Zobacz pełną wersję : Przesiadka z 550D na 50D
Witam wszystkich
Chciałbym Was bardziej doświadczonych użytkowników poprosić o radę
od ponad 5 lat mam w posiadaniu Canona 550d, którego kupiłem z 18-135
Z czasem zestaw zaczął rosnąć, Nowe szkła [sigma i mc], lampy reporterskie, softbox i takie tam
Czy przesiadka na 50D jest dobrym pomysłem?
Dziękuję i pozdrawiam
RobertON
20-03-2016, 16:34
Każda "przesiadka" to wydatki. Jaki budżet przewidujesz na ową inwestycję ?
Obrazka ładniejszego nie będzie, ani wyższego używalnego ISO, zyskasz na funkcjonalności.
Witam wszystkich
Chciałbym Was bardziej doświadczonych użytkowników poprosić o radę
od ponad 5 lat mam w posiadaniu Canona 550d, którego kupiłem z 18-135
Z czasem zestaw zaczął rosnąć, Nowe szkła [sigma i mc], lampy reporterskie, softbox i takie tam
Dziękuję i pozdrawiam
Wydanie pieniędzy na aparat zawsze jest dobrym pomysłem.
Moje body planuje sprzedać za niecały tysiak.
Za podobne pieniądze chciałem kupić 50d.
Właśnie za wyższa funkcjonalność jest powodem przesiadki.
Moje body planuje sprzedać za niecały tysiak.
Za podobne pieniądze chciałem kupić 50d.
Właśnie za wyższa funkcjonalność jest powodem przesiadki.
Body 550 to 700zł zaleznie od stanu i przebiegu, 50D za tysiąc to tak na styk, żeby coś sensownego kupić. Funkcjonalność na plus dla 50D ale ta przesiadka to chyba tylko tak dla zmiany aparatu
Dokładnie tak [emoji3]
Teraz pozostaje tylko poszukać dobrego egzemplarza
Jakieś propozycje i na co zwrócić uwagę?
Jakieś propozycje i na co zwrócić uwagę?
https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=ZAKUP+UZYWANEGO+APARATU
Sajmon92
20-03-2016, 19:00
Ja robiem taka sama przesiadke kilka msc temu i jestem mega zadowolony z 50 d ( kupiłem w stanie bdb. około 5 tys klapniec).
Drugie koło nastaw jest mega użyteczne + trzyma się lepiej.
Ja robiem taka sama przesiadke kilka msc temu i jestem mega zadowolony z 50 d ( kupiłem w stanie bdb. około 5 tys klapniec).
Drugie koło nastaw jest mega użyteczne + trzyma się lepiej.
Ile zapłaciłeś ?
Sajmon92
20-03-2016, 19:26
Oj sorki ja miałem 500d. 500d sprzedałem za 180 funtów a 50d kupiłem jakoś do 230/240 nie pamiętam już dokładnie.
To trafiłeś dajny egzemplarz [emoji3]
Mnie czeka pewnie sporo szukania.
Jeszcze zapytam Was moi drodzy o jedną rzecz
Rozglądam się po aukcjach i ogłoszeniach i zastanawiam się czy znajdę 50-tkę z przebiegiem ok 20-30 tys?
Planuję wydać ok 1000.
Dzięki
Widzę, że za 1300zł jest fajna sztuka, przebieg 10tys. ale nie ma screena z EOSInfo. Za 1 tys. w dobrym stanie z niskim przebiegiem to tylko jakaś okazja.
Jak będzie trzeba to może ubłagał w nocy żonkę na pare setek [emoji3]
Przemek_PC
23-03-2016, 14:14
Zone o pieniadze musisz prosic? Co za czasy.
Jak będzie trzeba to może ubłagał w nocy żonkę na pare setek [emoji3]
A za dnia boisz się zapytać ? :)
50D nie nagrywa filmow 550'ka tak - takie info gdybys nie wiedzial.
