Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : AE LOCK w aparatach Canon - magik ze sporą wiedzą poszukiwany do rozwiązania problemu

jeesoo
17-03-2016, 18:04
Witam wszystkich serdecznie.

Szybciutko z pytaniem :
Czy ktoś z forumowiczów zna sposób, aby zmusić puszki Canona do obsługi funkcji AE LOCK w trybie M ? Wydaje się, jakby Canon zaimplementował tą opcję w tryby P, Av i Tv, a zapomniał kompletnie o najważniejszym trybie manualnym ? Chyba należałoby wymagać takich rzeczy od Producenta profesjonalnego sprzętu ...

Czy może ktoś wie czy Magic Lantern rozwiązuje ten problem ?

Posiadam 6D...

PS. Mój mały amatorski Sony a6000 radzi sobie z tym bez problemu. Pierwszy raz zacząłem zastanawiać się nad zmianą systemu ...

r_m
17-03-2016, 18:12
"AE LOCK" to według mnie "blokada ekspozycji", bo w trybach półautomatycznych aparat sam ją dobiera, i może dobrać niekoniecznie taką, jak chce fotograf.
W trybie M fotograf sam dobiera ekspozycję, i wara automatowi do zmiany "świętych" ustawień fotografa.
Chyba, że coś innego mamy na myśli?

zdebik
17-03-2016, 18:12
Nie znam sie ale w trybie M chodzi o to zeby samemu wszystko ustawic.

aptur
17-03-2016, 18:16
Pierwszy raz zacząłem zastanawiać się nad zmianą systemu ...

zmieniaj system

jeesoo
17-03-2016, 18:24
zgadza się panowie - blokada ekspozycji ale nie blokada czasu naświetlania czy przesłony.

1. Ustawiam parametry wg światłomierza (proszę - nie pytajcie dlaczego tak)

2. Blokuję ekspozycję guzikiem AE LOCK

3. Chcę skorygować przesłonę bez zmiany ekspozycji (czytaj chcę by aparat sam za mnie dostosował czas naświetlania tak jak robią to aparaty innych producentów)

4. ZONK w Canonie - wciąż zmieniam tylko czas naświetlania lub tylko przesłonę w zależności którego pokrętła użyję. Chciałbym mieć ZABLOKOWANĄ EKSPOZYCJĘ z MOŻLIWOŚCIĄ KOREKTY PRZESŁONY (dokładnie tak jak działa to w trybach AV, Tv i P) jednak z zastrzeżeniem że potrzebuję trybu M aby samemu wstępnie ustawić parametry ze światłomierza zewnętrznego a nie z TTL'a

--- Kolejny post ---

zmieniaj system

brawo - nie ma to jak konstruktywna i dojrzała odpowiedź na problem. Gratulacje

aptur
17-03-2016, 18:27
zmieniaj system

Wybacz ale to jedyna konstruktywna odpowiedź jaka mi się nasuwa po zaznajomieniu się z Twoim "problemem".

gnd
17-03-2016, 18:28
Nie znam sie ale w trybie M chodzi o to zeby samemu wszystko ustawic.
Ustawiasz sobie przysłonę i migawkę a ISO na auto.

jeesoo
17-03-2016, 18:37
Wybacz ale to jedyna konstruktywna odpowiedź jaka mi się nasuwa po zaznajomieniu się z Twoim "problemem".

fakt że nie rozumiesz problemu bo być może nigdy nie potrzebowałeś wcześniej używać podobnej techniki nie uprawnia Cię do deprecjonowania opinii innych osób. Proszę - nie zaglądaj tu więcej bo niczego nie wnosisz.

Ustawiasz sobie przysłonę i migawkę a ISO na auto.

nie - nie chcę AUTO !

Nie chcę aby aparat w jakikolwiek sposób korzystał z wewnętrznego światłomierza.

chester_jds
17-03-2016, 18:49
Dziwne, albo "zablokowana ekspozycja" albo "korekta przesłony". Jak chcesz korygować przesłonę, idź do Av.
A jeśli chcesz pozostawić drabinkę w tym samym położeniu, korygując przesłonę w M, to czy to taki problem zapamiętać, że stopień przesłony to dwukrotność czasu naświetlania? Możesz sobie skorygować dowolnie. No i a propos drabinki możesz sobie dowolnie korygować dowolny parametr, a drabinka pokaże, czy jesteś w tym samym miejscu naświetlania... No chyba M polega na tym, że jest M właśnie i automatyka to pojęcie sprzeczne z ideą M...

milsa666
17-03-2016, 18:56
zgadza się panowie - blokada ekspozycji ale nie blokada czasu naświetlania czy przesłony.

