PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny B+W - wada ???

Kerry
03-03-2016, 22:43
Witam wszystkich.Zakupiłem filtr polaryzacyjny B+W MRC F-Pro 67mm i posiada on między obracającymi się pierścieniami wyraźnie wyczuwalny luz osiowy.Czy ten typ tak ma czy powinienem go zwrócić?

salas
03-03-2016, 23:16
Chyba wszystkie polary maja luz bo bez niego by sie nie krecily? Jedne wiekszy inne mniejszy.

cika
04-03-2016, 10:08
Jeśli luz jest naprawdę duży mógł się też poluzować wewnętrzny pierścień trzymający szkło w oprawce. Dokładnie tak miałem w B+W z oprawką F-Pro. Luz był od początku, ale po kilku miesiącach był już bardzo duży. Dokręciłem delikatnie ten pierścień i było ok.
Pozdrawiam

Kerry
04-03-2016, 10:42
Nie wiedzialem,że mozna skasowac ten luz.Dzisiaj się temu blizej przyjrze.Dzieki za wskazowke.Pozdrawiam.

dyrta
04-03-2016, 21:00
Kiedyś miał coś takiego w Hoya. Na początku nie zwracałem na to uwagi, ale z czasem zaczęło mi to przeszkadzać. Zwłaszcza gdy szybciej nim kręciłem to wpadał w delikatne wibrację,przez ten właśnie malutki luz i wydawał przy tym dziwne dzwięki. Poszedłem do sklepu, pokazałem co i jak i wymienili mi na nowy. Teraz jest super, obraca się dużo ciaśniej, przyjemniej.

Kerry
04-03-2016, 21:38
Jeśli luz jest naprawdę duży mógł się też poluzować wewnętrzny pierścień trzymający szkło w oprawce. Dokładnie tak miałem w B+W z oprawką F-Pro. Luz był od początku, ale po kilku miesiącach był już bardzo duży. Dokręciłem delikatnie ten pierścień i było ok.
Pozdrawiam
Chodzi Ci o ten pierscien z przodu filtra,tak?Dokreciłeś go bez problemu?Lekko się kręcił?

cika
04-03-2016, 22:27
Tak, w moim filtrze ten pierścień miał 2 małe nacięcia i ja go po prostu dokręciłem popychając jedno z nacięć chyba.... wykałaczką, żeby w razie czego nie porysować szkła :)Dokręcił się o pół obrotu bez oporu. Może u Ciebie jest inna przyczyna.

rafels3
05-03-2016, 02:37
Jeśli to nowy zakup, to reklamuj w sklepie. Po co kombinować...

Kerry
05-03-2016, 08:48
Tak, w moim filtrze ten pierścień miał 2 małe nacięcia i ja go po prostu dokręciłem popychając jedno z nacięć chyba.... wykałaczką, żeby w razie czego nie porysować szkła :)Dokręcił się o pół obrotu bez oporu. Może u Ciebie jest inna przyczyna.

Niestety u mnie nie ma tych rowkow a filtr kupilem z drugiej reki i wyglada jak nowy tylko jest to ale...