Moim zdaniem kupowanie 50D to kiepski pomysl. Lepiej kupic jasne szklo, swiatlo lub dobry statyw.
Do filmów mam kamerę Canona. Mam sigme 35 F1.4 heliosa 58 f2 i jupiteta 135 F 3.5. Dwie lampy canona sl 430 II i 580mk1
Chce puszkę, która daje więcej możliwości.
Przemek_PC
24-03-2016, 02:52
Przy tych obiektywach az sie prosi o 5D. I to rzeczywiscie cos zmieni bo zmiana cropa 550D na cropa 50D do jakosci zdjec nic nie wniesie. No ale zona i tak na pewno sie nie zgodzi wiec nie ma o czym gadac.
Żona ugłaskana i dopieszczona :)
Teraz szukam puszki.
Postanowiłem sprzedać 550d + 18-135
Później dokupię jakieś szerokie szkło
A co myślicie o 5D mk1?
Wiem, ze to FF
--- Kolejny post ---
http://olx.pl/oferta/canon-50d-jak-nowy-6-tys-zdjec-torba-karta-CID99-IDeo8QJ.html#9b308add98
Przemek_PC
24-03-2016, 13:57
Odpowiedz sobie na pytanie co zyskasz wymieniajac 550D na 50D. Albo inaczej, co ma 50D czego brakuje Ci w 550D. Bo okreslenie "wieksze mozliwosci" to wszystko i zarazem nic.
Lepszy af, dodatkowy LCD, możliwość ustawienia temperatury w Kelwinach, lepsza obudowa. Nie wiem jak dokładnie ma sie sprawa ze sterowaniem lampami.
Przemek_PC
24-03-2016, 14:31
Lepszy AF do manualnych obiektywow ktore posiadasz? Ustawianie temperatury w Kelvinach przy tylu dostepnych presetach jest raczej zbedne. Lepsza ale i wieksza obudowa to zarowno plus i minus, mi sie juz znudzilo noszenie torby z duzymi korpusami i duzymi obiektywami. Dodatkowe kolko z tylu przydatna rzecz o ile wiesz jak z niego korzystac. 50D potrafi sterowac ustawieniami lampy zalozonej na korpusie ale co za różnica ustawiac w korpusie czy w lampie? Jesli brac pod uwage wymienione przez Ciebie cechy to 5D wypada slabo. Owszem, obudowa najlepsza ze wszystkich, jest drugi LCD ale tylny LCD slabej jakosci, AF nie powala, brak liveview i sterowania lampa. Ma jeden plus mianowicie jakosc obrazu ale tej cechy nie wymieniles wiec nie wiem czy jest istotna.
Może tak.
Chciałbym popstrykać inna puszką [w rozsądnej cenie]
Wiem, że rozsądna cena nie podniesie mi jakości zdjęć
Myślę, że nie stracę wiele jeśli przesiądę się na 50-tkę
Co do manualnych szkieł AF nie ma nic do rzeczy.
Ale kiedyś szkła z AF będę miał więc i się przyda
Dodatkowy scroll pomaga w regulowaniu przesłoną :)
Większy korpus nie sprawia mi problemu [przecież nie jest dwa razy większy]
Zyskasz bardzo dobrą ergonomię, mikroregulację, magnezową obudowę, podobnej jakości obrazek. Fotografowanie na pewno będzie przyjemniejsze. 5D mkI, to kusząca możliwość. Zyskasz lepszy obrazek, niestety gorszy AF, mniejsza rozdzielczość.
Uciekł mi dzisiaj 50D z przebiegiem 6tys. kłapnięcie. Będę szukał jeszcze czegoś fajnego. Na FF mnie póki co nie stać. Mam na myśli coś sensownego.
Apetyt rośnie w trakcie jedzenia
Po oględzinach rynku zmieniła mi się koncepcja
Mój canon idzie razem z 18-135 za 1400
No i tak myślę czy warto się interesować 5d MK1?
