Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Proszę o POMOC, problem z odtwarzaniem obrazów w canon 450d?

a.rusnak
19-03-2016, 12:41
Witam, z góry napiszę, że jestem początkującą i dopiero poznaję się z lustrzanką.
Ostatnio kupiłam używany canon 450d, mam kartę kingstom szesnastkę z adapterem, karta chyba była nie formatowana na początku. Zrobiłam zdjęcia w raw, i chciałam je przenieść na laptopa, więc wyjęłam kartę i włożyłam do komputera, zdjęcia zgrały się w zwykły folder, potem je odczytywałam i w photoshopie i zapisywałam jako JPG. Włożyłam znów kartę do aparatu i chciałam przeglądnąć zdjęcia i... po prostu ich nie ma. Może nie dosłownie, ale na zdjęcia się nei odtwarzają, na każdym z nich, zamiast obrazu zdjęcia, jest taki jakby pytajnik i napis: nie można odtworzyć obrazu. Co mam robić? Zmienić kartę, sformatować, nie robić rawów? Po prostu nie wiem, chcę mieć zdjęcia jeszcze prócz w laptopie zdjęcia w aparacie, tak żebym sobie mogła przeglądać.

chrisNI
19-03-2016, 13:20
Aby Aparat widział twoje fotki z karty Nie możesz robić żadnych operacji poprzez komputer na niej. Zdięcie ponownie zapisane na tej kariera z komputera przestaje być widoczne na wyświetlaczu.

a.rusnak
19-03-2016, 16:21
Dziękuję
Czyli mam rozumieć, że to nie wina laptopa, aparatu czy sił nadprzyrodzonych, ale po prosu karty z adapterem? I, że po prostu przy tej karcie, będzie się tak działo? To jaką potrzebuję kartę, żeby nie było takeij sytuacji? Czy mam kupić, nową nie z kingstona i bez żadnych adapterów? Jaką w takim razie polecasz?

tomfoot
19-03-2016, 16:25
To nie wina karty, tylko Twoja. Przeczytaj raz jeszcze co kolega wyżej napisał.

a.rusnak
19-03-2016, 16:27
Czyli, że nie powinnam przenosić zdjeć, poprzez wkładanie karty do laptopa?

tomfoot
19-03-2016, 16:45
Karta służy do zapisania zdjec w aparacie i przeniesienia ich do komputera. Nie odwrotnie. Tym bardziej, ze chyba nie ma po co?

a.rusnak
19-03-2016, 16:56
Przepraszam, ale jestem na prawdę początkującą i po prostu nie rozumiem :/ czyli jak mam postępować, żeby móc przenieść normalnei zdjęcia na laptopa np. w celu obróbki a potem móc normalnie je przeglądać na wyświetlaczu w aparacie?

Piotrus117
19-03-2016, 17:39
Większość użytkowników zgrywa zdjęcia na komp aby zwolnić miejsce na karcie i móc dalej robić zdjęcia. Jeśli jednak chcesz robić inaczej, to jednym ze sposobów jest zgranie zdjęć przy pomocy kabla.

chrisNI
19-03-2016, 22:39
Dziękuję
Czyli mam rozumieć, że to nie wina laptopa, aparatu czy sił nadprzyrodzonych, ale po prosu karty z adapterem? I, że po prostu przy tej karcie, będzie się tak działo? To jaką potrzebuję kartę, żeby nie było takeij sytuacji? Czy mam kupić, nową nie z kingstona i bez żadnych adapterów? Jaką w takim razie polecasz?
Nie to Nie wina karty z adapterem . To tylko I wyłácznie wina twojá. Przy każdej karcie będzie się to działo jeśli będziesz po jakiejkolwiek operacji zapisywać efekt zmianie na tej karcie. Spokòjnie możesz włożyć karate do komputera użyć funkcji copy z karty na dysk to Nie dokona zmian w karcie I nadal obrazu będĂ* dostępne w aparacie.

r_m
19-03-2016, 23:25
Dokładnie, kolega wyżej to podsumował:
- jeśli chcesz mieć zrobione zdjęcia "na komputerze", nie przenoś zdjęć z karty, tylko skopiuj i wklej na komputerze
- jeśli chcesz nadal mieć zdjęcia na karcie, nie zapisuj ich, nie usuwaj, po włożeniu do czytnika ("na komputerze") tylko je "odczytuj" (zaznacz-kopiuj-wklej to jest "odczyt")
- jeśli chcesz mieć pewność, ze komputer sam z siebie (z Twoją niewielką pomocą) nic nie zmieni na karcie, to po wyciągnięciu karty z aparatu ale przed włożeniem do czytnika przesuń taki mały "pstryczek" na symbol kłódki (zamkniętej), po wyciągnięciu karty z czytnika - przed włożeniem karty do aparatu - przesuń "pstryczek" na drugie położenie (otwarta kłódka)
- lepiej nie używaj w aparatach małych kart z adapterami: http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/microsd-64-gb-umarla-z-fotografiami-100960/

a.rusnak
20-03-2016, 09:51
Wielkie dzięki! Ale jeśli po prostu powiedzmy, że nie chciałoby mi się "bawić" z kopiowaniem itd., to muszę użyć kabla, dołączonego w zestawie do aparatu, aby przegrać zdjęcia na komputer i żeby potem jeszcze je po prostu móc przeglądać w aparacie? Problem w tym, że kupiłam używany aparat, a w zestawie bodajże nie ma tego kabla, bo jest jedynie kabel do telewizji, co mam w takim razie robić? Czy da się taki kabel gdzieś kupić, chociażby przez allegro, wpisując odpowiedni model z instrukcji, czy jakiś inny kabel nadawałby się?

Leon007
20-03-2016, 10:12
Zwykły kabel USB z wtyczką mini B. Do kupienia w każdym sklepie z gadżetami komputerowymi. Dla pewności weź aparat z sobą do sklepu i sprawdź na miejscu. Bardzo prawdopodobne, że masz taki kabel w domu.

a.rusnak
20-03-2016, 11:00
A czy kabel od telefonu sony xperia j nadałby się? Czy muszę szukać od jakiś innych urządzeń, ponieważ dopiero kabel będę w stanie kupić w środę albo w następnym tygodniu?

chrisNI
20-03-2016, 11:43
Po co kombinujesz? Wyciágasz karte wkładasz do komputera , kopiujsz na dysk, wyjmujesz karte I wsadzasz spowrotem do aparatu. Ot I cała tajemnica :)

Leon007
20-03-2016, 12:01
Od starszej Xperii tak, od nowszej nie - przymierz po prostu.
Ale chris dobrze mówi: trochę za bardzo kombinujesz.:)

a.rusnak
20-03-2016, 12:03
Sama nie wiem :D ale na razie mam problem, ponieważ zrobiłam tak, że zaraz po włożeniu karty do laptopa automatycznie komputer przegrywa zdjęcia, a nie kopiuje :/

--- Kolejny post ---

Ale jeśli już chciałabym kombinować, to od mojej chyba starszej sony x peria j nada się? :D

Leon007
20-03-2016, 12:06
Gdzieś w ustawieniach programu, który zgrywa pliki z karty, powinna być opcja "przenieś/kopiuj".
A kabel po prostu weź w rękę i przymierz do gniazdka w aparacie.