PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wyczyścić długą stałkę?

pazurek
18-04-2006, 10:38
Pytanie kieruje głównie do posiadaczy Canon 400mm f/5.6 ale takze innych długich obiektywow z głęboko osadzoną tylnią soczewką.

Na tylnej soczewce mojego obiektywu przylepilo sie kilka malych paprochów. Pytanie mam następujące, w jaki sposób najbezpieczniej sie ich pozbyć? Dmuchanie nie pomaga, co może wkazywać ze paprochy są lepkie. Trochę boję się użyć pędzelka żeby ich przypadkiem nie rozsmarować.

Wiem, że taki paproch nie ma specjalnego wpływu na zdjęcia, ale załóżmy że kiedys tylna soczewka zabrudzi się bardziej. Jak ją wyczyścić?

Jac
18-04-2006, 11:18
no chyba nie ma innej metody jak przedluzenie palca w postaci jakiegos patyczka plus chusteczki plus izopropanol i iteracyjnie doczyscic niestety pewnie na poczatku troche rozmazujac ;-)

yogi-bear
18-04-2006, 12:01
Myślę że nie ma co się bać. W końcu to "tylko" szkło i np. mikrofibra nic mu nie zrobi :) Płyn do mycia naczyń rozcieńczony z wodą. Namoczyć nim szkło i wytrzeć do sucha mikrofibrą. Ja tak czyszczę swoją optykę i jest ok (zero rys, super czyste).

edit: a jeśli chodzi o to że jest głęboko osadzone.. mhm. Nie wiem jak głęboko bo nie widziałem szkła ale myślę że patyczek do uszu da radę ;)

towersivy
18-04-2006, 12:12
Polecam LensPena.....swietna sprawa do głeboko osadzonych soczewek.

Pozdro.

pazurek
18-04-2006, 12:50
http://www.allegro.pl/item98761388_nikon_lens_pen_lenspen_do_czyszczenia _optyki.html

Noo nie wiem czy TAKIM czyscikiem bym sobie nie uszkodzil obiektywu :roll: ;)

yogi-bear: mi nie chodzi o strach przed dotykaniem szkla ale wlasnie o to ze w 400-ce tylnia soczewka jest schowana gleboko i ciezko sie do niej dostac

M_a_C
18-04-2006, 13:08
Mam kilku znajomych, którzy używają lenspenów do czyszczenia szkieł w celownikach optycznych, sam zresztą też używałem przez krótki okres. Do paprochów i lekkich zabrudzeń dobrze się sprawdza. W niektórych penach syf sam się przyczepia do pędzla - elektrostatyka? ;)

Metus
18-04-2006, 14:20
patyczek do czyszczenia uszu.. nasączony płynem do optyki a potem papierek do wycierania optyki nakręcony na taki sam patyczek.

W taki sposób czyściłem tylne soczewki w dłuuugich szkłach. Wszystko wporządku.

Vitez
19-04-2006, 01:11
Polecam LensPena.....swietna sprawa do głeboko osadzonych soczewek.

Ja jak wyzej - dostalem w gratisie i sie zastanawialem po co mi to... a tu pod wplywem tego watku wyobraznia zadzialala i rzeczywiscie - to gadzet wlasnie do takich zastosowan :)