Zobacz pełną wersję : Canon EOS M10
Dzień dobry, otóż przywiódł mnie na to forum ww aparat i mam kilka pytań odnośnie niego.
Jestem nikoniarzem już kilka lat, ale że aparat zaczyna mi powoli ciążyc to sie zainteresowałem bezlusterkowcami.
Czytałem, że obiektywy EF i EF-S można podłaczyć do aparatu, ale czy będą w 100% kompatybilne?
I teraz drugie pytanie mam o aparat analogowy. Posiadam nikona F80 a ze stajni canona co będzie podobne? Bo chciałbym żeby aparat obsłużył też nowe obiektywy.
EDIT, ok doczytałem, że potrzebny jest adapter.
Jako, że cisza to się zapytam inaczej, czy występują jakieś problemy z obiektywami EF, EF-S przez adapter z tym aparatem?
i drugie pytanie. Jaki canon analogowy jest z tej samej półki co nikon F80
Jest tutaj gdzieś na forum (dział dslr?) wątek poświęcony serii M, niezbyt aktywny. W M2/M10 (Hybrid II) nie powinno być żadnych problemów z obiektywami Canona przez adapter (są pewne ograniczenia w M3/Hybrid III, wstawiłem bodaj tam link do odpowiedniej informacji od Canona). Sam adapter jest pasywny tzn. bez jakiejkolwiek elektroniki. Co oczywiście stwarza dylemat czy kupić drogi oryginał czy tani (w tej chwili poniżej 150 PLN) zamiennik, być może nieco gorszy mechanicznie. W wątku dot. EOS M na pewno znajdziesz użytkowników różnych adapterów.
pan.kolega
27-02-2016, 12:59
Była kiedyś na stronie Canona lista obiektywów, które nie ostrzą dobrze z M. Nie wiem jak z M3 czy M10.
Niestety nie mogę już jej znależć, bo strona Canon USA, która była kiedyś najlepsza, teraz jest taka samą rzadką sraczką jak Canon Europe, czyli wszystko wiedzie do sklepu, są same obrazki, tnie się i nic nie można znależć.
Mój post sprzed ponad 2 lat:
"Canon oferuje długa listę słoików, głównie już nie produkowanych, które moga na M ostrzyć leniwie albo w ogóle nieskutecznie.
Jest to wyraźnie zaznaczone w instrukcji do M.
Nie ma wśród nich 55-250, ale lista jest dosyć tajemnicza. Sa na niej np. tylko kity bez IS. To znaczy, że nie wsystkie zmiany wprowadzane w nowszych wersjach obiektywów sa oczywiste. Nie wiadomo, co przeszkadza w pracy AF.
Ja zauważyłem, że 50/1.4 niby ostrzy, ale wyniki sa kiepskie."
Była kiedyś na stronie Canona lista obiektywów, które nie ostrzą dobrze z M. Nie wiem jak z M3 czy M10.
Niestety nie mogę już jej znależć, bo strona Canon USA, która była kiedyś najlepsza, teraz jest taka samą rzadką sraczką jak Canon Europe
U samego źródła jest jakaś lista, niestety nie mogę ogarnąć czego dotyczy :oops:
????????????????????? EOS M10??????????????? (http://cweb.canon.jp/eos/lineup/m10/feature-lens.html)
Właśnie myślałem o oryginalnym adapterze Canona. A czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na temat analogowy lustrzanek? Co jest mniej więcej z tej samej półki co nikon F80
U samego źródła jest jakaś lista, niestety nie mogę ogarnąć czego dotyczy :oops:
????????????????????? EOS M10??????????????? (http://cweb.canon.jp/eos/lineup/m10/feature-lens.html)
To lista obiektywów, dla których M10 ma fabrycznie dane do korekcji optyki (inne można pewnie doładować samemu).
pan.kolega
29-02-2016, 12:10
Właśnie myślałem o oryginalnym adapterze Canona. A czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na temat analogowy lustrzanek? Co jest mniej więcej z tej samej półki co nikon F80
W tym czasie kiedy te korpusy były świeże, oczywiście odpowiednikiem N80/F80 był EOS Elan 7/EOS 30. I wersje z eye control Elan 7E/33.
Aż tak wiele tych modeli ne było, nic innego nie ma. Był wyższy model EOS 3 w podobnej cenie do Nikona F100. I był jeszcze znacznie starszy model A2, zwany dla zmyłki EOS 5 w zagranicznych krajach.