3. Chcę skorygować przesłonę bez zmiany ekspozycji (czytaj chcę by aparat sam za mnie dostosował czas naświetlania tak jak robią to aparaty innych producentów)

4. ZONK w Canonie - wciąż zmieniam tylko czas naświetlania lub tylko przesłonę w zależności którego pokrętła użyję. Chciałbym mieć ZABLOKOWANĄ EKSPOZYCJĘ z MOŻLIWOŚCIĄ KOREKTY PRZESŁONY (dokładnie tak jak działa to w trybach AV, Tv i P) jednak z zastrzeżeniem że potrzebuję trybu M aby samemu wstępnie ustawić parametry ze światłomierza zewnętrznego a nie z TTL'a

--- Kolejny post ---

Nie wiem czy to wiosenne przesilenie, ale ni jak nie jestem w stanie nadazyc za twoja logika. Moze napisz jeszcze raz, bo jak sie teraz czyta to mi wychodzi taka rada.
Ustaw sobie M, pokrec przeslona i czasem tak zebys byl zadowolony, potem przestaw na A lub Tv (aparat ustawi sie po swojemu) i mozesz sobie krecic jednym parametrem a drugi dobierze aparat...:)
Bez sensu

jeesoo
17-03-2016, 19:21
Problem rozwiązany dzięki Magic Lantern.

Dziekuję wszystkim za drogocenne rady.

Prośba do admina o zamknięcie wątku.

pan.kolega
17-03-2016, 19:57

To jeszcze wyjaw który aparat ma taki ficzer (Automatic Exposure Lock w trybie Manual Exposure:D) bo Nikon chyba nie. Może Samsung.

Miałoby to sens w Manual z Auto ISO.

Natomiast w czystym Manual też idea ma sens, ale nie powinna być rizwiązana przez czasowo działający guzik AE, tylko przez specjalny tryb M, w którym ustawia się ekspozycję, ale można zmieniać relację między czasem i przysłoną kręcąc którymkolwiek pokrętłem. Coś w rodzaju MP.

gnd
17-03-2016, 20:10

Wyjasnij jaka to opcja w magic latern?

r_m
17-03-2016, 20:23

Szkoda, że nie napisałeś od razu o co Ci chodzi, na forach skróty myślowe często prowadzą do dziwnych wniosków, w tej chwili to ma sens.

milsa666
17-03-2016, 21:15
Ok teraz zajarzyłem.
Ale w pewnym sensie można to osiągnąć bez Magick'a.
Na A lub Tv ustawić korekcję ekspozycji np +1 i kręcić przesłoną to czas migawki sam będzie się dostosowywał i cały czas będziesz mieć +1 EV.

pozdrawiam

jeesoo
18-03-2016, 01:57
Ok teraz zajarzyłem.
Ale w pewnym sensie można to osiągnąć bez Magick'a.
Na A lub Tv ustawić korekcję ekspozycji np +1 i kręcić przesłoną to czas migawki sam będzie się dostosowywał i cały czas będziesz mieć +1 EV.

to zupełnie nie ma sensu - w AV apatar ustawi za Ciebie czas naświetlania i nie masz na to precyzyjnego wpływu. Jedyne co możesz to ustawić kompensację i modlić się żeby aparat ustawił espozycje tak jak sobie zaplanowałeś - czasami nei ma na to czasu

Świetna technika dla tych wszystkich co robią śluby np. tylko trzeba wcześniej przemyśleć temat - nie sądzę żeby osoby fotografujące widoczki czy kwiatki kiedykolwiek potrzebowały podobnej opcji.

milsa666
18-03-2016, 02:25
to zupełnie nie ma sensu - w AV apatar ustawi za Ciebie czas naświetlania i nie masz na to precyzyjnego wpływu. Jedyne co możesz to ustawić kompensację i modlić się żeby aparat ustawił espozycje tak jak sobie zaplanowałeś - czasami nei ma na to czasu

Świetna technika dla tych wszystkich co robią śluby np. tylko trzeba wcześniej przemyśleć temat - nie sądzę żeby osoby fotografujące widoczki czy kwiatki kiedykolwiek potrzebowały podobnej opcji.

