić Li-ion czy Lipo. Ogólnie litowe sa bardzo delikatne jeżeli chodzi o pełne rozładowanie
Natomiast pełne naładowanie nie zaszkodzi ogniwom. Przy dłuższym nieużytkowaniu przyjmuje się przechowywanie akumulatorów z odpowiednim napięciem na celach w chłodnym środowisku, natomiast 100% naładowania nie zaszkodzi baterii aczkolwiek podobno nie w pełni naładowane Litowe dłużej zachowują trwałość. 40%-60% naładowania to głównie kwestie bezpieczeństwa przechowywania. No i oczywiście mowa o powiedzmy kilku miesiącach przerwy.

Przemek_PC
20-04-2016, 22:23
Ale wiesz to z praktyki czy teoretyzujesz? Ja zapomnialem rozladowac pakiety LiPo do smiglowca RC jesienia i na wiosne nie nadawaly sie do uzytku. Z jakiegos powodu rowniez w ladowarkach modelarskich jest program Storage, rozladowujacy lub ladujacy ogniwa do ok 40% pojemnosci. Bateria w laptopie wciaz podlaczonym do sieci po roku rowniez padla, wystarcza na 10 minut pracy. Telefon robiacy za router podlaczony do pradu 24h po kilku miesiacach przybral nieco "w pasie", wybrzuszyl sie wraz ze spuchnieta wewnatrz bateria.

asdf
20-04-2016, 22:40
Ogólnie litówki nie lubią trzymania ich długo naładowanych do pełna (czy tam blisko maksymalnego napięcia).

Przemek_PC
21-04-2016, 00:21
Przy czym dlugo to nie zmaczy tydzien czy dwa ale raczej miesiace. Z ciekawostek najnowszy produkt DJI Phantom 4 ma opcje automatycznego rozladowania akumulatora po zadanej liczbie dni nieuzywania drona.

Tom77
22-04-2016, 17:22
Ale wiesz to z praktyki czy teoretyzujesz? Ja zapomnialem rozladowac pakiety LiPo do smiglowca RC jesienia i na wiosne nie nadawaly sie do uzytku. Z jakiegos powodu rowniez w ladowarkach modelarskich jest program Storage, rozladowujacy lub ladujacy ogniwa do ok 40% pojemnosci. Bateria w laptopie wciaz podlaczonym do sieci po roku rowniez padla, wystarcza na 10 minut pracy. Telefon robiacy za router podlaczony do pradu 24h po kilku miesiacach przybral nieco "w pasie", wybrzuszyl sie wraz ze spuchnieta wewnatrz bateria.

Zużywam 5 pakietów lipo rocznie, do tej pory jakieś 40-50. Często zapominam/nie chce mi się ich rozładowywać przed zimą i latem nie widzę różnicy w pojemności. Lipo dostaje w dupę przy prądąch ładowania kilka razy C, zostawienie naładowanego na kilka miesięcy nie zrobi mu nic złego. Dużo zależy tez od tego jakiej firmy ogniwa się używa. Natomiast po głębokim rozładowaniu można praktycznie ogniwo do śmietnika wywalić.

solti
22-04-2016, 18:23
Bateria w laptopie wciaz podlaczonym do sieci po roku rowniez padla, wystarcza na 10 minut pracy.
Mam co nieco inne doświadczenia. We wszystkich używanych przeze mnie laptopach korzystam głównie z zasilaczy, bateria zawsze naładowana na 100% i najsłabszy wynik jaki mam, to Lenovo R500 z baterią z 2009 roku, która ma 72% oryginalnej pojemności. Skrajnym przykładem jest inny lapek z grudnia 2012, którego bateria na dzień dzisiejszy wygląda tak:

https://canon-board.info/imgimported/2016/04/bateria-2.jpg
źródło (http://solti.pl/temp/bateria.jpg)
Laptop prawie bez przerwy pod zasilaczem, z baterii korzystam ze 3-4 razy w roku... Nawet gdyby nie wierzyć tym informacjom ze screen'a, to bateria starcza na min. 4 godziny pracy a to nie jest biznesowa konstrukcja, więc prądu żre dużo.

Jeśli chodzi o baterie w aparatach, to mam 30D z 2007 roku z dwoma bateriami (oryginał + Hama) i obie baterie w świetnej kondycji. Zawsze przechowywane naładowane na full, nieraz po 2-3 miesiące w okresie zimowym aparat w ogóle nieruszany. Jeszcze w zeszłym roku na pokazach lotniczych potrafiłem na jednej z tych dwóch baterii zrobić ok. 1900 zdjęć przy korzystaniu ze stabilizacji przy 100% zdjęć! 1900 zdjęć na 8-letniej baterii BP-511A!!!

adawro
21-11-2018, 12:48
Cena zamiennika LP-E4N znanego producenta potrafi szokować - 999,00 PLN: https://allegro.pl/bateria-lp-e4n-do-aparatow-canon-11-1v-2600mah-i7451214345.html

C80
21-11-2018, 13:06
Ta cena raczej nie oznacza, że zamiennik tyle kosztuje tylko, że gość go nie ma (np czeka na dostawę). Nie chce zdejmować aukcji więc dał cenę, za którą na pewno nikt by go nie kupił.

adawro
21-11-2018, 13:51
Ta cena raczej nie oznacza, że zamiennik tyle kosztuje tylko, że gość go nie ma (np czeka na dostawę). Nie chce zdejmować aukcji więc dał cenę, za którą na pewno nikt by go nie kupił.

Miałem takie nieśmiałe podejrzenia :)))
Swoją drogą czy ktoś testował akku greencell LP-E4N czy ma chipa komunikującego stan baterii do korpusu EOS 1DX ?

wender
21-11-2018, 15:17
Parę lat temu próbowałem i nie miał. Ale korzystam z kilku innych ich zamienników i jestem zadowolony, więc chętnie bym się dowiedział jak to wygląda obecnie.
Przed "podwyżką", kosztowały około 90 zł.