Zobacz pełną wersję : Statyw do lustrzanki cyfrowej EOS 700 D - jaki ?
:roll:
Jestem początkujący. Chciałbym fotografować przyrodę, także filmować (krajobraz, czasami mikro).
Pytanie do zaawansowanych: w jaki statyw się zaopatrzyć, by później nie narzekać na poruszone zdjęcia
czy inne mankamenty. Ważna też jest cena: żeby nie była wygórowana, a statyw w miarę solidny i lekki (do plecaka).
Czy wysokość statywu to tylko wygoda ? czy ma jakieś praktyczne zastosowanie ?
Z góry dzięki.
Widzisz kolego, w fotografii zawsze jest cos za cos. W zyciu tez tak jest. Wiec jesli chcesz lekko i solidnie musisz wylozyc kase.
Zobacz ile mozesz wydac na statyw, jakie sa w tej cenie produkty. Nastepnie zacznij czytac rezenzje i wybierz taki ktory bedzie Ci odpowiadal.
Obiektyw sobie kup uniwersalny 18-135 - jak bedziesz potrzebowal innego, za rok sam o tym bedziesz wiedzial.
:roll:
Ważna też jest cena: żeby nie była wygórowana, a statyw w miarę solidny i lekki (do plecaka).
Z tego wynika że potrzebujesz trzech statywòw. Solidny lekki statywy to niestety sporty wydatek, do Tego musisz doliczyć solidná lekká głowice ktòra będzie mogła unieść ciężar twojej lustrzanki ze szkłem. Używam Na wyjazdy plecakowe Manfrotto 190 Go z carbonu ale jego cena jest dużo wyższa od Manfrotto 055XPROB ktòrego używam na codzień. Lekki statyw niestety należy dociáżyć bo czuć nawet lekki wiatr więc zawsze mam specjalny woreczek zapinany do nòg statywy ktòry wypełniam piaskiem lub kamieniami ktòre akurat sá pod ręká.
Ważna też jest cena: żeby nie była wygórowana, a statyw w miarę solidny i lekki (do plecaka)
Jest takie powiedzonko, "szybko, dobrze, tanio, wybierz dwie możliwości", które można zmienić na "stabilny, lekki, tani - możesz wybrać tylko dwie opcje jednocześnie". Co prawda stabilność statywu można zwiększyć wieszając na kolumnie centralnej plecak albo worek z obciążeniem (kamienie, ziemia), ale statyw musi to umożliwiać i musi wytrzymać takie dodatkowe obciążenie. Może napisz, ile możesz wydać, to będzie łatwiej coś wybrać.
Wysokość statywu: ustaw sobie najkrótszą ogniskową, kucnij, zrób zdjęcie, potem wstań i (nie zmieniając ogniskowej) zrób drugie zdjęcie tego samego kadru. Zmień na najdłuższą ogniskową i zrób znowu dwa zdjęcia, jedno "przy ziemi" a drugie na stojąco. Obejrzyj efekty, porównaj co Ci wyszło. Jeśli nie zauważysz żadnej różnicy, to wysokość statywu nie będzie mieć dla Ciebie znaczenia, jak będą różnice - właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanie ;)
Wysokość statywu: ustaw sobie najkrótszą ogniskową, kucnij, zrób zdjęcie, potem wstań i (nie zmieniając ogniskowej) zrób drugie zdjęcie tego samego kadru. Zmień na najdłuższą ogniskową i zrób znowu dwa zdjęcia, jedno "przy ziemi" a drugie na stojąco. Obejrzyj efekty, porównaj co Ci wyszło. Jeśli nie zauważysz żadnej różnicy, to wysokość statywu nie będzie mieć dla Ciebie znaczenia, jak będą różnice - właśnie sobie odpowiedziałeś na pytanie ;)
Dodaj do tego testu zdjęcie "pod górę": wierzchołka drzewa, szczytu dachu, Księżyca...
Dzięki Panowie za b. merytoryczne podpowiedzi (przydadzą się)
Co do ceny to przeznaczyłbym dużo mniej niż te karbonowe ww
To nie moje widełki cenowe ;)
jakieś 150 zł max 200 PLN
Pozdrawiam. Hej !
Jeżeli poważnie traktujesz fotografię na Twoim miejscu nie oszczędzałbym, tylko kupił coś na lata. Ja byłem sknerą, kupiłem coś taniego (wtedy ok. 350zł) i prawie od razu żałowałem. Teraz mam (też nie jakiś hi-end, ale solidny) manfrotto 055 i wiem, że mnie nie zawiedzie...
