Zobacz pełną wersję : mocowanie statywowe 70-200/2,8 - znacie dobry zamiennik?
Kupiłem obiektyw bez tego mocowania, a przydałoby się. Za oryginał Tripod mount ring B(W) nie mam ochoty płacić kroci, więc szukałem zamiennika. I nie udało mi się w Polsce niczego znaleźć. Amerykański Amazon proponuje dwa takie (trzeciego, kosztującego całe 5 dolców nie liczę :-)), ale każdy z nich ma też negatywne opinie. Amazon niemiecki ma częściowo zbieżną ofertę.
Znacie, kupowaliście może coś takiego? Jest może jakiś polski sklep, który to sprzedaje?
W zamienniku bardzo słabo wygląda miejsce gdzie znajduje się taka wtopiona tulejka z gwintem w którą wkręca się płytkę od głowicy. W moim odczuciu jest to bardzo słabe miejsce takiego mocowania. Pomyśl co by się stało gdyby coś takiego wylazło z tego uchwytu... W oryginale wygląda to znacznie lepiej, do tego stopnia że nie budzi to żadnych wątpliwości. Stąd pewnie jest taka cena. Wybór należy do Ciebie.
Dzięki! Kolejny szczegół na który warto zwrócić uwagę. O jakim konkretnie zamienniku piszesz?
Miałem dwa takie cuda gdy kupiłem 70-200/4 . Miałem też węża w kieszeni więc jak się drugi rozpadł kupiłem orginał. Drugi 70-200/2,8 mk2 kupiłem już w komplecie z uchwytem osłoná i futerałem. Trochę się Tobie dziwne kupujesz Nie tanie szkło a chcesz podjáć ryzyka uszkodzenia przez wypięcie się z jakiegoś badziewia. Użyj może gumek receptorek albo plastikowych ściágaczy .
Dzięki! Kolejny szczegół na który warto zwrócić uwagę. O jakim konkretnie zamienniku piszesz?
Wiesz co nie pamiętam już ale kupiony przez kup teraz, i kosztowało to z 50 zł.
Nie tanie szkło a chcesz podjáć ryzyka uszkodzenia przez wypięcie się z jakiegoś badziewia. Zupełnie nie zrozumiałeś mojego pytania. Ja właśnie chcę uniknąć kupienia badziewia, dlatego szukam jakiegoś dobrego zamiennika. Zamiennika z górnej półki, coś jak hahnel wśród aku. Dlatego obśmiałem pierścień za 5 dolców - nawet nie podejrzewałem, że coś takiego ktoś w ogóle kupuje. Wiem, że będę musiał zapłacić 25-30 USD / Euro, a kupując w Polsce pewnie 150-200 zł. To nadal atrakcyjna oferta w porównaniu z 500+ :-) oryginału.
dyrta, dzięki! Jak już pewnie przeczytałeś wyżej, celuję w inny przedział cenowy. Tak czy inaczej, zwrócę uwagę na ten gwint.