the_r
27-03-2016, 17:09
Hej.
Chciałbym się zapytać posiadaczy 6D o doświadczenia z GPSem w 6D.
Planuję dłuższy wyjazd, na którym chciałbym używać GPS do tagowania zdjęć, a także logowania ścieżki - czy jedna bateria dziennie wystarczy przy przebiegach ~300-500/dzień?
Z tego co czytałem potrafi zeżreć ok 20% baterii dziennie (ale nie wiem do końca przy jakich parametrach).
Jeśli macie doświadczenia z używaniem GPS w 6D w podróży, podajcie proszę parametry z jakimi strzelaliście:
przebieg dzienny (ilość zdjęć)
GPS: tagowanie zdjęć (on/off)
GPS: logowanie ścieżki (on/off)
GPS: rozdzielczość logowania (co ile sekund)
% pozostałej baterii / ile baterii użyliście
Alternatywną opcją jest zapisywanie śladu GPS np aplikacją w telefonie i przepisanie danych do EXIFów (o ile się nie mylę Lightroom coś takiego potrafi). Lepsze rozwiązanie, czy gorsze?
Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami ;).
Chciałbym się zapytać posiadaczy 6D o doświadczenia z GPSem w 6D.
Planuję dłuższy wyjazd, na którym chciałbym używać GPS do tagowania zdjęć, a także logowania ścieżki - czy jedna bateria dziennie wystarczy przy przebiegach ~300-500/dzień?
Z tego co czytałem potrafi zeżreć ok 20% baterii dziennie (ale nie wiem do końca przy jakich parametrach).
Jeśli macie doświadczenia z używaniem GPS w 6D w podróży, podajcie proszę parametry z jakimi strzelaliście:
przebieg dzienny (ilość zdjęć)
GPS: tagowanie zdjęć (on/off)
GPS: logowanie ścieżki (on/off)
GPS: rozdzielczość logowania (co ile sekund)
% pozostałej baterii / ile baterii użyliście
Alternatywną opcją jest zapisywanie śladu GPS np aplikacją w telefonie i przepisanie danych do EXIFów (o ile się nie mylę Lightroom coś takiego potrafi). Lepsze rozwiązanie, czy gorsze?
Z góry dziękuję za podzielenie się doświadczeniami ;).