Zobacz pełną wersję : Proszę o POMOC, problem z odtwarzaniem obrazów w canon 450d?
a.rusnak
19-03-2016, 12:41
Witam, z góry napiszę, że jestem początkującą i dopiero poznaję się z lustrzanką.
Ostatnio kupiłam używany canon 450d, mam kartę kingstom szesnastkę z adapterem, karta chyba była nie formatowana na początku. Zrobiłam zdjęcia w raw, i chciałam je przenieść na laptopa, więc wyjęłam kartę i włożyłam do komputera, zdjęcia zgrały się w zwykły folder, potem je odczytywałam i w photoshopie i zapisywałam jako JPG. Włożyłam znów kartę do aparatu i chciałam przeglądnąć zdjęcia i... po prostu ich nie ma. Może nie dosłownie, ale na zdjęcia się nei odtwarzają, na każdym z nich, zamiast obrazu zdjęcia, jest taki jakby pytajnik i napis: nie można odtworzyć obrazu. Co mam robić? Zmienić kartę, sformatować, nie robić rawów? Po prostu nie wiem, chcę mieć zdjęcia jeszcze prócz w laptopie zdjęcia w aparacie, tak żebym sobie mogła przeglądać.
Aby Aparat widział twoje fotki z karty Nie możesz robić żadnych operacji poprzez komputer na niej. Zdięcie ponownie zapisane na tej kariera z komputera przestaje być widoczne na wyświetlaczu.
a.rusnak
19-03-2016, 16:21
Dziękuję
Czyli mam rozumieć, że to nie wina laptopa, aparatu czy sił nadprzyrodzonych, ale po prosu karty z adapterem? I, że po prostu przy tej karcie, będzie się tak działo? To jaką potrzebuję kartę, żeby nie było takeij sytuacji? Czy mam kupić, nową nie z kingstona i bez żadnych adapterów? Jaką w takim razie polecasz?
To nie wina karty, tylko Twoja. Przeczytaj raz jeszcze co kolega wyżej napisał.
a.rusnak
19-03-2016, 16:27
Czyli, że nie powinnam przenosić zdjeć, poprzez wkładanie karty do laptopa?
Karta służy do zapisania zdjec w aparacie i przeniesienia ich do komputera. Nie odwrotnie. Tym bardziej, ze chyba nie ma po co?
a.rusnak
19-03-2016, 16:56
Przepraszam, ale jestem na prawdę początkującą i po prostu nie rozumiem :/ czyli jak mam postępować, żeby móc przenieść normalnei zdjęcia na laptopa np. w celu obróbki a potem móc normalnie je przeglądać na wyświetlaczu w aparacie?
Piotrus117
19-03-2016, 17:39
Większość użytkowników zgrywa zdjęcia na komp aby zwolnić miejsce na karcie i móc dalej robić zdjęcia. Jeśli jednak chcesz robić inaczej, to jednym ze sposobów jest zgranie zdjęć przy pomocy kabla.
Dziękuję
Czyli mam rozumieć, że to nie wina laptopa, aparatu czy sił nadprzyrodzonych, ale po prosu karty z adapterem? I, że po prostu przy tej karcie, będzie się tak działo? To jaką potrzebuję kartę, żeby nie było takeij sytuacji? Czy mam kupić, nową nie z kingstona i bez żadnych adapterów? Jaką w takim razie polecasz?
Nie to Nie wina karty z adapterem . To tylko I wyłácznie wina twojá. Przy każdej karcie będzie się to działo jeśli będziesz po jakiejkolwiek operacji zapisywać efekt zmianie na tej karcie. Spokòjnie możesz włożyć karate do komputera użyć funkcji copy z karty na dysk to Nie dokona zmian w karcie I nadal obrazu będĂ* dostępne w aparacie.
Dokładnie, kolega wyżej to podsumował:
- jeśli chcesz mieć zrobione zdjęcia "na komputerze", nie przenoś zdjęć z karty, tylko skopiuj i wklej na komputerze
- jeśli chcesz nadal mieć zdjęcia na karcie, nie zapisuj ich, nie usuwaj, po włożeniu do czytnika ("na komputerze") tylko je "odczytuj" (zaznacz-kopiuj-wklej to jest "odczyt")
- jeśli chcesz mieć pewność, ze komputer sam z siebie (z Twoją niewielką pomocą) nic nie zmieni na karcie, to po wyciągnięciu karty z aparatu ale przed włożeniem do czytnika przesuń taki mały "pstryczek" na symbol kłódki (zamkniętej), po wyciągnięciu karty z czytnika - przed włożeniem karty do aparatu - przesuń "pstryczek" na drugie położenie (otwarta kłódka)
- lepiej nie używaj w aparatach małych kart z adapterami: http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/microsd-64-gb-umarla-z-fotografiami-100960/
a.rusnak
20-03-2016, 09:51
Wielkie dzięki! Ale jeśli po prostu powiedzmy, że nie chciałoby mi się "bawić" z kopiowaniem itd., to muszę użyć kabla, dołączonego w zestawie do aparatu, aby przegrać zdjęcia na komputer i żeby potem jeszcze je po prostu móc przeglądać w aparacie? Problem w tym, że kupiłam używany aparat, a w zestawie bodajże nie ma tego kabla, bo jest jedynie kabel do telewizji, co mam w takim razie robić? Czy da się taki kabel gdzieś kupić, chociażby przez allegro, wpisując odpowiedni model z instrukcji, czy jakiś inny kabel nadawałby się?
Zwykły kabel USB z wtyczką mini B. Do kupienia w każdym sklepie z gadżetami komputerowymi. Dla pewności weź aparat z sobą do sklepu i sprawdź na miejscu. Bardzo prawdopodobne, że masz taki kabel w domu.
a.rusnak
20-03-2016, 11:00
A czy kabel od telefonu sony xperia j nadałby się? Czy muszę szukać od jakiś innych urządzeń, ponieważ dopiero kabel będę w stanie kupić w środę albo w następnym tygodniu?
Po co kombinujesz? Wyciágasz karte wkładasz do komputera , kopiujsz na dysk, wyjmujesz karte I wsadzasz spowrotem do aparatu. Ot I cała tajemnica :)
Od starszej Xperii tak, od nowszej nie - przymierz po prostu.
Ale chris dobrze mówi: trochę za bardzo kombinujesz.:)
a.rusnak
20-03-2016, 12:03
Sama nie wiem :D ale na razie mam problem, ponieważ zrobiłam tak, że zaraz po włożeniu karty do laptopa automatycznie komputer przegrywa zdjęcia, a nie kopiuje :/
--- Kolejny post ---
Ale jeśli już chciałabym kombinować, to od mojej chyba starszej sony x peria j nada się? :D
Gdzieś w ustawieniach programu, który zgrywa pliki z karty, powinna być opcja "przenieś/kopiuj".
A kabel po prostu weź w rękę i przymierz do gniazdka w aparacie.