Zobacz pełną wersję : Używany Canon 5D
Buszując po sieci, można natrafić na mnóstwo portali, aukcji gdzie już za 2-3 tys zł można kupić używany aparat Canon 5d. Marzy mi sie taki sprzet od dawna, odkąd zobaczyłem to zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/7DXW7y7q6en166HuiTSbdaaj8W98Q7
Tylko pytanie, gdzie tu haczyk? Czy cos takiego w tych aparatach jest, co łatwo się psuje, aparat znacząco traci na wartości ale potencjalny kupiec nie wychwyci tego?
Linkowane przez ciebie zdjęcie nie zostało wykonane aparatem Canon 5D.
Nie mówiąc już o tym, że nie ma w nim niczego nieosiągalnego dla średniej klasy aparatu z matrycą APS-C czy nawet u4/3.
Zdjęcia jakie mnie głównie interesują, to jak widać akwaria roslinne. Czyli widok, kolor, ostrość roślin wodnych. Mam sony Nex-5R z matrycą APS-C i nie zbliżyłem się nawet do tego zdjęcia z 1 tematu.... Autor zdjęcia pisał, że wykonane było właśnie Canonem 5D.
Zdjęcia jakie mnie głównie interesują, to jak widać akwaria roslinne. Czyli widok, kolor, ostrość roślin wodnych. Mam sony Nex-5R z matrycą APS-C i nie zbliżyłem się nawet do tego zdjęcia z 1 tematu.... Autor zdjęcia pisał, że wykonane było właśnie Canonem 5D.
Informacje o zdjęciu
Zdjęcie wykonane: 05.12.2013, 20:32
Aparatem Canon, Canon EOS 5D Mark II
Przesłane 15.04.2016 15:16
Obstawiam, że to nie aparat jest winien kiepskiej jakości wykonanych przez ciebie zdjęć. Jest wystarczająco dobry do takich warunków.
Kup sobie iPhone lub jakiegoś dobrego Samsunga i zbliżysz sie do poziomu tego zdjęcia.
Czyli jednak robione canonem 5d ;)
no nie wiem @Merde czy da się moim nex'em cos takiego zrobić. Próbowałem wiele razy, głównie robię obiektywem kitowym 16-50mm przy około 500 ISO, przy f/8 i 1/20s, przy około 35-40mm, do tego softbox nad akwarium
5D tak, tylko małe ale: mkII
dane z exif:
Producent: Canon
Model: Canon EOS 5D Mark II
Obiektyw: EF50mm f/1.8 II
Data wykonania: 2013-12-05 20:32:22 +0000
Jak dla mnie zdjecie w pierwszym poscie moglo byc zrobione nawet samsungiem galaxy s2.
Swoj aparat ustaw na statywie, tryb Av, ISO 100 pomiar centralny - robisz w raw i po wywolaniu dostaniesz cos podobnego.
5d od 5d mk II różni się "nieco", m.in. tym, że drugi jest 2-4x droższy.
no nie wiem @Merde czy da się moim nex'em cos takiego zrobić. Próbowałem wiele razy
Pokaż efekty, może wtedy ktoś coś podpowie.
I tak jak koledzy, myślę, ze podobne zdjęcie dałoby się zrobić nawet telefonem.
no nie wiem @Merde czy da się moim nex'em cos takiego zrobić. Próbowałem wiele razy, głównie robię obiektywem kitowym 16-50mm przy około 500 ISO, przy f/8 i 1/20s, przy około 35-40mm, do tego softbox nad akwarium
- tryb manualny (M)
- auto ISO
- automatyczny balans bieli
- migawka 1/125 sekundy
- przysłona f/5.6
- autofokus ciągły (servo?)
- kup sobie obiektyw makro, może Sony SEL30M35 30mm f/3.5 lub jak Ciebie nie stać to używaj nadal obiektywu kitowego
- gumowa osłona przeciwsłoneczna na obiektyw/y - przytykasz z nią założoną obiektyw do szyby akwarium i ograniczasz czy wręcz eliminujesz w ten sposób odbicia i załamania światła oraz nie rysujesz akwarium; takie osłony wkręca się w mocowanie filtra; największy wybór przeważnie dostępnych od ręki mają w poznańskim stopfoto.pl
- statyw? ale chyba tylko w warunkach domowych, w jakimś oceanarium lub akwanarium raczej nie pozwoli nikt rozstawiać
- jak za akwarium jest jakaś wzorzysta kanapa albo wisi makatka czy też gobelin z JPII to wypadałoby to zasłonić, może pianką "foamcore" do dostania w sklepach dla artystów plastyków
- nie używaj lampy błyskowej
Źródło:
Aquarium Photography | How to Take Great Aquarium Photos | Nikon from Nikon (http://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/article/h0ndz3t8/how-to-take-great-photos-at-the-aquarium.html)
The First Sony E-Mount Lenses You Should Buy | The Wirecutter (http://thewirecutter.com/reviews/first-sony-e-mount-lenses-to-buy/)