Zobacz pełną wersję : 7D mkII czy 1DmkIV?
szymerski
11-04-2016, 10:27
Mój stary 1DmkIIn wyzionął ducha - do wymiany mirror box, którego już się nie da zdobyć. W związku z tym potrzebuję następcy - do ślubów i reportaży. Mam 6D, który w pewnych sytuacjach jest za wolny - potrzebne coś szybszego i stąd moje pytanie: 1DmkIV (crop 1,3 ale ciężki pancernik - łapa czuje masę po jakimś czasie, używany) czy 7DmkII (crop 1,6, lżejszy i nowy)?
Pomożecie?
moje pytanie: 1DmkIV (crop 1,3 ale ciężki pancernik - łapa czuje masę po jakimś czasie, używany) czy 7DmkII (crop 1,6, lżejszy i nowy)?
1DmkIV
Przemasl1985
11-04-2016, 21:30
z ciekawości zapytam jaki przebieg osiągnął 1dIIn?, do slubów brałbym 1d IV.
szymerski
12-04-2016, 11:26
1Dmk2n osiągnął tylko 110000 zdjęć.
--- Kolejny post ---
Poprzednią jedynkę wspominam z sentymentem ale po imprezie nadgarstek czasami cholernie bolał. Stąd ciągnie mnie w kierunku 7d2.
Przemasl1985
12-04-2016, 19:40
to rzeczywiście mało zrobił, ja bym brał znów jedynkę, szczególnie że do ślubów nie potrzebujesz wydłużenia ogniskowej w postaci cropa.
to rzeczywiście mało zrobił, ja bym brał znów jedynkę, szczególnie że do ślubów nie potrzebujesz wydłużenia ogniskowej w postaci cropa.
Mało ? To chyba max dla MKII jedynki na 1 migawce
Jak do ślubów to nie wiem czy nie skusił bym się jednak na 5D III. Ja osobiście mam 5d3 i 1DIV i na slubach jadę praktycznie samym 5D. Jakość obrazka na wysokich Iso jednak wygrywa a af w 5-ce jest na prawdę dobry. 1-kę dokupiłem z myślą o fotografii przyrody. Zajmując się tylko ślubami na bank brał bym 6D lub drugą 5D3
A ja bym polecił dobrego 1Ds3
Mam i sobie chwalę. W LR nie odróżniam praktycznie zdjęć z 5d3 a tej jedynki. Obrazek na prawede ładny.
krolewicz
13-04-2016, 17:40
A ja bym polecił dobrego 1Ds3
Mam i sobie chwalę. W LR nie odróżniam praktycznie zdjęć z 5d3 a tej jedynki. Obrazek na prawede ładny.
do jakiego iso, 800?
szymerski
15-04-2016, 14:39
Pragnę przypomnieć treść pytania: 7D mkII czy 1DmkIV? Wiem, że każda sroczka swój ogonek chwali, ale mnie interesują tylko te dwa aparaty.
Marek Kowal
16-04-2016, 22:04
Jakość obrazka przemawia za 1D mk IV, porównania np na Lotnictwie.net.pl
Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Bombardier CS100BD-500-1A10 - C-FFCO - 50006 - Poland: Warszawa - Okecie / Frederic Chopin (WAW EPWA) - Marek Kowalczyk (http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Bombardier_CS100BD-500-1A10/airline-Bombardier/reg-C-FFCO/cn-50006/foto-374001.html) -1DmkIV
Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Boeing 777-31HER - A6-EBS - 32715 - Poland: Warszawa - Okecie / Frederic Chopin (WAW EPWA) - Marek Kowalczyk (http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Boeing_777-31HER/airline-Emirates/reg-A6-EBS/cn-32715/foto-368359.html) -7Dmk2
wielkość, waga puszek nie robi mz większej różnicy /7 z gripem/ , mam 1Dmk IV od 2011, aparat ma u mnie "dożywocie". Masz 6D więc z 7D mają jedno zasilanie, to spore ułatwienie życia, 7D mk2 jest mz mniej uniwersalny od jedynki.
pozdr,MK.
