Zobacz pełną wersję : [Kupię] EF-S 17-55 - uszkodzony flex modułu IS
Mam problem ze swoim obiektywem EF-S 17-55 - moduł IS nie działa.
Po rozebraniu obiektywu okazało się, że w obiektywie jest uszkodzona taśma flex od modułu stabilizacji.
W związku z tym mam pytanie do forumowiczów - czy któryś z Was ma taki flex na stanie, albo jest w stanie go dla mnie sprowadzić i sprzedać?
Będę wdzięczny za wszelaką pomoc w tej kwestii :)
bajker83
26-02-2016, 13:53
Taśma flex przysłony Canon 17-85 mm Wyprzedaż (5999847559) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5999847559&reco_id=3e6769a9-dc7f-11e5-8c61-028b7cd84653&ars_rule_id=201)
Napisz do niego
Pisałem do kilku sklepów z takimi częściami. Nie mają takich flexów - stąd moje pytanie na forum.
Pisałem do kilku sklepów z takimi częściami. Nie mają takich flexów - stąd moje pytanie na forum.
2 lata temu też szukałem flexa do tego obiektywu (choć nie wiem czy był uszkodzony flex czy stabilizacja)i nigdzie nie znalazłem. Wysłałem obiektyw do CSI - wymiana stabilizacji 587 zł.
Przed rokiem sprzedałem obiektyw i wysłałem kupującemu razem ze starym modułem stabilizacji. Jeśli chcesz mogę Ci dać na niego namiar, może posiada dalej ten moduł z flexem, choć tak jak pisałem nie wiem czy padł flex czy stabilizacja - ponoć obraz skakał podczas używania, gdy kupowałem ten obiektyw to stabilizacja była odłączona. Jeśli stabilizacja nie jest dla Ciebie niezbędna to może po prostu ją odłącz - dużo taniej wyjdzie ;), sam później żałowałem kasy wydanej na naprawę, mogłem spokojnie go używać bez stabilizacji.
Witam
chętnie podłączę się do wątku, edmund jak rozwinęła się Twoja sytuacja? i tlustyx jeśli mógłbym to chętnie poproszę o numer kontaktowy do kupującego od Ciebie, być może ma jeszcze ten flex i jest on sprawny.
Nie ma , albo moze lepiej - ja do tej pory nie znalazlem... . Serwis i najprawdopodobniej wymiana stabilizatora :-(((...
Witam Szanownych forumowiczów
Poszukuję instrukcji serwisowej (datasheet) do wyżej wymienionego obiektywu.
W obiektywie po upadku przestał działać AF, oraz zaczął skakać obraz przy włączonej stabilizacji, po naprawie AF i odłączeniu stabilizacji (przerwana taśma flex, sprawne są tylko dwie ścieżki) obiektyw działał przez pewien czas, po czym pojawił się komunikat Err 01, wymiana taśmy flex od modułu przysłony nic nie zmieniła, zdjęcia można robić tylko gdy na aparacie ustawiona jest przysłona f2.8, niezależnie od ogniskowej. Jakakolwiek jej zmiana powoduje powstanie powyższego błędu.
Odnośnie taśmy flex niestety też nie udało mi się znaleźć, są natomiast na "chińskim allegro" do kupienia całe moduły IS (nowe i z rozbiórki) ale niestety w zaporowych cenach dochodzących do 200$ :/
To nie jest cena zaporowa. To normalna cena na rynku wtornym. Obserwuj Aliexpress - na pewno trafisz na okazje , mozna kupic znacznie taniej , nawet 110-120$.
Właśnie te ceny w okolicach 200$ są z Aliexpress.
Jak napisał tlustyx wymiana stabilizacji w serwisie kosztowała go 587 zł, więc cena nawet w okolicach 120$ za samą cześć bez usługi wymiany to i tak dużo :/