PDA

Zobacz pełną wersję : Używany Canon 5D

qqrq
15-04-2016, 15:18
Buszując po sieci, można natrafić na mnóstwo portali, aukcji gdzie już za 2-3 tys zł można kupić używany aparat Canon 5d. Marzy mi sie taki sprzet od dawna, odkąd zobaczyłem to zdjęcie:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/7DXW7y7q6en166HuiTSbdaaj8W98Q7

Tylko pytanie, gdzie tu haczyk? Czy cos takiego w tych aparatach jest, co łatwo się psuje, aparat znacząco traci na wartości ale potencjalny kupiec nie wychwyci tego?

Merde
15-04-2016, 15:30
Linkowane przez ciebie zdjęcie nie zostało wykonane aparatem Canon 5D.

Nie mówiąc już o tym, że nie ma w nim niczego nieosiągalnego dla średniej klasy aparatu z matrycą APS-C czy nawet u4/3.

qqrq
15-04-2016, 15:37
Zdjęcia jakie mnie głównie interesują, to jak widać akwaria roslinne. Czyli widok, kolor, ostrość roślin wodnych. Mam sony Nex-5R z matrycą APS-C i nie zbliżyłem się nawet do tego zdjęcia z 1 tematu.... Autor zdjęcia pisał, że wykonane było właśnie Canonem 5D.

Merde
15-04-2016, 15:47
Zdjęcia jakie mnie głównie interesują, to jak widać akwaria roslinne. Czyli widok, kolor, ostrość roślin wodnych. Mam sony Nex-5R z matrycą APS-C i nie zbliżyłem się nawet do tego zdjęcia z 1 tematu.... Autor zdjęcia pisał, że wykonane było właśnie Canonem 5D.

Informacje o zdjęciu
Zdjęcie wykonane: 05.12.2013, 20:32
Aparatem Canon, Canon EOS 5D Mark II
Przesłane 15.04.2016 15:16

Obstawiam, że to nie aparat jest winien kiepskiej jakości wykonanych przez ciebie zdjęć. Jest wystarczająco dobry do takich warunków.

tomfoot
15-04-2016, 16:07
Kup sobie iPhone lub jakiegoś dobrego Samsunga i zbliżysz sie do poziomu tego zdjęcia.

qqrq
15-04-2016, 16:17
Czyli jednak robione canonem 5d ;)
no nie wiem @Merde czy da się moim nex'em cos takiego zrobić. Próbowałem wiele razy, głównie robię obiektywem kitowym 16-50mm przy około 500 ISO, przy f/8 i 1/20s, przy około 35-40mm, do tego softbox nad akwarium

darkon
15-04-2016, 16:37
5D tak, tylko małe ale: mkII

dane z exif:
Producent: Canon
Model: Canon EOS 5D Mark II
Obiektyw: EF50mm f/1.8 II
Data wykonania: 2013-12-05 20:32:22 +0000

zdebik
15-04-2016, 16:46
Jak dla mnie zdjecie w pierwszym poscie moglo byc zrobione nawet samsungiem galaxy s2.

Swoj aparat ustaw na statywie, tryb Av, ISO 100 pomiar centralny - robisz w raw i po wywolaniu dostaniesz cos podobnego.

r_m
15-04-2016, 16:53
5d od 5d mk II różni się "nieco", m.in. tym, że drugi jest 2-4x droższy.

no nie wiem @Merde czy da się moim nex'em cos takiego zrobić. Próbowałem wiele razy
Pokaż efekty, może wtedy ktoś coś podpowie.

I tak jak koledzy, myślę, ze podobne zdjęcie dałoby się zrobić nawet telefonem.

mkamelg
01-06-2016, 13:06
no nie wiem @Merde czy da się moim nex'em cos takiego zrobić. Próbowałem wiele razy, głównie robię obiektywem kitowym 16-50mm przy około 500 ISO, przy f/8 i 1/20s, przy około 35-40mm, do tego softbox nad akwarium

- tryb manualny (M)

- auto ISO

- automatyczny balans bieli

- migawka 1/125 sekundy

- przysłona f/5.6

- autofokus ciągły (servo?)

- kup sobie obiektyw makro, może Sony SEL30M35 30mm f/3.5 lub jak Ciebie nie stać to używaj nadal obiektywu kitowego

- gumowa osłona przeciwsłoneczna na obiektyw/y - przytykasz z nią założoną obiektyw do szyby akwarium i ograniczasz czy wręcz eliminujesz w ten sposób odbicia i załamania światła oraz nie rysujesz akwarium; takie osłony wkręca się w mocowanie filtra; największy wybór przeważnie dostępnych od ręki mają w poznańskim stopfoto.pl

- statyw? ale chyba tylko w warunkach domowych, w jakimś oceanarium lub akwanarium raczej nie pozwoli nikt rozstawiać

- jak za akwarium jest jakaś wzorzysta kanapa albo wisi makatka czy też gobelin z JPII to wypadałoby to zasłonić, może pianką "foamcore" do dostania w sklepach dla artystów plastyków

- nie używaj lampy błyskowej

Źródło:

Aquarium Photography | How to Take Great Aquarium Photos | Nikon from Nikon (http://www.nikonusa.com/en/learn-and-explore/article/h0ndz3t8/how-to-take-great-photos-at-the-aquarium.html)
The First Sony E-Mount Lenses You Should Buy | The Wirecutter (http://thewirecutter.com/reviews/first-sony-e-mount-lenses-to-buy/)