Przez dluższy czas miałem 1d Mk III - fajny aparat, ale kiepski AF i koszmarna waga z 70-200/2.8 i fleszem (ok. 3.5kg) - a używałem go głównie w tej konfiguracji do fotografii konferencyjno - eventowej. Rozstałem się z nim bez żalu, więcej już raczej nic z serii "1" nie kupię... Nie powiem, czasem fpsy się przydają (przemowy, aplauzy, podpisywanie umow, itp.), ale teraz brałbym 7dmk2 właśnie (obecnie mam 5d3 i 6d).
miałem 1d Mk III - fajny aparat, ale kiepski AF
A co z tym AF-em było nie tak?
teraz brałbym 7dmk2 właśnie (obecnie mam 5d3 i 6d)
Chcesz powiedzieć, że te puszki mają lepszy AF od 1d Mk III?
A co z tym AF-em było nie tak?
Mój egzemplarz był spoza wadliwej serii a i tak wymagał aż trzech wizyt w serwisie zanim AF zaczął sensownie działać - najpierw był zupełny 'hit-or-miss', potem jako tako trafiał ale tylko na środkowych punktach i dopiero po trzeciej wizycie zaczął wreszcie na wszystkich. Skuteczność była naprawdę różna - najlepiej było w warunkach równomiernego oświetlenia dziennego, w low-light to 5dmk2 był z reguły i szybszy i celniejszy na środkowym punkcie. Jakiekolwiek światło typu kontra w kadrze i można było zapomnieć o ostrym zdjęciu - AF głupiał.
Chcesz powiedzieć, że te puszki mają lepszy AF od 1d Mk III?
5dmk3 od 1d3 na pewno - w moim skromnym mniemaniu - ma lepszy AF - zaznaczam, że piszę to w kontekście fotografii, którą się zajmuję czyli konferencje i eventy - nie fotografuję sportu i wildlife.
Przede wszystkim jest celniejszy od 1dmk3 - a już na pewno od tego, ktory ja miałem i czuję się z nim bezpieczniej. Używając 1d3 ciągle miałem stresa i robiłem duble. Z kolei 6D na środkowym punkcie
jest nawet nieco szybsze niż 5dmk3, ale tylko na środkowym.
krolewicz
17-04-2016, 17:39
też uważam, że 5dmk3 ma znacznie lepszy AF niż 1dmk3, mając jedynkę też robiłem dużo dubli i AF potrafił się wyłożyć na obiekcie o szybkości i wielkości stodoły, a potem trafić w bardzo trudnych warunkach, loteria
zaryzykowałbym też stwierdzenie, że 5dmk3 ma lepszy AF niż w 1dmk4 na jasnych stałkach i przesłonach < f2
przy długich rurkach na prowadzenie wychodzi chyba 1d
Marek Kowal
17-04-2016, 20:03
zaryzykowałbym też stwierdzenie, że 5dmk3 ma lepszy AF niż w 1dmk4 na jasnych stałkach i przesłonach < f2
przy długich rurkach na prowadzenie wychodzi chyba 1d[/QUOTE]
... ja bym się nie zakładał,...choć być może w tym co napisałeś coś jest, ale pewnie za sprawą większej głębi ostrości w FF.
pozdr,MK.
ja bym się nie zakładał,...choć być może w tym co napisałeś coś jest, ale pewnie za sprawą większej głębi ostrości w FF.
Jak tobie wyszło, że FF daje większa GO?
Duża głębia ostrości to jest w kompaktach a nie w FF :)
Marek Kowal
18-04-2016, 12:29
aptur, nic mnie nie wyszło, italy, o kompaktach to w innych postach,.... , i zapraszam do działu prostych pytań.
to teraz wyjaśnij wszystkim na forum, dlaczego napisałeś, że GO na ff jest większa niż w APS-H
Bo apturowi jak i "italianowi" :mrgreen: na pewno chodzi o to, że nie masz racji z tym co napisałeś, a Ty jeszcze odpisujesz w niemiły sposób.
Nie chcę drążyć tego tematu. Jeśli się komuś nudzi to odsyłam to wątku bodajże pod tytułem "rozważania nad głębią ostrości". W praktyce za cholerę nie che mi wyjść inaczej niż tak, że na FF GO jest mniejsza. To był zresztą powód dla którego onegdaj zakupiłem pierwsze FF. Wszelkie nieporozumienia jak sądzę, biorą się stąd, że do niektórych nie dociera, że aby uzyskać ten sam kadr na FF z danym obiektywem trzeba się zbliżyć do obiektu. Wszelkie inne rozważania z mojego punktu widzenia nie mają sensu. Z mojej strony EOT.