Worek z grochem. Poważnie. Układasz go gdziekolwiek i na nim układasz aparat. Wada to dość mała wysokość, zaleta naprawdę niski koszt, i szybciej dozbierasz na normalny statyw, bo za 150-200 czarno widzę statyw który spełniałby zadanie stabilnego utrzymania aparatu. Żeby nie było wątpliwości: nawet poniżej 100zł da się kupić tani, lekki statyw, który utrzyma lustrzankę z przeciętnym (niezbyt ciężkim) obiektywem, i doskonale będzie się nadawał np. do utrzymania stałej perspektywy przy robieniu zdjęć produktów w studio przy świetle błyskowym, ale nie będzie się nadawał do ustabilizowania aparatu z dłuższymi ogniskowymi.
Inne wyjście to używane statywy na aukcjach, czasami można trafić jaką okazję (karbonowy w cenie używanego, normalnego), ale to kwestia szczęścia.
Jeżeli poważnie traktujesz fotografię na Twoim miejscu nie oszczędzałbym, tylko kupił coś na lata. Ja byłem sknerą, kupiłem coś taniego (wtedy ok. 350zł) i prawie od razu żałowałem. Teraz mam (też nie jakiś hi-end, ale solidny) manfrotto 055 i wiem, że mnie nie zawiedzie...
Dokladnie, jesli masz cos kupic zrob to raz a dobrze. Inaczej pieniadze ktore wydasz teraz pojda w bloto.
Co do ceny to przeznaczyłbym dużo mniej niż te karbonowe ww
To nie moje widełki cenowe ;)
Słuchaj mnie a dobrze na tym wyjdziesz.
Velbon EF-61 - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-velbon-ef-61.html) + FoxFoto zaślepka na gorącą stopkę - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/poziomica-foxfoto-zaslepka-na-goraca-stopke.html) (bo Velbony nie posiadają poziomicy) i powinieneś być zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=MAaJxFuaWv0
Tam jest napisane pod "Cechy produktu:" "udźwig maksymalny: 4 kg". To nie jest prawda, to pobożne życzenie producenta. Zawsze się bierze udźwig podany przez producenta i dzieli go przez dwa. Czyli realny udźwig maksymalny tego statywu to 2kg.
700D + karta pamięci + akumulator to około 600g. Zostaje jeszcze maksymalnie około 1400g na obiektyw. Jak używasz jakiegoś lżejszego to się ciesz, całość będzie stała bardziej stabilnie.
Mam chyba jego poprzednika (model DF 60) z którym zaczynałem wiele lat temu swoją przygodę z fotografią cyfrową i złego słowa nie dam na niego powiedzieć. No może oprócz montażu aparatu w pozycji pionowej ("tryb portretowy") bo trochę mi brakowało precyzji głowicy - ciężko było mi utrzymać idealny pion, trzeba było trochę pokombinować.
Mam też drugi statyw który kupiłem sobie w zeszłym roku, znacznie bardziej zaawansowany od tego DF 60 ale kosztował już ponad 400 zł - marka INDURO model AKB0 (http://www.indurogear.com/uk/customer-support/discontinued-product-information/tripod-kits) (już nie jest produkowany) z głowicą kulową. Marka brytyjska, wyprodukowany w Chinach i już mu odkleiła się jedna z poziomic (była przyklejona klejem na gorąco). Na szczęście całą reszta jak na razie jest w porządku. Także to że coś jest znacznie droższe nie oznacza automatycznie że jest lepiej wykonane.
Słuchaj mnie a dobrze na tym wyjdziesz.
Velbon EF-61 - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-velbon-ef-61.html) + FoxFoto zaślepka na gorącą stopkę - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/poziomica-foxfoto-zaslepka-na-goraca-stopke.html) (bo Velbony nie posiadają poziomicy) i powinieneś być zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=MAaJxFuaWv0
Tam jest napisane pod "Cechy produktu:" "udźwig maksymalny: 4 kg". To nie jest prawda, to pobożne życzenie producenta. Zawsze się bierze udźwig podany przez producenta i dzieli go przez dwa. Czyli realny udźwig maksymalny tego statywu to 2kg.
700D + karta pamięci + akumulator to około 600g. Zostaje jeszcze maksymalnie około 1400g na obiektyw. Jak używasz jakiegoś lżejszego to się ciesz, całość będzie stała bardziej stabilnie.