No to jednak nie kumam.
Napisales w pkt 3, ze chcesz zeby aparat sam obliczal czas przy zmianach przeslony. No to przeciez w Av bedzie to robil.
Moj tok byl taki:
- wedlug twojego zewnetrznego swiatlomierza wychodzi, ze musi byc np f=4 i t=1/200
- to daje na swiatlomierzu aparatu np +1ev
- ustawiasz sie na Av i ustawiasz f=4
- potem robisz kompensacje ekspozycji na +1 (czyli t=1/200)
- teraz kazda zmiana przeslony nie zmienia "twojej" ekspozycji bo aparat dobiera czas - TO CO NAPISALES W PKT 3

No chyba, ze dalej nie kumam co chciales zrobic.
Pozdrawiam

cobalt
18-03-2016, 07:25
Blokada ekspozycji i potem zmienianie 2 z 3 parametrów przy stałym ISO :).
Dla mnie to typowe wykorzystanie kompensacji (korekcji) ekspozycji w Manualu.
Wcześniej należy tylko ustalić sobie o ile różni się odczyt z zewnętrznego światłomierza w porównaniu ze światłomierzem wewnętrznym aparatu. Po wprowadzeniu tej wartości w puszcze powinno być OK.
Pod warunkiem, że korzystamy z odpowiedniego rodzaju pomiaru światła. Punktowy raczej się nie nadaje :).

Tom77
18-03-2016, 07:46

Napisz jak w ML działa AE Lock

Leon007
18-03-2016, 09:39
Ciekawe, że taka funkcja była realizowana mechanicznie w aparatach sprzed kilkudziesięciu lat, na przykład w takim
Stare Aparaty - Aparaty - Super Dolina II (http://stareaparaty.pl/aparaty/dolina-ii/#).
Wokół obiektywu widać pierścień ząbkowany do nastawy czasu i - pod obiektywem, na tym samym pierścieniu - jest zapadka do ustawienia przysłony. Ustawiając jedną parę i potem kręcąc pierścieniem, można było wybrać dowolną parę migawka-przysłona, utrzymując tę samą wartość ekspozycji.
Prosta sprawa, a rzeczywiście nie ma jej w nowoczesnym Canonie.

zdebik
18-03-2016, 10:33
Dostepne sa tryby: auto, p, av, tv - teraz nawet na m chcecie automat?? Moze wystarczy przelaczyc sie na zielony kwadracik, albo zmieniac system ;)

Leon007
18-03-2016, 10:45
Ta funkcja nie ma nic wspólnego z automatyką ekspozycji.

zdebik
18-03-2016, 11:38
Ta funkcja nie ma nic wspólnego z automatyką ekspozycji.
Ale dziala tylko w tych trybach (wylaczajac m).

mwitek
18-03-2016, 11:38
Ja nie rozumiem, przecież dobranie ekspozycji to dobranie czasu, przysłony i ISO. Nie można nie zmienić ekspozycji zmieniając tylko jeden parametr.

michalab
18-03-2016, 11:51

A takie działanie byłoby fajne, jedno pokrętło zamiast dwóch w trybie M. Czy ML daje taką opcję?

Leon007
18-03-2016, 12:12
Ja nie rozumiem, przecież dobranie ekspozycji to dobranie czasu, przysłony i ISO. Nie można nie zmienić ekspozycji zmieniając tylko jeden parametr.

Ale dziala tylko w tych trybach (wylaczajac m).
Panowie, wczytajcie się dokładniej w wątek i w ostatni post michalab'a.
Ekspozycję ustawiasz sobie niezależnie na podstawie światłomierza, doświadczenia, licząc lampy na suficie na jakieś konkretne ISO i konkretną parę czas-przysłona. I - nie zmieniając ustawionej ekspozycji - jednym pokrętłem korygujemy równocześnie czas migawki i przysłonę, żeby utrzymywać wcześniej ustawioną ekspozycję. Funkcja służy wygodzie obsługi.

--- Kolejny post ---

Nazwa AE LOCK jest nieco niefortunna, bo to nie jest automatyczna ekspozycja, lepiej byłoby E LOCK. Ale to już twórcy oprogramowania aparatu wymyślają...