W grę wchodzi jeszcze 60D
To nie jest sprzęt do zarabiania tylko do zabawy
Zdjęcia rodzinne, wypad z kolegą szukać wrażeń.
Jakieś sugestie, propozycję?
Dzięki
Przemasl1985
25-03-2016, 19:28
przecież nie kupuj 50d- bedziesz miał to samo cropowe body z inna obudowa. Do spokojnego cykania to 5d. Jeśli szybkość ważna to juz prędzej 7d niż 50d. Do 2 tyś z pewnością coś fajnego znajdziesz. Poza tym nie bałbym się przebiegu 50-80 tyś w np 50d, chyba że zamierzasz robić kilkadziesiąt tysięcy zdjęć rocznie.
A co do tych 5d na Allegro za ok 1600? Warto sie tym interesować?
chester_jds
25-03-2016, 19:39
Już to gdzieś pisałem. W lecie płakałem, jak sprzedałem 5D z przebiegiem 40-50 tysi za niecałe 1600. ;)
A nie masz jeszcze takiego ? :)
chester_jds
25-03-2016, 20:18
Najbliższą przesiadkę planuję z Marka drugiego ale jeszcze nie wiem, na co (i jeszcze mi się nie spieszy ;)
EDYCJA POSTA.
Oferta sprzedaży poza Działem Giełda.
Naruszony 8. pkt Regulaminu forum.
A nie myślałeś o 7d mkI - to naprawdę świetny aparat - odczujesz różnice we wszystkim od obrazka po ergonomie o AF nie wspomnę.
Ja kupiłem 7d po 40d i jestem zadowolony. Teraz myślałem o 7d mkII ze względu na AF - pracuje jeszcze lepiej w ciemności ale iso mnie nie zachwyca by tyle dokładać do mkII. Poczytaj, pomyśl co ci przeszkadzało w 550 i pamiętaj że to ty robisz zdjęcia nie aparat.
Burza mózgu. Ok.
Szukam 7d lub 5d mk1.
W sumie to jak zmieniać, to na coś lepszego[emoji3]
Chyba dobrze myśle. ..
Przemek_PC
26-03-2016, 16:13
7D i 5D. Niezly rozstrzal. To tak jakbys szukal samochodu i wybieral miedzy nisko i twardozawieszona szlifierka a limuzyna, ktora wolniej ale w ciszy i spokoju dowiezie cie na miejsce. Mam wrazenie, ze sam nie wiesz czego chcesz. Moze zamiast aparatu kup rower. Tak dla zdrowia.
Burza mózgu. Ok.
Szukam 7d lub 5d mk1.
W sumie to jak zmieniać, to na coś lepszego[emoji3]
Chyba dobrze myśle. ..
Wiesz o tym ze 7D to reporterski crop a 5D to powolny FF
Przemasl1985
26-03-2016, 16:39
oba jednak lepsze od 550d i 50d. Kwestia jakie masz obiektywy/chcesz mieć?
7D i 5D. Niezly rozstrzal. To tak jakbys szukal samochodu i wybieral miedzy nisko i twardozawieszona szlifierka a limuzyna, ktora wolniej ale w ciszy i spokoju dowiezie cie na miejsce. Mam wrazenie, ze sam nie wiesz czego chcesz. Moze zamiast aparatu kup rower. Tak dla zdrowia.
Tak wiem. Decyzja tez jest podyktowana dostępnością na rynku. Pamiętajcie, ze przesiadam się z 550d. Nie jest łatwo w rozsądnych pieniądzach kupić coś normalnego.
5d to leciwy dziadek z wielkim sercem. 7d to wariat, którego wszędzie pełno.
Dla zdrowia to wole piwko wypic[emoji12]
A i tu masz racje, ze nie wiem co chce.
