Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny B+W - wada ???
Witam wszystkich.Zakupiłem filtr polaryzacyjny B+W MRC F-Pro 67mm i posiada on między obracającymi się pierścieniami wyraźnie wyczuwalny luz osiowy.Czy ten typ tak ma czy powinienem go zwrócić?
Chyba wszystkie polary maja luz bo bez niego by sie nie krecily? Jedne wiekszy inne mniejszy.
Jeśli luz jest naprawdę duży mógł się też poluzować wewnętrzny pierścień trzymający szkło w oprawce. Dokładnie tak miałem w B+W z oprawką F-Pro. Luz był od początku, ale po kilku miesiącach był już bardzo duży. Dokręciłem delikatnie ten pierścień i było ok.
Pozdrawiam
Nie wiedzialem,że mozna skasowac ten luz.Dzisiaj się temu blizej przyjrze.Dzieki za wskazowke.Pozdrawiam.
Kiedyś miał coś takiego w Hoya. Na początku nie zwracałem na to uwagi, ale z czasem zaczęło mi to przeszkadzać. Zwłaszcza gdy szybciej nim kręciłem to wpadał w delikatne wibrację,przez ten właśnie malutki luz i wydawał przy tym dziwne dzwięki. Poszedłem do sklepu, pokazałem co i jak i wymienili mi na nowy. Teraz jest super, obraca się dużo ciaśniej, przyjemniej.
Jeśli luz jest naprawdę duży mógł się też poluzować wewnętrzny pierścień trzymający szkło w oprawce. Dokładnie tak miałem w B+W z oprawką F-Pro. Luz był od początku, ale po kilku miesiącach był już bardzo duży. Dokręciłem delikatnie ten pierścień i było ok.
Pozdrawiam
Chodzi Ci o ten pierscien z przodu filtra,tak?Dokreciłeś go bez problemu?Lekko się kręcił?
Tak, w moim filtrze ten pierścień miał 2 małe nacięcia i ja go po prostu dokręciłem popychając jedno z nacięć chyba.... wykałaczką, żeby w razie czego nie porysować szkła :)Dokręcił się o pół obrotu bez oporu. Może u Ciebie jest inna przyczyna.
Jeśli to nowy zakup, to reklamuj w sklepie. Po co kombinować...
Tak, w moim filtrze ten pierścień miał 2 małe nacięcia i ja go po prostu dokręciłem popychając jedno z nacięć chyba.... wykałaczką, żeby w razie czego nie porysować szkła :)Dokręcił się o pół obrotu bez oporu. Może u Ciebie jest inna przyczyna.
Niestety u mnie nie ma tych rowkow a filtr kupilem z drugiej reki i wyglada jak nowy tylko jest to ale...