Mam chyba jego poprzednika (model DF 60) z którym zaczynałem wiele lat temu swoją przygodę z fotografią cyfrową i złego słowa nie dam na niego powiedzieć. No może oprócz montażu aparatu w pozycji pionowej ("tryb portretowy") bo trochę mi brakowało precyzji głowicy - ciężko było mi utrzymać idealny pion, trzeba było trochę pokombinować.
Mam też drugi statyw który kupiłem sobie w zeszłym roku, znacznie bardziej zaawansowany od tego DF 60 ale kosztował już ponad 400 zł - marka INDURO model AKB0 (http://www.indurogear.com/uk/customer-support/discontinued-product-information/tripod-kits) (już nie jest produkowany) z głowicą kulową. Marka brytyjska, wyprodukowany w Chinach i już mu odkleiła się jedna z poziomic (była przyklejona klejem na gorąco). Na szczęście całą reszta jak na razie jest w porządku. Także to że coś jest znacznie droższe nie oznacza automatycznie że jest lepiej wykonane.
Moim pierwszym statywem był Velbon DF51. Głowica bardzo słaba, trzeba było mocno dokręcać żeby nie opadała. Pokrętło od głównej kolumny dokręciłem za mocno i dookoła pokrętła popękał plastik. Korba do wysuwania kolumny rozleciała się po 40 użyciach, teraz przeskakuje na zębach albo się całkowicie blokuje.
Ważna też jest cena: żeby nie była wygórowana, a statyw w miarę solidny i lekki (do plecaka).
po co ci trzy statywy?
w tej cenie (statyw z głowicą) to raczej wyroby statywopodobne - tanio kupisz dwa razy kupisz - jak to u mnie na wsi gadają. unikaj wszelkiego rodzaju plastikowych głowic, udźwig chińczyka dzielisz przez 3, markowego przez 2, poszukaj jakiegoś taniego velbona lub slika ewentualnie używki velbona lub slika :), podnieś budżet, poszukaj używki manfrotto 190 lub 250 (ale do takiego jeszcze trzeba kupić głowicę) więc będzie problem z budżetem.
wysokość (a czasem niskość) jest istotna, jak ma być wygodny to dobierz do wzrostu głowica zwykle ok 10cm, aparat następne 10 dodane do maksymalnej wysokości statywu (najlepiej bez wysuniętej kolumny) ma wypaść na poziomie oczu (żeby się ciągle nie pochylać). generalnie im wyższy tym lepiej zawsze można nie rozkładać jednego segmentu co wpłynie korzystnie na stabilność jeśli chcesz robić macro to ma się również dać rozłożyć nisko, dzielona kolumna lub dodatkowa krótka pomaga ewentualnie kolumna mocowana w pionie ale w tej cenie to chyba niemożliwe.
napisz co na nim chcesz postawić bo to rónież ma znaczenie. statywy (i głowice) to spory temat mz lepiej kupic raz a dobrze niż kilka razy.
Przemek_PC
29-03-2016, 22:04
To ja jeszcze dodam, ze statyw do foto i statyw do video to dwa rozne statywy i zadne protezy typu nogi foto i glowica video do powazniejszej roboty nadawac sie nie beda. A jak do glowy przyjdzie montaz porzadnego slidera na nogach foto to juz w ogole bedzie jazda bez trzymanki. No chyba ze do baaaardzo amatorskich zastosowan ale wtedy to moze warto rozwazyc monopod z glowica video?
Raczej będę się chylił ku Chińczykom na początek, po prostu chcę się nauczyć na własnych błędach (czyt. zakup aparatu zużył na razie moje środki przeznaczane na hobby).
@jaś: chcę jak już mówiłem popróbować z EOSem 700D +kit 18-55mm (to tyle). Przed chwilą ten zestaw ważyłem to dokładnie 851 gram...
Podoba mi się taki statyw: Camrock TE68 czarny + Głowica 3D - Statywy/Głowice - Sklep komputerowy - x-kom.pl (http://www.x-kom.pl/p/217640-statyw-glowica-camrock-te68-czarny-glowica-3d.html)
czy ktoś go już używał ?
Mam ze dwa podobne. Służą czasem jako stojaki do lamp...
Nieporuszonych zdjęć to Ci raczej nie zagwarantuje... Nada się jedynie przy fotografowaniu na krótkich czasach i używaniu filtrów, jako stojak (nie statyw) na aparat, żeby wygodnie było zakładać filtry:D Szkoda tych kilkudziesięciu złotych. Dawno temu miałem coś podobnego (pod inną nazwą), po kilku użyciach większość plastikowych elementów popękała i w tempie ekspresowym zaliczył wizytę na śmietniku.