Jak sie trafi 5-tka to ja kupie.
oba jednak lepsze od 550d i 50d. Kwestia jakie masz obiektywy/chcesz mieć?
Pisałem wcześniej
Sigma 35 F1.4 art
Helios 58 f2
Jupiter 135 f3,5
[emoji3]
Przemek_PC
26-03-2016, 17:18
5D mimo bardzo dobrej jakosci zdjec moze Cie zniechecic zacofaniem technologicznym i lepszej jakosci zdjecia moga tego nie zrekompensowac. 7D pod kazdym wzgledem bedzie lepszy od 550D tyle ze prawdziwy pazur jesli chodzi o szybkosc pokaze z obiektywami z szybkim i pewnym AF. Przegra jakoscia obrazka z 5D ale wedlug mnie bedzie chyba lepszym wyborem, biorac pod uwage ze nie bardzo wiesz czego chcesz :)
5D mimo bardzo dobrej jakosci zdjec moze Cie zniechecic zacofaniem technologicznym i lepszej jakosci zdjecia moga tego nie zrekompensowac. 7D pod kazdym wzgledem bedzie lepszy od 550D tyle ze prawdziwy pazur jesli chodzi o szybkosc pokaze z obiektywami z szybkim i pewnym AF. Przegra jakoscia obrazka z 5D ale wedlug mnie bedzie chyba lepszym wyborem, biorac pod uwage ze nie bardzo wiesz czego chcesz :)
No i masz u mnie piwko (wypijemy razem) [emoji3]
Fotografia to dla mnie forma relaksu. Mam wspaniała córkę, która lubi byc fotografowana a i ostatnio łapie sie za aparat [emoji3]
Może kiedyś skuszę sie na FF [emoji3]
trzeszcz6
26-03-2016, 21:55
Ale jak już kupisz sobie 7d, to proponowałbym zmienić sigmę 35A na sigmę 18-35A zyskasz wtedy dużo więcej i będziesz mógł lepiej zdecyować co dalej w przyszłości zrobisz :)
Canon EOS 7D body - TYLKO 21tyś zdjęć (6082113765) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=6082113765&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62)
Chcę to kupić:)
Jakieś sugestie?
To mój pierwszy zakup używanego aparatu na allegro
http://m.olympus.co.uk/msite/en/c/cameras/pen_cameras/e_pl6/e_pl6_specifications.html
Kup tego olka!
Przy kupnie używki poproś o zrzut ekranowy przebiegu z Eosinfo oraz o 2 -3 rawy nieba zrobionego na iso 100 przy f22 - tam zobaczysz jak ojest zabrudzona matryca - drobnymi pyłkami się nie przejmuj -są zawsze i na większości zdjęć do f11 ich nie widać - najgorsze są rysy i duże albo tłuste plamy.Na raw też będzie widać gdyby któryś pixel świecił na każdym zdjęciu będzie biała plama - albo zupełnie czarna w tym samym miejscu wielkości 1 pixela. ( dlatego poproś o 2-3 - ktoś kto sprzedaje może je umieścić np na dysku google bu ci skrzynki nie muliło.
7D ma solidna migawkę która sporo wytrzymuje więc nawet przebiegiem rzędu 100 tys bym się nie przejmował jak cena by była odpowiednio niska. Sprawdź czy sprzedający nie ma firmy filmującej - wtedy masz mały przebieg a matryca nieźle przygrzana.
Spójrz na forum optyczne.pl w dziale sprzedaż masz kilka ofert na canona 50D lub szukaj 7D. 5D raczej sobie odpuść bo wydasz kolejną kasę na szkła.
Przemek_PC
27-03-2016, 20:30
No wlasnie problem w tym, ze 5D nie jest wybredne jesli chodzi o szkla. Decyzja juz zapadla, 7D i nie mieszajmy koledze w glowie.
