PDA

Zobacz pełną wersję : GPS w 6D

the_r
27-03-2016, 17:09
Hej.

Chciałbym się zapytać posiadaczy 6D o doświadczenia z GPSem w 6D.

Planuję dłuższy wyjazd, na którym chciałbym używać GPS do tagowania zdjęć, a także logowania ścieżki - czy jedna bateria dziennie wystarczy przy przebiegach ~300-500/dzień?

Z tego co czytałem potrafi zeżreć ok 20% baterii dziennie (ale nie wiem do końca przy jakich parametrach).

Jeśli macie doświadczenia z używaniem GPS w 6D w podróży, podajcie proszę parametry z jakimi strzelaliście:

przebieg dzienny (ilość zdjęć)
GPS: tagowanie zdjęć (on/off)
GPS: logowanie ścieżki (on/off)
GPS: rozdzielczość logowania (co ile sekund)
% pozostałej baterii / ile baterii użyliście

Alternatywną opcją jest zapisywanie śladu GPS np aplikacją w telefonie i przepisanie danych do EXIFów (o ile się nie mylę Lightroom coś takiego potrafi). Lepsze rozwiązanie, czy gorsze?

Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami ;).

Tom77
27-03-2016, 22:15
Hej.

Chciałbym się zapytać posiadaczy 6D o doświadczenia z GPSem w 6D.

Planuję dłuższy wyjazd, na którym chciałbym używać GPS do tagowania zdjęć, a także logowania ścieżki - czy jedna bateria dziennie wystarczy przy przebiegach ~300-500/dzień?

Z tego co czytałem potrafi zeżreć ok 20% baterii dziennie (ale nie wiem do końca przy jakich parametrach).

Jeśli macie doświadczenia z używaniem GPS w 6D w podróży, podajcie proszę parametry z jakimi strzelaliście:

przebieg dzienny (ilość zdjęć)
GPS: tagowanie zdjęć (on/off)
GPS: logowanie ścieżki (on/off)
GPS: rozdzielczość logowania (co ile sekund)
% pozostałej baterii / ile baterii użyliście

Alternatywną opcją jest zapisywanie śladu GPS np aplikacją w telefonie i przepisanie danych do EXIFów (o ile się nie mylę Lightroom coś takiego potrafi). Lepsze rozwiązanie, czy gorsze?

Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami ;).

Mi wystarcza, ale to tez zależy od miejsca, warunków. Drugą baterię zawsze warto mieć.

feciu
27-03-2016, 23:24
nie zapomnij wyłączać gps przed wyłączeniem na dłuższy czas aparatu bo nawet wtedy zjada baterię.

the_r
27-03-2016, 23:25
Mi wystarcza, ale to tez zależy od miejsca, warunków. Drugą baterię zawsze warto mieć.
No zapas i tak kupię.
Używasz z tagowaniem zdjęć i zapisywaniem śladu? Co ile update?

Tom77
28-03-2016, 08:56
No zapas i tak kupię.
Używasz z tagowaniem zdjęć i zapisywaniem śladu? Co ile update?

Uzywam tego sporadycznie, na wakacjach mam co 5 minut ustawione, wystarcza w zupełności

the_r
28-03-2016, 21:20
nie zapomnij wyłączać gps przed wyłączeniem na dłuższy czas aparatu bo nawet wtedy zjada baterię.
Tyle już zdążyłem się dowiedzieć :P. Niemniej dzięki za wskazówkę.

Uzywam tego sporadycznie, na wakacjach mam co 5 minut ustawione, wystarcza w zupełności
Ok, dobrze wiedzieć. Dzięki!