Moim pierwszym statywem był Velbon DF51. Głowica bardzo słaba, trzeba było mocno dokręcać żeby nie opadała. Pokrętło od głównej kolumny dokręciłem za mocno i dookoła pokrętła popękał plastik. Korba do wysuwania kolumny rozleciała się po 40 użyciach, teraz przeskakuje na zębach albo się całkowicie blokuje.
Mam podobne doświadczenia (ukręcona śruba) z Velbonem CX444, to podobnej "klasy" statyw.
A dźwigał w porywach 40D i 70-200/4...
Te wyroby statywopodobne nadają się pod kompakt albo lampę błyskową, a nie pod aparat...
Raczej będę się chylił ku Chińczykom na początek, po prostu chcę się nauczyć na własnych błędach (czyt. zakup aparatu zużył na razie moje środki przeznaczane na hobby).
@jaś: chcę jak już mówiłem popróbować z EOSem 700D +kit 18-55mm (to tyle). Przed chwilą ten zestaw ważyłem to dokładnie 851 gram...
Podoba mi się taki statyw: Camrock TE68 czarny + Głowica 3D - Statywy/Głowice - Sklep komputerowy - x-kom.pl (http://www.x-kom.pl/p/217640-statyw-glowica-camrock-te68-czarny-glowica-3d.html)
czy ktoś go już używał ?
Kup najtańszy jaki znajdziesz... Będzie pan zadowolony :). Co do zjadania kosztòw to mam dla ciebie przykrá wiadomość ... To dopiero poczátek choroby :)
http://www.ceneo.pl/38883210
Tu masz dobry statyw. Niestety musisz dolozyc. Za 150-200zl kupic mozesz ale stojak na speedlighta.
Kup najtańszy jaki znajdziesz... Będzie pan zadowolony :). Co do zjadania kosztòw to mam dla ciebie przykrá wiadomość ... To dopiero poczátek choroby :)
Nie wiem z czego będzie zadowolony chyba tylko z wywalonych w błoto pieniędzy
W najmniej sprzyjającym wypadku do ceny statywu doliczysz cenę nowego aparatu, jeśli coś pęknie i sprzęt poleci na podłoże, ale jak tam wolisz...
Statyw to nie "filtr ochronny", który w najgorszym wypadku pogorszy Ci kontrast i kolory na zdjęciach, statyw zapewnia, żeby te kilka tys. postawione na nim nie walnęło o glebę (mówiąc obrazowo).
czy ktoś go już używał ?
mam velbona mini DH 10ML którego kupiłem jakieś 22 lata temu - działa do dzisiaj, stawiałem na nim kiedyś analogowe minolty z serii 7 :) czyli takie dość ciężkie - ogólnie tego typu plastikowe głowice to szajs, a nie glowice dodatowo głowica z jedną wajchą do foto to mz (oczywiście) taki sobie pomysł (są tacy co używają takich z jedną wajchą ale mają swoje powody i raczej nie używają wtedy kitów typu 18-55) nie wypowiem się o tym sprzęcie ale w takiej cenie to kupuje się płytkę szybkiego mocowania do głowicy, a nie statyw z glowicą i to jakąś prostą lub od chińczyka bo te bardziej fikuśne kosztują więcej.
Jeśli masz możliwość dołożyć do 230 zl. kup sobie to
Statyw Racam 6162 z głowicą kulową 591 - Statywy Profesjonalne - Statywy - Głowice - Sklep internetowy FsFoto.pl (http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p4663_Statyw-Racam-6162-z-glowica-kulowa-591.html)
wytrzymuje ciężar canona 60 d, plus sigma 150-600 /całość ok 3 kg./sprawdziłem i na tyranie jak dla mnie nad wodę wystarcza, choć w domu dysponuje o wiele droższymi statywami, ten mogę Ci polecić.Jeśli masz taka potrzebę zejdziesz nim do prawie poziomu gruntu.Należy tyko odciąć część zbyt długiej kolumny centralnej , modyfikując tak odcięte miejsce żeby wpasować z powrotem haczyk na dociążenie.Głowica powyższa wytrzymuje doskonale cały ciężar.