No i masz u mnie piwko (wypijemy razem) [emoji3]
Fotografia to dla mnie forma relaksu. Mam wspaniała córkę, która lubi byc fotografowana a i ostatnio łapie sie za aparat [emoji3]
Może kiedyś skuszę sie na FF [emoji3]
Masz świetne szkło pod FF, ja bym się w 7D nie pakował. Chyba że cię sport interesuje ale to nie z tymi aparatami
--- Kolejny post ---
Masz świetne szkło pod FF, ja bym się w 7D nie pakował. Chyba że cię sport interesuje ale to nie z tymi aparatami
Obiektywami miało być a nie aparatami
Przy kupnie używki poproś o zrzut ekranowy przebiegu z Eosinfo oraz o 2 -3 rawy nieba zrobionego na iso 100 przy f22 - tam zobaczysz jak ojest zabrudzona matryca - drobnymi pyłkami się nie przejmuj -są zawsze i na większości zdjęć do f11 ich nie widać - najgorsze są rysy i duże albo tłuste plamy.Na raw też będzie widać gdyby któryś pixel świecił na każdym zdjęciu będzie biała plama - albo zupełnie czarna w tym samym miejscu wielkości 1 pixela. ( dlatego poproś o 2-3 - ktoś kto sprzedaje może je umieścić np na dysku google bu ci skrzynki nie muliło.
7D ma solidna migawkę która sporo wytrzymuje więc nawet przebiegiem rzędu 100 tys bym się nie przejmował jak cena by była odpowiednio niska. Sprawdź czy sprzedający nie ma firmy filmującej - wtedy masz mały przebieg a matryca nieźle przygrzana.
Bardzo cenna rada.
Dziękuje.
Hej pomocni:)
Zippyshare.com - 7d olx.zip (http://www65.zippyshare.com/v/wsZX0fIC/file.html)
Tu są sample w raw z 7d
Może ktoś rzucić na nie okiem?
egzemplarz od pierwszzego właściciela
przelot ok 80tyś. W zestaw sklepowy z gripem
1800zl do negocjacji
Dzięki
winiarro
28-03-2016, 17:47
Osobiście nie rozumiem po co przesiadać się z 550D na 7D jak się nie foci sportu i szybkiej akcji. Żeby kupić cropa z jeszcze gorszą jakością zdjęć? Przecież ten aparat to strucel od ISO 100 włącznie.
Osobiście nie rozumiem po co przesiadać się z 550D na 7D jak się nie foci sportu i szybkiej akcji. Żeby kupić cropa z jeszcze gorszą jakością zdjęć? Przecież ten aparat to strucel od ISO 100 włącznie.
To juz zaczynam wątpić. To co w tych pieniądzach nie jest sztruclem?
winiarro
28-03-2016, 17:54
To juz zaczynam wątpić. To co w tych pieniądzach nie jest sztruclem?
Aż chciałbym napisać że wszystko inne, ale ugryzę się w język:). Jeśli brakuje Ci ergonomii to IMHO 50D jest nadal bardzo solidną puszką. Jeśli chcesz lepszej jakości zdjęć to FF. W cropie Canona jej nie znajdziesz.
5d mk 1 ?
Przeczytaj ten wątek jeszcze raz. Szukasz aparatu do portretu i rozglądasz się za reporterską puszką która obrazek da taki sam jak to co masz.
Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomymi.
Ehhhh
[QUOTE=lookasf;1314836]Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomy
Przy 7D opadnie ci szczęka jak włączysz tryb seryjny i zobaczysz co to dobry AF. Przy 5D szczęka opada jak zaczynasz obrabiać zdjęcia. Z tego co pamiętam to masz S35A, idealne szkło pod FF. 5D MK1 to stara puszka ale jakością obrazka nie do pobicie przez dzisiejsze cropy.