AndrzejXM
18-03-2016, 13:07
Faktycznie kiedys tez to wiadzialem w jakims starym apracie... Ustawialo sie raz a relacje przyslona-czas trzymal sam. Te zdjecia mozna robic tyle ze wolniej... Trzeba zmienic i przyslone i czas jak juz ktos napisal. I uzywajac podpowiedzi swiatlomierza w trybie M. Malo osob pewnie robi szybko zdjecia chca zmieniac przyslone w trakcie serii... Bo o to pewnie koledze chodzi... Trzy, cztery szybkie fotki z rozna przeslona (ze skorygowanym czasem) a ekspozycja zostala zlapana i zablokowana gdzies wczesniej... Taki ficzery mozna wymyslac i mnozyc.... Jakies takie "autobracketingi"... Trzy rozne przyslony, trzy rozne czasy, trzy rozne ustawienia AFa... :)

pan.kolega
18-03-2016, 17:57

4. ZONK w Canonie

Jeszcze raz - jakie aparaty innych producentów "tak robią"?

Jeżeli "tak robi" Sony A6000 - jaki tryb ustawiasz P czy M i czy na pewno bez Auto ISO? Dokładnie jak?

michalab
18-03-2016, 22:47
Jeszcze raz - jakie aparaty innych producentów "tak robią"?

Jeżeli "tak robi" Sony A6000 - jaki tryb ustawiasz P czy M i czy na pewno bez Auto ISO? Dokładnie jak?
Serio nie rozumiesz?
Przecież jest dokładnie opisane działanie, chyba dokładniej ciężko, tylko to faktycznie nie jest już AE lock tylko E lock.
Mnie w każdym razie takie działanie się podoba, dobry kro w stronę ergonomii.

milsa666
19-03-2016, 09:46
A ja dalej twierdze, ze najpierw kompensacja ekspozycji w np. w trybie Av i potem krecenie przeslona da ten sam efekt. Oczywiscie przy przkadrowaniu potrzebna moze byc nowa korekcja. Ale autor i tak uzywa zewnetrzengo swiatlomierza wiec moze dowolnie "kreske" na aparacie ustawic korekcją ekspozycji i dalej funkcjonalnosc ma tą samą.

chrisNI
19-03-2016, 11:00
Dalej Nie rozumiecie autora postu :( . Przecież tryb AV to pòłautomatyka i aparat Sam dobiera czas... Jemu chodzi o to że gdy ustawi np. f5,6 I czas 1/60 to gdy zmieni przysłone na np. f8 to automatycznie czas ustawi sie na 1/30.

milsa666
19-03-2016, 11:08
Dalej Nie rozumiecie autora postu :( . Przecież tryb AV to pòłautomatyka i aparat Sam dobiera czas... Jemu chodzi o to że gdy ustawi np. f5,6 I czas 1/60 to gdy zmieni przysłone na np. f8 to automatycznie czas ustawi sie na 1/30.

Kurde.
No przeciez pisze ustawia sie na Av, wybiera f=5.6, czas 1/60 (dzieki KOREKCJI!!! ekspozycji) i teraz moze spokojnie ustawic f=8 to aparat (oczywiscie jak nie zmieni sie zbytnio scena) ustawi sie na 1/30. Czyli zachowa ta sama korekcje ekspozycji.
To wszystko jak pisalem gdy nie zmieni sie zbytnio swiatlo. No ale wtedy tez w M pewnie nalezaloby skorygowac ustawienia wokol ktorych chcemy sie poruszac.
Czy teraz ja nie wyrazam sie zbyt jasno...

chrisNI
19-03-2016, 11:14
No właśnie "gdy nie zmieni się zbytnio światło " czyli nie o to biega

milsa666
19-03-2016, 11:36
No właśnie "gdy nie zmieni się zbytnio światło " czyli nie o to biega

No ok.
Załóżmy, że w naszych Canonach jest taka funkcjonalność.
To co? W przypadku gdy zmieni się światło to dalej autor będzie się poruszać w tej samej ekspozycji?
Pewnie nie i się przesunie, w którąś stronę i dalej w tym nowym świetle będzie zmieniał przesłonę (a czas "automatycznie" będzie zmianiany).
Oczywiście rozumiem, że jest "mój" sposób nie jest w 100%-ach tym co autor chce, ale wydaje się wystarczająco funkcjonalny żeby osiągnąć cel.

chrisNI
19-03-2016, 11:43
Przypuszczam że chodzi tu o fotografię ślubná i pracę z lampami.