Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomocy różowe zdjęcia :(

malwie
10-04-2016, 22:06
Hej. Wiem, że pewnie już taki temat był ale nie udało mi się znalezc. Pomóżcie mi bo nie wiem jak sobie poradzić. Zrobiłam zdjęcia w formacie raw, pierwszy raz moją lustrzanką i chciałam je przekonwertować na jpg i wszystkie przekonwertowały się na różowo :( Nigdy nie miałam do czynienia z czymś takim i nie wiem co robić. Użyłam programu Photoscape i tak serio to jestem w kropce. Poradzcie coś please :)

solti
10-04-2016, 22:16
Wrzuć któregoś z tych rawów na publiczny serwer i daj tutaj link do niego. Zobaczymy, co jest grane.

Adlatus
10-04-2016, 22:58
Jeżeli to Twoje początki, to zacznij obróbkę RAW w programie dodawanym do aparatu - DPP (Digital Photo Professional).

chrisNI
10-04-2016, 23:55
Jakie masz body? Sprawdz czy wersja programu obsługuje twojá puszke.

tomfoot
11-04-2016, 00:16
Może fotografowałaś coś różowego?

malwie
11-04-2016, 01:07
Mam 5d mark III. Dzięki wielkie, znalazłam płytę i pomogło :)

solti
11-04-2016, 17:59
Dostałem od autorki wątku jednego rawa, wrzuciłem na serwer i podnlinkowuję: solti.pl/pink/0U2A7630.CR2
Otworzyłem go w ACR i wszystko z nim w porządku.
Poniżej dwie jego konwersje - pierwsza tylko otworzony w ACR i zapisany do jpg, druga z korekta obiektywu i balansu bieli.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://solti.pl/pink/0U2A7630.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://solti.pl/pink/0U2A7630_1.jpg)
Moim zdaniem musiało być coś nie tak z programem do wywoływania rawów.

tombas
11-04-2016, 18:37
Dostałem od autorki wątku jednego rawa, wrzuciłem na serwer i podnlinkowuję
dla mnie skoro juz raz prosiłes zeby autorka wrzuciła na publiczny serwer(a mimo to nie zrobiła tego) tylko wysłała do Ciebie to może nie chce żeby foty "wieszać" w necie, ale to tylko moje zdanie (wcale tak nie musi być, i osoby na zdjęciu wyraziły zgode zeby pół Polski je oglądało);)
a po drugie to chyba za bardzo pojechałes z balansem, twarz "małej" jest chyba zbyt biała (to także mój prywatny osąd, i może nie miec odzwierciedlenia w rzeczywistości) ;)

solti
11-04-2016, 18:45
Tombas uprzedziłem autorkę, co zrobię z otrzymanym rawem, jeszcze przed jego otrzymaniem - to po pierwsze.
Po drugie nie bawiłem się w subtelności i obróbkę. Po prostu chciałem sprawdzić, czy plik nie jest uszkodzony - i wg mnie wszystko z nim OK. Jak masz ochotę bawić się w jego wywoływanie, to wg mnie nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś to zrobił;)

tombas
11-04-2016, 18:49
Tombas uprzedziłem autorkę, co zrobię z otrzymanym rawem, jeszcze przed jego otrzymaniem - to po pierwsze.
Po drugie nie bawiłem się w subtelności i obróbkę. Po prostu chciałem sprawdzić, czy plik nie jest uszkodzony - i wg mnie wszystko z nim OK. Jak masz ochotę bawić się w jego wywoływanie, to wg mnie nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś to zrobił;)
okej, okej, po co te nerwy...:mrgreen:

malwie
11-04-2016, 19:22
Dzięki wielkie za pomoc Tomku. Spokojnie z wieszaniem zdjęcia w necie, ani ja ani osoba na nim nie ma nic przeciwko. Miałam problem z wrzuceniem zdjecia na główny, a Tomek mi po prostu pomógł :) Dzięki, pozdrawiam

marfot
11-04-2016, 21:57
No ale chyba zdjęcia są jednak "różowe". Wyjaśniliście to sobie?

solti
11-04-2016, 22:36
okej, okej, po co te nerwy...:mrgreen:
Ale jakie nerwy? Obraziłem Cię, albo Ty mnie obraziłeś w jakikolwiek sposób???:shock: Po prostu odpowiedziałem w punktach na wszystkie twoje pytania... Ale może zmęczony już jestem i nie kumam, o co Ci chodzi:mrgreen:;)

--- Kolejny post ---

Dzięki wielkie za pomoc Tomku. Spokojnie z wieszaniem zdjęcia w necie, ani ja ani osoba na nim nie ma nic przeciwko. Miałam problem z wrzuceniem zdjecia na główny, a Tomek mi po prostu pomógł :) Dzięki, pozdrawiam
Cieszę się, jeśli mogłem pomóc:)

--- Kolejny post ---

Podobno faceci i tak nie znają się na kolorach, więc ta dyskusja od początku i tak jest bez sensu:mrgreen:

adawro
12-04-2016, 13:09

To może być efekt energooszczędnych żarówek -miałem czasem takie efekty

aptur
12-04-2016, 13:37
O czym tu dywagować? Różowe ściany, lampa i prawdopodobnie sztuczne oświetlenie. Nigdy nie będzie inaczej. Można kombinować z filtrami żelowymi ale po co?

Piotrus117
12-04-2016, 13:49
O czym tu dywagować?

Słusznie. Nie każdy ma w życiu "różowo". A są tacy, którzy nawet nie chcą;)