Nie wiem skąd jesteś ale pewnie tam są ludzie co maja rożne aparaty - popytaj ( nawet w labach oni znają takich ludzi) może jakiś klub foto. Jak cię nie ciśnie zakup bo trzeba wydać pieniądze to spotkaj się z ludźmi co maja 5d/50d/7d. Umówcie się na wspólne zdjęcia i wtedy pomacasz te puszki. rób na swojej karcie i swoich obiektywach w podobnych ustawieniach i podobne sceny. W plenerze sprawdzisz ergonomie i af, domu na spokojnie porównasz obrabiając tak jak chcesz.
W ten oto sposób wyleczyłem się ze zmiany mojej 7d mkI na MKII czy 6D -Kupiłem drugie 7d mkI i czekam aż 7D MKII spadnie poniżej 3,5K. Rozważałem też kupno OLKA OMD em5 - ale dwa systemy to za dużo i jak każdy ma swoje wady i zalety.
Jeśli pośledzisz moje posty to zobaczysz dlaczego podjąłem taką decyzje.
chester_jds
28-03-2016, 23:31
Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomymi.
Ehhhh
Prestiż? Kup se lejkę. Byle bardziej "Limited".
Zapomnij o prestiżu przy takim budżecie, skup się na potrzebach fotograficznych.
Takiej różnicy w obrazowaniu, które da Ci naprawdę porządne szkło, nie zapewni zmiana puszki.
to co chciałeś to nie prestiż a prodiż
do kupienia w każdym sklepie AGD
W 550D i 7DmkI jest ta sama matryca więc różnicy w jakości nie zauważysz. Na dodatek, to nie jest dobra matryca. Na pewno nie jest lepsza niż ta w 50D, a powinna być, bo to następca.
Widziałem sample z 7D i jakoś mnie nie zachwycił
To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?
To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?
Krótko i zwięźle z pozycji osoby która użytkuje także 6D. Zdecydowanie warto kupić 5D.
^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.
^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.
Co masz na myśli?
Istnieje możliwość uszkodzenia lustra tym szkłem?
Jeżeli trafisz dobrą sztukę, po wymianie lustra (wada fabryczna - odklejające się lustro), to chyba ciągle warto.
Przeżyłem, tzn. "classic" przeżył, z Takumarem (o ile dobrze pamiętam). Obiektyw, aparat i lustro nie odnotowały strat, ale wolałem tego nie powtarzać.
@lookasf: niektóre obiektywy manualne przy ustawieniu na nieskończoność cofają ostatnią soczewkę do wnętrza aparatu, jeśli soczewka jest dużej średnicy (jasne stałki), a lustro duże (jak w pełnoklatkowych), może się zdarzyć, że lustro podczas podnoszenia trafi w soczewkę obiektywu.
Druga sprawa, w 5d była wada fabryczna - odklejało się lustro, do września ub.roku naprawiali to darmowo w autoryzowanych serwisach.
No i stało się...
Przez głowę pełną bijących się myśli, przez dziwne sample, po słowa każdego z Was [za co dziękuję]
zakupiłem 5D classic
Nie jest to demon prędkości, super AF ani nowoczesny sprzęt ale ma duszę
Jak ją poznam i mi zdrowie pozwoli to wskoczę na segment wyżej
Bardzo Wszystkim dziękuję :)
Będzie Pan zadowolony. Mistrz pucha, ma wszystko co potrzeba do trzaskania zdjęć :D mi niestety brakowało paru wodowtrysków i zmieniłem :(
https://canon-board.info/imgimported/2016/03/dfae732390731e7fb5a643b201ec17f2-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160331/dfae732390731e7fb5a643b201ec17f2.jpg)
Tu są szkła wykręcone na nieskończoność.
Helios wyglada tak jakby trochę uciekał poza obrys mocowania.
Ciekawe czy lustro nie będzie klepać w szkło?
