Zobacz pełną wersję : coś co oświetli tło
Witam
Szukam TANIEGO rozwiązania do oświetlenia białego tła. Używam tylko jednej parasolki i w efekcie tło mam jasno szare a chciałbym mieć śnieżno białe. Chciałbym też móc to wyzwalać fotocelą. Wpadły mi w oko żarówki błyskowe ale nie wiem czy są na drugą fotocelę (póki co nie znalazłem) albo bardzo tania lampa , chyba potrzebuje szeroki kąt błysku albo jakieś inne tanie rozwiązanie. Podobno żarówka światła stałego mogłaby być ale są opinie by nie mieszać ciągłego z błyskowym.
Szukam TANIEGO rozwiązania do oświetlenia białego tła.
"Ruska" lampa błyskowa włączana do gniazdka, koszt ok. 10-15zł (jak z allegro, to drugie tyle za wysyłkę). Minusy: nie ma fotoceli, nie ma regulacji mocy, a na kabelku jest dość wysokie napięcie. Jeśli masz kogoś, kto nie boi się lutownicy, za 5-10zł można zrobić fotocelę (na pierwszy błysk). Taniej chyba się nie da.
żarówki błyskowe ale nie wiem czy są na drugą fotocelę
Dlaczego na drugi błysk?
Podobno żarówka światła stałego mogłaby być ale są opinie by nie mieszać ciągłego z błyskowym
Można, wszystko można, ale...
Ale jeśli błyskasz np. z czasem 1/160, to żeby światło stałe (bez możliwości regulacji) zadziałało na tle, musiałbyś kilkukrotnie zwiększyć czas, bo w porównaniu z błyskiem takie światło ciągłe praktycznie nie istnieje. A jak zaczniesz łączyć światło ciągłe i błysk, możesz mieć efekty opisane obok http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/poruszone-zdjecie-ze-statywu-102650/
Taka ruska nie przejdzie, podchodziłem do tematu kilka razy i spasowałem, nie mam takich możliwości.
Używam eos 400 i YN 560 i błyskam na fotoceli na drugi błysk. Zatem ewentualnie na żarówce chyba tak samo? Przeglądając na Allegro też tak sprzedawcy piszą. Ostrzegają też przed kablem w Canonie ale nie wiem dokładnie w czym rzecz
Która 560? Jeśli III lub IV wyzwalacz 603 pozwoli na rezygnację z błyskania wbudowaną, a wtedy fotocela na pierwszy błysk w jakiejkolwiek lampie (nawet studyjnej) wystarczy.
Możesz dokupić kabelek, jedną stronę na sanki w aparacie, drugi koniec - 560, wtedy też masz jeden błysk, tylko koszt nowego kabla jest zbliżony do kosztu najtańszych radiowych wyzwalaczy (używanych).
Dlaczego "ruska nie przejdzie", coś już próbowałeś?
560II i interesuje mnie tylko fotocela (koszt wyzwalaczy, kabelków itd)Ruskie ni bo nie mam możliwości przeróbek
No to druga 560 II, albo 460, 460 II. Nie znajdziesz innej taniej lampy z fotocelą na drugi błysk - tzn. może są "chińskie klony" 460/560, ale nie sprawdzałem co jest dostępne i w jakich cenach.
Żarówka błyskowa odpada w przypadku Canona?
Jeśli ma gniazdko do podłączenia wyzwalania, i zrobisz/dokupisz do takiej żarówki fotocelę na drugi błysk, to nie odpada.