Zobacz pełną wersję : Canon 1ds mkII - kłopot z migawką
chromonikiel
12-04-2016, 12:53
witam
Zakupiłem puszke jakis czas temu z przebiegiem lekko ponad 20k, symptomy w linku ponizej:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://pre05.deviantart.net/fed5/th/pre/f/2016/103/e/0/vb0s2718_by_mebtaku-d9yrlgv.jpg)
Nie widze żadnej większej prawidłowości w tym zaświetleniu, chociaz wydaje mi sie, ze ciut częsciej przytrafia sie na krótszych czasach, 1/400 i w góre a do 8000.Czasem jest tego mniej, czasem prawie wcale, czasem plik wygląda prawidłowo. Zacięcie? Kłopot z zasilaniem? Ktoś coś?
podejrzewam upadek migawki. choc z drugiej strony ekspozycja powinna byc odwrotna.
Migawka na 99%. Żytnia nie powie tobie ile to kosztuje dopóki nie prześlesz aparatu ale około tysiaka musisz liczyć. Takie życie.
Przemasl1985
12-04-2016, 19:25
oby żytnia miała jeszcze migawki do tego modelu, coś mi się obiło o uszy że nie chcą serwisować już serii II:(
Żytnia powie ze nie naprawia tego modelu. Dzwoniłem w zeszłym tygodniu.
To mnie panowie nastraszyliście bo ja się szykowałame na zakup trzeciej puszki i chciałem tą jedynkę bo na prawde fajnie się na niej pracowało i obrazek ładny ale jak juz ich nie naprawiają to chyba nie zdecyduję sie na ten Ds
Żeby nie wprowadzić nikogo w błąd, dzwoniłem w sprawie 1DII, nie wiem jak sprawa z DS.
Jak nie Żytnia, to może Żurawia pomoże (drugi autoryzowany serwis Canona, też Warszawa).
chromonikiel
12-04-2016, 22:42
tak też podejrzewałem :/ brałem jeszcze pod uwagę jakis syf w mechanizmie, który mi płata takie figle i jest to kwestia przeczyszczenia, ale sam w to nie wierzę :D
JAk kolega Tom pisze, żytnia chyba odpada, serwis Canona UK podaje w cenniku wymiane matówki dla całej serii 1D , więc podejrzewam , ze seria ma shutterbox wspolny. Jutro napiszę na Zurawią i porównam ceny z tymi w serwisie w UK (tu mam bliżej ;) chociaż przy obecnym kursie funta wątpliwe, by mi sie opłaciło ja naprawiać w PL...
może Żurawia pomoże (drugi autoryzowany serwis Canona, też Warszawa).
Nie oceniam czy to dobry serwis, czy nie - bo nie mam z nimi żadnych doświadczeń. Ale z tą autoryzacją, to chyba nie do końca jest tak. W każdym razie na swojej stronie Canon Polska się do nich nie przyznaje.
Kiedyś już polecałem, solidna firma, mi pomógł. Witold Bykowski - Naprawa Sprzętu Fotograficznego, Serwis Foto, Naprawa Apartatów Fotograficznych (http://naprawafoto.pl/) może coś poradzi, ale myślę iż migawka dokonuje żywota.Ale to ciekawe że pasek jasny, jak u mnie kiedyś padła to miałem ciemny . Ciekawe. Dzwoń -działaj
chromonikiel
17-04-2016, 09:16
Dzięki za wszystkie odpowiedzi ; ) poszperałem na zagramanicznych forach i objaw niby pasuje do migawki a to zdechnięcie w okolicach 20k wcale nie jest odosobnionym przypadkiem. Serwis Canona u mnie na wyspie wycenia wymiane na ok 200 funtów a ja sie zastanawiam, czy by go nie opchnąć w stanie w jakim jest , dołozyc ciut wiecej nie wejsc w jakies pięćDeDwa/sześćDe... tylko AF-u szkoda...