Zobacz pełną wersję : Problem z ostrzeniem- Canon 550d
Mam mały problem (c550d+kit) Uprzedzam, że jestem amatorką i mam od 2 dni aparat, z drugiej ręki. Wczoraj było jeszcze wszystko okej, dziś wzięłam aparat na dwór, i jak robię zdjęcie z lampą, zazwyczaj ostrzy dobrze, bez lampy czasem ostrzy, czasem nie, muszę pomagać sobie kręcąc pierścieniem ostrości.
Co się stało?
jak robię zdjęcie z lampą, zazwyczaj ostrzy dobrze, bez lampy czasem ostrzy, czasem nie
Skąd wiesz, że "z lampą ostrzy dobrze", czy stąd, że zdjęcia są ostre? Jeśli tak - może bez lampy jest po prostu za ciemno, i zdjęcia mają dobrze ustawioną ostrość, ale są poruszone?
muszę pomagać sobie kręcąc pierścieniem ostrości
Kręcenie pierścieniem ostrości bez przełączenia na MF jest bezpieczne tylko w niektórych typach obiektywów, w innych może powodować mechaniczne uszkodzenie mechanizmów (i konieczność płatnej naprawy w serwisie).
Skąd wiesz, że "z lampą ostrzy dobrze", czy stąd, że zdjęcia są ostre? Jeśli tak - może bez lampy jest po prostu za ciemno, i zdjęcia mają dobrze ustawioną ostrość, ale są poruszone?
Są ostre, nie było potrzebne doświetlanie lampą, jasny dzień.
Kręcenie pierścieniem ostrości bez przełączenia na MF jest bezpieczne tylko w niektórych typach obiektywów, w innych może powodować mechaniczne uszkodzenie mechanizmów (i konieczność płatnej naprawy w serwisie).
Dzięki za informacje, wiesz może co mogło się stać?
--- Kolejny post ---
Sprawdziłam jeszcze raz, nie ostrzy wcale. Kurcze, przestraszyłam się, może ktoś coś poradzić?
Jak masz ustawiony wskaźnik na obiektywie ?AF czy MF.Jaki to KIT ?
Najlepiej jak zrobisz jakiekolwiek zdjęcie ,wstaw tu, zobaczymy co Exif nam powie.
Jak masz ustawiony wskaźnik na obiektywie ?AF czy MF.Jaki to KIT ?
Najlepiej jak zrobisz jakiekolwiek zdjęcie ,wstaw tu, zobaczymy co Exif nam powie.
Przesunięte na AF, 18-55. Jutro uzupełnię zdjęciami
No to czekamy spokojnie , a Ty się nie denerwuj :)
Kitem mozna krecic w trakcie ostrzenia, przed ostrzeniem i po ostrzeniu - tam sie nie ma co zepsuc.
Kitem mozna krecic w trakcie ostrzenia, przed ostrzeniem i po ostrzeniu - tam sie nie ma co zepsuc.
:mrgreen:
Kitów też są różne wersje, ale raczej nie ryzykowałbym takiego podejścia, zwłaszcza z kitem.
chester_jds
10-03-2016, 10:29
Jeśli to STM (teraz chyba takie kity dają) to nic się nie powinno zepsuć.
Jeśli to STM (teraz chyba takie kity dają) to nic się nie powinno zepsuć.
gdzie do 550d stm dawali :D coś Ty, zwykły IS lub IS II albo gorzej DC III bo to też często wrzucali w 550d/600d
To IS
Próbowałam zrobić zdjęcie, przełączony guziczek na AF, ale nie ma ostrości i aparat nie zrobi zdjęcia, jeśli o to chodziło. Chyba, że źle zrozumiałam i mam przełączyć na MF i zrobić zdjęcie
AndrzejXM
10-03-2016, 12:18
Hmmmm... A probowalas zrobic zdjecie w trybie live view? Ten przycisk po prawiej stronie wyswietlacza musisz nacisnac, wtedy bedziesz miala obraz na wyswietlaczu. Zobacz czy tak ustawia ostrosc.
:mrgreen:
Kitów też są różne wersje, ale raczej nie ryzykowałbym takiego podejścia, zwłaszcza z kitem.
