Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem- Canon 550d

maruech
09-03-2016, 19:48
Mam mały problem (c550d+kit) Uprzedzam, że jestem amatorką i mam od 2 dni aparat, z drugiej ręki. Wczoraj było jeszcze wszystko okej, dziś wzięłam aparat na dwór, i jak robię zdjęcie z lampą, zazwyczaj ostrzy dobrze, bez lampy czasem ostrzy, czasem nie, muszę pomagać sobie kręcąc pierścieniem ostrości.
Co się stało?

r_m
09-03-2016, 20:42
jak robię zdjęcie z lampą, zazwyczaj ostrzy dobrze, bez lampy czasem ostrzy, czasem nie

Skąd wiesz, że "z lampą ostrzy dobrze", czy stąd, że zdjęcia są ostre? Jeśli tak - może bez lampy jest po prostu za ciemno, i zdjęcia mają dobrze ustawioną ostrość, ale są poruszone?

muszę pomagać sobie kręcąc pierścieniem ostrości
Kręcenie pierścieniem ostrości bez przełączenia na MF jest bezpieczne tylko w niektórych typach obiektywów, w innych może powodować mechaniczne uszkodzenie mechanizmów (i konieczność płatnej naprawy w serwisie).

maruech
09-03-2016, 22:12
Skąd wiesz, że "z lampą ostrzy dobrze", czy stąd, że zdjęcia są ostre? Jeśli tak - może bez lampy jest po prostu za ciemno, i zdjęcia mają dobrze ustawioną ostrość, ale są poruszone?
Są ostre, nie było potrzebne doświetlanie lampą, jasny dzień.

Kręcenie pierścieniem ostrości bez przełączenia na MF jest bezpieczne tylko w niektórych typach obiektywów, w innych może powodować mechaniczne uszkodzenie mechanizmów (i konieczność płatnej naprawy w serwisie).
Dzięki za informacje, wiesz może co mogło się stać?

--- Kolejny post ---

Sprawdziłam jeszcze raz, nie ostrzy wcale. Kurcze, przestraszyłam się, może ktoś coś poradzić?

italy
09-03-2016, 22:44
Jak masz ustawiony wskaźnik na obiektywie ?AF czy MF.Jaki to KIT ?
Najlepiej jak zrobisz jakiekolwiek zdjęcie ,wstaw tu, zobaczymy co Exif nam powie.

maruech
09-03-2016, 22:49
Jak masz ustawiony wskaźnik na obiektywie ?AF czy MF.Jaki to KIT ?
Najlepiej jak zrobisz jakiekolwiek zdjęcie ,wstaw tu, zobaczymy co Exif nam powie.
Przesunięte na AF, 18-55. Jutro uzupełnię zdjęciami

italy
09-03-2016, 22:54
No to czekamy spokojnie , a Ty się nie denerwuj :)

jelcyk
10-03-2016, 09:30
Kitem mozna krecic w trakcie ostrzenia, przed ostrzeniem i po ostrzeniu - tam sie nie ma co zepsuc.

solti
10-03-2016, 09:44
Kitem mozna krecic w trakcie ostrzenia, przed ostrzeniem i po ostrzeniu - tam sie nie ma co zepsuc.
:mrgreen:
Kitów też są różne wersje, ale raczej nie ryzykowałbym takiego podejścia, zwłaszcza z kitem.

chester_jds
10-03-2016, 10:29
Jeśli to STM (teraz chyba takie kity dają) to nic się nie powinno zepsuć.

salas
10-03-2016, 10:49
Jeśli to STM (teraz chyba takie kity dają) to nic się nie powinno zepsuć.

gdzie do 550d stm dawali :D coś Ty, zwykły IS lub IS II albo gorzej DC III bo to też często wrzucali w 550d/600d

maruech
10-03-2016, 12:09
To IS
Próbowałam zrobić zdjęcie, przełączony guziczek na AF, ale nie ma ostrości i aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli o to chodziło. Chyba, że źle zrozumiałam i mam przełączyć na MF i zrobić zdjęcie

AndrzejXM
10-03-2016, 12:18
Hmmmm... A probowalas zrobic zdjecie w trybie live view? Ten przycisk po prawiej stronie wyswietlacza musisz nacisnac, wtedy bedziesz miala obraz na wyswietlaczu. Zobacz czy tak ustawia ostrosc.

jelcyk
10-03-2016, 12:56
:mrgreen:
Kitów też są różne wersje, ale raczej nie ryzykowałbym takiego podejścia, zwłaszcza z kitem.