Chciałbym prosić Was o pomoc
Zakupiłem 5Dc.
https://onedrive.live.com/redir?resid=F61514AED1FEAF11!64823&authkey=!APCPJea7OKhrDx4&v=3&ithint=photo%2cCR2
To jest zdjęcie wykonane tym aparatem
Takie szybkie przed pracą
Co jest nie tak, że czasami wychodzą czarne zdjęcia a czasami przycemnione
Dzięki
Jak to uzywka, czasem cos sie musi zepsuc w tym przypadku pewnie to migawka... Ile klatek bylo zrobione tym aparatem?
Ew. czy kompensacja byla ujemna? Robiles na AV tak?
Chciałbym prosić Was o pomoc
Zakupiłem 5Dc.
https://onedrive.live.com/redir?resid=F61514AED1FEAF11!64823&authkey=!APCPJea7OKhrDx4&v=3&ithint=photo%2cCR2
Dzięki
Zresetuj ustawienia aparatu, zrób zdjęcie na M korzystając z dobrodziejstw światłomierza.
Zakupiłem 5Dc.
Przełącz się na Tv, ustaw czas otwarcia migawki na 8000 i zrób zdjęcie. Jak wyjdzie w jeszcze gorszym stanie niż to co pokazałeś lub w ogóle czarne to najprawdopodobniej migawka nadaje się do wymiany. Miałem kiedyś 5D i miałem do niego dołączony kwit z Żytniej (autoryzowany serwis) po poprzednim właścicielu w którym stało bodajże coś takiego "aparat niedoświetla zdjęć przy czasie 1/8000" i aparat miał wymienioną migawkę.
Jak to uzywka, czasem cos sie musi zepsuc w tym przypadku pewnie to migawka... Ile klatek bylo zrobione tym aparatem?
Ew. czy kompensacja byla ujemna? Robiles na AV tak?
To są dane EXIF z RAWa którego pokazał:
General Properties
Color: 16-bit RGB (Adobe RGB (1998))
Orientation: Rotated right
Exif Properties
Aperture Value: f/5
Color Space: sRGB
Components Configuration: YCbCr
Custom Rendered: Normal process
Date Time Original: 03.04.2016, 09:02
Exposure Bias Value: 0 EV
Exposure Mode: Auto exposure
Exposure Program: Aperture priority
Exposure Time: 1/3200 sec
F-Number: f/5
Flash: Flash did not fire
Focal Length: 35 mm
Focal Plane Resolution: 3086.93 × 3091.3 DPI
ISO Speed Ratings: 400
Max Aperture Value: f/1.6
Metering Mode: Pattern
Scene Capture Type: Standard
Shutter Speed Value: 1/3158 sec
White Balance: Auto
Exif Auxiliary Properties
Firmware: Firmware Version 1.1.1
Flash Compensation: 0 EV
Focus Mode: AI Servo AF
Image Number: 2700
Image Stabilization: On, Panning
Lens ID: 169
Lens Info: 35 mm – 35 mm
Lens Model: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Owner Name: Dawid Fortuna
Serial Number: 3331302300
TIFF Properties
Camera: Canon EOS 5D
Compression: JPEG
Orientation: Rotated right
Canon Maker Notes
Camera Temperature: 16
Continuous Drive: Single
Max Aperture Value: f/1.4
Min Aperture Value: f/16
Unique Model ID: 2147484179
White Balance Index: 0
PictureStyle
Color Tone: 0, 0, 0
Monochrome: 0, 0, 0
Pict Style Color Space: sRGB, 1, 1
Picture Style: 4095, 4095, 4095
Sharpness Frequency: 0, 0, 0
steamhammer
03-04-2016, 15:24
Wyeksploatowane sprężyny naciągające rolety migawki. Jeśli efekt przyciemnienia i nierównomierności
będzie się powiększał przy krótkich czasach n.p 1/8000s a malał przy czasach dłuższych np. 1/125 s
to będzie potwierdzeniem powyższego dużego zużycia. Migawka raczej do wymiany.