Wlasnie akurat z nimi mozna w tym miejscu sobie pozwalac. Nic nie jestes w stanie zrobic, chyba, ze sie zaprzesz . :_)
chester_jds
10-03-2016, 12:59
Pierwsza rzecz, jak ustawisz AF i naciśniesz do połowy spust migawki, to czy silnik kręci pierścieniem ogniskowej w obiektywie? Jeśli nie kręci, to rzeczywiście mogłaś poczynić to, przed czym ostrzega instrukcja (obiektywu przynajmniej), czyli połamać plastikową przekładnię między silnikiem AF, a mechanizmem ruchu soczewki.
Jeśli kręci to wracamy do początku. Opisz dokładnie warunki robienia zdjęć -'jaki tryb, jaki punkt AF, jaki obiekt (są amatorki ciemnych psów w stodołach).
Czy Wybór punktu AF jest "auto" czy ręcznie wybrałaś punkt ostrzenia? Na jaki motyw ostrzysz, może na płaską jednolitą powierzchnię?
Kurczę, elaborat można napisać o tym, a myślisz, że po dwóch zdawkowych informacjach ktoś Ci celnie wskaże przyczynę faila?
Nie kręci. Zdjęcie z live view-http://obrazki.elektroda.pl/9899929700_1457617506.jpg
Wiecie może ile będzie kosztawać naprawa? Wiem, że kita nie opłaca się naprawiać, ale obecnie nie mam kasy na nowe szkiełko, a aparat kupiłam 3 dni temu :/
Nie warto naprawiać. Taniej kupisz używany w pełni sprawny.
Jeśli jesteś zainteresowana zakupem używanego sprawnego kita w wersji DC II, to odezwij się na PW. U mnie zalega taki nieużywany od dłuższego czasu, w stanie idealnym.
Spokojnie :)
Sprawdź w menu "funkcje użytkownika" (albo jakoś tak), C.Fn9 ustaw na 0.
Aparat w tryb Av, przysłona maksymalnie otwarta (zoom na 18, wartość 3.5), ISO np. 800, obiektyw przełączony na AF. Punkt AF ustaw na centralny (ten na środku). Wyceluj (patrząc przez wizjer) w coś kontrastowego (czarno-białego), aby "przejście" między kolorami było na środku, w centralnym punkcie AF. Naciśnij spust do połowy - co się dzieje? Zmień zoom na 55, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Sprawdź w menu "Nastawy funkcji liveview", ustaw na "tryb live". Włącz "liveview", wyceluj (patrząc na ekranik) w coś kontrastowego, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Instrukcję aparatu oczywiście masz i czytałaś? Jak nie masz, można ją ściągnąć ze strony canon.pl
Aparat w tryb Av, przysłona maksymalnie otwarta (zoom na 18, wartość 3.5), ISO np. 800, obiektyw przełączony na AF. Punkt AF ustaw na centralny (ten na środku). Wyceluj (patrząc przez wizjer) w coś kontrastowego (czarno-białego), aby "przejście" między kolorami było na środku, w centralnym punkcie AF. Naciśnij spust do połowy - co się dzieje? Zmień zoom na 55, naciśnij spust do połowy - co się dzieje?
Nic się nie dzieje, poza tym, że słychać taki brzęk jakby aparat chciał a nie mógł, nie potrafię inaczej wytłumaczyć.
W live view to samo
chester_jds
10-03-2016, 16:43
Ostatecznie, żeby potwierdzić niesprawność napędu AF w obiektywie (albo sterownika, albo HGw co), podepnij inny obiektyw. Idź do sklepu, poproś o przetestowanie na miejscu. Sekunda i wszystko będzie jasne.
Używane kity kosztują zapewne ułamek kosztów naprawy tego w serwisie. Niewykluczone, że nowy kit kosztuje mniej niż naprawa tego Twojego, jeśli to usterka obiektywu. Naprawia się rzeczy drogie, tanie się wyrzuca.
W niedzielę będę miała możliwość podpiecia kita kolezanki, wtedy napiszę co i jak
Czy to możliwe, że obiektyw zepsuł się mojej winy?
Naprawiacz
10-03-2016, 18:31
Wlasnie akurat z nimi mozna w tym miejscu sobie pozwalac. Nic nie jestes w stanie zrobic, chyba, ze sie zaprzesz . :_)
W kitach przy włączonym auto i kręceniu ręcznie pada często długa zębatka przenosząca napęd.
Oczywiście powolne kręcenie ręczne bez gwałtownych przyspieszeń nie powinno zrobić krzywdy. Jednak nie wszyscy pamiętają o tych warunkach.
chester_jds
10-03-2016, 19:58
Czy to możliwe, że obiektyw zepsuł się mojej winy?
Przeczytaj powyżej Naprawiacza