Wlasnie akurat z nimi mozna w tym miejscu sobie pozwalac. Nic nie jestes w stanie zrobic, chyba, ze sie zaprzesz . :_)

chester_jds
10-03-2016, 12:59
Pierwsza rzecz, jak ustawisz AF i naciśniesz do połowy spust migawki, to czy silnik kręci pierścieniem ogniskowej w obiektywie? Jeśli nie kręci, to rzeczywiście mogłaś poczynić to, przed czym ostrzega instrukcja (obiektywu przynajmniej), czyli połamać plastikową przekładnię między silnikiem AF, a mechanizmem ruchu soczewki.
Jeśli kręci to wracamy do początku. Opisz dokładnie warunki robienia zdjęć -'jaki tryb, jaki punkt AF, jaki obiekt (są amatorki ciemnych psów w stodołach).
Czy Wybór punktu AF jest "auto" czy ręcznie wybrałaś punkt ostrzenia? Na jaki motyw ostrzysz, może na płaską jednolitą powierzchnię?
Kurczę, elaborat można napisać o tym, a myślisz, że po dwóch zdawkowych informacjach ktoś Ci celnie wskaże przyczynę faila?

maruech
10-03-2016, 15:46
Nie kręci. Zdjęcie z live view-http://obrazki.elektroda.pl/9899929700_1457617506.jpg
Wiecie może ile będzie kosztawać naprawa? Wiem, że kita nie opłaca się naprawiać, ale obecnie nie mam kasy na nowe szkiełko, a aparat kupiłam 3 dni temu :/

solti
10-03-2016, 15:56
Nie warto naprawiać. Taniej kupisz używany w pełni sprawny.
Jeśli jesteś zainteresowana zakupem używanego sprawnego kita w wersji DC II, to odezwij się na PW. U mnie zalega taki nieużywany od dłuższego czasu, w stanie idealnym.

r_m
10-03-2016, 16:12
Spokojnie :)
Sprawdź w menu "funkcje użytkownika" (albo jakoś tak), C.Fn9 ustaw na 0.
Aparat w tryb Av, przysłona maksymalnie otwarta (zoom na 18, wartość 3.5), ISO np. 800, obiektyw przełączony na AF. Punkt AF ustaw na centralny (ten na środku). Wyceluj (patrząc przez wizjer) w coś kontrastowego (czarno-białego), aby "przejście" między kolorami było na środku, w centralnym punkcie AF. Naciśnij spust do połowy - co się dzieje? Zmień zoom na 55, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Sprawdź w menu "Nastawy funkcji liveview", ustaw na "tryb live". Włącz "liveview", wyceluj (patrząc na ekranik) w coś kontrastowego, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Instrukcję aparatu oczywiście masz i czytałaś? Jak nie masz, można ją ściągnąć ze strony canon.pl

maruech
10-03-2016, 16:31
Aparat w tryb Av, przysłona maksymalnie otwarta (zoom na 18, wartość 3.5), ISO np. 800, obiektyw przełączony na AF. Punkt AF ustaw na centralny (ten na środku). Wyceluj (patrząc przez wizjer) w coś kontrastowego (czarno-białego), aby "przejście" między kolorami było na środku, w centralnym punkcie AF. Naciśnij spust do połowy - co się dzieje? Zmień zoom na 55, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Nic się nie dzieje, poza tym, że słychać taki brzęk jakby aparat chciał a nie mógł, nie potrafię inaczej wytłumaczyć.
W live view to samo

chester_jds
10-03-2016, 16:43
Ostatecznie, żeby potwierdzić niesprawność napędu AF w obiektywie (albo sterownika, albo HGw co), podepnij inny obiektyw. Idź do sklepu, poproś o przetestowanie na miejscu. Sekunda i wszystko będzie jasne.
Używane kity kosztują zapewne ułamek kosztów naprawy tego w serwisie. Niewykluczone, że nowy kit kosztuje mniej niż naprawa tego Twojego, jeśli to usterka obiektywu. Naprawia się rzeczy drogie, tanie się wyrzuca.

maruech
10-03-2016, 17:17
W niedzielę będę miała możliwość podpiecia kita kolezanki, wtedy napiszę co i jak

maruech
10-03-2016, 18:27
Czy to możliwe, że obiektyw zepsuł się mojej winy?

Naprawiacz
10-03-2016, 18:31
Wlasnie akurat z nimi mozna w tym miejscu sobie pozwalac. Nic nie jestes w stanie zrobic, chyba, ze sie zaprzesz . :_)

W kitach przy włączonym auto i kręceniu ręcznie pada często długa zębatka przenosząca napęd.
Oczywiście powolne kręcenie ręczne bez gwałtownych przyspieszeń nie powinno zrobić krzywdy. Jednak nie wszyscy pamiętają o tych warunkach.

chester_jds
10-03-2016, 19:58
Czy to możliwe, że obiektyw zepsuł się mojej winy?

Przeczytaj powyżej Naprawiacza