Jeśli masz możliwość dołożyć do 230 zl. kup sobie to
Statyw Racam 6162 z głowicą kulową 591 - Statywy Profesjonalne - Statywy - Głowice - Sklep internetowy FsFoto.pl (http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p4663_Statyw-Racam-6162-z-glowica-kulowa-591.html)
Jeśli masz taka potrzebę zejdziesz nim do prawie poziomu gruntu.Należy tyko odciąć część zbyt długiej kolumny centralnej , modyfikując tak odcięte miejsce żeby wpasować
Tez chcialem sobie kupic cos lżejszego I ten Racam mnie zainteresowal. W opisie napisali, że można odwrocić glowice (domyślam się, że chodzilo o kolumnę) a tymczasem Ty piszesz, że trzeba skrocic kolumnę. Czy mozesz zweryfikowac?
Czy mozesz zweryfikowac?
Pisząc o skróceniu - u mnie zostawiłem odcinek 13 cm,-miałem na myśli fakt że po tej czynności , po rozłożeniu nóg statywu w 3 położeniu,tzn-najszeżej, będziesz mógł robić zdjęcia prawie z poziomu gruntu.Oryginalna kolumna centralna ma wysokość 33 cm ..I tak nigdy, nie korzystam z kolumny centralnej wystawionej wyżej statywu niż najniższy poziom.Każdy statyw ma wtedy lepszą stabilizację.
Statyw tripod GOLDPHOTO YH331C + głowica 3D YH420 (6077001970) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/statyw-tripod-goldphoto-yh331c-glowica-3d-yh420-i6077001970.html) to jest ok :p (NIE MOJE)
Statyw tripod GOLDPHOTO YH331C + głowica 3D YH420 (6077001970) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/statyw-tripod-goldphoto-yh331c-glowica-3d-yh420-i6077001970.html) to jest ok :p (NIE MOJE)
Zgadza się, ale używanego Goldphoto bym się bał. Osobiście do dziś mam nogi Goldphoto (głowię wymieniłem na Triopo), ale kilka klamer od mechanizmu składania nóg musiałem już wymienić na oryginalne Manfrotto, bo te chińskie się po prostu "rozlazły". Na cale szczęście można bez problemu kupić oryginalne części zamienne do Manfrotto a te pasują do chińczyka idealnie;) Wada - części zamienne Manfrotto tanie nie są...
No ja to przechodziłem przez to co autor, nawet kupilem jakiegos velbona sherpe, ale to gunwo było (chciałem tanio i dobrze[emoji38]). Upolowałem manfrotto 190xprob i problem zniknął ;) (tanio bo ostatecznie mi wyszło jakieś 300zł razem z triopo b3[emoji38])
Autor się sam przekona jak wyda kasę dwa razy :D
No ja to przechodziłem przez to co autor,
a mnie się udało bez walki, jak kupiłem pierwszą cyfrówkę :) 350D to dokupiłem karbonowe nogi velbona i używam prawie 10 lat - zmieniam tylko głowice bo najpierw zastosowalem myślenie "dobre bo tanie", potem powalczyłem moment z głowicami manfrotto i zmieniłem na kulę giottos (niezła ale była za mała na moje potrzeby) i skończyłem na dużej (takiej dużej dużej) kuli induro (najprawdopodobniej kopia arca B1) z arcą - jest niezła blokowanie kuli działa świetnie (nie lubię jak mi kadr opada po zablokowaniu kuli - w tej nie opada :) ) ale może nawet kiedyś jeszcze zmienię na jakiegoś RRSa bo chińczyk to jednak chińczyk i nic tego nie zmieni nawet wspaniałe recenzje w internetach to się po prostu czuje ale na razie głowica przestała mi przeszkadzać w fotografowaniu więc jestem zadowolony. Razem z nogami velbona kupiłem też lee 100 :) do tego 350D :) (nie pamiętam ale 350D chyba było tańsze od lee :) jak kupowałem to lee) 350D już nie mam, a lee 100 nadal używam :) - na pewno nie prowadzę zrównoważonej polityki zakupowej ale kupowanie statywu za 70zł do korpusu za 2000zł też z równowagą nie ma nic wspólnego.
Przemek_PC
31-03-2016, 00:38
Mysle, ze wyda wiecej niz dwa razy. Najpierw kupi kiepski statyw foto. Nastepnie zakupi porzadny statyw foto. Do tego statywu dokupi glowice video z plaska baza bo przeciez nogi juz ma. Kiedy jednak po kazdym dotknieciu raczki glowicy obraz bedzie drgal zakupi nogi pod video ale okaze sie, ze glowica z plaska baza wymaga dodatkowego zakupu polkuli. Tak to mniej wiecej widze.